|

Vasárnap reggeli hírzuhany

Forest fedőnevű olvasónk újabb vegyes hírcsokorral látott el bennünket, melyet örömmel osztunk meg Olvasóinkkal. Jönnek hírek Európából, Amerikából, Afrikából és Ázsiából is, szárazföldről és a levegőből egyaránt.

Németország: Elit egységek a földön

Gyorsan, hangtalanul és meglepetésszerűen kellene a német különleges egységeknek az ellenséges vonalak mögött harcolniuk. De az ehhez a feladathoz sürgősen igényelt új helikopterek legkorábban 3 év múlva fognak rendelkezésre állni.

A német KSK különleges egységnek még éveket kell várnia az új helikoptereire. A német Thomas de Maiziere miniszter korábbi titkos jelentésében már kifejtette, hogy a Bundeswehr különleges alakulatának felszerelésében komoly hiány mutatkozik az éjszakai és fenyegetettség alatti szállítási kapacitásában. A 2012 szeptemberére ígért 15 helikopteres megrendelés pozitív lefolyása esetén is csak legkorábban 2015-ben juthatnak az egységek a gépeikhez, taglalja ezt a titkos jelentés. Azonban egy néhány nappal később keltezett szintén titkos jelentés szerint mely ugyancsak a Spiegel Online magazin kezébe került, a katonai vezetők csak 2016-os rendszeresítéssel számolnak. A jelentés megállapítja, hogy ezen időpontig a Bundeswehr speciális egysége csak korlátoltan marad bevethető.

A német szigorúan titkosan tevékenykedő KSK feladatai közé tartozik a terrorelhárítás, a külföldön fogvatartott német állampolgárok mentése, az ellenséges területen történő felderítés és a Bundeswehr csapatok oltalmazása is.

A KSK-nak a földön kell maradnia – Az illetékes minisztérium lassan válaszol csak a kiszivárgott információkra, miközben az Afganisztánban tevékenykedő KSK egységek helikopteres szállítókapacitás hiányában szinte mindig csak földi járművekkel mozoghatnak és deríthetik fel a tálib aktivitásokat, valamint védelmezhetik a Bundeswehr táborokat. Ellenben az amerikai különleges alakulatokkal akik az esetek 95%-ban kizárólag helikopterekkel végzik munkájukat. Többek között Blackhawk, Chinook és Little Bird gépekre támaszkodva.

A KSK egységei jelenleg kisméretű, öreg BO-105-ös gépekkel rendelkeznek melyek korukon túl alkalmatlanok az afganisztáni klímán történő üzemeltetésre. Az KSK szemszögéből nézve az egységnek azonnali hatállyal szüksége lenne a váltótípusra, a piac több megfelelő típust is kínál azonban a Bundeswehr vezetői ragaszkodnak a több éves teszteléshez melynek végén kiválaszthatják majd a feladatoknak megfelelő modellt.

A KSK kálváriája komoly feszültséget okozott a politikában is, a kormánykoalíció egyik minisztere Elke Hoff a német csapatok szándékos veszélyeztetésével vádolta meg koalíciós partnerét és azonnali lépéseket követelt.

Németország: Lézerpointerrel vakítottak el egy pilótát

Egy 32 éves Bundeswehr helikopterpilóta növendéket vakítottak el Esslingen közelében. A tanuló éppen oktatójával éjszakai repülést gyakorolta amikor a föld felől lézerpointerrel a tanuló szemébe világítottak. A tanuló jelezte oktatájának, hogy nem tudja a repülést folytatni. Az oktató miután átvette a gép felett az uralmat landolt Stuttgarti reptéren. A kórházi vizsgálat során megállapították, hogy a pilóta nem szenvedett maradandó látáskárosodást. A rendőrség nyomozása ezidáig eredménytelenül zajlott. Az eset nem egyedi jelenség volt, rendszeresen előfordul, hogy ilyen módon próbálják a pilótákat elvakítani.

Vietnam: Az Egyesült Államok segít az „Agent Orange” semlegesítésében

A vietnami háború ugyan már 40 éve véget ért, azonban az Agent Orange (am.: „narancssárga hatóanyag”) nevű növényirtószer még a mai napig szedi áldozatait. Az Egyesült Államok által 1962 és 1971 között bevetett szer még jelenleg is mérgezi Vietnam talaját és az emberek táplálkozási láncát. A növényirtószer összetevői még 3 generációval a háború után is számtalan torszülött gyermekért és meg nem született magzatért tehetőek felelőssé. A vietnami kormány becslései szerint mintegy 4 millió ember érintett a szer mellékhatásai által, az Egyesült Államok azonban minden összefüggést tagad. Tagadásuk ellenére nemrég az Egyesült Államok mégis szerepet vállalt a mérgező talaj tisztításában. A munkálatok jelenleg a Danangban található légierő bázison és annak környékén zajlanak, a tisztítási eljárás során a talajt jelentősen felmelegítik melyben ezáltal a mérgező dioxin vegyületek megsemmisülnek.

Izrael: Az ELBIT Systems Latin-Amerikának köszönhetően tovább növekedhetett

A növekvő latin-amerikai megrendelések miatt további bevételnövekedést könyvelhetett el az izraeli Elbit Systems. Az elektrooptikai és nagy teljesítményű védelmi rendszereket fejlesztő cég vezetője Joseph Ackermann szerint Európában és az Egyesült Államokban ugyan csökkentek a védelmi kiadások, azonban ezzel egy időben a latin-amerikai országok többet költöttek fegyverkezésre. A cég jelentése szerint az év második felében is jelentős megrendeléseket kaptak a térségből, mely összességében bevételük harmadát jelentette. A térség nyújtotta bevételi források miatt a cég a továbbiakban ezen országokra kíván fókuszálni.

Gazdasági nehézségek: Brazília elhalasztja a vadászgépek vásárlását

A fennálló gazdasági nehézségek miatt a brazil vezetés elhalasztotta az F-X2 végső döntését. Mint ismeretes a kormány korábban 5 milliárd USD összegből kívánta légierejét modernizálni. Az indulók között volt a Saab, a Boeing és a Dassault Aviation. Nemrég egy interjúban a brazil védelmi miniszter Celso Amorim úgy jellemezte az ország gazdasági helyzetét, hogy a „vártnál kevésbé kedvező”, véleménye szerint ebben a helyzetben okos döntéseket kell hozni és új irányokat kell venni. Nyilatkozata szerint a beszerzést nem kívánják törölni csak döntésüket egy későbbi időpontra halasztanák.

Lassan 1 éve hozta nyilvánosságra a korábbi miniszterelnök Luiz Inácio Lula da Silva, hogy országa 36 darab új vadászgép vásárlásával szeretné országa légierejét fiatalítani. Az akkori tenderen a francia Dassault Aviation számított biztos befutónak a technológiai transzfer miatt, illetve mert a gyártó lehetővé tette volna a gépek Brazíliában való gyártását. A döntés a 2011-ben bekövetkezett kormányváltás miatt azonban nem került szignózásra, az időközben kormányra lépett Dilma Rousseff miniszterelnök asszonyra hárult tehát a döntés. Az új kormány beiktatását követően azonban némi fordulat következett be Leon Panetta amerikai védelmi miniszter rio de janeiroi útját követően.

Az amerikai védelmi miniszter látogatása során kinyilatkozta, hogy az Egyesült Államok Kongresszusa is engedélyezné az F/A-18-as vadászgépek technológiai transzferjét, nyilatkozata szerint az Egyesült Államok a térség stabilitása és fegyverpiaca szempontjából kiemelt partnerének tekinti Brazíliát és mint szövetségesre tekint.

Paraguay: Nem zárható ki a háború Dél–amerikai Közös Piac országai között

A paraguayi külügyminiszterrel Maria Liz Garciaval készült és vasárnap megjelent interjú szerint Paraguay nem zárja ki egy esetleges újabb háború kirobbanását a Dél–amerikai Közös Piac országai között. A miniszter asszony véleménye szerint egy ilyen háború kirobbanását az ideológiai fanatizmus okozná, kiváltképpen utalva az Evo Morales miniszter által vezetett Bolíviára. Maria Liz Garcia tagadta, hogy országa fegyverkezési versenyben állna Bolíviával, mely szerinte a haderejét Venezuela segítségével az utóbbi időben modernizálta. Interjúja során kiemelte, hogy nem ignorálhatják tovább, hogy fokozatosan, egyoldalúan túrják kifelé országukat a Dél–amerikai Közös Piac uniójából. Véleménye szerint országa rendelkezik ásványi kincsekkel és energiahordozókkal melyekhez szabadon választhat kereskedelmi partnereket.

A miniszter asszony kijelentette továbbá, hogy a miniszterelnök Frederico Franco nem tervezi és nem is járul hozzá, hogy az Egyesült Államok egy katonai bázist hozzon létre Mariscal Estigarribiaban.

Brazília és Ecuador támogatja egy önálló haderő felállítást Haitin

Brazília és Ecuador megegyezett abban, hogy közösen segítik Haitit egy önálló haderő felállításában. Jelenleg a Haitin állomásozó az Egyesült Nemzetek égisze alatt tevékenykedő békemissziót Brazília vezeti. Brazil források szerint az ország 2-3 héten belül egy katonai csapatot küld az országba, hogy felmérjék az ott uralkodó helyzetet. Az újonnan felállításra kerülő haderő az országban 1994 óta állomásozó ENSZ erőket váltaná le. A haiti elnök Michel Martelly már közel 1 éve sürgeti a haderő felállításának tervét. A brazil védelmi minisztérium nyilatkozata szerint Brazília mind a kiképzésben mind pedig a technikai eszközök terén részt fog venni az új haderő építésében.

Kolumbia: elfogták a FARC terrorszervezet egyik logisztikai vezetőjét

A kolumbiai biztonsági erők a baloldali FARC terrorszervezet 14 tagját tartóztatták le a Venezuelai határnál miközben fegyvert próbáltak átcsempészni. A kolumbiai rendőrség állítása szerint a letartóztatott személyek között van a terrorszervezet egyik logisztikai vezetője is Danilo Benavidez alias „Carrancho”. A rendőrség állítása szerint már több alkalommal bukkantak Kolumbia területén olyan fegyverekre amelyek a venezuelai haderő védjegyét viselték. Az elfogások Departamentos Cauca és Arauca körzetében történtek. Danilo Benavidez volt a felelős a Venezuelából történő fegyver, lőszer és robbanószer beszerzésekért. A hadsereg és a rendőrség egy újabb közös akciójánál további 13 főt tartóztattak le.

Venezuela: Gerilla sereggel az USA megszállás ellen

A venezuelai kormány egy közel egymillió fős gerilla sereg felállítását tervezi 2013-ig, hogy állításuk szerint felkészültek legyenek egy esetleges USA megszállásra. Egy Maria Corina Machadoval zajlott interjú során a politikusnő azt állította, hogy a kormány tervei szerint az ország jelenlegi hivatásos haderejét egy közel egymillió főt számláló gerilla haderővé kívánja átalakítani. A politikusnő szerint az ilyen jellegű haderő/hadviselés már bizonyított Jugoszláviában, Vietnamban és Kubában is.

Izrael: Külföldi riporterek túlkapásokkal vádolják a hadsereget

A Külföldi Riporterek Egyesülete kemény szavakkal tüntetett az izraeli hadsereg bánásmódja ellen. A tüntetés apropóját egy az izraeli telepesek közelében zajlott földkisajátítás során elszenvedett atrocitás adta. Az újságírók állítása szerint az izraeli biztonsági erők ütlegelték a helyszínre érkező külföldi és palesztin újságírókat. Az esetet a már megbukott diktatúrákat idézőnek aposztrofálták a tüntetők. A biztonsági erők nyilatkozata szerint az eset nem ismeretlen számukra és annak kivizsgálása már folyamatban van.

Fegyveresek öltek meg egy líbiai tábornokot

Néhány nappal az után, hogy a líbiai átmeneti nemzeti kongresszus hatalomra került, Bengáziban a testületnek visszautasítással kell szembenéznie, amit a sorozatos támadások is alátámasztanak. Az elmúlt hetekben több alkalommal megtámadták a fegyveres erőkhöz tartozó személyeket, épületeket. Ezúttal egy magas rangú tábornokot, Mohamed Hadia al-Feitourit ölték meg miközben a mecsetből hazafelé tartott.

A tábornok korábban a megbuktatott elnök, Moammer Kadhafi rezsimjében szolgált, de még a forradalom kezdetén átállt a felkelők oldalára. A forradalom után őt nevezték ki a hadsereg fegyverzetéért és lőszeréért felelős hivatalnoknak. A támadók kiléte bizonytalan és az indok homályos, de múlt vasárnap a hasonló múlttal rendelkező Suleiman Bouzrida ezredes, aki korábban a katonai hírszerzésnél szolgált, hasonlóképpen vesztette életét. A líbiai katonai hírszerzés Bengáziban lévő épületét is felrobbantották, akkor senki sem sérült meg.
Forrás

Támadás egy pakisztáni légi támaszpont ellen

Péntekre virradóra fegyveresek támadtak meg egy pakisztáni katonai légi támaszpontot Iszlámábád közelében. A pakisztáni tálibok vállalták a felelősséget a támadásért, amelyben egy katona és kilenc milicista vesztette életét, valamint a bázis parancsnoka súlyosan megsebesült. A történtek után Pakisztán összes katonai légi támaszpontját riadókészültségbe helyezték. A BBC beszámolója szerint a biztonsági erők a támadást más egységektől érkezett segítséggel visszaverték, jelenleg a fegyveresek felkutatása folyik a környező falvakban.

A tűzharc, amely a fegyveresek és a biztonsági erők között zajlott, péntek hajnali két óra tájban kezdődött Pakisztán egyik legnagyobb légitámaszpontján. A lázadók katonai egyenruhát és robbanóanyaggal felszerelt öveket viseltek. Először aknavető gránátokkal lőtték a létesítményt, majd a szögesdrót kerítésen átmászva bejutottak a támaszpont területére, elértek egészen a hangárokig, ahol az őrség kommandósok segítségével megállította őket.

Hírek szerint a tálibok célja atomfegyverek megszerzése volt a létesítményből, ahol azonban hivatalos információk szerint nincsenek ilyen típusú harci eszközök. A komplexumban nem keletkezett komolyabb kár, csupán egy harci repülőgép sérült meg, amikor a terroristák kívülről lőttek. Ez már a harmadik támadás volt a pakisztáni bázisok ellen. A hatóságok most azt vizsgálják, hogy az iszlamista támadóknak voltak-e szövetségeseik a bázison belül, amire már volt példa Karacsiban.

A pakisztáni vezetés továbbra is makacsul azt állítja, hogy képes megvédeni az állampolgárait és a katonai létesítményeit a támadásoktól. Egyre többen vannak azonban az ebben kételkedők, akik azt mondják, hogy a tálibok és az al-Kaida terrorszervezet közötti kapcsolat egyre szorosabbá válik, sokszor egymást támogatva hajtanak végre meglepetésszerű fegyveres akciókat.
Forrás

Robbanás egy belgiumi lőtéren

A Brüsszeltől mintegy száz kilométerre keletre található Helchteren település mellett a Pampa Range lőtéren a belga hadsereg aknaszedő kommandójában szolgálatot teljesítő katonák lőszert rakodtak le egy teherautóról, amikor a lőgyakorlat céljából odaszállított muníció felrobbant – közölte a brüsszeli védelmi minisztérium.

A baleset okát egyelőre nem sikerült egyértelműen tisztázni, de a jelek szerint öngyulladás történt. Az égési sérüléseket szenvedett súlyos sérültek közül néhányat helikopterrel szállítottak egy Brüsszel környéki szakklinikára.
Forrás

Írta és összegyűjtötte: forest

6 hozzászólás “Vasárnap reggeli hírzuhany”

  1. „Departamentos Cauca és Arauca körzetében”

    Nem kotozkodes, de a „departamento” az mar eleve korzetet, megyet (de meg lakast is) jelent, szoval ez itt redundans – raadasul tobbesszaszamban is van :)

    Itt remekul demonstraljak is: „Cauca es uno de los 32 departamentos de Colombia.”