|

HTKA Hírhalom 2012. 32. hét

A HTKA HÍRHALOM olyan hírek gyűjtőhelye, amiket rövidségük, vagy éppen időnk hiánya miatt nem tudtunk kellő formában megírni, így igen lényegre törően, de mégis közzétesszük ezeket minden hétvégén egy csokorba fűzve.

Indonézia átvette első négy Super Tucano könnyű harci gépét. A dél-ázsiai ország 2010-ben rendelt 8 példányt az Embraertől a lázadók elleni harchoz, melyre eddig az elöregedő OV-10 Bronco néhány példányát használták. A megrendeléssel ők lettek a típus első üzemeltetői az óceániai térségben. A 8 gépes beszerzést idén júliusban hasonló mennyiséggel fejelték meg, a Farnborough-ban aláírt szerződés szerint a gyártónak 2014-ig mind a 16 gépet le kell szállítania.

A-29 Super Tucano landol kiépítetlen repülőtérre ,

A Srí Lankai Légierő (Sri Lanka Air Force – SLAF) orosz szállítóhelikopterek beszerzését tervezi. A The Sunday Telegraph értesülései szerint Keheliya Rambukwella kormányzati szóvivő 14 Mi-17 beszerzéséről szólt nyilatkozatában, ezekért 300 millió dollárt fizetne országa a Roszoboronexport vállalatnak.

—-

Végrehajtotta szűzfelszállását a Lockheed Martin mariettai telephelyén az Ománi Légierő által rendelt első C-130J Super Hercules. A szultanátus összesen 3 példányt rendelt a közepes szállítógépből, ebből az elsőt már idén átvehetik az év vége felé. Omán jelenleg 3 C-130H Hercules szállítógépet üzemeltet, ezeket még a 80-as években szerezték be.

Ománi C-130J Super Hercules ,

Újabb beszállítóval bővült a KC-390-hez alkatrészt gyártók népes tábora, ezúttal a Cobham kapott megrendelést az Embraer-től. Az ang vállalat a brazil szállító és utántöltő gép orrkúpját gyárthatja. A két cégnek nem ez az első közös projektje, az AMX vadászbombázóhoz szintén a Cobham Antenna Systems szállította a radarkúpot.

Két brazil típus utántöltés közben melyekhez a Cobham gyártja az orrkúpot ,

Az AAI Corporation augusztus 6-án jelentette be, hogy az általuk gyártott RQ-7 Shadow típus elérte 750 000. repült óráját. Az Amerikai Hadsereg, Tengerészgyalogság és Haditengerészet, valamint 7 külföldi hadsereg által üzemeltetett pilóta nélküli felderítőgép egyik példánya egy Afganisztán feletti bevetésen teljesítette a típus 3/4-ed milliomodik levegőben töltött óráját.
A 750 000 óra jelentős részét, több mint 173 000 bevetésnyit harci körülmények között értek el, Irak és Afganisztán légterében.

RQ-7 Shadow ,

A héten másik kerek számot is elértek az Afganisztánban szolgáló UAV-k – a Brit kontingens által az országban üzemeltetett Hermes 450, Desert Hawk valamint T Hawk típusok összesítve elérték az 5000. repült órájukat a hadszíntéren. A pilóta nélküli gépeket a Camp Bastion-ról üzemeltetik, a 5000. levegőben töltött órát egy izraeli gyártású Hermes 450-ük teljesítette.

Hermes 450

Hermes 450 ,

Indiában sikeresen tesztelték az új AGNI-II ballisztikus rakétát. A két szakaszos szilárd tüzelőanyagú hajtóművel ellátott fegyvert a Bengáli-öbölből a Wheeler szigetről indították. A 2000 km-es hatótávolságú fegyver becsapódását két hajó elektrooptikai szenzoraival, valamint több radarral követték, begyűjtve minden lehetséges adatot. A rakéta néhány méteres pontossággal csapódott a célba a híresztelések szerint.

Az augusztus 9-i kilövés ,

Augusztus 1-je és 3-a között az Antonov vállalat An-124 Ruszlan nehéz teherszállítói az Egyesült Nemzetek kérésének eleget téve fordulóztak Libéria és Ukrajna között segélyszállítmányt eljuttatva az afrikai országba. A Ruszlan-ok minden egyes fordulóval 60 tonnányi terhet szállítottak, köztük 4 Mi-17 közepes szállítóhelikoptert.

Ha nincs kéznél Globemaster vagy Galaxy, akkor bizony az orosz kollégia viszi Afganisztánba az utánpótlást. ,

308 hozzászólás “HTKA Hírhalom 2012. 32. hét”

  1. http://news.yahoo.com/us-navy-ship-collides-oil-tanker-gulf-081342532.html
    USA romboló összeütközött 1 japán tulajdonú olajszállító hajóval. A fényképek szerint kicsi a sérülés és senki nem halt meg. A fotók alapján azonban szerintem a sérülés mértéke finoman fogalmazva nem egy karcolás.
    Külön kérdés számomra hogy hogy a fenébe lehetséges hogy egy korszerű romboló ütközik egy nem kicsi (mit kicsi, óriási) hajóval. Ha csak az nem lopakodó módban haladt. Akkor még a klasszikus viccet el sem sütöttük.
    Videó:
    http://youtu.be/2IF2t45CtEE

  2. Üdv
    Egy kis rövidhír:
    Iránban emelkedett a hadsereg készültségi szintje, mert
    „Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök és Ehud Barak védelmi miniszter kijelentették, hogy szükségesnek tartják Irán nukleáris objektumainak megtámadását az ősz folyamán”
    A hadsereg ellenzi (még) ezt a lépést. Az, hogy ebből mi lesz, azt nem tudom, de a politikai akarat a vezetők szintjén már megvan. A kérdés az, hogy ez realizálódik-e?
    Gondoltam beírom ide ezt a kis rövid hírt, hátha érdekel valakit.

  3. Az az még a választások előtt meg kell támadni iránt.

    „szükségesnek tartják Irán nukleáris objektumainak megtámadását az ősz folyamán””

    Analfabéta kijelentés
    Ha lebombázzák akkor így is úgyis válaszcsapásba kezd Irán (most azon ne rágózzunk hogy hogyan) és akkor már nyílt háborúvá alakul ahol Irán lesz a vesztes .
    Szíria sorsa megpecsételődött Iránt még ebben az évben lejátszhatják.
    Utána már csak a Putyini „rezsimet” kell megbuktatni és egy komolyabb összecsapást kell lejátszani Kínával.

    Azok akiknek majd ki fog menni tüntetni a háború ellen azok meg mennek a koncentrációs táborokba .DDD

    http://vilaghelyzete.blogspot.hu/2012/08/az-amerikai-nemzetbiztonsagiak.html

  4. Ez hogy Iránba emelkedett a készültség szintje mert valaki hangoskodik nem egészen így van. Iránba valóban be lett híva a tartalékosok egy része és a forradalmi gárda is mozgósítva lett de egyáltalán nem az miatt mert fenyegetést kaptak Izraelből (ez minden hetes arrafelé) hanem azért mert volt egy nagy földrengés Iránba és oda kellenek a műszakiak az árkász utászok az egészségügyisek (minél több).

  5. Venezuela múlt hónapban megrendelt 8db Z-9 EC (haditengerészeti változat) helikopterek 8 db Y-8C vel lesznek szállítva azokkal az Y-8C el amiket szintén Venezuela rendelt (8 db ot) az első példányokkal már a berepüléseket hajtják végre (Szép kis fegyvercsomag körvonalazódik a venéz haditengerészet számára 8db Z-9ED 8db Y-8C plusz úszó harckocsik és partraszálló járművek)

  6. A RÁBA H alapú páncélozott csapatszállítókkal kapcsolatban nem kell csüggedni, mivel csak missziós békefentartó feladatokra fogják használni (jelenleg Afganisztán).
    A BTR-ek helyett kerekes páncélozott harcjárművek lesznek beszerezve, ezek gyártásában a tervek szerint a RÁBA is részt fog venni.

  7. tankman

    Én már annyi mindent láttam, hallottam, annyi mindent elterveztek ebben a seregben. Én már nem hiszek senkinek. A RÁBA részt vesz a gyártásban? Mikor? Miért? Miért vonnák be a RÁBÁT? Ahhoz darabszám is kellene. Milyen kerekes harcjárművek? 2035-re? Vagy még később? Így én is tudok tervezni. Én is szeretném azokat a dolgokat amiket írsz, de jelenleg semmilyen realitása nincs. Eddig csak annyi történt, hogy a tatai hk. századot átnevezték zászlóaljnak.

    Ezzel nem a miniszterünket akarom hibáztatni, mert tényleg nincs mozgástere, de a honvédség egyszerűen ki van herélve. Mi van a helikopterekkel, mi van az Ancsákkal és még sorolhatnám.

  8. Giga: Valahogy reméltem, hogy nem zsír új, amit kaptak. Igaz, ott se nagyon tudják, mit kezdjenek vele. Mondjuk tankolni lehet. Esetleg tömegbe gázolni vele.

    tankman: Jó lesz ez a RÁBA? Hogy az utasok biztonságban lesznek valamitől, azt tegyük fel, hogy úgy van. Maga a jármű viszont nagyon nagynak és sebezhetőnek tűnik. Elég, ha mozgásképtelen lesz.
    Mondjuk, hogy bent túlélték. És akkor mi van, várjuk, hogy ki unja meg előbb?:D

    Valaki nyugtasson már meg, hogy nem lesz ez egy újabb impotens pénzkidobás. :D

  9. Nézetem szerint a Bundeswehrben feleslegessé vát és Magyarországnak is felajánlott TPz-1 FUCHS páncélozott szállító járművek nem helyettesíthetik a BTR-80A-t, ezeket én csak parancsnoki-,sebesültkihordó-,műszaki rajszállító-,aknavető rajszállító, páncéltörő-rakéta rajszállító járműkent tudnám elképzelni a Honvédségnél.

    http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/5/55/Transportpanzer_Fuchs_%28TPz_Fuchs%29_der_Bundeswehr_%2823.06.2012_115606%29.jpg

  10. „Röhögni fox, Kissinger kb. ugyanezt írta, de nem viccből.”

    Tudom, de már előtte sem volt titok számomra hogy mi a tervük DD.
    Már akkor gyanús volt mikor az oroszok által befolyásolt országokat egymás után számolják fel .

    Ami a legérdekesebb az az hogy a kijelentés után rögtön találkozott is Putyinnal, majd négyszemközt tárgyaltak .
    Kissinger a találkozás után azt mondta : Putyin hazafi és semmilyen rossz indulatot nem lát benne a nyugatra nézve .

  11. Miért akarunk saját fejlesztésű harcjárművet? Ha minden áron gyártani akarunk akkor miért nem veszünk egy bevállt licencet? (egy gyártás bevezetésében is rengeteg buktató van, a gyenge magyar hadiiparnak legyen elég az is) Feltétlenül le kell selejtezni a BTR-eket? Nincsen más eszköz amit sürgetőbb lecserélni? (szerintem sokan nem tudják milyen gyenge a magyar nehézipar, még egy kerékpárt sem tud jelenleg legyártani 100%-ban, nemhogy egy nagyobb járművet)

  12. Ha valaki kételkedne az új magyar PSZH fejlesztésében, olvassa el ezt:

    „és egy korszerű páncélozott szállító harcjármű (PSZH) kifejlesztésének igényét. A BTR-szériát leváltani képes jármű akár nemzetközi érdeklődésre is számot tarthat. – Remélem, a tíz év múlva következő ünnepségen akkori utódom már az eredményekről számolhat be – zárta beszédét Hende Csaba”

    bővebben: http://www.autopro.hu/egyetem/budapesti-muszaki-egyetem/BME-60-eves-a-Kozlekedesmernoki-es-Jarmumernoki-Kar/2767/

  13. Én a szándékban nem kételkedem, csak abban hogy van olyan aki ilyet még meg tud tervezni. Mivel 20 évig (inkább több lesz persze az) nem csinált ilyet senki, a régi tervezőgárda szétszaladt, tudása valószínűleg részben avítt, fiatal mérnökök meg akik ilyen komplex tervezést csináltak ne nagyon lehetnek.
    Mikor produkált a magyar ipar utoljára világszínvonalat nehéz gép gyártásban:20éve? 30 éve? (szerintem inkább 90-100, de ezt sokaknak nehéz lesz hallani/elfogadni)
    Minek fejlesztünk sajátot, miért nem veszünk licencet? Ha még nem gyártott egy ország harcjárművet, az is nagy előre lépés ha bevált járművet le tud gyártani. (olvassátok el, hogy milyen szenvedés volt a 2. vh. előtt Magyarországnak legyártani a svéd/cseh tervek alapján a tankokat) Egy csomó alkatrészt (motor, erőátvitel, fegyverek, páncélozás, műszerek) amúgy is csak összevásárolnánk mivel a magyar ipar nem tudja megfelelő színvonalon legyártani.
    Valamiért beleégett a tudatunkba, hogy a magyar mérnökök mindent meg tudnak csinálni, ezt én nem hiszem. Vannak nagyon jól képzett mérnökeink, de olyan „műhelyek” ahol 100+ jól képzett mérnök együtt dolgozik szerintem már csak multiknál van esetleg, és ott is már csak egy nagy egész részeit tervezik meg.

  14. „Meg valamilyen 2500km hatótávú rakétát is rendszeresítenek rajtuk .”

    Ez ugyanannak a rekatanak („Kalibr”) lenne egy szubszonikus valtozata…

    „capable of targeting aerial, submarine and coastal targets”

    LOL! Egyszerre legvedelmi, ASW es szarazfoldi tamado eszkoz… Ja, persze. Ezeket komolyan veszi barki is??? Foleg egy nevtelen „forras”-tol?

  15. “Mikor produkált a magyar ipar utoljára világszínvonalat nehéz gép gyártásban?”
    424-es :)

    Az jó, akkor 60 éve. (bár gyanús, hogy akkor már nem éppen világszínvonal volt)De az biztos, hogy amikor elkezdték gyártani akkor világszínvonalú volt. De ennek ~90 éve.

  16. Roni

    Ha már szóba hoztad a Yasent. A Szeverodvinszket csak jovore adják át a flottának. Problémák vannak a reaktorral,( nem adja a megfelelo teljesítményt) meg a torpedók sincsenek készen. ˇugyhogy van mit csinálniuk-javítaniuk boven.

  17. Csóri átlagrendőr szív naphosszat az 1.6-os fapad Ford Fókával, ha épp van bele benzin és mehet azzal járőrbe az Avasra, vagy Érd-Ófaluba…
    A fényhíd az hogy? Típusa mi? Meg elég sérülékeny ott. Nem lett volna jobb inkább pár LED-es egy-két helyen?
    Mondjuk a rendőrségnek eddig is volt BTR-je. Vagy legalábbis marha régen láttam róla fotót, hogy a Kerepesi úton volt egy nyuszibusz „Rendőrség” felirattal, zöld színben.

  18. Bréking Nyúz:

    A Honvédség lövészzászlóaljainak aknavető szakaszai valószínűleg 120mm-es aknavetőkkel lesznek ellátva, a szakma ezt szeretné…
    Eredetileg a 37M 82mm-es aknavetőket NATO 81mm-es kaliberűre akarták cserélni.

  19. Ezzel a Rába csapatszállító kamionnal az a nagy bajom hogy kidobnak az ablakon egy valag pénzt… Egy H-18 platójára 2 cm es acéllemezből Józsibá és Pistabá hegeszt egy alap felépítményt annak a súlya 5000kg (semmi kompozit semmi kerámia semmi kevlár) a H-18 terepen mégis elfogja bírni. A rábának a a szendvics páncél technológia megvan rendelkezik a belevalókat legyártó leszállító alválalkozókkal (kerámia lapok kevlárszövet acél hordozó váz). Mégis évekig húzták a dolgot. Miközbe ha csak sima nagy rugalmasságú acéllapokkal oldanák meg is nagyobb védelmet adna mint sok PSZH arról nem is beszélve hogy a kellő terepjáró képeség is megmaradna (mert ugyanis nem harcjármű csak a csapatok védett szállításáról gondoskodik a „front” mögött. Missziókba teljesen fölösleges mert hadműveletbe a Magyar Honvédek nem vesznek részt akik meg igen azok USA felszereléssel támogatással. Afgánba csapatszállításra baropmság túl sok ember túl nagy célpont ha beüt a crakk túl nagy a kockázata a tömeges sérülésnek halálozásnak (2 ilyenbe a fél kontingens belefér a járőrözésnél odakint meg pont az a lényeg hogy ne pár nagy jármű vigyen mindenkit hanem több kisebb és 1 nagyobb ami lehetőleg tűzerővel is naggyal rendelkezik.)
    A lényeg az hogy én már előrre látom hogy túl drága lesz. Arra amire valójába való arra olcsóbban is megtdták vólna óldani mert nem egy akkora szám UNIMOGot páncélozott már a rába szendvicspáncéllal 10ed ennyi idő alatt (összegről még nem tudok nyilatkozni.) Az alrendszerek meg egy generátort akármelyik nagyobb üzletbe beszerezhető akár világszínvonalon is viszonylag olcsón a levegő szűrő berendezést és az ABV védelmet már a 60-70es évekbe olyan színtre fejlesztették itthon hogy olyan helyeken ahol kicsi vagy közepes a kockázata egy atom-vegyi támadásnak tökéletesen megfeleljen. (De ha nem akkor a Respirátortól világszínvonalat rendelhetne ha hazai beszállító a fontos.)
    A Rába Iveco együttműködés meg szerintem annyiba fog kimerülni hogy Iveco motorok lesznek.
    Megjegyezném hogy én azon a véleményen vagyok hogy amit lehet és letudunk gyártani Otthon az legyen legyártva otthon amit nem azt próbáljuk licensebe amit meg nem éri meg vagy nem tudunk megfelelő minőségbe azt sehogy (max kísérletezgetni lehet.)
    De ezzel a H alvázra épített páncélozott felépítménnyel akkor is nagyot szívunk mert jó drága lesz az már biztos miközben egy apszolút nem bonyolult vagy új dolog a rába szakembereinek mérnökeinek és mégis éveken át fejlesztették (mi közbe csak a felépítményt kellett volna megtervezni mert minden más adott a hordozójármű az alrendszerek a vészrendszerek a különböző védelmi rendszerek mind mind rendelkezésre állnak a rábának csakúgy mint a páncél összetétele.) a súlyhatár amivel dolgozhattak hatalmas (ismétlem ha tiszta elsőosztályú rugalmas acélból hegesztették volna (20 mm vastaggal) is bőven a súlykorláton bellűl lennének a védelme egy btr-80a nak a több mint a duplája lenne a hordozó jármű mobilitása megfelelő. Nem azt mondom hogy tiszta acélból kellett volna hegeszteni sőt ha már jó drágán kikísérleteztek egy szendvicspáncélt (ami kaliber licensjét feleannyiból megvásárolhatták volna alkalmazzák azt de könyörgöm ne tartson több évig és ne kerüljön hatalmas összegbe egy ilyen egyszerű konstrukció (ismétlem a tapasztalattal rendelkező mérnökökről beszélek mert van bőven a rábánál akik a kabinok páncélvédelmét dolgozták ki ami összetettebb vagy akik a komplett unimogokat páncéloztak).

  20. szittya88

    Teljesen igazad van. Komplett rendszereket lehet a „piacon” vásárolni!

    http://www.kmweg.de/de/en/home/schutz/geschuetzte-fahrerkabinen/lkw-kabinen/produktinformation.html
    http://www.kmweg.de/de/en/home/schutz/mannschafts-transportcontainer/muconpers/produktinformation.html

    Ezen felül van még a Rheinmetall-nak is ilyen rendszere. Meg van az AMAP rendszer is: http://www.ibd-deisenroth-engineering.de/ (valamiért a weboldalukat most nem tudom elérni)

    Biztos tudtunk volna licenszet vásárolni.

  21. Boki pedig vólt ilyen nyilatkozat hogy 2015 ig felfüggesztik a harcjármű beszerzéseket új beszerzésre addig nem adnak megrendelést a régiek közül meg sokat befagyasztottak darabszámot csökkentek vagy véglép töröltek a hír itt is vólt meg több más külföldi és belfőldi oldalon is a 300 db MS 2014 ig azért se hihető mert az MSnek még a gyártósora sincs kész azt mire összerakják minimum fél év és máris 2013 van akkor annak a gyártósórnak felpörögni 3-4 hónap és máris nincs idő.

  22. szittya

    Én mit írtam, azt, hogy új harckocsikat csak 2015-tol fognak vásárolni az orosz szárazfoldi eroknek. Nem tudok szerzodésrol, pedig azt jelenti hogy nem lesz semmilyen 300 drb. T-90 SM, mert nem kotottek rá szerzodést.
    Ennyi.
    Jelenleg a T-72-seket modernizálják T-90- es szintre. (olcsóbb)

  23. Most jelent meg az amerikai újságokban , hogy az USA partjainál a Mexikói- obolben tobb hétig ” úszkált” egy orosz Akula /talán a Gepárd). Csak akkor vették észre, mikor elhyagyta a terepet.
    Most megy a balhé mivel nem észlelték az amerikai megfigyelo rendszerek….

  24. Nekem is ez volt az első gondolatom, hogy a TEK küldhette őket ki, a TEK elismerte, hogy jelen vannak a térségben. Egyetlen dolog az ami ellentmond, mégpedig, hogy idehaza kutyakiképzők voltak. Ennél azért képzettebb embereket küldtek volna ki szerintem.

  25. „Oroszország nem egyezik bele, hogy európai uniós hatóságok átvizsgálják a hajóit, ha arra gyanakszanak, hogy tilalom alá eső szállítmányt visznek Szíriába – közölte szombaton a moszkvai külügyminisztérium. „Nem leszünk tekintettel az ilyen felszólításokra, és nem egyezünk bele orosz lobogó alatt közlekedő hajók átvizsgálásába” – jelentette ki Alekszandr Lukasevics külügyi szóvivő.”

    http://mno.hu/kulfold/sziria-tovabbi-verontast-okoznak-a-nyugati-hatalmak-1095146

  26. @forest

    Nem, én nem ezt mondtam. Az időrendiséggel és az ok-okozati viszonnyal nem értettem egyet. Nem csak neked szól, de kezd nagyon irrtitálni minden fórumon, hogy más akarja megmondani, hogy szerintük mit írtam. Tényleg ennyire nehéz értelmezni amiz írok…? :(

  27. @Chimera

    Nem értem, hogy mivel kellene egyetérteni vagy sem. Zord tényeket írt le némi körítéssel.

    Az ő szemléletével meg a VSZ/KGST soha nem esett volna szét. Úgy bírom, hogy mindenki cask utólag okos, hogy hagyni kellett volna Líbiát. Továbbá kurva könnyű nagy szájjal beszélni egy olyan országban, ahol ezt megteheted. Mert ott nem tehették meg…

  28. molni, csak arra próbálnak rávezetni, hogy a politikai adatokat is kezeld olyan kritikusan, mint egy műszaki információt.
    A szíriai rendszer természetesen nem „demokratikus”, de az un, „felkelők” is messze nem azok és a felkelés bázisa Szíriában egy szűk kisebbség, az ottani iszlámisták.
    Szíriában nem minden úgy van, ahogy a fősodratú nyugati média bemutatja.
    Az al-Jazeera-t és az al-Arabiya tévéket (szaúdi és katari tulajdon, mely országok szintén nem „demokráciák” és kőkeményen támogatják a „felkelőket” pénzzel, fegyverrel, kiképzéssel, zsoldosokkal – szaúdi szervezésűnek mondják a damaszkuszi robbantást…) többször rajtakapták szándékos csúsztatáson és talán tőlük származott fals információ, amit a BBC is átvett… de a CNN sem a pártatlanság mintaképe.
    Itt egy beszámoló egy német újságírótól, aki a damaszkuszi robbantás idején ott volt, utazott is az országban.
    http://www.quarterly-review.org/?p=948
    Igaz, hogy pár hetes, azóta már változhattak a viszonyok, de összevethető akkori egyéb közlésekkel.

    A világ kicsit bonyolultabb annál, hogy „négy láb jó, két láb rossz”!

  29. Molni:

    „Úgy bírom, hogy mindenki cask utólag okos, hogy hagyni kellett volna Líbiát.”

    Khm…, ez nagyon távol áll az igazságtól. Nagyon sokan előre is okosak voltak.

    „Továbbá kurva könnyű nagy szájjal beszélni egy olyan országban, ahol ezt megteheted.”

    Ezt majd ne feledd később sem más témák kapcsán, amit most mondtál/írtál! ;D
    Amúgy jártál korábban Líbiában?

    Üdv: M

  30. Molni egyszerűen csak arról van szó ahogy Zord is írja hogy a diktatúrákat sorra megdöntik a belső ellenzék fegyveres támogatásával smindezt a nyugat teszi számos nemzetközi eggyezmény s nem mellékesen a saját törvényei megsértésével! Remélem ezt elhiszed és elfogadod!
    Sajnos egy gyerek számára is világos hogy a végső cél Irán!
    Rossz üzenete van a térség diktatúráinak akik pillanatnyilag ugyan nyugatbarátok és szövetségesek de láttunk már olyat hogy marha gyorsan megváltozik a széljárás… :)
    Mindez csak azért írtam le hogy nem grál lovag a nyugat, bár ezerszer is ez inkább mint a diktatúrák!

  31. A más országok belügyeibe való beavatkozásra gondolok konkrétan (ez nemzetközi) illetve a fegyverszállítások válságövezetbe (ez gondolom helyi) törvényekre és ami körülöttük van,bár nem vagyok jogász de gondolom ezeket a tényállásokat alaposan kimerítették!

  32. Nem makacs. Mutass egy olyan jogi passzust amit tudok értelmezni. Az F-15 cikk sem viccből készül 8 hónapja… Értem ez, hogy ez „csak” egy komment, de mekkora súlya van annak, amit mondasz…? Nagy. Akkor meg talán jó lenne valamivel alátámasztani az ilyen kijelentéseket.

  33. Nézd ha annyi energiát fektetnék bele a jogi anyag áttanulmányozásába mint Te az F-15 cikkbe akkor tudnám hogy melyik cikkelyeket sértik ezek a dolgok!De ennyire nem érdekel a dolog!
    De tudod mit?
    -http://hu.wikipedia.org/wiki/Nemzetk%C3%B6zi_jog

    Ugye most nem az jön hogy a Wikit el sem olvasod mert nem méltó rá?
    :)

  34. Linkelni tudsz, értelmezni nem.

    Az államok belügyeibe való beavatkozás tilalma – gondolom ezzel van bajod

    Ok.

    A népek önrendelkezési joga – Na és ezzel mit kezdjünk…?

    Az emberi jogok és az alapvető szabadságjogok tiszteletben tartása – Hát ezzel?

    Innentől meg kérdezz meg egy jogászt, hogy ha egyik ütközik a másikkal, akkor mit tegyél…

  35. Molni:

    „Tudom. Viszont akkor mért is bólogatnak sokan, hogy “áh, megint a szemét” nyugat…”

    Tök egyszerű. Nem azért, mert a többi szent, hanem azért, mert a jelen kor legálszentebb propagandáját – váltakozó sikerrel – ők nyomják.
    És mivel per pillanat az erőfölény az ő oldalukon van, ezzel minden esetben igyekeznek rendesen visszaélni. (Pl: Lásd Dalos EBK-elvét. 1 pipa!)

    „Az USA egy piromániás tűzoltó.” – Emanuelle Todd.

    Üdv.

  36. Szép dolog a moralizálás, de csak egy nagyon gyors kérdés. Miért is léteznek még ezek a diktatúrák és kinek hathatós segítésge miatt léteznek most is. Mi is is annak az államnak a jogutójda? Annyit segítek, hogy Moszkva a fővárosa… Szóval lehet úgy is gondolkozni, hogy ki hozta létre a trágyadombot és kit takarítja el szokás szerint más szarát…?

  37. Molni

    Nem mondasz hülyeséget hogy angyal volt hisz Sárközy még a kezét is megcsókolta :DD
    De akkor mi a lótúrót kerestek ott a zsoldosok? És Szíriába?
    akiket a nyugat fizet havi 2-3000 dolárért .
    És nyíltan beszéltek arról hogy ölik a civileket Szíriában .

  38. „be kellene vágni egy jó kis diktatúrába szopóágra2

    Pofátlanságot és idegbetegséget sugároz ez az írás .
    Van olyan aki rajongását fejezte ki a diktatúrák után ? itten?

    Csak azokat írom amiket hallok-olvasok pontosan úgy mint te az f-15 cikkeddel.

  39. @Roni

    A zsoldosok oda mennek, ahol megfizetik őket vagy lehet halászni a zavarosban. Ennyi. Egyébként megint az a fránya kronológia. Nem úghy kezdődött, hogy zsoldosok jöttek. Ők akkor érkeztek, amikor már javában zajlottak az események. Az meg megalol, hogy a Khadfi által felbérelt zsoldosokra gondolsz vagy a másik oldalon felbukkanókra…?Egyeseknek nagyon nagyon rövid sajnos a memóriája és még szelektív is…

    Miért pofátlan az, hogy rávilágítok arra, hogy könnyen írsz nagy arccal, hogy K. alatt jobb volt, mert nem neked kellett ott élni kisfiacskám. Ezen felül te itt pofázhatsz totál anoním módon, míg a világ egyes helyein még ez sem adott. Az emberek nem azért vágnak bele igen olyan szó szerint életveszély dologba, mint a forradalom – különösen egy kegyetlen diktátor ellen – mert nincs jobb hobbijuk. Vagy szerinted…?

    Szóval ki az idegbeteg és pofátlan? Valahogy herótom van azoktól akik képesek nagy pozitívumokat találni véreskezű diktatúrákban. Minden eredmény amit azok felmutatnak azok demokratikus államokban is elérhetőek. Persze meg is kell dolgozni érte…

  40. „Nem értem, hogy mivel kellene egyetérteni vagy sem. Zord tényeket írt le némi körítéssel.

    Az ő szemléletével meg a VSZ/KGST soha nem esett volna szét. Úgy bírom, hogy mindenki cask utólag okos, hogy hagyni kellett volna Líbiát. Továbbá kurva könnyű nagy szájjal beszélni egy olyan országban, ahol ezt megteheted. Mert ott nem tehették meg…”

    Líbiában nem változott semmi sem pozitív irányba, az országot jelenleg különböző radikális, iszlamista csoportok tartják rettegésben, naponta történnek fegyveres összecsapások, a kormány nem képes rendet tenni az országban. Ugyanígy van ez Egyiptomban, Afganisztánban és Irakban is. Egységes pontként a radikális iszlám térnyerése jellemző, a keresztényeket üldözik, a terrorista csoportok erősödnek stb. A háború/harcok által sújtott országok gazdasága romokban. Ezek pedig tények nem konteók, nem beképzelések. Semmi sem lett jobb, ez a nagy igazság. Cseberből vederbe léptek, előtte a „diktátorok” keserítették életüket most pedig a totális káoszba süllyedtek.

  41. És ez mért is jó pl a „gonosz” demokokráciáknak?

    Ott van pl Egyiptom. Legyen mint leg ő a plda. Mért jó az a NYnak (merthát ugye ők szervezték az egészet ahogy itt olvasom….), hogy a Mubarak rezsim megy és helyette a muszlim testvériség/szalafisták jönnek?

  42. forest: „Líbiában nem változott semmi sem pozitív irányba…”

    Akivel én eddig beszéltem erről oké jórészt az elöző rezsim miatt hagyták ott Líbiát na nekik nagyon nem ez volt a véleményük hanem ennek az ellenkezője.

  43. Hát én is sok ilyen emberrel találkoztam, mivel munkahelyemen 90%-ban arabok között dolgozom. Vannak természetesen Líbiából menekült ismeretségi szálak, konkrétan ők azon dolgoznak, hogy a még kint maradt rokonaikat Európába hozzák mivel az éhhalál fenyegeti őket jelenleg odakint. Természetesen az is az igazsághoz tartozik, a MO-n élő Líbiaiak akikről beszélek diszidáltak K. uralkodása idején.

    De mint ahogy korábban meséltem van iraki kollégám aki néhány hónapja feleségével visszatért Irakba néhány hétre. Az ő élményeit meséltem itt el amikor soroltam, hogy se tiszta ivóvíz, se tömegközlekedés, se telefon, se internet, se gazdaság, se ipar. Áram is csak napi 2 órán át van. Az ő emlékeiben nem ilyen Irak volt.

  44. Látom megint elkezdődött az örök bestseller: Demokrácia vs. Autokrácia. Gyerekek nem a rendszerek rosszak, mind kettő rendszer kiváló! Az emberek a szarok akik irányítják ezeket… USA is jó példa erre, volt nem is oly rég olyan elnök aki nem kavarta a szart, meg volt olyan is aki két háborút is indított. A rendszer ugyan az volt, mégis teljesen más képet mutat az egész. Van olyan diktátor (futhat ám ez államelnök vagy miniszterelnök néven is , sőt a legtöbb helyen szavaznak is!) aki a jó képességű országának régi fényét állítja helyre úgy, hogy stabilan minden növekszik. Még a jó lét is bár Kánaán ott sincsen. Aztán vannak bizonyos despotikus autokrata országok ahol szarnak a népre és kuss a neve mindenkinek. Remélem érzékletesen írtam le azt, hogy mi az a kis különbség, és ez nem a rendszer…
    Tudjátok nem minden fekete és fehér. Sőt ha egy skálára elhelyezzük a demokráciát (fehér) és az autokráciát (fekete) , és a föld országait ez alapján megszínezzük akkor kapunk és sokárnyalatú szürke bolygót.
    Sőt lesz olyan ország is aminek nem lesz színe, mert mondjuk anarchia van ott, vagy egy Totális Állam. Ezek is „államformák”.(Bár szerencsére ritkák).
    Remélem sikerült közérthetően elmagyaráznom a lényeget.

  45. @forest

    A SZU szétesése után mi volt? Káosz, korrupció, maffiahegyek. Sokan azt jósolták, hogy Oroszország szét fog esni. Nem következett be, sőt… Aztán ott is helyreállt a rend. Nem látom a tömegeket, akik visszasírnák azt, hogy legyen egy brutálisan elnyomó rend, ami elszigeteli az országot és utazni sem enged meg minden más finomsággal, ami azzal járna, ha a ’91-es puccsisták valami csoda folytán visszaforgatták volna az idő kerekét…

    Megint az a fránya rövid memória…

  46. @forest

    Az, hogy nincs áram, az még mindig sponsored by Szaddam Husszein. Ugyanis a Sivatagi Vihar alatt az iraki villamosenergia termelő kapacitás 90+ százalékát (!) lerombolták. Az már mondjuk a koalíciós célkijelölők balfaszsága volt, hogy a célpontok listájára tették azokat sok minden más mellett. Szegények azt hihették, hogy még a II. Vh-t írják. Szerintem teljesen értelmetlen lépés volt.

  47. pl „Líbiában nem változott semmi sem pozitív irányba…”
    Akikkel én beszéltem egynek se ez volt a véleménye.

    és kérdeztem a nehézségekről őket, de a válasz ott is eléggé hasonló volt: ~Mért KEUban nem voltak nehézségek? Nem volt gazdasági… összeomlás? Nalátod… Nálunk megvolt az 1956tok felkeltünk a rezsim ellen és győztünk.

  48. Továbbra is várom, hogy vmely nagy konteos kifejtse, hogy pl Egyiptomban mint a térség meghatározó államában miért is érte megy a „gonosz” demokratikus országoknak vagy, hogy lehessen zsidózni a zsidóknak a Mubarak rezsim bukása és az Iszlamisták/Szalafisták megerösödése/hatalomra kerülése.

  49. „Nem úghy kezdődött, hogy zsoldosok jöttek”

    Elég ha azt mondom hogy az orosz SZVR szerint titkos ügynökök lőttek a civilek és a katonák közé .

    Persze mert 30 000 ember kiképzése pár nap alatt lezajlik mi?
    Biztos azért menekülnek a civilek is Szíriából mi.
    Ja és szemtanuk is voltak hogy a Líbiában harcolt felkelők harcolnak Szíriában is .

  50. @Fade

    pl “Líbiában nem változott semmi sem pozitív irányba…”
    Akikkel én beszéltem egynek se ez volt a véleménye.

    Hát igen, csak tegyük hozzá, hogy a te haverjaid az előző rezsim ellenzői voltak és innen nézik a dolgot a médián keresztül. Nagyon objektív véleményt alkothatnak…

  51. De a tény attól tény. 2 háborút kezdtek

    Nem. Úgy kezdődött, hogy az Afganisztánban székelő tálib rezsim szponzorálta a iszlám terrorizmust, ami végü 9/11-ben csúcsosodott ki. Hatalmas bullshit azt állítani, hogy az USA kezdett háborút azzal, hogy Afganisztánba ment. Tudod, a háború nem csak ágyúlövéssel meg bombázással kezdődhet…

    A Békét Galilea előnyzménye az volt, hogy a kedves szomszéd is támgotta a területéről indított terrorista akciókat. Izrael egy ideig tiltakozott, kért, aztán már fenyegetett. Egyik sem jött be. Átruccant a határon és jól orbavvert és seggberúgta azt, akik úgy gondolta, hogy seggbe kell rúgni. Pontosan ez történt Afganisztánban is.

    Már megint az a fránya rövid memória. Nem igaz, hogy ennyire hasonló eseményekre nem emlékeznek egyesek…

  52. Megint a sajátos jogi helyzet miatti szavaok lovagolsz. Ezek szerint, ha egem a Magyar Korámny megbízásából kiképzenek, megölöm az USA elnökét és lebukok, akkor az nem egyenlő hadüzenettel…?

    Valahol csodás, hogy egyes helyzetekben mennyire jogászkodnak egyesek másszor meg simán átlépnek afelett, hogy nem is értelmezhető a helyzet…

  53. @molni

    Valszeg nem szakíró volt az elkövető, az ilyen témák a vezető médiáknál mindig hátrébb vannak sorolva ezt tükrözi az minőség is.

    A vidit elemezd inkább, részemről annyit kifogásolnék, hogy legközelebb toljunk már oda legalább egy Merci terepjárót az Uazok helyett. Főleg ha már ennyire demózni akarunk.

  54. molnibalage

    ” Ezek szerint, ha egem a Magyar Korámny megbízásából kiképzenek, megölöm az USA elnökét ”

    Ez a lényeg molni! Nem volt afgán kormány:D Anarchia volt! (mi polgárháborúnak hívtuk,de igazából nem az volt, mert ahhoz polgárok kellenek. Törzsszövetségek ölték egymást Taliban és Mudzsahedin néven.)
    Remélem érted a lényeget. Nem egyik ország merényelte meg a másikat. Ráadásul a Mudzsahedin hívta az USA-t, hogy jöjjenek segíteni. Akikkel én beszéltem azok azt mondják, hogy ezt már megbánták de ez lényegtelen.
    A háború kezdete egy harci cselekmény! A terrorizmus meg nem harci cselekmény, maximum indok! Ez a különbség, ez nem jogászkodás.

  55. Rövidhír:
    Ma olyanokat olvastam, hogy Izraelben tesztelték már az „SMS rakétacsapás figyelmeztető rendszert”, új vezetőt kapott a polgári védelem, és a lakosság elkezdte a gázálarcok beszerzését.

    Továbbá (ezen hírek valóságtartalma nem biztos!) Tel-aviv köré rakétavédelmi gyűrűt kezdtek vonni, továbbá az Izraeli vezetés 500 halálos áldozattal számol egy esetleges Iráni ellencsapás esetén.
    Erről valahogy nem nagyon hallottam a TV-ben.

    UI: Nem tudom ki tud héberül közületek, de ha tud valaki akkor az légyszíves nézzen utána ezen híreknek az Izraeli lapokban, mert érdekelne, hogy ott mit írnak!

  56. ” Az izraeli kormány arra számít, hogy ha csapást mér az iráni atomipari célpontokra, többfrontos harcra kényszerül, amely 30 napig tarthat, és a halálos áldozatok száma elérheti az 500-at.” (mh.hu)

    Ez az „30” és „500” mennyire reális szerintetek ? Mert nekem kicsit kevésnek tűnik .

  57. Szerintem ha megfelelően tárolják őket akkor nem lehet velük komoly baj. Amik nekünk voltak nagyon régiek voltak, de állandóan „púderezték” őket. Van egy olyan fehér púderszerüség, mint ami az autógumik belsőjében van, ha az lekopik, lemossa valami, akkor a gumi egy idő után málani kezd. Elég keserű és jellegzetes szaga is van. Ehhez tartozik a vegyvédelmi ruha, mivel a gázálarc önmagában elég kevés védelmet nyújt. A legtöbb harci gáz bőrön keresztül is felszívódik. Egyszer vettem fel, de nyár volt és 5 percig elég is volt. Izraelben, nyáron egy ilyesmit hordani szinte lehetettlen. Nem csodálkoznék ha sokan inkább a halált választanák.

  58. Szerintem simán reális lehet az 500. Iránból max három számjegyű ballisztikus rakétát indíthatnak Izrael ellen, melyek többsége valószínűleg nem túl pontos és túl nagy töltet sem hordoz (szvsz a 2. vh. -ban a német V-2 -esek jóval nagyobb mennyiségű robbanóanyagot zúdíthattak Londonra, mint amire a perzsák képesek lehetnek). Figyelembe véve, hogy Izraelben elég sok bunker van, illetve az elsősegély nyújtással sem lenne gondjuk, szerintem simán 1000 fő alatt tudnák tartani a halottak számát és sebesültből sem lenne több, mint 4-5000. A libanoni rakétatámadások sosem okoztak túl nagy veszteséget, inkább csak a gyakoriságuk miatt okoztak kellemetlenséget. Persze, ha valami komolyabb vegyi fegyvert vetnek be, akkor már más lehet a helyzet, de arra meg sanszos, hogy atom lenne a válaszcsapás.
    A kérdés inkább az, hogyan akarnak egy hónapon keresztül az őket Irántól elválasztó országok fölött repkedni. Bár a szíriai légvédelem jelenleg talán könnyen felszámolható, még mindig át kell menni Irak vagy Törökország (esetleg másik útvonalon Szaud-Arábia) fölött (és érdemes ezekben a légterekben megtankolni útközben). Ezt párszor meg lehet játszani, mert a vezetők talán rábólintanának, de a népet elég gyorsan ellene lehetne hangolni, olyan szinten, hogy gyakorlatilag egy lemondással érne fel az adott kormány részéről, ha ezt ilyen sokáig engedélyeznék.

  59. Nem tudom, de nem biztos hogy nagy problémát jelentene az izraelieknek, egy légtérsértés.
    Szíria, Jordánia, a két ország, melyek légterét érintheti egy konfliktus Iránnal, Izrael részéről.
    Valamint ne feledjük a beszerzett, illetve beszerzés alatt álló, német tengeralattjárókat.
    Mármint, a zsidó állam részéről.
    Azok az eszközök is képesek lehetnek egy csapásmérésre, szárazföldi célpontok ellen, ha jól olvastam.

  60. Én még mindig nem mondanám 100%-ra az Irán elleni háborút, de ha bekövetkezik:
    1.Izrael nem biztos, hogy eléri a légicsapásokkal a célját és akkor már a kezdet kezdetén kudarc az egész.
    2.Lehet Izrael segítséget kap az öbölmenti országoktól (lehet vannak ilyen tárgyalások a háttérben)
    3.Az elnökválasztás kimenetelétől függően akár USA segítség is szóba jöhet.
    4.Az USA elnökválasztásának eredménye függhet akár egy ilyen Izraeli akciótól is.
    5.Irán nem biztos, hogy Izraelre fog válaszcsapást mérni, ez megint új dimenziót nyithat a konfliktusban.
    6.A csapás után Irán oldalán beszállhatnak a háborúba még országok.
    7.Irán csapást mérhet a közel-keleti kőolaj kereskedelemre/termelőkapacitásra.
    A térség számtalan „törésvonala” miatt szinte végtelen számú lehetőség adott egy ilyen konfliktus esetén.
    Szerintem hatalmas hiba lenne egy ilyen háborúba bele menni. Ráadásul könnyen alakulhat egy ilyen „megelőző csapás” regionális, de akár világméretű konfliktussá is!

  61. 1.Izrael nem biztos, hogy eléri a légicsapásokkal a célját és akkor már a kezdet kezdetén kudarc az egész.

    Első körben azt kellene tisztázni, hogy ki szerint mi a cél.

    2.Lehet Izrael segítséget kap az öbölmenti országoktól (lehet vannak ilyen tárgyalások a háttérben)

    Az akív igen valószínűtlen. „Véletlenül” nem veszik észre majd a gépeket vagy simán nem lépnek semmit.

    4.Az USA elnökválasztásának eredménye függhet akár egy ilyen Izraeli akciótól is.

    Én fordítva látom. Az USA elnökválasztástól függhet az esetleges akció. Egy elnök a választások előtt 3 hónappal nem kezd semmi komolyba.

    5.Irán nem biztos, hogy Izraelre fog válaszcsapást mérni, ez megint új dimenziót nyithat a konfliktusban.

    Ez csak bizonyítaná azt, hogy hülyébbek, mint gondoltam. Semmi értelme nincs ennek a lépésnek.

    6.A csapás után Irán oldalán beszállhatnak a háborúba még országok.

    Ennek sincs sok értelme. Ki szállna be és ki van Izrael közelében akinek valós képessége van…? Kb. senki. Azok, akik átengedték őket, nem szállnak be. Irántól délre az óceán van, északra SZU utódállamok vannak a tőle keletre levő országok messze vannak. Afganisztán = 0, Pakisztán miért is szállna be? Kína a világ végén van és az atomsírásnál szépen lepattintotta Iránt és közölte, hogy tessék a NAÜ-nek engedelmeskedni…

    7.Irán csapást mérhet a közel-keleti kőolaj kereskedelemre/termelőkapacitásra.

    Azon országoknak olyan légiereje van, hogy kétszer hülyére pofozzák a 30+ éves iráni légierőt… UAE, SZ-A és társai megvédik magukat és szükséges esetén a jenkik és a tőlük vásárlók is. Már a ’80-as évek tankerháborújában is pofáncsapták őket, még a szaúdiak is.

    Ráadásul könnyen alakulhat egy ilyen “megelőző csapás” regionális, de akár világméretű konfliktussá is!

    Nagyon nem így látom. A távolságok teszik szimplán lehetetlenné. Izrael egyedül csak akkor képes az odautat megtenni bizontságosan, ha ehhez asszisztál SZ-A vagy Törökország. Szírián kersztül azért nem repülnek, ha nem feltétlen szükséges, még ha a határ szélén is kell. (politikai okokból) Mitől válna regionálissá vagy világméretűvé, mikor senki nincs a környéken aki visszaütne vagy egyáltalán képes lenne rá…?

  62. Szerintem meg Montezumánál a pont.
    Az nem számít, hányszor verik hülyére Iránt az öbölmenti országok légierővel, nem hagyományos eszközök (nem tech. eszközök) ellen ugyanis szinte nincs védelem, noha azok is nagyon tudnak fájni.
    A status quo felborulását sokan nézhetik rossz szemmel, de egyáltalában is, amilyenek az országok vezetői meg a mögöttük lévő körök (most összeesküvésektől függetlenül is), kb. bármilyen mondvacsinált okkal akkora háborúvá eszkalálhat bárki bármit… elég annyi, hogy x kisebbségemet védem meg, vagy a gazdasági érdekeimet, meg ilyen átlátszó baromságok. És mindezt tekintet nélkül kb. a következményekre.
    Na szóval legalábbis ezen két dologban Montezuma jól mondja. Asszem…

    Ленин

  63. Jajjjaj….. Folyik a karate, de szerintem meg az Izrael-Irán páros meccsnek nincs esélye. Sőt… kb. februárig ki van csukva egy ütésváltás is. Majd ha a leendő amerikai elnököt szilárdan maga mögött tudja Izrael, akkor igen. DE……… Addigra a várakozások miatt akkorára nő az olaj ára, hogy már senkinek sem lesz kedve harcolni….

  64. molnibalage

    1.”Első körben azt kellene tisztázni, hogy ki szerint mi a cél.”
    Szerintük az Iráni atomprogram megállítása. Ez légicsapásokkal nem biztos, hogy menni fog. Ezenkívül szerintem Izraelnek más céljai is vannak.

    2.A passzív segítség is segítség, de ha úgy alakul én az aktívot sem zárom ki.

    4.Négyesnél átsiklottad a 3.-as pontot ami ugyan azt mondja mit amit te. Szerintem mind kettő eset lehetséges. (3-4 is)

    5.Bizonyítaná, de mindenkinek joga van „hülyének” lenni.

    6. Itt szintén nem csak a valós képességek játszanak. Alakulhat még úgy, hogy Egyiptom vagy Libanon beszálljon, de ezt előre megjósolni innen Magyarországról nem lehet szerintem. A lehetőség attól még adott.

    7. Nem csak légierő van a világon. Rakétacsapás,kommandós akció, szabotázs, merénylet és ezek kombinációja is lehetséges. Ráadásul a „csapás” sikerességéről nem írtam semmit. Lehet kudarc lesz, lehet részsiker (iráni szempontból) de esély van néhány esetben komoly siker elérésére is. Én ezeket nem zárnám csak úgy ki.

    Az meg, hogy Izrael, hogy akarja megoldani a támadást az legyen az ő gondjuk. Viszont ha sikerül akkor kiszélesedhet a konfliktus. Ezzel is számolni kell. Te nem számolsz vele, én igen. Majd kiderül mi lesz ebből…

  65. Roni

    „Egyiptomi kormánynak nem érdeke hogy ismét tönkre tegye az országot.
    Libanonnak milyen hadereje van .”

    Az ottani lakosság jelentős része tudtommal erről másként vélekedik.
    Libanon pedig okozhat kárt, volt már rá példa.

    „Izraeli katonai szakértők szerint az iráni háború csak 500 áldozattal járna Izraelbe .”

    Biztos igazuk van. Kb. mint azoknak akik azt mondták, hogy „karácsonyra a katonák itthon lesznek!” by I.VH Hidd el nekem nincs ember aki megmondja azt előre, hogy egy háború hány áldozattal fog járni. Mindig másként történnek a dolgok, mint ahogy eltervezik!

  66. Addigra a várakozások miatt akkorára nő az olaj ára, hogy már senkinek sem lesz kedve harcolni….

    Előre látom a lelki szemeim előtt, ahogy az izraeli szakértők már nem azt becslik, hogy hány izraeli halhat meg a konfliktusban, hanem hogy mennyibe kerül üzianyagárban az akció („számításaink szerint csak 275 millió dollárba kerül a kétgépes támadókötelék berepülése Iránba… ebben persze még nincsenek benne az esetleges elkerülő manőverek. A hazautat egy olcsóbb arab kút felkeresésével fogják megoldani a derék pilótáink. A biztonság kedvéért a Merkavákat elkezdtük átalakítani pedálos verzióra.”).

  67. 7. Nem csak légierő van a világon. Rakétacsapás,kommandós akció, szabotázs, merénylet és ezek kombinációja is lehetséges.

    Rakétacsapás = BM = nem tudjuk mi van rajta = nagyon veszélyes az indítóra nézve is…

    Irán hatalmas ország, atomlétesítményei a semmi közepén vannak, igen jól véd ilyesmi a szabotázs ellen.

    Mik azok az egyéb célok Izrael számára, amik légicsapással elérhetőek?

    Viszont ha sikerül akkor kiszélesedhet a konfliktus.

    Még mindig nem látom azt, hogy hogyan…? Ki lépne be, miért és hogyan mérne csapást több ezer km távolságban? Amíg ezt nem fejted ki, addig ez szájkarata, nem több.

  68. molnibalage

    ” szájkarata, nem több.”

    Értő olvasást gyakoroljad picit. A 7. pont nem Irán elleni pont volt, hanem a környék olajipara elleni pont. Sok „puha” célpont.

    ” Ki lépne be, miért és hogyan mérne csapást több ezer km távolságban? ”

    Egyiptom, Libanon nem több ezer kilométer. Ráadásul ezen országok lakossága egyáltalán nem szimpatizál Izraellel. Fent belinkelt cikk is ezt taglalja.

    „Mik azok az egyéb célok Izrael számára, amik légicsapással elérhetőek?”

    Például egy USA_Irán háború, és ez ugye Iránra nézve végzetes lehet. Elbúcsúzhat Irán a regionális középhatalmi státuszától. Erre jó indok ha Irán rakétaesőt zúdít Izraelre. Már lelki szemeimmel látom ahogy a kongresszusban az Izraeli lobbista képviselők szónokolnak. Nem olyan faék egyszerű a helyzet, mint ahogy lefested. Nagyon sok változós egyenlet ez.

  69. Értő olvasást gyakoroljad picit. A 7. pont nem Irán elleni pont volt, hanem a környék olajipara elleni pont. Sok “puha” célpont.

    Nagyon is értetem. A környék országai alatt kit értesz? Az összes öbölbeli állam kb. képes saját magát megvédeni az iráni légierő és haditengerész elenn is, de ha nem a jenkinek csak füttyenteni kell. Anglia is tud erőt küldeni. A göthös iráni légierő ellen nem kell sok…

  70. Az idő fogy, illetve valakinek biztosan dolgozik.
    Az Irániak nem tettek le az atomenergia további alkalmazásáról, amit a nyugat, fegyvergyártásként fog fel.
    Minthogy a Perzsa állam nem lép vissza, ez tisztán látszik, valami történni fog.
    Kérdés, mi lesz ?
    Izrael belevág egyedül ?
    Légitámadás ?
    Esetleg robotrepülős csapás, ha a nemetektől kapott búvárhajókat felszerelik velük ?
    Kommandós akció, sztem kilőve.
    Baromi távol vannak a létesítmények a határtól.
    Ahhoz a résztvevőket, iráni területre kell vinni és onnan kihozni, az akció után.
    Ráadásul egy atomlétesítményt megsemmisíteni, kiiktatni, csak filmen megy úgy mint a karikacsapás.
    Túl bonyolult művelet lenne és túl sok a kockázati tényező, ami boríthatja az egészet.
    Marad első és talán egyetlen megoldásként, a légierő, a a zsidó állam egyedül belevág.
    Szorítja őket az idő, nem tudjuk most a MOSAD mit tud már, az iráni atomfejlesztések jelenlegi állásáról.
    Lehet úgy érzik, lassan a 24. órába lépnek, cselekedni kell.
    Hamarosan tudni fogjuk.

  71. Gondoltak a civilek védelmére egy esetleges atom baleset esetére Vagy egy Izraeli agresszió okozta atom katasztrófa hatásaira Miért kel egyből ara gondolni ha valaki épít egy atom létesítményt akkor egyből atombombát csinál? Ennyi erővel Magyarországot is meg lehetne vádolni És a Románok lebombázhatnák? Ha meg Atombombát épít Irán miért nincs hozzá joga?? Izraelnek miért van joga atom bombát tulajdonolnia? Miért van joga fenyegetőzni hogy beveti más szuverén ország civil lakossága ellen?
    Süt belőletek a rosszindulat Az Amerikai/ Izraeli propaganda benyalása Nevetségesek vagytok ( Most jöhet a savazás hogy én vagyok a hülye És én meg röhögök rajtatok )

    Kérdés Tegyük fel hogy Izrael támad Milyen eszköze van amivel ilyen célpontokat És ennyit meg tud semmisíteni? Lehet akár hány vadászgépe Olyan korlátok vannak amit nem tud legyőzni És szerintem ha sikerrel jár jelentős fizikai és presztízs veszteséget fog szenvedni az tuti

    Ha legyőzi Iránt Akkor is meg lesz torolva Az iráni nép A Köztársasági gárda emberei A fanatizált „terroristák” gerilla harcban Izrael földjén fognak visszavágni És az nem lesz finomkodás Szerintem

  72. ” Kérdés Tegyük fel hogy Izrael támad Milyen eszköze van amivel ilyen célpontokat És ennyit meg tud semmisíteni? Lehet akár hány vadászgépe Olyan korlátok vannak amit nem tud legyőzni És szerintem ha sikerrel jár jelentős fizikai és presztízs veszteséget fog szenvedni az tuti ”

    Izrael nem legyőzni akarja Iránt, hanem az atomprogramot akarja késleltetni. Ez minden bizonnyal sikerülni is fog.

    Ami nagyon kérdéses az az ár amit ezért fizetnie kell.
    A témában annyira kevés az információ és annyira sok azt ismeretlen tényező – hogyan reagál Irán,tényleg vásárolt-e már atomtölteteket stb. – hogy még találgatni sem igazán érdemes !

  73. Miért kel egyből ara gondolni ha valaki épít egy atom létesítményt akkor egyből atombombát csinál?

    Mert a jelek erre utalnak. Pl. a NNPT megsértése és a NAÜ munkájának hátráltatása pontosan erre megy ki.

    Ennyi erővel Magyarországot is meg lehetne vádolni És a Románok lebombázhatnák?

    Wrong. Magyarország importálja a fűtőelemeket, nincs dúsító üzemünk. Az irániaknak is felajánlotta Oroszország, hogy ő (nyomott áron?) szállítja a bárhonnan megvett uránércből legyártott erőművi fűtőelemeket. Irán elutasította. Kettőt lehet találni, hogy miért…

    Továbbá Magyaroszág teljesen aláveti magát a NAÜ ellenőrzésének és a kiégett fűtőelemekből sem vonunk ki plutóniumot…

    Ha meg Atombombát épít Irán miért nincs hozzá joga??

    De, csak nem így. Az NNPT aláríásával vállalta, hogy az importált nukleáris technológiát csak békés célokra használja fel. Az nukleáris robbanófej legyártásával ezt megsértik. Ha hússzor nem lett ez elmagyarázva eddig, akkor egyszer sem…

    Izraelnek miért van joga atom bombát tulajdonolnia?

    Izrael nem írt alá semmiféle atomfegyverekre vonatkozó nemzetközi egyezményt, ahogy Pakisztán és India sem…

    Miért van joga fenyegetőzni hogy beveti más szuverén ország civil lakossága ellen?

    Ezt megtette a nagy SZU is és a jenkik, de mindenki más is. Tudod, ez a MAD…

    Süt belőletek a rosszindulat Az Amerikai/ Izraeli propaganda benyalása Nevetségesek vagytok ( Most jöhet a savazás hogy én vagyok a hülye És én meg röhögök rajtatok )

    Akkor vedd úgy, hogy megkaptad.

    Kérdés Tegyük fel hogy Izrael támad Milyen eszköze van amivel ilyen célpontokat És ennyit meg tud semmisíteni?

    A fő célpontok ellen a 24 db F-15I jön számításba, a felszín alatti célokhoz szükségs GBU-28-at csak ez képes hordozni, és ekkora távolságban is legfeljebb egyet a CL ponton. Most megint elsütöm az F-15 cikk egy részét. A vadász flotta gyakorlatilag egésze elméletben használhatja a GBU-15-öt, de ez esteben a hatósugár kérdéses, mert az hozzá szükséges pond elvileg a szárny alá mehet csak. A nem felszín alatti célokhoz ezek megfelelnek. A SEAD kapacitást az F-16I gépek bizotsítják.

    Ha legyőzi Iránt Akkor is meg lesz torolva Az iráni nép A Köztársasági gárda emberei A fanatizált “terroristák” gerilla harcban Izrael földjén fognak visszavágni És az nem lesz finomkodás Szerintem

    Nos, akiket te említesz azok egyenruhások, tehát azok bevetése izraeli földön – hogyan is jutnak oda…? – az gyak. nyílt háború. Az, hogy esetleg terrorista göncben tevékenykednek, az más tészta, csak ez esteben meg partizán/kémtevékenység, amért a II. Vh alatt golyó vagy kötél volt a jutalom elfogás esetén…

  74. @karesz

    Szerintem igen hamar. A repterek környékét meg kell nézni, hogy mennyire lakták körbe. A legszűkebben mért csapásmérő és SEAD flotta kb. 60 gép. Ennyit nem lehet észrevétlen emelni.

    @omega

    Kizárt, hogy bárki atomfegyvert adott volna el neki. Egyetlen atomhatalom sem akkora marha, hogy nem a legszorosabb szövetségesnek adjon el. Igazából az angol-jenki fegyvereladást leszámítva egy ilyenre sem volt példa tudtommal a történelem során.

  75. dudi ! Igen,igen, de az izraeli vezetők szerint nekik nagyon fontos az a néhány év is amit nyerhetnek !
    Ezt én sem értem, de sokkal-sokkal több információval rendelkeznek mint a közvélemény.
    _Ami érdekes: az USA nagyon óvatosan kezeli Iránt, valamit ők tudhatnak…….
    Az atomprogram késleltetésének mértéke a csapás nagyságától és kiterjedtségétől is függ. Meg persze attól, Irán mit tett a károk csökkentésére…..

  76. „Kizárt, hogy bárki atomfegyvert adott volna el neki. Egyetlen atomhatalom sem akkora marha, hogy nem a legszorosabb szövetségesnek adjon el. Igazából az angol-jenki fegyvereladást leszámítva egy ilyenre sem volt példa tudtommal a történelem során. ”

    molnibalage!
    A politikában soha semmi sem kizárt.
    Amerikai hírszerző szerint Kazakhsztántól vásároltak 4 db. töltetet l990 körül.
    Ukrajna főügyésze szerint 16 robotrepülőgépet adtak el katonatisztek Iránnak ugyancsak a 90-es években. Ez ügyben több személy ellen vádat is emeltek.A robotokhoz való atomtöltetekről senki sem beszél !!!! Hivatalosan !!!

    Atomtöltet eladásáról én sem tudok, de ez nem jelent semmit. Izrael segítségével Dél-Afrika 2 töltetet épített ! Ezt elismerték, USA kérésre a két töltetet meg is semmisítették.
    Köztudott,hogy az USA atomhatalmat nem támad meg. Nos, ők Iránnal szemben nem igazán harciasak. Szerintem tudhatnak valamit….

  77. @johnibyg

    Eléggé.

    @omega

    Leárt lemez. Ez is ki volt tárgyalva. Ha el is adták, ma már nem működnek karbantartás nélül. Egyetlen iráni gép sem képes hordozni…

    Izrael és D-A közös fejlesztettek ezt-az, tehát a technológia egy részét adták el, de kulcsrakész fegyvert nem.

  78. ” Leárt lemez. Ez is ki volt tárgyalva. Ha el is adták, ma már nem működnek karbantartás nélül. Egyetlen iráni gép sem képes hordozni… ”

    Akár lejárt, akár ki volt tárgyalva….Nem ezen múlik !

    Hordozni meg miért ne hordozhatnák az eredeti robotrepülők vagy másolataik ?

    Irán is megkaphatta a technológia fontos részeit É-Koreától és Pakisztántól. Utóbbitól bizonyítottan kapott segítséget !

  79. molni

    Sokszor vitatkoznék veled (ált. nem szoktam, mert nincs kedvem gépelni), de ebben az iráni témában nagyon egyetértek veled. Tálas Pétertől halottam egy előadást az iráni atomprogram kapcsán, akinek hasonlóak az aggodalmai, mint amiket írtál.

  80. Molni:

    „Az összes öbölbeli állam kb. képes saját magát megvédeni az iráni légierő és haditengerész elenn is, de ha nem a jenkinek csak füttyenteni kell.”

    Tehát nem a jenki füttyent, hanem a jenkiknek füttyentenek.

    Ha jól értem, akkor szerinted az összes öböl-menti állam (miközben persze mindegyik külön-külön kvázi középhatalmi szintű önálló légi- és tengeri-haderővel rendelkezik) tart egy idomított kis közös házi kedvencet, egy „pitbullt”, akinek egyébként sokkal-sokkal nagyobb önálló tengerészeti és légi hadereje van. Amolyan nagyhatalmis vagy inkább szuperhatalmis.

    Tehát egy „pitbullt”, akinek csak füttyenteni kell, és ugrik…, ezen elgondolkodtam.

    Mert ugye általában az idomított kutyusok szoktak volt füttyre ugrani, és ez az elv ugye itt még nem számít konteónak. Mármint a kutya-gazdi viszony elve.

    Nos, ezek az öböl-menti, önállóan is kábé középhatalmi szintű légi- és tengerészeti-haderővel bíró államok képesek bármikor ráuszítani a náluk is sokkal-sokkal erősebb „pitbulljukat” egy náluk elvileg külön-külön nézve is sokkal-sokkal gyengébb katonai „törpehatalomra”.

    Nem tudom, hogy mit is mondhatnék erre.

    Help me.

  81. Hordozni meg miért ne hordozhatnák az eredeti robotrepülők vagy másolataik ?</i<

    Erről is volt szó. A Kh-55(5) mérete akkora, hogy elméleti szinten talán-talán elférne a Szu-24 belső szárnyfüggesztőjén, de integrálni meg ki fogja hozzá…? Másolni? A V-1 szerű bomba megalkotása után 20 10+ évvel az eset után neked az jön le, hogy Irán ezen a szinten van?

    Irán is megkaphatta a technológia fontos részeit É-Koreától és Pakisztántól. Utóbbitól bizonyítottan kapott segítséget !

    Nincs Kh-55 kategóriájú fegyverzete egyiknek sem…

    @johnibyg

    Ugyanezen a néven. Mindenhol ugyanzon néven vagyok fent, külföldi fórumokon is.

    @Montezuma

    Figyu Monte, ha ennyire rövid a memóriád, akkor nem tudok mit kezdeni veled, menthetetlen vagy és ezen az ironizálás sem segít. Mond valamit az, hogy Sivatagi Pajzs? Nézd meg, hogy mennyi idő alatt és mi települt át és mennyi idő alatt döntöttek. Ennyi. Nem elmélet. Ez megtörtént.

    Bocs, de kezd nagyon elegem lenni belőled meg abból, hogy adod itt a szakértőt, konkrétum meg semmi…

  82. „A Hezbollah vezetője is megfenyegette Izraelt, hogy “Irán elleni támadás esetén pokollá teszik izraeli százezrek életét.””

    Ezzel már próbálkoztak többször is. Eddig sem igazán sikerült. Az ilyen kijelentések, inkább a harci morál fokozására jók.

  83. „Erről is volt szó. A Kh-55(5) mérete akkora, hogy elméleti szinten talán-talán elférne a Szu-24 belső szárnyfüggesztőjén, de integrálni meg ki fogja hozzá…? Másolni? A V-1 szerű bomba megalkotása után 20 10+ évvel az eset után neked az jön le, hogy Irán ezen a szinten van?

    Irán is megkaphatta a technológia fontos részeit É-Koreától és Pakisztántól. Utóbbitól bizonyítottan kapott segítséget !

    Nincs Kh-55 kategóriájú fegyverzete egyiknek sem… ”

    Egész Oroszországban nem akadt olyan mérnök vagy inkább mérnökök akik jó pénzért nem csinálták már meg az integrációt az elmúlt 15-20 évben ?

    Kh-55 kategóriájú fegyvere pedig Kínának van, ők is vásároltak Ukrajnától.
    Ha letudták másolni az Sz-300 rendszert , ezt akkor miért nem ?

  84. molni

    „A “ráuszítás” és a “védj meg minket” között rohadt nagy különbség van,”

    Ez igaz ellenben tökéletesen ugyan az az eredmény…
    Ebben az egészben azt látom,hogy ha a Közel-keleti államok megvédése címszó alatt avatkozna be amerika akkor úgy táncolna ahogy a fent említett államok fütyülnek,hisz nekik együttesen simán meg van az a potenciál és lehetőség(ez az ami hiányzik Izraelnek a távolságok miatt) amivel komoly csapást lehet mérni az iráni atomprogramra.

    Szerintem ők úgy gondolkodnak,hogy minek bombázzuk Iránt amikor ezt megtehetik az amik is aminek meg van az a haszna,hogy őket még jobban fogják utáni minket meg egyáltalán nem hisz védekezhetünk azzal,hogy gonosz cionista istentelen csecsemőgyilkos meg még a fene se tudja milyen zsidók miatt történt az egész.Ha ez nem jó érv(márpedig az főleg a világ azon részén) még mindig mondhatják azt,hogy nem miattunk volt mert i is képese lettünk volna rá ha nagyon akarjuk.Tipikus mosom kezeimet” helyzet.

    Ugráltatni úgy is lehet valakit,hogy az nem tud róla.

  85. @omega

    Nem „egy mérnökös” feladat. És akkor még finoman fogalmaztam. Még, ha meg is csinálják az integrációt az üzemeltetési háttér hol marad? Egyetlen orosz fegyver élettartama sem túl hosszú. Nagyjavítás nélkül rég üzemképtelen a cucc…

    Az, hogy külsőleg lemásolják az Sz-300-at az nem mutatja, hogy mi van a burkolat alatt. Külsőre sokan tudnak csinálni egy objektumot, ami 50 méterről külsőleg igen hasonlít egy F1 autóra. Az, hogy hozza -e a paramétereit, az megint egy más kérdés.

    @dudi

    A Sivatagi Pajd az védekező jellegű volt. AWACS és CAP őrjáratokból állt az egész kezdteben, utána is csak EW felderítés volt. Tehát az, ha segítséget kér XY állam az 99%, hogy BARCAP és DCA bevetéseket jelent és nem OCA bevetésket iráni terület felett. Gépek átadása is szóba kerülhet, ez is volt 1990-ben, ahogy 1973-ban is.

    No offense, de neked is igen rövid a memóriád. Néha csodálkozom, hogy ennyire nem képben levő emberek próbálnak itten érvelni. Vagy csak nekem megy az emlékezés és a darabok összerakása…?

  86. molni

    Javíts ki ha tévedek de a Sivatagi Kard része a dolognak az nem offenzív volt(az én memóriám csak eddig terjed…)?Amúgy egy offenzívára is simán rá lehet húzni a védekezős dumát pl megelőzőcsapás.

    Nem értelek téged.

  87. Molni:

    „Még, ha meg is csinálják az integrációt az üzemeltetési háttér hol marad?”

    Miért, az iráni F-14-es sem repülnek már? Pedig azoknak 1979 óta nincs „üzemeltetési” háttere. Oszt mégis.
    Voltaképpen az iráni saját műholdnak – tudod, amit fellőttek – még annyi háttere sem volt/van, mint az Iránban hadrendbe állított, általad ismert és nem ismert eszközöknek.

    Na ez az, amit össze-vissza vagdalkozásnak hívnak. Engedd meg, de állításaid igazolásához kérnék linket és forrást.
    Nem bántásképpen, de szerintem ne erőltesd ezt a vonalat, én sem erőltetem a vadászgépek részletkérdéseit.

    Dudi:

    Az arab elitnek jó Izrael és jó Irán is. Amíg a zsidó és a perzsa szemben áll egymással, addig tud az arab olajmonarchiáknak nevezett kartell jól manőverezgetni a zavarosban. Ne feledjük, adott még egy türk „banda” is, akik – ha jól rémlik – Oszmán Birodalom néven futottak anno és újabban megint vannak hasonló, (igaz, némileg újrahangoltan) előadott ambíciókra utaló jelek, hogy finoman fogalmazzak.

    Szép-szép Osirak meg Szíria, de azokat az akciókat nem harangozták egy évtizeden át minden héten kétszer. Ugye érezzük, ez nem ugyanaz.

    De ha már a régi szép emlékeknél és tapasztalásoknál járunk, akkor emlékeztessük barátainkat és szövetségeseinket arra, ami miatt Carter bukott. Irán nem jó ómen.

    Ellentétben a haditechnikában szakértő kollégánkkal a Pentagon jónéhány elemzője illetve a korábbi MOSAD vezetők távolról sem íly optimisták. Nyilván ők nem tudják azt, amit mi itten már megtudtunk.

    M

  88. Montezuma

    „Ellentétben a haditechnikában szakértő kollégánkkal a Pentagon jónéhány elemzője illetve a korábbi MOSAD vezetők távolról sem íly optimisták”

    A nyugati hírszerzés mondott már csődöt ilyen esetben pl II. Öböl-háború veszteségeinek jóslása(tízezres nagyságrendre tették a halottak számát haditechnikában pedig kb 1/3-os veszteséggel számoltak)
    de a III.Öböl-háború előtt is jóval nagyobb veszteséggel számoltak.

  89. Ki mondta, hogy készpénznek? Ez az alap. Az viszont valahol röhejes, hogy egyesek meg a másik végletben gondolkoznak. Minden puskalövés és bombázás után kiszélesedő konfliktust meg világháborút vízionálnak…

    Monta szimplán azért lett „lehülyézve”, mert a védekező hadművelet sem volt képes megkülönböztetni egy olyan akciótól, ami úgy kezdődik, hogy Izrael bombázza Iránt. Ha sem az USA sem a többi állam nem vesz részt benne, akkor egy iráni válaszcsapás bármilyen nem izraeli cépont ellen = politikai öngyilkosság. Az iráni fenyegetések meg röhejesek. 1984-ben sem tudtak volna SZ-A-val mit kezdeni, nemhogy most a többi öbölmenti államról nem szólva. Emberek, ébredjetek már fel. Irán olyan fegyvereket használ, ami a túloldalon gyakoratilag félig vagy teljesen múzeumi kiállítási tárgy. F-4D, F-5A/E és kiherélt F-14A gépek TF30 hajóművel. SEAD kapacitás ellenfelekkel összevetve nincs, AWACS 0, stb.

    Ezek ellen az öbölmenti államok F-15C/S, F-16 Block 60 és ha vannak még Mirage-2000-5 (9?) gépei több, mint elegek. AWACS support is van.

    Érvelést továbbra sem látok sem tőled sem Montétól…

  90. Kicsit túl színesnek és izgalmasnak festitek le a világot.
    Itt nincsenek kalandorok, hódítók, itt kurva óvatos emberek vannak.

    Mindenféle varázsszert képzeltek el Iránnak (néha Kínának) drónokat, atomot.
    Kb. akkora durranás lesz (ha lesz) mint amikor 2003-ban Szaddamot elpicsázták.

    Ugyanaz a szitu. Egy technológiailag fejlett állam és egy technológiailag fejletlen fog összecsapni.

    Iraknál vártak atomot, vegyifegyvert és semmi ellencsapás nem történt.
    Az meg röhejes hogy legendákra és akciófilmekre alapozva atombomba kereskedelmet vizionáljatok. Az atom nem játékszer, még ha alulfizetett orosz katonák rendelkeznek felette.

  91. Na jó, ha már belepo_áztam korábban…
    Akik bazsit akarják bármiről is meggyőzni: irigylem az elszántságot:) Minden leírásban sem lát semmilyen ún. érvet, hagyjátok már rá! Láthatólag addig terjed a dolog részéről, hogy hány F1x Block xx van fél tucat 3-4 betűs nyugati rövidítéses képességgel. Pedig ezeknek nem sok köze van az olajárhoz, a mondvacsinált beavatkozási indokokhoz meg az egyéb, a nagystratégiát irányító dolgokhoz.
    Mondjuk a másik oldal, hogy azért valóban túlzás lenne valami újabb világháborút vízionálni.
    Ja és igen, olvastam általában ilyesmiről könyveket, mielőtt ezt hiányolná „valaki”, de további ún. érveket én sem tudok felmutatni, sajna.

    Az viszont nagyon tetszett, hogy van, aki szerint Irán nem akarna atomfegyvert gyártani. Akkor mér dúsít saját maga uránt, hogy csak a legalapvetőbbet vegyük? Meg minek a sok rakéta meg a többi… „De télleg…”

    Ленин

  92. panoz ! Te is abba hibába esel amit kritizálsz !
    Ezen az oldalon technokraták vannak elég mély attitűddel !

    Ők csak a technikai fejlettségen tudják felmérni az államokat. őket nem érdeklik a titkos alkuk, titkos szövetségek, hirszerzési sikerek és kudarcok, zseniális feltalálók, szorgalmas emberek, árulások,szabotázsok stb.

    Te is a betegesen öntörvényű iraki diktátorhoz hasonlítod a perzsákat, akik legyőzték az USA által is támogatott Szaddamot !

    Szerinted Vietnam technikailag ugyanolyan fejlett volt mint az USA ?
    Az eredmény már ismert !
    A perzsák nem olyan puhányok mint az arab voltak! Ők például megtették,hogy saját 10-14 éves gyerekeiket láncolták össze és hajtották őket az aknamezőre !

    Az atom pedig sajnálatos módon játékszerré vált, igen nagyfokú vakság kell ahhoz,hogy ezt valaki ne vegye észre !

  93. „“gigabiga szerint:
    2012. augusztus 17. péntek @ 18:06
    Irán = A béketábor élharcosa :)”

    Ebbe biztos bele akarsz menni hogy ki a béke élharcosa????????”

    A béke élharcosa Irán mellett Magyarország. Ugyanis lassan nem lesz mivel lőni.

  94. „A perzsák nem olyan puhányok mint az arab voltak! Ők például megtették,hogy saját 10-14 éves gyerekeiket láncolták össze és hajtották őket az aknamezőre !”

    Húha, ez nagy erény. Ez nem puhányság, vagy keménység kérdése. Ez gyávaság. Ha ez igaz amit írtál, akkor tényleg mentsen meg ezektől a világ.

  95. „Kb. akkora durranás lesz (ha lesz) mint amikor 2003-ban Szaddamot elpicsázták.”

    Annyiban biztosan nem, hogy Iránt szárazföldről nem fogják hagyományos, nagy haderővel megtámadni.
    Csupán az atomfegyver gyártási képességét szeretnénk megszüntetni, vagy évekkel késleltetni.
    Ebből az apropóból politikai rendszere is stabil maradna, nem szállnák meg.
    Nem is biztos hogy tudnák, hozzáteszem.
    Nem annyira a reguláris iráni haderő okán, bár ez mára erősebb szerintem, mint az iraki volt 2003-ban.
    Inkább ma már ott az óvatosság, Afganisztán, Irak, megszállásának tapasztalatai kapcsán.
    Elképzelhető hogy az iráni erőket nem tudnák olyan gyorsan legyőzni, mint Irak esetében megtörtént.
    Haderejük nagy létszámú, jól szervezett.
    Képzettség szintjén hol áll, azt nem tudhatjuk.
    Rendelkeznek ipari háttérrel sok hagyományos fegyver gyártásához, alkatrész ellátásához.
    Az ország mérete, földrajzi viszonyai, lehetővé teszik, egy igen csak hatásos gerillaháború lehetőségét.
    Ráadásul, az országban rengeteg a fegyver és a fegyverforgatásra kiképzett ember.
    A vallási fanatizmust már megismerte a Nyugat.
    Azonban ha mégis megtörténne egy rendes háború, egy esetleges hagyományos győzelem az iráni erők felett, még ott rejti egy hosszú és véres megszállás lehetőségét is.
    Na ez az, ami miatt, amibe szerintem nem vág bele a nyugati világ csak úgy.

  96. Akik szerint hülyeség egy világméretűvé szélesedő konfliktus lehetősége azok szerintem gondolják át még egyszer! Az Izrael-Irán háború nem úgy zajlik majd , hogy itt egyesek elképzelik.

    „csak bombázzuk őket”
    Jah. Lebombázzák Iránt azok meg biztos azt mondják: Jah tényleg csak bombáztak, akkor mi is csak azt fogunk, nem kezdünk szárazföldi vagy tengeri műveletet. Biztos így lesz…

    „Iránnak ezer éves repülői vannak”
    Jah ezért már biztos föl sem szállnak. Lebombázzák az országod de nem háborúzol, mert régi a technikád. Ha ezt Vietnamban tudják….

    ” Az öböl menti országok nem szállnak be”
    Igen, mert ha rakétákkal lövik őket, vagy kommandósok szállnak partra megsemmisíteni a Patriot ütegeket, esetleg olaj vagy egyéb fontos létesítményeket, vagy szabotázs történik azt szó nélkül hagyják.

    „nem szélesedhet világméretűvé”
    Mondták ezt már első és második világháborúra is a korabeliek. De az is egy lehetséges forgatókönyv, hogy míg a világ az Izrael-Irán mecset nézi addig egyéb háborúkba is bele fognak más országok. Ha az USA erők egy részét leköti Irán, meg a két jelenleg is tartó megszállás, akkor lehet megindul egy Észak-Dél-Korea, Kína-Tajvan vagy Kína bárki aki nem szimpatikus, Örmény-Azeri, Szerb-Koszovói, India-Pakisztán és még sorolhatnám hány konfliktus. Biztos páran kihasználják ezt a lehetőséget.

    A következményekről meg nem is beszéltünk! Ha akadozik az olajimport a Közel-Keletről Kínába, az hosszabb távon komoly zavarokat okozhat a Kínai energia ellátásban és így az iparban is. Ezt az orosz import növelése enyhítheti. Viszont az olaj ár az egekbe szökhet, ez lassítja majd a világgazdaságot, aminek komoly negatív következményei lehetnek a döglődő EU-ra nézve. Továbbá tovább nő a világméretű terror veszély itt az EU-ban is. (Nálunk nem hiszem). Újabb menekült hullám jöhet EU-ba ami szintén nem tesz jót az Unió gazdaságának. Szóval ezer meg ezer káros hatása lehet ennek az Izraeli kalandnak ránk nézve.
    Egyedül az oroszok jöhetnek jól ki ebből megint. Sok fegyvereladás, növekvő olaj-földgáz árak miatti nagyobb bevétel, bővülhet a piaci részesedésük is stb… Mi meg szívunk!

  97. Ez mind szép és jó És talán igaz is amit le irtok Vannak egyes emberek akikkel nem érdemes vitázni Beszélgetni mert nem látják a fától az erdőt Csak azt látják hogy kinek miből hány darab van Egy háború nem csak erről szol Elszántság Motiváció is számít Nagyon sokat Egy fejlett eszközökkel ellátott haderőt is el lehet picsázni ha nem akar harcolni

    Ez a kis bevezető után csak annyit akartam kérdezni eredetileg : Szerintetek ha valaki Tök mindegy ki lebombázza az Iráni atom létesítményeket akkor az megtorlatlan mered Irániak utána csak ülnek és néznek ki a fejükből és anyít mondanak „Enye benye Lebombáztál? Sebaj Újrakezdem ” Ez reális ? Most majd mondhatjátok azt Hogy vajon mivel fog visszavágni? Sok lehetősége van Nem biztos hogy az általatok 60 as évek technikájának titulált ős kövületeken mondót repülőivel fog visszavágni
    Csak annyit mondok Vallási fanatizmus

  98. Szerintem a hidegáború alatti Vietnámmal, Afganisztánnal, Koreával ne példálózzunk. Ott a másik szuperhatalom igen komolyan segítette az ellenfelet.

    honved:

    Teljesen egyetértek veled, nem fog egy korlátozott bombázásnál jobban eldurvulni a konfliktus. Inváziót teljesen kizárom hogy meglépjék 10-20 éven belül.

    Én a helyükben a létező és komoly bázissal rendelkező belső ellenzéket támogatnám, és várnék a forradalomra. Előbb utóbb lesznek fellángolások ahogy Mianmarban is elő-előfordulnak.

  99. jancsiga !
    Feltetted a legnagyobb kérdést ! Erre nem tud a világ válaszolni. Izrael bízik bent,hogy a korábbi gyakorlathoz képest semmi sem változott : nem lesz megtorlás mint Osirakért, _Tunéziáért, a szíriai bombázásért !

    Azt sem tudja PONTOSAN senki mije van, és mire képes Irán !

    Irán részéről már hangzott el – közvetetten – Izrael ellen megtorló atomtámadás lehetősége is !
    A MEGTORLÁS biztosan Izrael ellen irányul de nem tudni még ki száll be a konfliktusba !

    Más országok – Kína, Pakisztán – egyre jobban érdekeltek az iráni olajban, Oroszországnak meg szinte létkérdés egy baráti Irán !

    Szóval túl sok az ismeretlen tényező, de szerintem az Iráni vezetés nem lesz olyan puhány mint Szaddam volt !

  100. panoz

    „Szerintem a hidegáború alatti Vietnámmal, Afganisztánnal, Koreával ne példálózzunk. Ott a másik szuperhatalom igen komolyan segítette az ellenfelet.”

    Szerintem Irán fog segítséget kapni Kínától és Oroszországtól is egyaránt.

  101. Dudi:

    „A nyugati hírszerzés mondott már csődöt ilyen esetben…”
    Értem. És ha Netanyahu jóslata is csődöt mond?

    Fip7 (ma 10:19):

    Teljesen egyértelmű.

    Egyébként ha igaz lenne Molni értékelése, akkor a törökök már rég lenyomták volna Szíriát (F-4 ügye), az USA már rég lepofozta volna Észak-Koreát (kilőtt déli hajó ügye), sőt, már Putyin is térden állva pityergett volna kegyelemért Bushnál 2008 nyarán. :D

    Meg egyáltalán, a gyenge és elmaradott (és persze tehetségtelen mérnökök hadával rendelkező) katonai törpe Irán hogy képes arra, hogy 1979 óta simán beint az USA-nak hetente hétszer, mellesleg meg Izrael elpusztításáról regél minimum heti egy alkalommal. Ez hogyan lehetséges?

    Miért kezdték meg az oroszok az idén év elején 750 ezer tartalékos folyamatos rotációban történő behívását?

    Molni:

    Még egy múltkori hülyeségre hívnám fel a figyelmedet. Szerinted az orosz hadsereg lófing, hiszen 800 ezer katonája (téves infó) van egy olyan hatalmas területen szétszórva.

    Akkor javaslom, hogy vedd elő a számológépedet, és hasonlítsd össze az egykori SZU + VSZ területét a SZU katonai erejével és létszámával, majd ezt a „fajlagos értéket” vesd össze a mai Oroszország területével és haderejével.
    Sőt, vedd az USA haderejét és ezeket számszaki adatokat vesd össze az USA területével illetve a világ több száz pontján lévő bázisaival.

    Azon kívül, hogy eleve baromság ez a mérőszám, mégis sokatmondóak lesznek az eredmények. Kíváncsi vagyok, hogy leesik-e a tantusz?

  102. Jancsiga:

    „Szerintetek ha valaki Tök mindegy ki lebombázza az Iráni atom létesítményeket akkor az megtorlatlan mered Irániak utána csak ülnek és néznek ki a fejükből és anyít mondanak “Enye benye Lebombáztál?”

    Teljesen egyértelmű: nem fog tétlenül nézni és lesz mivel visszavágnia. Sőt, ahogy Izrael belerángatja az USA-t, ugyanúgy Irán belerángatja Moszkvát és Pekinget is egy katonai konfliktusba.
    És szó sincs arról, hogy Izrael képes Iránt leverni.
    A valóság az, hogy akit Izrael képes volt lebombázni, azokat már lebombázta. Iránnal szemben csak a szája jár és állandóan az USA-t akarja beugratni maga helyett.
    Sőt, aki azt képzeli, hogy Iránt az USA is lazán leveri, az szimplán hülye.

    Ha nem így lenne, akkor Izrael és az USA nem töketlenkedne már egy évtizede Iránnal.

    Lehet, hogy az én írásaimat olvasni hajmeresztő élmény, ellenben néhány kollégáét olvasni számomra meg egyenesen fájdalmas.

  103. Ők csak a technikai fejlettségen tudják felmérni az államokat.

    Bocs, de a történelem arra okít, hogy többnyire a fejlettebb haditechnikával és hadtudománnyal bíró lenyomta a fejletlenebbet. Kivételek vannak, de nem ez az általános…

    őket nem érdeklik a titkos alkuk, titkos szövetségek, hirszerzési sikerek és kudarcok, zseniális feltalálók, szorgalmas emberek, árulások,szabotázsok stb.

    Kérlek vázold már fel, hogy Irán határaitól 1000 km-re mit és hogyan csinál.

    Te is a betegesen öntörvényű iraki diktátorhoz hasonlítod a perzsákat, akik legyőzték az USA által is támogatott Szaddamot !

    A 80-88-as balhé egy nagy X-szel végződött. Ellenben a te kedves Iránod volt, aki gyerekeket is küldött a háborúba. Százezerszámra mészárolták le a gyak. semmilyen kiképzést nem kapó iráni katonákat.

    Szerinted Vietnam technikailag ugyanolyan fejlett volt mint az USA ?Az eredmény már ismert !

    Igen. 65 ezer amerikai és 2-4 millió vietnámi halott, vagy még több.

    A perzsák nem olyan puhányok mint az arab voltak! Ők például megtették,hogy saját 10-14 éves gyerekeiket láncolták össze és hajtották őket az aknamezőre !

    És szerinted ez a követendő példa? OMG. Egyébklént ez egy légicsapás ellen miben segít? Ütemesebben rázhatják az öklüket egyszerre…?

    Színvonal olyan mélyen van, hogy lassan a Föld másik oldalán bukkan ki…

  104. Jah. Lebombázzák Iránt azok meg biztos azt mondják: Jah tényleg csak bombáztak, akkor mi is csak azt fogunk, nem kezdünk szárazföldi vagy tengeri műveletet. Biztos így lesz…

    Áruld már el, hogy Irán hogyan kezd bármiféle hadműveletbe Izral ellen? Több nem éppen baráti ország választja el tőle, meg Szíria, ami most nem éppen a béke szigete…

    Jah ezért már biztos föl sem szállnak. Lebombázzák az országod de nem háborúzol, mert régi a technikád. Ha ezt Vietnamban tudják….

    Ki mondta, hogy nem próbálja meg? Csak szegényeknek sok esélyük nincsen. Kb. annyi, mint a magyar futballválogatottnak a brazil világbajnos csapat ellen…

    Igen, mert ha rakétákkal lövik őket, vagy kommandósok szállnak partra megsemmisíteni a Patriot ütegeket, esetleg olaj vagy egyéb fontos létesítményeket, vagy szabotázs történik azt szó nélkül hagyják.

    Megismétlem. Egy Izraelből jövő légicsapás megtorlása az úgy zajlok, hogy mondjuk Emirátusokban vagy Ománban levő célpontoknak mennek neki? A Patriot ütegek szerinted a parton vannak és tábla jelzi, hogy „ide tüzelj kishaver”? Már a partaszállás önmagában röhejes. Iránnak nincs semmiféle ilyen komoly eszköze, és légifölény nélkül halomra mészárolják őket.

    Mondták ezt már első és második világháborúra is a korabeliek.

    Az első háború az indulástól fogva átfogta szinten az egész kontinenst. Az, hogy a németek eleve késleltetet kétfrontosra készültek, az szerint arra utal, hogy „helyi hábprúcskaként” fogták fel? Túrót…

    A II.Vh eleve úgy indult, mint az I, csak éppen hajlamosak sokan elfelejteni, hogy a mocskos kis SZU 1939-ben, mint agresszor lépett be Lengyelország ellen, aztán később a finnek ellen. A brit gyarmatbirodalom miatt ott kezdődik, hogy eleve az egész világot értintette, mert körbeért a Földgolyón..

    De az is egy lehetséges forgatókönyv, hogy míg a világ az Izrael-Irán mecset nézi addig egyéb háborúkba is bele fognak más országok. Ha az USA erők egy részét leköti Irán, meg a két jelenleg is tartó megszállás, akkor lehet megindul egy Észak-Dél-Korea, Kína-Tajvan vagy Kína bárki aki nem szimpatikus, Örmény-Azeri, Szerb-Koszovói, India-Pakisztán és még sorolhatnám hány konfliktus. Biztos páran kihasználják ezt a lehetőséget.

    Az amerikai szárazföldi nehézfegyerzet asszem 2-3%-a sem volt összesen a két hadszíntéren. A harci gépekre és helikre nézve dettó ugyanez az helyzet. Továbbra sem értem, hogy egy csak IAF által levezényelt támadás hol köt le bármiféle jenki erőt. Ott kezdődik, hogy folyamatos jenki jelenlét van a világ összes nagy óceánján és tengerén. Tehát semmi sincs lekötve, mert egy CSG mindig ott van. de 2001-2003 óta talán kettő is, átfedéssel. Irak és Afganisztán ellenére a Távol-Keleten és közeli csendes-óceáni bázisokon alsó hangon 300 gép folyamatosan ott állomásozott és ez bármikor növelhető az USA vagy Európában állomásozó gépekkel.

    Miért van az, hogy az ilyen agyalgatók még számolni sem tanulnak meg…? Ja, mert az rombadöntené az agyalgatást? :)

  105. Csak azt látják hogy kinek miből hány darab van Egy háború nem csak erről szol Elszántság Motiváció is számít Nagyon sokat Egy fejlett eszközökkel ellátott haderőt is el lehet picsázni ha nem akar harcol

    Mondjál rá példát. Vietnám nem az, mert rohadtul nem picsázták el őket. Nem azért mentek ki, mert a hadsereg vereséget szenvedett. Az otthoni választók miatt mentek haza. Ja, a több ezer helit meg repcsit meg nem AK-val szedték le, hanem légvédelmi tüzérséggel meg SAM-mel.

    Az ilyen balfasz megnyilvánulások vezettek az I.Vh milliós hallottaihoz, ahol a parancsnok szerint az elszántság és nem a technika győzött. A Vörös Hadsereg sem dugós puskával ment el Berlinig, pedig a nácik sem voltak nem elszának…

  106. Azt sem tudja PONTOSAN senki mije van, és mire képes Irán !

    Ennyi erővel ez a jenkikre is igaz. Ezt a tipikus nem értek semmihez, de mondog valami „keményet” duma. A semmiből nem lesz légierő és légévédelem. Pont.

    Irán részéről már hangzott el – közvetetten – Izrael ellen megtorló atomtámadás lehetősége is !

    Mivel? Irán szájkaratéban volt világbajnok meg az ellen az irkai erő ellen, amit 1991-ben 4 hét alatt úgy seggberúgtak, hogy majdnem a Holdon értek földet… Irak akkor a világ negyedik vagy ötödik legnagyobb állandó haderejével bír, USA, Kína és a SZU után. 5 hét alatt leépítették az akkori eszközökkel…

    A MEGTORLÁS biztosan Izrael ellen irányul de nem tudni még ki száll be a konfliktusba !

    Ezt technikailag hogyan képzeled el? Mivel? Hogyan? Mikor? Az IAF / IDF meg majd a tökét vakarja eközben…

    Más országok – Kína, Pakisztán – egyre jobban érdekeltek az iráni olajban, Oroszországnak meg szinte létkérdés egy baráti Irán !

    És ez hogyan jön a nukleáris létesítmények lerombolásához? Az IAF örül, ha azokhoz összekapar támadó potenciált. Még, ha le is akarnák rombolni az iráni olajipart – amihez semmiféle érdekük nem fűzödik, hiszen az iparuk exporta oda dolgozik, akiknak fontos az olcsóbb olaj – nincs rá kapacitás.

    Szóval túl sok az ismeretlen tényező, de szerintem az Iráni vezetés nem lesz olyan puhány mint Szaddam volt !

    A háborút nem a vezetés keménysége dönti el, hanem a haderő nagysága és minősége. Hitler és fanatikus geciláda követői végén már saját „áruló” állampolgáraikat – idősek és gyerekek – lőttek le, olyan „kemények” voltak. Végül ezek a „kemény gyerekek” öngyilkosok lettek. Halottak tízmillióit és egy romba döntött Európát hagytak hátra.

    Komolyna mondom megáll az eszem…

  107. ” Kérlek vázold már fel, hogy Irán határaitól 1000 km-re mit és hogyan csinál. ”

    Ebből látszik a katonai képzettséged egy nagy nulla. Tanítják a szabotázst, diverziót,fellazitást stb.
    Bevonni más országokat, népeket és hasonló eljárások.

    „A 80-88-as balhé egy nagy X-szel végződött. Ellenben a te kedves Iránod volt, aki gyerekeket is küldött a háborúba. Százezerszámra mészárolták le a gyak. semmilyen kiképzést nem kapó iráni katonákat. ”

    Ez a te értékelésed, annyit is jelent. Irán meg visszaszerezte területeit, olajmezőit, függetlenségét és azóta sem merte senki megtámadni!
    Igen, a fejletlenség ára a VÉR ! Te igazolod a vietnami háboróóú veszteség adataival. Még hozhattad volna Szovjetunió II. világháborús adatait is, azok sokkal markánsabbak!

    „És szerinted ez a követendő példa? OMG. Egyébklént ez egy légicsapás ellen miben segít? Ütemesebben rázhatják az öklüket egyszerre…”

    Nem követendő példának hoztam, hogyan kerül a csizma az asztalra?
    Megint látszik,hogy sohasem szagoltál puskaport ! Nem mindegy,hogy nyúllal vagy párduccal harcolsz !
    A kommentelés hátránya: az oldalon katonai analfabéták is szakértő szerepben tetszeleghetnek.

  108. ” A háborút nem a vezetés keménysége dönti el, hanem a haderő nagysága és minősége. ”

    Ezzel az egy mondattal mindent elmondtál katonai kvalitásaidról.
    A hitleri hadseregnél felkészültek, fejlettebb abban az időben nem létezett.
    Három tényező miatt vesztettek ! A szovjet vezetés a technikai hátrányokat emberrel pótolta és a legnehezebb helyzetben sem riadtak vissza iszonyatos emberáldozatoktól a siker vagy a túlélés érdekében.
    A másik Hitler közbeavatkozása. Nem volt képzelt katona, néhány stratégiai döntése okozta a vereséget.
    A harmadik, a Szovjetúnió döntő szövetségeket tudott kötni.

    Na, most ezekre reagál kellő tényszerűséggel. Ha nem sikerül marad a sértegetés….

  109. OFF
    Molni

    „A háborút nem a vezetés keménysége dönti el, hanem a haderő nagysága és minősége. Hitler és fanatikus geciláda követői végén már saját “áruló” állampolgáraikat – idősek és gyerekek – lőttek le, olyan “kemények” voltak. Végül ezek a “kemény gyerekek” öngyilkosok lettek. Halottak tízmillióit és egy romba döntött Európát hagytak hátra.”

    National Geographic Channelt néztél? :D

  110. „Bocs, de a történelem arra okít, hogy többnyire a fejlettebb haditechnikával és hadtudománnyal bíró lenyomta a fejletlenebbet. Kivételek vannak, de nem ez az általános…”

    Bocs, de nem.
    Mussolini seregét az analfabéta tevegelő puskák seregek agyonverték Afrikában. Pedig azoknak se tankjuk, se repülőjük nem volt, ellenben az olaszoknak mindenük.
    A tök fejlett német hadsereget is leverte a fejletlenebb szovjet haderő.
    A picsafüst vietkong leiskolázta a rangereket. A nokedli afgán sereg leiskolázta a SZU haderejét. Az USA és a NATO 11 éve nyomja az afgán kampányt, néha odavágva a pakiknak is. Eredmény?

    A történelem nem arra okít, hogy a tervek úgy sülnek el, ahogy előadják őket, hanem pont az ellenkezőjére. Ez az állításom számszakilag is megállja a helyét.

    „Kérlek vázold már fel, hogy Irán határaitól 1000 km-re mit és hogyan csinál.”

    Mondjuk ne menjünk olyan messze. Én azt mondom, hogy a szaúdi siíták bemozdulnak és lesz gondja az amerikai és brit olajcégeknek – tudod, azokról a tulajdonosokról beszélek, akik nem számítanak szerinted. De ez tök mindegy, olvasd el a legutóbb linkelt hvg-s cikket. Végtére is a hvg nem kurucinfo, igaz? :D

    „65 ezer amerikai és 2-4 millió vietnámi halott, vagy még több.”

    Ember. Te azt állítod, hogy az USA voltaképpen a kommunizmustól 2-4 millió embert tudott csak megmenteni Vietnamban. Őket is csak úgy, hogy kinyírta őket. :D :D :D

    De jó, hogy minket nem mentettek meg eddig semmitől.

    „Ellenben a te kedves Iránod volt, aki gyerekeket is küldött a háborúba.”

    Bezzeg a jenkik. Ők nem küldik háborúba a gyerekeket. Inkább a háborút küldik el a gyerekekhez. :D :D :D
    A világképed igen morbid és szürreális Molni.

    „Színvonal olyan mélyen van, hogy lassan a Föld másik oldalán bukkan ki…”

    :D :D :D

  111. Egyébként ha igaz lenne Molni értékelése, akkor a törökök már rég lenyomták volna Szíriát (F-4 ügye), az USA már rég lepofozta volna Észak-Koreát (kilőtt déli hajó ügye), sőt, már Putyin is térden állva pityergett volna kegyelemért Bushnál 2008 nyarán. :D

    Itt jött el az a pillanat, ahol Monte írásait csak azért olvasom el, hogy röhögjek rajta…

    Az, hogy egy haderő technikailag mire képes az nem korrelál azzal hogy a politika mire használja. Törökország miért támadná meg Szíriát? Csak azért, mert megteheti? Miért támadná meg bárki az az Észak-Koreának nevezett szarkupacot? Egyetlen emberéletet sem ér meg az USA-nak, hogy megszűnjön az és egyik szövetségesére rászakadjon az északi országrész összes baja egy újraegyesítés esetén…

    Meg egyáltalán, a gyenge és elmaradott (és persze tehetségtelen mérnökök hadával rendelkező) katonai törpe Irán hogy képes arra, hogy 1979 óta simán beint az USA-nak hetente hétszer, mellesleg meg Izrael elpusztításáról regél minimum heti egy alkalommal. Ez hogyan lehetséges?

    Térdemet csapkodom a röhögéstől. A beintés abban nyílvánul meg, hogy nem állítja le atomprogramját. Irán külpolitikailag teljes elszigetelődött. Még Kína is elzavarta a a NAÜ-s sírás kapcsán. Szájkaratézni mindenki tud. A turbómagyarok tökéletes példa erre. Valahogy mégsem csatolta vissza a „sok hős” Erdélyt katonilag. Hiszen fent olvashattuk, hogy csak elszántság kérdése, nem kell nehézfegyverzet. Vagy mégis…

    Még egy múltkori hülyeségre hívnám fel a figyelmedet. Szerinted az orosz hadsereg lófing, hiszen 800 ezer katonája (téves infó) van egy olyan hatalmas területen szétszórva.

    Kérlek akkot mutass valami linket ami cálfolja az orosz szárazföldi haderő állandó létszámát szájkarate helyett.

    Akkor javaslom, hogy vedd elő a számológépedet, és hasonlítsd össze az egykori SZU + VSZ területét a SZU katonai erejével és létszámával, majd ezt a „fajlagos értéket” vesd össze a mai Oroszország területével és haderejével.

    Attól, mert Oroszország területe kisebb lett attól te fajlagosítatsz katona, repcsi, stb. / km2 értékre. Értelme nem sok van. Ugyanazokban az irányokban vannak szétszórva mint akkor, csak akkor Európába sokkal több jutott, meg úgy mindenhova…

    Sőt, vedd az USA haderejét és ezeket számszaki adatokat vesd össze az USA területével illetve a világ több száz pontján lévő bázisaival.

    Mennyiségileg az USA is leépült. Ezerszámra vonták ki a harckocsikat és régebbi eszközöket a hidegháború vége után. A darab-darab összehasonlítás azonban veszélyes. Ugyanis a jenkik a leváltott eszközöket fejlettebbel pótolták nagy számban, mint az Oroszok nem. Példákat akarsz?

    1986-ban a US Navy az alábbi fö egységekkel bírt:

    12+2 kiképző hordozó és 7 db (!) tartalék. Ez összesen 21 darab. Ma van kb. tíz. Csakhogy akkor a 12 db hordozó igen vegyes képet mutatott. Ott volt köztük a II.Vh átalakított és kisebb hordozók közül több is. A ma kevesebb hordozó több gépet tud magával vinni, mint akkor. A hordozókon levő gépek csapásmérőképessége is csökkent. Tehát a mennyiségi leépítés ellenére a hordozók csapásmérő képessége ma totál mis dimenizó, mint húsz éve.

    Akkor 12 db helikopter hordozó / partaszálló hajójuk volt. Most mennyi is? Van mégy egy db Tarawa és az új 8 db Wasp. Ez kevesebb, de minőség és méret is más.

    Rakétás cirkálók és tengóknál is ugyanez a helyzet. A nem VLS-es Tico-k mennek a levesbe, mert az új AB-k pótolják őket.

    stb.

    Ellenben Oroszország semmiből sem állított nagy mennyiséget hadrendbe, de még a modernizáció is marginális. OO összes haderőneme olyan, hogy ránzéel és azt mondod, hogy jé, ezt akár 1989-ben is fotózhattam volna. Delta IV, új rombolókból szinte semmi, kevés Szu-34 már van, volt némi Szu-27 modernizáció és átvették a visszaküldött MiG-29SzMT gépeket és van némi új heli. Az elmúlt húsz évben nem vettek annyi új technikát, amit a jenki 2-2,5 év alatt…

    Én arra lennék kíváncsi, hogy neked mikor esik le. Értem, hogy az USA sokaknak nem szimpi – sokszor nekem sem – csak attól miért kell orbitális baromsághoz ragaszkodni és leírni…?

  112. Szép és jó hogy az iráni vezetők hogy tudják eladni magukat. De ez senkit nem fog érdekelni…
    A ballisztikus rakétákat ott picsázzák le az égről a jenki hajók ahol akarják.(Ne felejtsük el, hogy most is ott napoznak az öbölben…)
    Innentől a gyakorlati veszély megszűnt. A palesztinok sokat nem tudnak tenni, a Hezzbollah meg rakétákkal eléri a 470 fős civil veszteséget. Ehhez még lejön,hogy az IAF támadó ékjéből lekeverik azt a harminc embert, és akkor az 500 teljesen reális szám. Iránt visszabombázzák a kőkorszakba, és ezzel vége.

  113. ” Kérlek vázold már fel, hogy Irán határaitól 1000 km-re mit és hogyan csinál. ”

    Ebből látszik a katonai képzettséged egy nagy nulla. Tanítják a szabotázst, diverziót,fellazitást stb.
    Bevonni más országokat, népeket és hasonló eljárások.

    “A 80-88-as balhé egy nagy X-szel végződött. Ellenben a te kedves Iránod volt, aki gyerekeket is küldött a háborúba. Százezerszámra mészárolták le a gyak. semmilyen kiképzést nem kapó iráni katonákat. ”
    Ez a te értékelésed, annyit is jelent. Irán meg visszaszerezte területeit, olajmezőit, függetlenségét és azóta sem merte senki megtámadni!

    Ez kicsit olyna duma, hogy kihívtam Roger Federet, de nem mert kiállni velem. Mégis ki támadta volna meg Iránt és miért? De várj, 1945 óta nem támadott meg minket senki az 56-es ruszki bevonulást leszámítva. Akkor mi vagyunk az abszolút superpower a te logikád mentén… Basszus, itt már tényleg röhögnöm kell.

    Irán területére mélyen soha nem sikerült benyomulni, szóval nem vágom, hogy miféle elvesztett olajmezőkről van szó…

    Megint látszik,hogy sohasem szagoltál puskaport !

    Miért? Te igen? Vagy talán pilóta vagy? Hol teljesítettél aktív szolgálatot…?

    A kommentelés hátránya: az oldalon katonai analfabéták is szakértő szerepben tetszeleghetnek.

    Ezek szerint néztél ma tükörbe reggel. Helyes…

  114. molni

    A károkozás mértéke a becsapódó rakéták számától függ és Irán több rakétával rendelkezik mint anno Irak.Nem a károkozás mértéke a lényeg hanem az,hogy vissza tud vágni úgy,hogy semmit nem tudsz ellene tenni azaz borítékolható a veszteség ami ráadásul nem is katonai hanem jórészt civil.Melyik izraeli kormány menne bele abba,hogy valamilyen csapást mér/méret Irán atomlétesítményeire cserébe borítékolhatóan meghal pár száz esetleg ezres nagyságrendű civil(a válaszcsapás mértékétől függően)?

  115. Még egy apró „szakértői” észrevétel – kivételesen hanyagolom a diplomatikus hangnemet:

    „Ellenben a te kedves Iránod volt, aki gyerekeket is küldött a háborúba.”

    A szovjetek ellen a tízéves afgán kisgyerekek is harcoltak, ami szörnyű. De ezt tették, mert védték az otthonaikat, a testvéreiket, a családjaikat. Harcolt az apjuk és ők is fegyvert fogtak, pláne, hogy soknak a szeme láttára halt meg a szerettük az ellenség miatt.
    A palesztinok dettó ugyanez.

    Te milyen alapon mersz dumálni arról, hogy az irak-iráni háború (ami USA-szovjet „üzleti” vállalkozás volt, te konzumidióta) idején kik és miért mentek meghalni a saját hazájukért.

    Te voltál egyáltalán katona? Te meghalnál Csepelért és az apádért?

    Vagy csak ócsárolod ezt az egészet egyfolytában évek óta, miközben mindent, amid van a segged alá tettek a szüleid, akik szintén ezen a szar helyen teremtették ezt elő a setét kommunizmus idejében MUNKÁBÓL, kisfiam. Vagy tévedek és a rendszerváltás egyik igazi nyertesével beszélek?

    Nagyon messze vagy Te még attól kis barátom, hogy bárkit is oktass itt bármiről. A „konzumidióta” és a „dumálni” kifejezést természetesen máris visszavontam, de a mondanivalóm kellő hangneméhez ez sajnos lényegi okok miatt hozzátartozott.

    A kommentek színvonalával szerintem semmi gond, pusztán csak arról beszélgetünk, ami érdekel minket és nem arról, amiről szerinted illene. :D

  116. Ezzel az egy mondattal mindent elmondtál katonai kvalitásaidról.
    A hitleri hadseregnél felkészültek, fejlettebb abban az időben nem létezett.

    Azért írtam, hogy mennyiség és minőség te nagyon te…

    Három tényező miatt vesztettek ! A szovjet vezetés a technikai hátrányokat emberrel pótolta és a legnehezebb helyzetben sem riadtak vissza iszonyatos emberáldozatoktól a siker vagy a túlélés érdekében.

    Lásd mennyiség. Ahogy A.J.P. Taylor is írta. A háború istene egyes esetekben nem az észt, hanem a jó nagy hadseregeket szereti…

    Szóval semmiben sem cáfoltál meg. A felső vezetés balfaszsága is beletartozik a haderőben. Roosvelt is utasíthatta volt a jenkiket, hogy 1942-ben próbálkozzanak Franciaországban. Lehet, hogy sikerült volna, csak mondjuk 50%+ veszteségi aránnyal. Így mentek Észak-Afrikába. Ajánlom figyelmedba a Hajnali Hadsereg című könyvet.

    Valahol sírva röhögök, hogy én 200 oldals cikket írok források tucatjaival alámátaszta és ilyen emberek ekkora arccal jönnek ide kommentelgetni…

  117. silirusglanis

    „A ballisztikus rakétákat ott picsázzák le az égről a jenki hajók ahol akarják.(Ne felejtsük el, hogy most is ott napoznak az öbölben…)”

    Ez csak vágyálom!Az ABM rendszerek ma és a közeljövőben nem,hogy tömeges de pár tucat rakétával végrehajtott csapás elhárítására sem képesek.

  118. @Montezuma

    Te sem olvasol figyelmesen. Csak neked újra.

    Mennyiség x minőség. A „nem általános” fifejezés az mi szerinted.

    Áh, inkább megyek F-15 cikket írni. Csak nagy kérdés, hogy kinek? Mert az itt kommentelők a jelek szerint nem fogják érteni, ha néhány száz karakteres kommentek értékelés nem megy…

  119. molnibalage ! Szóval nem írtál semmi olyan tényt ami állításaimat cáfolja.
    Remekül tereled el a figyelmet a lényegről.

    „Valahol sírva röhögök, hogy én 200 oldals cikket írok források tucatjaival alámátaszta és ilyen emberek ekkora arccal jönnek ide kommentelgetni…”

    A röhögés részemről is fennáll ! Katonai képzettség és kellő alkalmasság nélkül cikket írni….!

    Ilyen is csak hazánkban fordulhat elő !

    Ami az arcokat illeti: nézzél időnként tükörbe !

  120. @dudi

    Ezt a kérdést nem először teszem fel én is magamnak…

    @omega

    Figyu, tőleg még szinten normális kommentet sem láttam. Kicsit nagy a kontraszt kettőnk között.

    Annyi a difi, hogy a biztonáspolitikához a jelek szerint ne érrzitek szükségét a HT és hadtörténei ismeretnek, így sokan élből írnak le orbitális marhaságot. Mert ugyebár a természettudományos alapokon is nyugvó cikkeknél azok nímandok eleve nem rúgnak labádba, akiknek a köépsulis fizika is túl magas lécet jelent…

  121. Nanananana!!!
    Azért Molnit se akarjuk már hülyegyereknek feltüntetni! Szerintem néhány témában kb. csillagháborús szintet ért el hozzánk képest, pl. a „légből kapott” témákban megközelítőinek száma szimpatizál a nullás számmal… Nyilván nem értek a tengókhoz, ezért nem is kezdek el írni róluk. Azért teszi, mert ért hozzá, és ha ez nem is üti meg mondjuk az általatok elvárt Pentagoni tanácsadó, vagy Boeing főmérnöki szintet, azért HA VALAMIT NEKÜNK ÍR, AKKOR BECSÜLJÜK MÁR MEG!
    Biztpolban meg gyakorlatilag minden világnézet kérdése, ezért nem lehet senkit semmiről meggyőzni.

  122. Molni:
    „@Montezuma
    Te sem olvasol figyelmesen. Csak neked újra.
    Mennyiség x minőség. A “nem általános” fifejezés az mi szerinted.
    Áh, inkább megyek F-15 cikket írni. Csak nagy kérdés, hogy kinek? Mert az itt kommentelők a jelek szerint nem fogják érteni, ha néhány száz karakteres kommentek értékelés nem megy…”

    Engem speciel érdekel a cikked, így jó ötletnek tartom, ha sokkal inkább azt írod. Ahogy korábban írtam, a jelzőket kvázi díszletként alkalmaztam, úgyhogy nagyon ne vedd a lelkedre. (De egy kicsit azért vedd oda.)
    Ha véleményt akarsz megfogalmazni ilyen témákban, akkor én elvárom Tőled, hogy hasonlóan igyekezz tárgyilagos és széles látókörű lenni, mint a vadászgépes cikkeidben. Tudod, Te definiáltad: az ellenpólus. ;D

    silirusglanis:

    Az első pipát tőlem kaptad. Én megbecsülöm az ellenfeleimet. Néha azért nem árt egy maflás nekik, már csak miheztartás végett is. ;D
    („Jobb a biztos ellenfél mint a bizonytalan barát. A nagypolitikában is!”)

  123. „Ez csak vágyálom!Az ABM rendszerek ma és a közeljövőben nem,hogy tömeges de pár tucat rakétával végrehajtott csapás elhárítására sem képesek.”

    Ha az általam olvasott (Igaz, régi.) Zrínyis irománnyal szemben igazad van, akkor még jópár évet késni fog a háború, de inkább be sem fog következni. Merthogy Iránnak van atomja->bőven elég. A SZU felbomlása után rendesen bevásároltak. Pletykák szerint a fehéroroszok, és az ukránok is adtak nekik robbanófejeket. Ha ezeket sikerült rakétába integrálni, akkor a támadó gépeknek nem lenne hová hazamenni…

    (Amatőr kérdés következik, félig off: Az AEGIS is ABM nem? Mert az meg elvileg a tömeges rakétatámadásokra lett kifejlesztve…)

  124. silirusglanis

    Felejtsük el az Iránnak eladott atomtöltetes baromságot!

    „(Amatőr kérdés következik, félig off: Az AEGIS is ABM nem? Mert az meg elvileg a tömeges rakétatámadásokra lett kifejlesztve…)”

    A Titanic meg elsüllyeszthetetlen. :D

    A gyengébbnél egy kicsit komolyabb ABM támadás ellen nincs ellenszer.
    Amúgy az AEGIS nem ABM rendszernek lett tervezve hanem sima légvédelmi rendszernek amit azóta felturbóztak némi ABM kapacitással.

  125. És mert ez egy hírhalom:

    The first operational F-22 unit to drop GBU-39 small diameter bombs.
    http://www.afrc.af.mil/news/story.asp?id=123314409
    http://theaviationist.com/2012/08/17/sdb-f22/

    Russia Laid Down New Conventional Sub for Black Sea Fleet
    http://rusnavy.com/news/newsofday/index.php?ELEMENT_ID=15676

    Embraer Delivers First AEW&C Aircraft to India
    http://www.aviationnews.eu/2012/08/16/embraer-delivers-first-aewc-aircraft-to-india/

    Boeing Marks 50 Years of Delivering Chinook Helicopters
    http://www.aviationnews.eu/2012/08/16/boeing-marks-50-years-of-delivering-chinook-helicopters/

    Csak találtok közte valamit, ami érdekesebb mint egymás b@szogatása.

  126. Nekem furdalja az oldalamat a kíváncsiság hogy ezek az iráni James Bondok akik megmerénylik Izraelt, hogy érnek el status quo-t, ha tételezzük fel vannak zsidó James Bonok is akik közben megmerénylik az iráni James Bondokat?

    Másik amit nem tudtam dűlőre hozni magamban hogy miért akkora puszipajtásaik az irániaknak az oroszok, miközben az öreg Európában egymás ellenségei a legfontosabb árucikkben a szénhidrogénekben.
    Ha évekre visszaesne az iráni kőolaj és földgázexport hány szemüket hunynák be ennek megtörténtéért az oroszok?

    Mitől olyan biztos hogy Irán borítaná a közel-keleti kártyapaklit a kedvenc síitáival amikor még a magára hagyott Irakot se tudta destabilizálni? Ezen tény alapján a fegyelmezett szigorú wahabita társadalmat maga mögött tudó Szaúd-Arábia mitől ne lenne képes megfékezni azt a 10% síitát?

  127. Panoz:

    „Nekem furdalja az oldalamat a kíváncsiság hogy ezek az iráni James Bondok akik megmerénylik Izraelt, hogy érnek el status quo-t, ha tételezzük fel vannak zsidó James Bonok is akik közben megmerénylik az iráni James Bondokat?”

    A kérdésed nem értelmezhető. Mit jelent az, hogy status quo-t elérni. A status quo nem egy cél, hanem egy permanensnek tekinthető viszonyrendszer, azaz állapot. Ezt nem elérni akarják általában, hanem megváltoztatni.

    Ha a kérdésed úgy akart hangozni, hogy az iráni „assasinok” hogyan tudják majd a status quo-t a maguk javára billenteni, miközben a Mosad pont ellenkező előjellel dolgozik (elvileg), akkor a válaszom annyi, hogy pont úgy, ahogy eddig.

    Ugyanis nem Izrael, hanem Irán áll több mint három évtizede nyugati embargók alatt. Nem Izrael, hanem Irán vívott egy 8 évig tartó kemény háborút Irak ellen.
    Ennek ellenére a mai napig a térség egyik meghatározó hatalma Irán, még akkor is, ha a legutóbbi harminc évben nem dúskáltak sem ingyér sem pedig sok pénzért a nyugati haditechnikai hihg-techben. Sőt, jóformán semmilyen technikában, kivéve ha Reagan elnök Irán kontra botrányáról nagyvonalúan megfeledkezünk.

    Irán fontos és fajsúlyos tényező a Közel-keleten, erre rájött Carter, Reagan is tudta, Bush óta pedig Irán a Gonosz-tengelyének főkapitánya, maga a nagybetűs sátán.
    És ez ellen az új gonosz birodalom ellen (mert a régi Gonosz Birodalma szerencsére bedőlt) az egész fejlett és demokratikus világnak kötelessége összefogni.

    Az már csak mellékes tényező, hogy ez a lelkes összefogás azért annyira nagyon nem szeplőtlen történet, pláne, ha a nyugati értékrendért kiálló, sőt, felszabadító háborúkat levezénylő hatalmak mellé simán elférnek a jelenkor legdurvább feudalizmusát képviselő arab magánkirályságok.
    Miután az oly gyakran hangoztatott elv és a valóság köszönő viszonyban sincs egymással, így jogosan merülnek fel a kételyek és kérdések a motivációkat illetően.

    Végül: Ha Irán valóban katonai nulla, akkor miért vonul fel a fejlett világ hadseregének a felel lassan a térségben?

    Dudi:

    „Felejtsük el az Iránnak eladott atomtöltetes baromságot!”

    Nono, picit lassítsunk. Izraelnek konkrétan Franciaország segített nukleáris fegyverhez jutni. Nagy-Britannia atomütőereje az USA által átadott rakétatechnikára alapoz 100%-ban. India közvetlen orosz segítséggel lett atomhatalom. Pakisztánnak Kína segített.

    Való igaz, nem bizonyítható, hogy effektív összeszerelt nukleáris eszközt is adtak át egymásnak, de ez gondolom nem meglepő. Magyarul: az elsődleges atomhatalmak „kitermelték” a második kört maguk alá szövetségesként. és ebben a kérdésben biztosra szokás menni.

    Miután van közvetlen összefüggés a pakisztáni és észak-koreai atomfegyver kutatások és fejlesztések területén, valamint ismert, hogy Észak-korea és Irán között volt némi rakétatechnológiai együttműködés is (hordozó platform), így nem értem, hogy sok kommentelőnek, aki szeret logikusan gondolkodni, miért nem ésszerű magyarázat az, hogy „munkamegosztás” zajlott ezen középhatalmak között.
    Te honnan tudod azt, hogy a pakik és a sárgák milyen teszteket végeztek, kinek a tesztjét végezték, illetve ezeket a kutatási eredményeket kinek adták át. Például egymás között.
    Iránnak nem kellett eddig a saját területen atomtöltetet durrantania: pont elég, ha iráni mérnökök együtt dolgoztak a pakikkal és a koreaiakkal azon a bizonyos bombán. :D

    Ugyanígy honnan lehetsz olyan biztos abban, hogy nem volt itt egy-két átpasszolt bomba mindkét oldalon. Titokban persze, mármint előttünk titokban. A nagyhatalmi sakk a színfalak mögött is hasonló sémák mentén zajlik.

    ERGO: Ugyanakkora esély van arra, hogy Irán rendelkezik atomfegyverrel, mint hogy nem. Atompóker és atomsakk. Mondom ezt a szánalmasan gyenge „tíz percen belül bevethető iraki kémiai fegyverek” című amerikai hősköltemény után.

    Ugyanis ez ésszerű magyarázat Izrael és az USA nagyon hosszú ideje tartó hezitálására. A másik ésszerű ok az lehet, ha egy meg nem nevezett atomnagyhatalom már rég védelmi paktumot kötött Iránnal, ami persze szuperhipertitkos.
    A harmadik opció pedig az, hogy Izrael elégtelen hagyományos katonai erővel rendelkezik ahhoz, hogy Iránt egymaga seggberúgja, az USA-nak meg van egyéb baja is, és különben is, Irán ahhoz pont elég erős, hogy az USA ne akarjon minden áron példát statuálni megint.

    Üdv: M

  128. „A harmadik opció pedig az, hogy Izrael elégtelen hagyományos katonai erővel rendelkezik ahhoz, hogy Iránt egymaga seggberúgja, az USA-nak meg van egyéb baja is, és különben is, Irán ahhoz pont elég erős, hogy az USA ne akarjon minden áron példát statuálni megint.”

    Izrael érdekelt leginkább hogy Iránnak ne lehessen atomfegyvere.
    Nem tudjuk Mi most per pillanat, hogy áll a perzsa bomba kifejlesztése.
    Azonban ez nem jelenti azt, hogy egyéb, Nálunk kompetensebb emberek, titkosszolgálatok se tudnák.
    Nem hinném hogy véletlen csupán a felgyorsított izraeli készülődés.
    Persze abban is biztos vagyok, USA engedély, hozzájárulás, nyílt, vagy nem nyílt támogatás nélkül nem vágnak bele.
    Na, ez lehet nyilvános, illetve nem nyilvános, de mindenképp kell a csapásméréshez.
    Totális, összfegyvernemi harcot ne várjunk, az nem igazán menne, egyik félnek sem.
    Lévén, nincs közös határuk, harmadik ország lerohanása, egymás elpusztítása okán, nem kifizetődő a jövőre nézve, még az esetleges későbbi győztesnek sem, abban a térségben.

  129. molni !

    Bocsi a megszólításért, de lehet Te vagy a legkompetensebb, leginkább technikai jellegű kérdésem megválaszolásában.
    Az Izrael által rendszerbe állított Német tengeralattjárók, ha jól tudom felfegyverezhetők robotrepülőgépekkel ?
    Amennyiben igen, a robotrepülők hatótávja elég a Vörös tengerről történő indítás esetén, hogy elérhessék az iráni atomfegyvergyártással kapcsolatba hozott célpontokat ?
    Mert azt gondolom, ha darabra Izraelnek elég F-15, f-16-os gépe van is az akcióhoz, a hozzá kapcsolódó logisztika elég kemény feladat, még nekik is.
    Lehet nem csak légierő bevetésén gondolkodnak, ha elkezdődik a játék….
    Álláspontod ?

  130. @honved

    Nem értek a dízel-elektromos tengókhoz, nem is tudom, hogy milyennek rendelkezik Izrael. Emlékeim szerint igen, képes ilyen kategóriájú fegyver horozására. Hogy mi a fegyver neve / típusjelzése, azt nem tudom. A tengóról legfeljebb a légvédelem ellen indítanának, de földalatti célpontok ellen túl gyenge még a Tomahawk méretű is, még ha van hozzá BLU-109 penetrátor fej is. Oda még GBU-28 kategória kell.

  131. Ha már hírhalom akkor:

    http://www.network54.com/Forum/211833/thread/1345324366/last-1345324366/China+test+fires+new+long-range+missile+DF-41

    http://www.network54.com/Forum/211833/thread/1345331722/last-1345379711/India-Russia+set+to+ink+final+PAK-FA+deal+–+200+airframes+%2435+billion

    http://www.network54.com/Forum/211833/thread/1345125642/last-1345380638/S-400+regiment+shoots+down+65+targets+in+course+of+single+exercise

  132. Ez a hírhalom népszerű volt. Közel 300 hozzászólás.

    Összességében számomra megdöbbentő, hogy Ahmedzsinadnak már, már béke Nobel díjat adnának egyesek. Azt gondolni, hogy Iránnak békések a szándékai. Akik úgy tekintenek ránk, mint hitetlenek. Abban hinni, hogy Iránnak katonai vonatkozásban bármi esélye lenne az USA, arabok, Izrael ellen.

  133. Valaki irja mar le legyszives hogy hogyan is zajlana le ez az Iran elleni legicsapas.Hany utemben mennyi gep mivel mi ellen ??
    Es ez ido alatt az irani legvedelem es legiero mit csinalna??

    Iran atomletesitmenyei a semmi kozepen vannak legvedelemmel jol megerositve.Irannak minden bizonnyal vannak tavolfelderito radarjai.Ha azok a hatar kozeleben vannak akkor mar joelore tudni fogjak hogy az izraeli legiero kozeleg.Magyaran lesz ideje iran legierejenek es legvedelmenek felkeszulnie.Azt se feledjuk el hogy Izraelbol a legkozelebbi atomletesitmeny Iranban az kb 1400 kilometer legvonalban csak oda.Mivel biztositanak a berepulo bombaval megrakott gepek vedelmet.Lehet hogy Irannak elavult gepei vannak.De Izraelnak van -e annyi gepe hogy vegre tudjon hajtani egy sikeres bombatamadast,plusz meg biztositsa a gepek vedelmet vadaszokkal,es a hazatero gepeket is biztositani kell.Izraelnek van e ennyi gepe hogy vegrehajtson egy ilyen akciot.Mert itt nem egy celpont van.Es ne feledjuk az Irani gepeket.Lehet hogy regiek de ha tobbtucatjjaval vetik be oket az izraeli gepek ellen akkor boven van keresnivalojuk.Es ne feledjuk hogy az irani legiero gyakorlatilag akkor es annyi gepet indit el amikor es amennyit akar(persze amenni gepuk van) hiszen nem a repterek es a legvedelem hanem az atomletesitmenyek a cel.
    Biztos hogy Izraelnek nagyon jelentos vesztesegei lennenek.
    Kerdes megerne -e ez a jelentos veszteseg nekik azert a szakertok szerinti 1-2 evert amivel keslelteni tudnak az irani atomprogramot??