|

Indonézia további ausztrál Herculeseket venne

Jó egy hónapja számolhattunk be arról, hogy a július 2.-4. között megtartott ausztrál-indonéz elnöki találkozó egyik fő témája azon ausztrál adomány körüli vonatkozások véglegesítése volt, melyről már korábban is lehetett hallani, és ami egy adag C-130 Hercules Indonéziának adományozásáról szól. A korábbi pedzegetések 4 felújított C-130H átadásáról szóltak, ugyanakkor az Ausztráliába indulása előtt nyilatkozó indonéz elnök már 5 gépről tett említést.

A szállítógép parkját is épp megújító Indonézia meglévő Herculeseinek felújítása mellett igen jutányos áron, alapvetően ajándékként juthatott ezen (végül) 4 géphez, azonban úgy tűnik, hogy immáron az ausszik által idő előtt kivont C-130H gépek mindegyikére fáj a foguk.

A The Jakarta Post a napokban hozott le egy olyan híranyagot, melyben az olvasható, hogy Canberra és Jakarta közel áll ahhoz, hogy közös nevezőre jusson további 6 ausztrál C-130 Hercules megvásárlásáról. Az indonéz védelmi minisztérium szóvivőjének tájékoztatása szerint az egyeztetések immáron hetek óta zajlanak és közel állnak ahhoz, hogy hivatalosan is napirendi pontra kerüljön további 6 gép beszerzése. Elmondása szerint jó a gépek ára, amik ráadásul ugyanolyan felújításon esnének át, mint az 4 a gép, melynek odaajándékozásáról júliusban született megállapodás. A felújított 6 gép darabára nagyjából 15 millió dollár lenne, amit Jakarta a 2013-as költségvetési keretből finanszírozna.

Ausztrália a 12 C-130J Super Hercules mellett 2016-ig tervezte reptetni a régebbi C-130H változatot. Az egykoron beszerzett 12 db H változatú gépből már csak 8 gép aktív, de költségvetési okokból a tavasszal ezek idő előtti, 2013-ig lezajló nyugdíjazásukról született döntés.

RAAF C-130H – évfordulós festéssel a föggőleges vezérsíkján ,