|

Herculeseket adományoz Ausztrália Indonéziának

Július 2.-4. között ausztrál-indonéz elnöki találkozó zajlik, melynek kapcsán a hétfői indulása előtt az indonéz elnök úgy nyilatkozott, hogy sok más egyéb mellett terítékre kerülnek a RAAF Herculeseinek öregebb példányai is – Susilo Bambang Yudhoyono indonéz elnök közlése szerint a tervek szerint Ausztrália 5 C-130H típusú szállítógépet fog odaajándékozni Indonéziának, melyekhez Ausztráliától szereznek be alkatrészeket is. Elmondása szerint a beszerzés nyilvánvalóan pénzébe is kerül majd Indonéziának, így csak részben van szó ajándékról, illetve némiképp köze van a mintegy 2 héttel ezelőtt bekövetkezett tragédiához, melyben az Indonéz Légierő egyik Fokker F27 típusú szállítógépe lakótelepre zuhant.

A Fokkerek cseréje egyébként már folyamatban van, lévén az idei év februárjában az Airbus Military 9 C-295 szállításáról szóló szerződést írhatott alá az indonéz kormánnyal. A 2012-2014 között leszállítandó gépek közül hármat a CN235 típus kapcsán ipari partnerüknek számító PT Dirgantara Indonesia (PT DI) szállít majd le a hazai légierő számára. Indonézia ezen felül rendelkezik néhány, az elmúlt évek folyamán elvileg modernizálási szakaszba léptetett C-130B és C-130H típusú szállítógéppel is, így a RAAF állományából átkerülő amerikai típus nem lesz ismeretlen számukra. Megjegyzendő az is, hogy természetesen nem az elmúlt 2 hét folyamán kristályosodott ki azon elképzelés, hogy az indonézeket kisegítsék néhány Herculessel, hiszen erről már a tavalyi év novemberében lehetett nyilatkozatokat olvasni – igaz akkor még 4 gépről szóltak a hírek.

Ausztrália egyébként úgymond könnyedén dobálózhat C-130H típusú gépeivel, lévén a korábbi tervekkel ellentétben a 8 gépet mégsem reptetik 2016-ig, de még csak a hivatalos dátumnak szereplő 2013-ig sem. Ehelyett elvileg június 30-val befejezték aktív pályafutásukat a RAAF színeiben, a századbeli C-130J típusú kollégáikra hagyva feladataikat. A típusváltozat idő előtti nyugdíjazását költségvetési okokkal, konkrétan 250 millió dollár megspórolásával indokolták az idei év májusának elején.

A RAAF C-130-asait a 37. Század repteti – a gyökereit a 2. Világháborúig visszavezető alakulat 1999-ben kezdte el kapni a C-130J változatot, de 2006-ban átvették a 36. Század 12 db C-130H típusú gépét is, lévén az utóbbi századhoz érkeztek a C-17-esek. Menetközben 4 C-130H kivonásra került, így a 37-esek mostanáig 20 Herculest repültek. A fenti fotón 2 C-130H látható 2011 márciusában, az akkor aktuális Red Flag-en részt vevő RAAF csapat logisztikai támogatójaként. | Fotó: Brett Clashman, USAF ,

5 hozzászólás “Herculeseket adományoz Ausztrália Indonéziának”