|

Lakótelepre zuhant egy indonéz Fokker

Ma kora délután lezuhant az Indonéz Légierő egyik Fokker F27 típusú turbopropelleres könnyű teherszállító repülőgépe. A balesetre a Jakarta közelében található Halim Perdanakusuma légitámaszpont területén belül került sor. A légierő nevében Azman Yunus dandártábornok nyilatkozott az esetről, aki elmondta: az F27-es 13:10-kor szállt fel gyakorló repülésre, majd 14:45-kor lezuhant és megsemmisült. Elmondása szerint az A-2708 oldalszámú Fokker feladata alacsony áthúzások, iskolakörök gyakorlása, valamint megközelítési manőverek végrehajtása volt. Azman szerint a légierő azonnal elkezdte a baleset okainak kivizsgálását.

A fedélzeten heten tartózkodtak, közülük hatan életüket veszítették az esemény során. A legénység névsorát közreadták, azt viszont még nem, hogy melyikük a szerencsés túlélő, valamint, hogy az ő állapota milyen, egyelőre egy közeli kórház intenzív osztályán ápolják.
Sajnálatos módon a repülőgép a légitámaszpont területén található lakóparkba csapódott. A földön több halálos áldozat van, számukat egyelőre nem közölték, valószínűleg azért, mert a romok alatt további holttestek heverhetnek. Az anyagi kár is jelentős, az F27-es több házat teljesen letarolt.

Indonéz Fokker F27 |Fotó: Lutomo Edy Permono, Airport-Data.com ,

Az A-2708 a Halim Perdanakusuma támaszpont 2. repülőszázadához tartozott. Az Indonéz Légierő kötelékébe 1977-ben jegyezték be, gyártása 1976-ban történt. Egyike volt azon hat, Rolls-Royce Dart hajtóművel felszerelt F27-400-asnak, melyek még repülőképes állapotban voltak/vannak Indonéziában. Leváltásuk folyamatban van, éppen a 2. század lesz az, mely először kaphat abból a kilenc C-295-ből, melyeket az Airbus Militarytől rendelt az indonéz kormány. Ezek a CN-295 módosított, megnövelt kapacitású változatai lesznek, gyártásuk Indonéziában történik, szolgálatba pedig 2014-től állhatnak.

A legutóbbi indonéz F27-veszteség 2009. április 6-án történt, akkor az A-2703 zuhant rá egy hangárra a Husein Sastranegara Nemzetközi Repülőtéren, ugyanis a heves eső miatt a pilóták elvétették a leszállóirányt. Akkor a teljes legénység minden utas életét veszítette, összesen 24 fő halt meg.

Televíziós beszámoló a balesetről:

3 hozzászólás “Lakótelepre zuhant egy indonéz Fokker”