|

Levegőben az RQ-21A

Július 28-án a Boeing és Insitu vállalatok munkájának gyümölcseként levegőbe emelkedhetett az Amerikai Egyesült Államok Haditengerészete és Tengerészgyalogsága által megrendelt pilóta nélküli eszköz, az RQ-21A Integrator.

A közel egy órán át tartó repülés során az Insitu egyik, Oregon keleti részén található üzemének területéről hajtotta végre, a jelentések szerint sikerrel. James Rector ezredes elmondta, a US Navy augusztustól kezdi el átfogóan tesztelni az STUAS (Small Tactical Unmanned Air Systems) program keretében kifejlesztett eszközt, a tervek szerint a próbasorozat 6 hónapon át tart majd.

Fotó: Defense Industry Daily ,

A 61 kilogrammos repülőgép az amerikai haderőben 2004 óta szolgáló ScanEagle-ön alapul, azonban 20 kilós társánál jóval nagyobb terhelhetőségű, így szélesebb körű alkalmazhatóságot várnak tőle, azonban ugyanazt az indító- és fékezőrendszert használhatja, mint kisebb testvére.

A projektet még 2007 augusztusában mutatták be, a Pentagon viszont csak 2010-ben rendelte meg a prototípus építését. A US Navy és USMC 36 darab STUAS rendszert kíván rendszeresíteni, mindegyik 5 darab pilóta nélküli eszközt tartalmazna. (Ez rekord lenne, eddig rendszerenként csak maximum 4 gépet rendeltek.)