|

UAV-fronton erősítene Kanada

Nemrég nyilvánosságra került információk szerint Kanada a haderő pilóta nélküli repülőgép-flottájának nagyarányú fejlesztésébe kezdett. Az Ottawa Citizen által világgá kürtölt hír arról tanúskodik, hogy a kormány jóváhagyta a hivatalos ajánlatkérő dokumentumot, melyet azoknak a cégeknek küldenek el, akik nagyobb kapacitású pilóta nélküli repülőgépeket gyártanak. A benne szereplő szempontok egy MALE kategóriájú UAV-t határoznak meg, mely képes Kanada sarkvidéki területei fölött hosszú időn keresztül járőrözni, illetve alkalmas precíziós vezérlésű fegyverek célba juttatására. A projekt ütemideje a 2014 és 2017 közötti időszak.

A beszerzési programra, mely „súlyos hiányosságok kiküszöbölését célozza a kanadai fegyveres erők kötelékében”, nagyjából egy milliárd dollárt költene Ottawa. Ebben az összegben a repülőgépeken kívül benne foglaltatik majd a földi irányító rendszer kiépítése, illetve az operátorok kiképzése is. Az egész projektet egyébként azzal a mottóval próbálják „eladni” a közvélemény számára, hogy a jövő háborúiban ezekkel az eszközökkel minimálisra lehet csökkenteni a saját veszteségeket, mivel a légi csapásokhoz nem lesz szükség ember vezette repülőgépekre. Az erőteljes propagandára azért van szükség esetükben, mert a kanadai lakosság egy része nem szimpatizál a felfegyverzett UAV-k alkalmazásával azután, hogy az Amerikai Egyesült Államok titkosszolgálata pakisztáni célpontok ellen alkalmazta pilóta nélküli eszközeit.

Kanada számára viszont stratégiailag is fontos, hogy kiépítsen egy potens UAV-flottát. Immáron biztossá vált, hogy az északi-sarki jégsapka fokozott ütemű olvadása révén elérhetőek lesznek az eddig rejtett kőolaj- és földgázlelőhelyek, melyek birtoklásáért több más országgal szemben kell érvényesíteni az érdekeket. Kanada pedig hatalmas sarkvidéki területekkel rendelkezik, amik fölött a folyamatos légi jelenlét biztosítása nem könnyű, viszont UAV-k segítségével lényegesen egyszerűbb és olcsóbb, mint hagyományos módon. A kanadai fegyveres erők állományában viszont jelenleg csak elenyésző számú UAV áll rendszerben, azok is főleg taktikaiak. A MALE kategóriát mindössze néhány IAI Heron képviseli.

A JUSTAS (Joint Unmanned Surveillance Target Acquisition System) névre hallgató tender fő esélyesei az amerikai MQ-9 Reaper, valamint az izraeli IAI Heron TP és Elbit Hermes 900. A Reaper az Amerikai Egyesült Államok közelsége, illetve a hagyományosan szoros katonai kapcsolatok miatt indulhat némi előnnyel, míg a Heron mellett az szól, hogy már rendszeresítve van Kanadában.

3 hozzászólás “UAV-fronton erősítene Kanada”