|

Európai jövőkép – Közösen fejleszt a Rolls-Royce és a SNECMA

Együttműködési megállapodást írt alá a francia SNECMA (Société Nationale d’Étude et de Construction de Moteurs d’Aviation) és a brit Rolls-Royce hajtóműgyártó vállalat, melynek értelmében közösen fejlesztenek ezentúl katonai repülőeszközökhöz sugárhajtóműveket.

Az első lépcsőben közösen tanulmányozzák a katonai hajtóműipar jövőbeli irányait, közös kutatásokkal igyekeznek új anyagokat, technológiákat előállítani. A folyamat következő lépéseként a BAE Systems és Dassault Aviation által az FCAS (Future Combat Air Systems) program keretében kifejlesztendő UAV-khez készítenek majd sugárhajtóműveket. Az együttműködés nem csak az ezentúl létrehozott erőforrásokban hozhat gyümölcsöt, a jelenlegi hajtóművek továbbfejlesztésében is segítséget nyújthat.

A két vállalat rivális is a Dassault Rafale (SNECMA M88) és az Eurofighter Typhoon (Eurojet EJ200) által, ám számos projektben eddig is együttműködtek, ilyen a Mitsubishi F-1 és T-1, a Sepecat Jaguar és BAe Hawk típusokat hajtó Adour hajtóműcsalád, valamint az Airbus A400M ‘Atlas’ teherszállítót levegőbe emelő EuroProp International TP400-D6 gázturbina fejlesztése.

Az újabb együttműködés még közelebb hozza a franciákat és a briteket, a két nemzet így a katonai tevékenységek mellett iparilag is újra szorosabban együttműködik majd.

7 hozzászólás “Európai jövőkép – Közösen fejleszt a Rolls-Royce és a SNECMA”