|

Az USA méltatja a magyar erőfeszítéseket a Nehéz Légiszállító Ezred kapcsán

A budapesti amerikai nagykövet nagyra értékelte a pápai bázisrepülőtéren pénteken a Nehéz Légiszállító Ezred programjának sikere érdekében tett magyar erőfeszítéseket.

Eleni Tsakopoulos Kounalakis az MTI-nek elmondta: a nehéz légiszállító ezred fontos katonai és humanitárius küldetést teljesít. Ez a jelentős nemzetközi együttműködés Magyarországon jött létre, itt működik – húzta alá a nagykövet.

Három év alatt több mint 7500 órát repültek, 20 ezer tonna szállítmányt juttattak célba, és 27 ezer embert szállítottak a Nehéz Légiszállító Ezred három C-17-es óriásgépével – hangzott el az ezred fennállása alkalmából rendezett ünnepségen pénteken Pápán.

A tizenkét nemzetet számláló katonai szervezet, a Nehéz Légiszállító Ezred (Heavy Airlift Wing – HAW) idén ünnepli fennállásának harmadik évfordulóját. Ez alkalomból reggel Budapestről egy C-17-es óriásgéppel Eleni Tsakopoulos Kounalakis amerikai, Jari Vilén finn, Biserka Benisheva bolgár, Robert Milders holland, Darja Bavdaz szlovén nagykövet, illetve a programban részt vevő többi ország nagykövetségeinek képviselői, valamint Kovács István NATO-nagykövet érkeztek a pápai bázisrepülőtérre, amely helyet ad és a működés hátterét biztosítja a HAW-nak.

Eleni Tsakopoulos Kounalakis a landolást követően az MTI-nek nyilatkozva örömét fejezte ki, hogy a C-17-esek magyar felségjelzéssel repülnek – ez is ráirányítja a figyelmet a magyar részvétel jelentőségére. Megjegyezte: amikor Magyarországra érkezett, fiatalokat kérdezett arról, mit tudnak a pápai bázisrepülőtéren működő programról, s meglepetten hallotta, hogy nem sokat. Azért vagyunk ma itt ilyen számban, hogy ismertté tegyük ezt a nagyszerű vállalkozást, amely nagy benyomást tett rám – fogalmazott a nagykövet. Mint hozzátette: a pénteki volt az első ilyen repülőútja, s az erős C-17-esen kényelmesen utazott.

Fotó: Koszticsák Szilárd, MTI ,

A bázisrepülőtér csapat művelődési otthonában Keith Boone ezredes, HAW parancsnok köszöntötte a vendégeket, közöttük Siklósi Péter HM védelempolitikáért és védelmi tervezésért felelős helyettes államtitkárt, majd Magasy Zsolt alezredes, a bázisrepülőtér parancsnokhelyettese beszélt arról, hogy a HAW-val és a hozzá kapcsolódó szervezetekkel úgy élnek együtt, mint egy család – köszöntötte harmadik születésnapján az egyik családtagot, a HAW-t.

Áldozó Tamás , Pápa polgármestere köszönetet mondott azért, hogy ezt a projektet Pápán valósították meg, s ígéretet tett arra, a város az erejéhez mérten minden támogatást megad ehhez a misszióhoz.

A Nehéz Légiszállító Ezred létrehozását, a hozzá kapcsolódó, kiszolgáló szervezeteket Keith Boone parancsnok mutatta be. Az ezred célja, katonai és humanitárius stratégiai szállítás a részt vevő országoknak, egy világszínvonalon működő nemzetközi csapattal.

A nemzetek különböző mértékben vesznek repülési órákat, a legtöbbet az USA (az egész mintegy harmadát), Magyarország 50 órát. Az ezrednél 136 katona, közöttük kilenc magyar, illetve egyetlen magyar pilóta szolgál, Lukács Viktor főhadnagy – derült ki az előadásból.

A tíz NATO tagállam (Bulgária, Egyesült Államok, Észtország, Magyarország, Litvánia, Hollandia, Norvégia, Lengyelország, Románia, Szlovénia), valamint két, a NATO Partnerség a Békéért együttműködésben részt vevő partnerország (Svédország, Finnország) csatlakozott a Stratégiai Légiszállító Képesség (SAC) programhoz és hívta életre 2009-ben a Nehéz Légiszállító Ezredet, hogy megoldják a részt vevő országok több ezer kilométeres szállítási problémáit.

A HAW a bázisrepülőtér parancsnokával együttműködve hajtja végre feladatait; a pápai repülőtér feladata a földi személyzet, a háttér biztosítása, a repülőgépek szervizelését a Boeing cég civil munkatársai látják el. A diplomaták látogatást tettek Pápán, majd a C-17-essel repülnek vissza Budapestre.

Forrás: MTI

16 hozzászólás “Az USA méltatja a magyar erőfeszítéseket a Nehéz Légiszállító Ezred kapcsán”