|

Ősszel tesztelik a tengeralattjárós BrahMost-t

Az ITAR-TASSZ hírügynökség haderő vonatkozású részlegének nyilatkozó Sivathanu Pillai, a BrahMos Aerospace igazgatójának tájékoztatása szerint az idei év október-november időtartama alatt sor kerül az indiai – orosz fejlesztésű BrahMos robotrepülőgép tengeralattjáróról indítható változatának első tesztjére.

Mint arra kitért ezen esemény fontos állomása lesz a BrahMos történetének, lévén az Indiai Haditengerészet majd ezek után hozza meg a döntést, hogy igényt tart-e a szuperszonikus robotrepülőgép ezen változatára, avagy marad a torpedóvetőcsőből indítható, szubszonikus Klub mellett.

A BrahMos Aerospace haditengerészeti vonalas kínálata | Fotó: jjamwal.in ,

Ezen indiai döntés ezzel párhuzamosan befolyásolhatja India újabb körös tengeralattjáró tenderét, a jelenleg Project 75I néven futó programot – konkrétan nagyban növelheti az oroszok győzelmi esélyeit. Mint arról már több alkalommal írtunk ezen tender kapcsán alapkövetlémeny a levegőfüggetlen meghajtás (AIP), illetve az erős rakétafegyverzet. Az orosz előbbi kapcsán még hátrányban, utóbbiban azonban megnyugtató előnyben vannak nyugati riválisaikkal szemben. Ugyanakkor a Project 75I tenderre ajánlott Lada exportváltozat, az Amur 1650 nem rendelkezik VLS cellákkal, így a BrahMos hordozására alkalmatlan. Ellenben a kisebb testvére az Amur 950 10 db, BrahMos fogadására alkalmas VLS indítóval is rendelkezik. Természetesen a Rubin tervezőiroda idén tavasszal publikusan is felajánlotta azon kézenfekvő megoldást, hogy a nagyobb Amurt egy VLS szelvénnyel toldják meg, ha a vevő úgy kívánja.

Amur 950

A Ladákkal ellentétben az Amurok még csak ilyen formában materializálódtak egyelőre. Ezen fotó konkrétan egy Amur 950 makettet örökít meg. A torony mögötti részen láthatóak a VLS indítótubusok. | Fotó: One half 3544 ,

One Response to “Ősszel tesztelik a tengeralattjárós BrahMost-t”

  1. Inkább az AIP-re kellene koncentrálni. Az egyébként kiváló orosz tengók hatékonyságban is feljönnének. Azért a BrahMos indításának a lehetősége is fontos Indiának. Szerintem, ha Ivánék összehoznak egy rendesen működő AIP-et és beépítik a cellákat, akkor másnak nem is érdemes indulni a tenderen. Annyira egy ilyen tengóra írták ki.
    A Vikramaditya, a Csakra és néhány ilyen tengó a felszíni erőkkel együttműködve jó nagy falat lenne bárkinek….Úgynevezett Fincsi Harccsoport…