|

HTKA Hírhalom 2012. 25. hét

A HTKA HÍRHALOM olyan hírek gyűjtőhelye, amiket rövidségük, vagy éppen időnk hiánya miatt nem tudtunk kellő formában megírni, így igen lényegre törően, de mégis közzétesszük ezeket minden hétvégén egy csokorba fűzve.

Hegynek ütközött a Mexikói Légierő egyik SIAI Marchetti SF.260EU kiképzőgépe. Az egymás melletti üléses géppel gyakorló repülésen vett részt két pilóta, mikor egyelőre ismeretlen okokból nekiütköztek a legközelebbi hegy oldalának. A szerencsétlenséget egyikük sem élte túl.

A Védelmi Biztonsági Együttműködési Ügynökség (Defense Security Cooperation Agency – DSCA) április 27-én számolt be az Amerikai Kongresszusnak Marokkó azon szándékáról, hogy M1A1 Abrams harckocsikat rendelnének. Összesen 200 tankról lenne szó a hozzájuk tartozó pótalkatrészekkel, kiszolgáló eszközökkel, logisztikai támogatással, valamint a jövőbeli személyzetek kiképzésével, minderre 1,015 milliárd dollárt raknának félre.

Amerikai M1A1 Irakban ,

A Pentagon két újabb C-17-re adott megrendelést a Boeing-nak, a szerződés értéke 341 millió zöldhasú. Az első példányt idén november 21-ig kell átadnia a Long Beach-i gyárnak, a másodiknak jövőre, május 23-ra kell elkészülnie. Mindkét példány a Ohio-i Patterson légibázisra kerül.

—-

Ha már Boeing és C-17: az amerikai óriásvállalat a hónap elején elkészült az Egyesült Arab Emirátusok 6., és egyben utolsó Globemaster III nehéz szállítógépével. A 2010. január 6-án aláírt egyezmény értelmében a közel keleti állam 6 példányt rendelt az üzemeltetők körében csak „Big Mac-nek” becézett típusból, hogy megnöveljék a légierő szállítókapacitását. A Boeing az első 4 gépet 2011-ben adta át, az ötödiket pedig idén májusban szállították le.

UAE C-17

A májusban átadott 5. példány az átadási ceremónia után továbbszáll | Fotó: Boeing ,

Szintén a Boeing-hoz kapcsolódó hír, hogy ünnepélyes keretek között átadták az Amerikai Hadsereg 100. modernizált CH-47 Chinook helikopterét. A gyáróriás Milville-i üzeme 2010-ben látott neki a régebbi D variánsok átalakítására a ma is gyártásban lévő F verzió szintjének megfelelően, és így két évvel és 100 átadott forgószárnyúval a hátuk mögött is tudják tartani magukat a szerződésben meghatározott idő és pénzkeretekhez, és büszkék rá, hogy a katonáknak a legmodernebb eszközöket biztosítják a harcmezőn.

Amerikai CH-47F munka közben

16 millió fontos – 23 millió dolláros – számítógép fejlesztésen esnek át a brit Panavia Tornado GR4 vadászbombázók. Az összegből új processzort kapnak a képernyők működtetéséért felelős rendszerek, ezen kívül frissítésen esnek át a repülést irányító számítógépek. Az összes gép átalakítását várhatóan 2014-ben fejezik be.

—-

Mérföldkövéhez érkezett a Kanadai Haditengerészet kutató-mentő helikopter beszerzési programja, miután a Sikorsky átadott két újabb CH-148 Cyclone forgószárnyast. Utóbbi típus nem más, mint az Egyesült Államokban jól ismert és már hazánkban is járt S-92 kanadai specializált változata. A Kanadai Kormány még 2004-ben rendelt a típusból 28 példányt a „matuzsálemi” korú CH-124 Sea King helikopterek leváltására, 1,8 milliárd dollárért. Később módosították az eredeti szerződést, a fizetendő összeg így felkúszott 3,2 milliárd dollárra, ám ezért cserébe az amerikai fél biztosítja a 20 éves logisztikai ellátást, szimulátort, valamint a teljes kiképzést. Az első helikoptert tavaly májusban vehette át a 12. ezred, azóta több példányt is kaptak, melyekkel egyelőre a kiképzést végzik.

Ugyan mostanában nem hallani sokat az F-35 programról, a berepülés továbbra is halad, egy jobban kibővített repülési tartománnyal. Nemrég egy nagyobb mérföldkő átlépését könyvelhették el, a haditengerészeti variáns második prototípusa június 13-i repülése során megtörte a jeget, mely szerint a C variáns eddig nem repült éjszaka. A CP-2 jelzésű géppel a tengerészgyalogság pilótája, Matt Taylor alezredes hajtotta végre az első éjszakai repülést, mely során a típus fényeinek éjszakai működését vizsgálták.

A típus első éjszakai repülését elvégző CF-2 éppen egy légi bemutatón vesz részt | Fotó: USAF ,

Újfajta mini-UAV-kal akarják ellátni a francia katonák afganisztáni védelmét. Az Infotron és Tosa cégek a hónapban nyerték el a Francia Védelmi Beszerzési Ügynökség tenderét az IT180 mini pilóta nélküli helikopterrel. Az katonai körökben újnak számító típus az utak mellé telepített robbanószerkezetek (Improvised Explosive Devices – IED) felderítésében segíti a katonákat, így azok mentesítése lényegesen könnyebbé válhat. Az első példányt idén nyáron adja át az Infotron.

INFOTRON IT180 UAV ,

Németországban megpakolták az A400M negyedik prototípusát. A hónap elején került sor az első tesztekre, melyen helikopterek szállíthatóságát a gyakorlatban is vizsgálták az európai szállítógépen. A tesztekre a Holzdorf légibázison kerítettek sort, ahol egy EC725 Caracal és egy NH90 típusú „kávédarálót” pakoltak bele a Grizzly gyomrába. Íme az eredmény:

Egy NH90 a Grizzly gyomra felé tart | Fotó: Airbus Military ,

És egy EC725 már bent a rakodótérben | Fotó: Aribus Military ,

A Francia Hadsereg megkezdte a Tiger harci helikopter HAD verziójának tesztelését. A földi alakulatok tűztámogatására specializált változat egyik példányát 8 héten át nyüstölik a tesztelők, és ha mindent rendben találnak, kezdődhet meg a rendszerbe állítása. A Francia Hadsereg idáig 37 Tiger-t állított szolgálatába, ezek mind a HAP verzióból kerültek ki, és néhány példány már a Líbiai konfliktusban is bevetésre került. A Francia Kormány összesen 80 harci helikoptert rendelt, 40 HAP és 40 HAD leosztásban.

Tiger HAD

Tiger HAD | Forrás ,

Visszaérkezett rekorder útjáról az Amerikai Légierő pilóta nélküli űrrepülőgépe, az X-37B egyik példánya. A tavaly márciusban 5-én a Cape Canaveral űrbázisról fellőtt űrrepülő idén június 16-án ért földet a Vandenberg légibázison, 469 űrben töltött nap után.

Kilövés előtt

Egy korábbi kilövés előtt | Forrás ,

Forrás">

Az Egyesült Királyság Honvédelmi Minisztériuma 15 millió fontos (22,3 millió dolláros) szerződéssel bízta a BAE Systems-t, két, Bae-146QC repülőgép katonai célú átalakítására. A két példány ezidáig Belgiumban szelte az eget a TNT Airways légitársaság flottájában, azonban hamarosan jelentősen más környezetbe kerülnek. Az átalakítás után Afganisztánba repülik a két gépet, ahol katonák szállításában vesznek majd részt, részben kitöltve az űrt, amit a C-130K év végi kivonása fog okozni.

—-

39 hozzászólás “HTKA Hírhalom 2012. 25. hét”

  1. Szerintem az s-92 elég ígéretes típus! Azt olvastam pár éve hogy az alapváltozat kb feleannyiba kerül mint egy nh-90, és az üzemeltetési költsége a legjobb a kategóriájába kb 2000$/ óra és mivel polgári piacra szánták 6000 óránál van az első D check! Az erőátvitele meg az s-70i tovább fejlesztett változata ami nagyobb arányban tartalmaz titánt! Bár itt a kanadai árcédula igen csak meglepett! :)

  2. shornet:
    Kanadai árcédula ne lepjen meg. Mert a Cyclone nem az S70i-hez, hanem tesójához van közelebb. Kb egy steroid-okon nevelődött Seahawk (hogy az R-en, vagy az S-en alapszik-e azt nem tudom). Míg a gép eredetije S92-ként „csak” egy civil kopter, addig ez egy ütős tengerészeti helikopter, melyben gondolom nem kevés extra van (nézd meg az MH60R-t, a Super Hornet áráért vesztegetik).

  3. Más oldalakon L-15 gépeket írtak, de ki tudja .
    Nem tudom hogy ki, ma nagy aranysas olvasó de egy számban benne volt hogy több száz kis teljesítményű hajtóművet akarnak beszerezni az ukránoktól egy kicsi kategóriás lopkodó vadászgépnek.
    Elképzelhető egy csökkentett észlehetőségű jf-17 is .

  4. „Végül a honvédelmi célra felesleges T72 típusú harcjárm űvek elidegenítése kapcsán a
    fentiekhez hasonlóan elkészült a független szakért ői értékbecslés. Jelenleg folyik a mé g
    hadrendben lévő harcjárművek állapotának és karbantartási, karbahelyezési szükségletü k
    felmérése . Ezt követően a vonatkozó döntés-el őkészítés után az eljárás lefolytatásra és az
    MNV Zrt. részére a harcjárművek elidegenítési módjára vonatkozó érdemi javasla t
    benyújtásra kerül .
    Budapest, 2012 . június 21-én”

  5. Torok_csapatok_tartanak_a_szir_hatar_fele/
    http://index.hu/kulfold/2012/06/28/torok_csapatok_tartanak_a_szir_hatar_fele/

    Kínai hajók tartanak a Spratly-szigetek felé
    http://index.hu/kulfold/2012/06/28/kinai_hajok_tartanak_a_spratly-szigetek_fele/

    http://index.hu/tech/2012/06/28/villamfegyvert_fejlesztett_az_usa/

    http://index.hu/nagykep/2012/06/24/us_navy/?utm_source=index&utm_medium=kep&utm_content=2012_06_28&utm_campaign=medialepedo

  6. Tarik Szaleh, a felkelések után lemondott Ali Abdullah Szaleh jemeni elnök unokatestvére június 25-én hétfőn Kijevben járt, hogy a forradalom alatt rendelt, de soha meg nem érkező tankokért kártérítést követeljen. Ha beigazolódik a vád, az ukrán „Ukroboronprom” fegyver-szállító cégnek jelentős presztízs-veszteséget kell majd elszenvednie, és a botrány végül az exportőr orosz és kínai versenytársainak megerősödéséhez vezethet.

    http://kitekinto.hu/europa/2012/06/28/jemen_karteritest_kovetel_az_ukran_tank_exportrtl/