|

Célegyenesben az indonéz fregatt beszerzés

Az Indonéz Haditengerészet fejlesztésének részeként Jakarta 2010 óta folytat tárgyalásokat a holland Damen Schelde hajógyárral utóbbiak SIGMA nevet viselő, moduláris kínálatának ügyében. A tárgyalások mostanra jutottak odáig, hogy lezárulhat a kérdés, megkezdődhet a kivitelkezési szakasz.

A SIGMA név ismerős lehet olvasóinknak, hiszen a Damen Schelde hajógyár ezen termékcsaládja Marokkó, majd később Vietnam végett nálunk is szerepelt már a hírek között. Mint a bevezetőben említettük egy moduláris hajócsaládról van szó, mely a korvett és fregatt súlycsoporttal az OPV feladatkört szépen lefedve többféle méretben és kiépítésben realizálható a kedves vevő igényeinek megfelelően.

Érdemes azt is megjegyezni, hogy a holland portéka nem lesz ismeretlen a térségben, hiszen az első vevő pont Indonézia volt, aki egy opció lehívással megfejelt rendeléssel 2005-2006 folyamán 2+2 hajóegységet rendeltek a 91 méteres, 9113 változatból – ezen korvettek 2007-2009 között állhattak hadrendbe. Ezt követően 2010 augusztusában a nagyobb, 105 méteres, 10514-es változatra jelentettek be igényt a hollandoknál. Ennek ügyében történt most jelentős előrelépés a szerződés megkötése által.

SIGMA 10513 fregatt látványterv

SIGMA 10513 – az indonéz változat jelölése a 10514 ,

Ezen 2 400 tonna vízkiszorítású SIGMA változatból a korábbi információk szerint Jakarta akár 4 darabot is beszerezhet, egyelőre a Damen híranyagában azonban egyelőre egyetlen hajóról van említés. A holland vállalat sajtóanyag meglehetősen szűkszavú a részletek vonatkozásában, így csak annyi derül ki, hogy a típus moduláris jellegét kiaknázva a fregatt egyes részei Európában, míg más elemei, illetve a végső összeszerelés Indonéziában zajlik majd. Hogy az európai hajógyáraik közül melyik lesz bevonva az építésbe, arról nem tesznek említést. Mivel azonban a Damen nevéhez köthető hadihajókat mostanában a romániai Galacban található hajógyáruk szállította, elképzelhető, hogy a Duna partján kezd formát önteni majd az indonéz fregatt.

6 hozzászólás “Célegyenesben az indonéz fregatt beszerzés”