|

Orosz után holland hadihajókat akar Vietnam

Kína szomszédsága, közelsége időnként nyomasztó lehet, főleg, ha rendezetlen területi igény is befigyel. Mindez fokozottan igaz, ha a szóban forgó területre a többi szomszédod is igényt formálna. Pontosan ebben a hajóban evez több szomszédos délkelet-Ázsia ország, többek között Vietnam. Aki a többiekhez hasonlóan fejlesztgeti haderejét, kiemelt tekintettel a haditengerészetre, lévén a szóban forgó vitatott területek a Dél-kanai-tengeren található Spartly- és Paracel-szigetek.

A Vietnami Haditengerészet ezidáig elsősorban orosz portéka – Kilo-osztályú tengeralattjárók és Project 1166.1 / Gepárd-osztályú fregattok – beszerzésével próbálta a lehetőségekhez mérten kellő szintre pumpálni képességeit. Most azonban úgy tűnik, a hollandoknak is leesik némi morzsa: friss értesülések szerint Vietnam 4 darab Sigma-osztályú korvett iránt mutat érdeklődést. A potenciális üzletről anyagi oldalon egyelőre sok információ nem áll rendelkezésre, ám azt tudni lehet, hogy csak az első két korvett épülne Hollandiában, a másik kettő – holland felügyelet mellett – Vietnamban épülne meg.

A Sigma név ismerős lehet olvasóinknak, hiszen a Damen Schelde hajógyár ezen termékcsaládja Marokkó végett nálunk is szerepelt már a hírek között. Mint akkor is említettük a Sigma egy moduláris hajócsalád, mely a korvett és fregatt súlycsoporttal az OPV feladatkört szépen lefedve többféle méretben és kiépítésben realizálható a kedves vevő igényeinek megfelelően. Érdemes azt is megjegyezni, hogy a holland portéka nem lesz ismeretlen a térségben, hiszen az első vevő Indonézia volt, aki 2 rendelésben összesen 4 hajót szerzett be. Első menetben, 2005-2006 között a 91 méteres, 9113 változatból rendeltek 2+2 hajóegységet, melyek 2007-2009 között állhattak hadrendbe. Ezt követően 2010 augusztusában a nagyobb, 105 méteres, 10514-es változatra jelentettek be igényt hollandoknál. Ezen fregatt méretű változat Indonéziában épülne meg.

Indonézia egyik Sigma korvettje

Az Indonéz Haditengerészet 3. Sigma korvettje, a 3 évvel zelőtt hadrendbe állított KRI Sultan Iskandar Muda ,

4 hozzászólás “Orosz után holland hadihajókat akar Vietnam”

  1. Akkor az “édes négyesből” már csak a Fülöp-szigetek hiányoznak. Vajon ők hogyan felesztik kb. világháborús korű flottájukat? Tajvan-Vietnam-Fülöp-szigetek-Indonézia már egész kellemes ellensúly lehet a térségben Kínának. Itt a Spratlyt és a Paracel-szigeteket értem…. Csak az a sok összevissza cuccos…. Orosz-német-spanyol-francia tengók, orosz-francia-holland-amerikai felszíni egységek kavalkádja…..