|

Vietnam átvette az első Gepárdját

Azt nem mondanánk, hogy a napokban, hiszen az ünnepélyes átadásra és zászlófelvonásra még március 5-én került sor a Cam Ranh-öbölben található kikötőben, de a Vietnam által még 2006 decemberében megrendelt két Project 1166.1E / Gepárd-osztályú fregatt közül az első immáron a Vietnami Haditengerészetet erősíti.

A Dinh Tien Hoang ünnepélyes átadása

A Dinh Tien Hoang ünnepélyes átadásán orosz részről a hajógyár és a Roszoboronexport képviselői vettek részt. Feltételezzük az oroszok egyikét nem lenne nehéz megmutatni ezen a fotón. | Forrás: Gorkij hajógyár ,

Vietnam második dinasztiájának megalapítójáról és az ország függetlenségéért a 10. században sokat tevő Dinh Tien Hoang császárról elnevezett fregatt az anno eleve elsősorban exportcélzattal kifejlesztett Project 1166.1 hajócsalád 3.9-es jelölésű változatát képviseli a várhatóan a közeljövőben érkező második fregattal egyetemben. A 3-as szériájú Gepárdok megnövelt méretűek – vízkiszorításuk teljesen megrakva 2 100 tonna és rendelkeznek helikopterhangárral is.

A Kaszpi Flottilla számára épült/épülő 3 Project 1166.1-hez hasonlóan a vietnami rendelést is a tatárföldi Zelenodolszkban található Gorkij hajógyár teljesítette. Némi csúszás ugyan van, hiszen a korábban tervezett 2010. októberi és 2010 év végi, a Balti-tengeren végrehajtott tesztek utáni átadások nem realizálódtak. Annyi mindenesetre valószínűsíthető, hogy ha most átadták az első hajót, akkor nem sokára, vélhetően pár hónapon belül megérkezhet a következő is, hiszen a Jane’s tavaly októberi értesülései szerint 2010 szeptemberében mindkét hajót meglehetősen kész állapotban kapták lencsevégre.

A Dinh Tien Hoang a tat felől nézve

A Dinh Tien Hoang a tat felől nézve | Forrás: Gorkij hajógyár ,

Ezen szóban forgó fregattok fegyverzetével kapcsolatban elmondható, hogy megtalálható benne a hajók ellen bevethető H-35E Uran (8 db), a légi célpontok elhessegetésére hivatott SA-8 Gecko, (20 db) illetve egy 76 mm-es AK–176 típusú hajóágyú. Van még 2 db 30 mm-es AK-630, 4 db torpedóvetőcső és a tengeri farkasok ellen bevethető RBU-6000 is megtalálható a fedélzeten.

A Gepárdok mindegyik megálmodott szériája rendelkezik helipaddal, ám hangár csak a 2.x és a 3.x változatokon található. Ennél fogva a vietnami igényekre testre szabott hajók elvileg magukkal is tudnak vinni Helixet.

Egyelőre nincs konkrét információ az ügyben, de korábbi repkedtek olyan híresztelések miszerint Vietnam esetleg további két ilyen fregattal bővítené a modernizálás alatt álló haditengerészetét és melyeket esetleg vietnami hajógyárban építenének meg orosz segítséggel.

Project 1166.1 Gepárd

A Kaszpi Flotilla jelenlegi zászlóshajója egy Gepárd-osztályú fregatt, a Tatársztán. Kollégája a Dagesztán. | ,

36 hozzászólás “Vietnam átvette az első Gepárdját”

  1. „Ma jelentették be azt is, hogy idén elkezdik a Jasen osztály elso szériás hajó építését.”

    Hogy érted azt, hogy „első szériás”? Az a Severodvinsk, ami viszont már teljesen készen van, nem kell megépíteni. A második egység, a Kazan is félig megépült már, de annyira sok dologban tér el az elsőtől, hogy nyugodtan lehetne új szériának tekinteni. Amit most kezdenek el, az a harmadik egység építése az osztályon belül, de ez nem lesz forradalmian új a Kazanhoz képest. Oroszul nem tudok, de itt van emberi nyelven is:

    http://en.rian.ru/mlitary_news/20110317/163057922.html

    Az viszont érdekes, hogy „legalább 6 egységet” terveznek belőle. Az még akkor is nagyon kevés, ha teszem azt, végül 8 lesz belőle. Az Improved Akula programot kifuttatták, nem épül több belőle, más új kategóriás, modern SSN típusuk pedig nincs. Szóval 6-8 db. Yasen nagyon soványka lenne az ötven valahány Virgina ellenében… :-((

  2. „Miért készülnének az amik ellen???Velük nem nagyon fognak háborúzni.”

    Dudi, ezt gondold át mégegyszer! Itt nem arról van szó, hogy ők kivel „akarnak” háborúzni. Hanem arról, hogy az oroszok anno még a legnagyobb gazdasági krízisük idején is figyeltek arra, hogy a kölcsönös hadászati erőegyensúly fennmaradjon köztük, és az USA között. Namármost: az SSN tengók legfontosabb feladata az ellenséges rakétahordozó SSBN tengók megsemmisítése, illetve a saját boomerek védelme. Ha ezt végiggondolod, belátható, hogy 6-8 SSN ennek nem tud eleget tenni, hiszen kevesebben lennének, mint a boomerek. Nem véletlenül tart hadrendben a U.S. Navy ötven körüli vadásztengót, és EDDIG az oroszok is tartották nagyjából ezt a nagyságrendet. De ha a lassan kiöregedő Victor-III, Sierra, és Akula osztályokat nem pótolják, akkor az a néhány Yasen semmire nem lesz elég…

  3. Akkor újra megkérdezem: szerinted miért tart hadrendben az USA 50 körüli Los Angeles + Seawolf + Virginia SSN-t, darabonként egymilliárd dollár körüli áron? És ugyan ma már igen lerongyolódott állapotban, de az orosz flotta is 25 körüli vadásztengóval bír. Hogy lehet mindezeket pótolni 6 db Yasen üzemben tartásával, legyen bármennyire is kiváló az új osztály. Ennek semmi köze sincsen a kölcsönös elrettentéshez, a különböző fegyverrendszerek mindegyikének paralel szinten kellene állni, ahogy az a hidegháború alatt nagyjából működött is…

  4. mivel ha a hatból 4 kint van egyszerre, az egy reális feltételezés (feszültebb helyzetben), és ebből 2-nél több közel egyidejűleg nem valószínű, hogy elpusztulna, a maradék 2 is súlyos atomcsapást tud mérni. Emellett ott vannak a szárazföldi silók is, és vadásztengók ide vagy oda, egy atomháború első csapását valószínűleg a Jaszenek élnék túl, nem a silók. Onnantól percek kérdése csupán a válaszcsapás, és utána úgyis minden mindegy. Ilyen gyorsan valószínűleg nem tudnának a vadásztengeralattjárók sem reagálni.

  5. Killer Clown

    Azt,hogy miért tart annyi tengót rendszerben az USA amennyit rendszerben tart pontosan nem tudom,de semmi köze nincs a két ország közti status quohoz amit a nukleáris elrettentő erő tart fent és a többi csili-vili harci eszköz(F-22,S-400 stb)csak arra jó,hogy legyen mit mutatni a parasztnak.

    FONTOS!!!
    A fenti állítás csak a két ország közt meglévő állapotra érvényes másra nem.Tisztában vagyok vele,hogy nem csak kirakatba gyártják a haditechnikai eszközöket.

    Pótolni természetesen csak részlegesen lehet a 6 db tengeralattjáróval a kieső SSN-eket(nem az összeset vonják ki az Akulák megmaradnak)teljesen nem.

  6. „Pótolni természetesen csak részlegesen lehet a 6 db tengeralattjáróval a kieső SSN-eket(nem az összeset vonják ki az Akulák megmaradnak)teljesen nem.”

    Dudi, az első Akulák a kilencvenes évek elején álltak szolgálatba, tehát egy ~20 éves fejlesztésű, és több esetben gyártású technikáról van szó. Vagyis olyan nagyon sokáig már ezek sem maradhatnak, és egyelőre közel és távol semmi más nem látszik csak a féltucat Yasen. Legalábbis publikus szinten még csak tervek sincsenek egy olcsóbb, de azért potens új SSN osztály gyártására. A Yasen ugyanis méregdrága, azért lesz ilyen kevés belőle. A korábbi orosz stratégia ezzel kapcsolatban az volt, hogy 2 SSN osztályt gyártottak párhuzamosan: egy nagyon drága, de igen fejlett, speciális képességekkel rendelkezőt, ( pl. titánötvözetű test ) ilyen volt az Alfa, majd később a Sierra osztály például. És mellette párban egy viszonylag olcsó, de nagy példányszámban gyártott vadásztengót, mint a Victor-III. class. A minőség most is megvan, ( Yasen ) de mi lesz a mennyiséggel?

  7. Killer:

    szerintem a mennyiséget az új orosz külpolitika miatt (nem kell hatalmas „kék” területet ellenőrizni) AIP dizel-elektromos hajókkal képzelik. Partvédelmi/járőr feladatra tökéletesen elég. A boomereket lekövetni _manapság_ nem indokolt.

    A pár (?) yansen elég lehet egy esetleges erőfitogtatásra (vagy éppen a kínai boomerek szemmel tartására).

    A válaszcsapásra meg (mindkét oldalon) a silók töredéke is elég, nem még a boomerek+SSN-ek

  8. „A boomereket lekövetni _manapság_ nem indokolt.”

    Akkor mi a ferde f@sznak kell 50+ SSN az amerikaiaknak? Ha szabad a gazda, akkor szerintem arra kell, hogy szükség esetén le tudják követni az összes orosz és kínai SSBN + SSGN tengót, maradjon elég SSN a saját boomerek védelmére, és mindezt úgy, hogy a folyamatos időszaki szerviz igények figyelembe vételével, rotációs alapon mindig biztosítva legyen a bevethető SSN tengók elégséges száma. Na _EZ_ az, amiért nem lehet csak a minőségre, viszont kis darabszámra játszani, ha továbbra is pariban akarnak maradni…

  9. Ezt a tizet honnan vetted? Az általad belinkelt oldal csak „legalább 6” egységről ír:

    „Russia plans to build at least six Graney class submarines.”
    http://en.rian.ru/mlitary_news/20110317/163057922.html

    Nem mintha 10 egység elég lenne. Még ha csak a két nagy flottához, az Északi, és a Csendes-Óceánihoz kerülnek, az is max 5-5 egység. Ebből legalább egy, de inkább kettő éppen nagyszervizen, reaktor-feltöltésen, vagy hasonlón lesz, esetleg a kikötőben dekkol. A maradék három egység szinte semmire nem elég, az óceánok hatalmas kiterjedését, és az USA tengók számát tekintve…

  10. Killer Clown:Ma unneplik az oroszok a tengaralattjáró flotta megalakulásának 105. évforduláját. A Szent-pétervári unnepségeken jelentette ki ezt Viszockij admirális . Ha minden évben elkezdenének építeni egy hajót , egy megépítése kb 4 év, teoretikusan 8 -cat tudnak megépíteni, hacsak nem gyorsítanak a tempón.

  11. Az oroszok , konkrétan a Malahit tervezo iroda már tervezi az új 5. generációs támadó tengeralattjárók modelljét, melyet majd 2020 után kezdenek gyártani, addig majd a Jasenek mellett a 949A és 949B tengókat fogják modernizálni.

  12. De nemcsak gyorsítani lehet, hanem lassítani is, ez függ a gazdasági helyzettől. A Severodvinsk például gyenge 15 évig „épült”. Az admirális kijelentésével pedig egyáltalán nem kell foglalkozni, sőt, a főnökeivel sem, mert általában csak hangemberek. Emlékszel, amikor pár éve Putyin 2-2 repülőgép-hordozót ígért _minden_ orosz flottának? Amit már akkor körberöhögött a világ, hiszen még a Moskva cirkáló is erősen overkill a Fekete-tengerre. Azóta kiderült, hogy nemhogy 8 új CVN nem lesz, hanem egy sem, helyette azt a szerencsétlen Admiral Kuznyecovot próbálják megmókolni…

  13. „…a 949A és 949B tengókat fogják modernizálni.”

    Az orosz kódokat mindig útáltam, ez az Akula I. és II. lenne? Mondjuk utóbbiból csak egy példány van hadrendben. Azt tudom, hogy tavaly egy Sierra osztályú egységet is felújítottak, a Nizhny Novgorod-ot, amely már vissza is tért az Északi Flottához. Úgyhogy pár évig még az is el fog karistolni…

  14. Severodvinsk például gyenge 15 évig “épült”. 1993 kezdték építeni, majd pénz miatt leálltak, a 2000-es évek kozepén indult be az építése(volt pénz) és csak 2010-ben bocsátották vízre, de még nincs túl a teszteken és csak év végén kerul átadásra az orosz flottának. A Kazány-t 2014-ben igérik átadni. Megvan minden az építéshez (pénz) hisz prioritást élvez a program. Konkrétan mennyi lesz azt persze nem lehet tudni, mivel a terminek és a darabok az oroszoknál mindig késnek-változnak. Én inkább az orosz megnevezést szoktam használni Szcsuka, Szcsuka-b (Nato kód Akula). Ezek modernebb tengók , kár hogy a Nyerpát oktoberben átadják Indiának.

  15. „Ezek modernebb tengók , kár hogy a Nyerpát oktoberben átadják Indiának.”

    Az még hagyján, mert abból legalább bevételük származott. De pár éve egy másik Akula II. tengót 75%-os elkészültségi állapotban bontottak vissza!!! És ugyanígy járt az Oscar II. SSGN osztály utolsó egysége, a Belgorod is, már majdnem készen volt, amikor kitalálták, hogy inkább mégsem kell… :-((

  16. Killer:

    Mivel az USA külpolitikája valamennyi óceánon jelen van, így részben indokolt a mennyiség.
    A többi, az üzlet.

    Ha reálisan végiggondolod, 1-20 boomer egy nukleáris háborúban nem oszt, nem szoroz (rakéták hatótávolsága elég nagy, mennyisége meg kevés), maximum a 2-3. hullámban vetik be a rakétáikat. Azaz _szerintem_ pazarlás mindet lekövetni. A korai előre jelző rendszer és a relative hosszú repülési idő miatt a silókból megindul a válaszcsapás, még becsapódás előtt.

    A silóban telepített rakéták túlélési esélye elég magas, és rombolóerejük is (többnyire) nagyobb.

  17. Az 5. generációs orosz tengeralattjárókról ma megjelentek újabb infók.
    Ahogy azt tegnap írtam már tervezik az új 5.gen. tengókat az oroszok.
    Ezúttal a munká kozosen végzi a Rubin (SSBN) és a Malahit (SSN) tervezoiroda, mivel a tengo univerzális lesz, tehát stratégiai és támadó egyben. (nem lesz kulon SSBN és SSN). Annyit kozoltek , hogy nagyon halk lesz, új generációs és biztonságos atomreaktort fog kapni, automata-számítógépes vezérlés, a fegyverzeten belul pedig a nagy hatótávolságu cirkálórakétákon lesz a hangsúly, nempedig a ball. rakétákon.

  18. Nem vagyok benne biztos, hogy jó úton járnak, persze szakértő sem vagyok. Viszont ennyire egybegyúrni a feladatköröket, nem biztos, hogy jó. Mérnökök egymás közt azt szokták mondani a multirole cuccokra, hogy ami mindenre jó, az _igazán_ semmire sem oké. Már a Yasen esetében is összegyúrták a korábban elkülönülő SSGN és SSN kategóriákat, de ez még beleférhet. De a boomer és a vadásztengó annyira más-más feladatkörű, felépítésű, méretű, stb, hogy kételkedem abban, hogy minden szempontnak megfelelő „hibridet” lehet gyártani belőle. De ez szerintem hamarosan eldől, mégpedig az Ohio class SSBN tengók utódlása kapcsán. Ha az USA is követi ezt a tendenciát, akkor lehet, hogy mégis működik, szerintem azonban náluk marad a két különböző tengeralattjáró típus hosszú távon is. Mellesleg, ha már új fejlesztésű orosz tengó: mi lesz azzal a Kursk eset után beígért mentőkabinnal, amely állítólag mindenkit a felszínre tud hozni vész esetén, és amelyet be akartak építeni minden egységbe?

  19. Killer Clown

    Szerintem ez az 5. gen tengó egy erősen felturbózott SSGN lesz,nem pedig egy butított SSBN vagy okosított SSN.Az atomfegyvereit valószínűleg nagy hatótávolságú cirkálórakéták hordozzák nem pedig ballisztikus rakéták(ha jól értem bczozo írását).

  20. „Az atomfegyvereit valószínűleg nagy hatótávolságú cirkálórakéták hordozzák nem pedig ballisztikus rakéták.”

    Dudi, mi az hogy nagy hatótávolságú? Ha elrepül 8-12 ezer kilométerre, akkor tutti jó, de ezt már interkontinentális ballisztikus rakétának hívják. ( ICBM vagy ebben az esetben SLBM ) Ha elrepül 500-800-1200 km távolságra, ami általában a cirkálórakéták lőtávolsága, az hadászati csapásmérésre kib@szottul kevés! Ugyanis túl közel kell menni hozzá az aktuális célponthoz, ami egyrészt nem a hosszú élet titka a tengósok számára, másrészt nagyon komolyan csökkenti a sikeres csapásmérés esélyét. De ahogy már mondtam, várjuk meg, mit hoznak ki az usákok a lassan kiöregedő Ohio SSBN utódjának. Ha ők is valami hasonló kombó megoldást választanak, akkor én is azt mondom, hogy lehet benne valami…

  21. Killer Clown

    Elbeszélünk egymás mellett!Én úgy értelmeztem,hogy ez már nem egy interkontinentális csapásmérésre képes hajó lesz mint egy SSBN hanem kis hatótávolságú taktikai csapásmérésre alkalmas eszköz,egy olyan SSGN ami nem csak vízfelszíni célokat támadhat nagy távolságból(1000+km) szuperszonikus fegyverzettel hanem szárazföldi célpontokat is.

  22. Jó, de ha így van, akkor továbbra is szükségük lesz SSBN tengókra IS. Így viszont „bukik a mutatvány”, amit czoczo felvázolt: egy olyan tengó osztály amely egyben SSN és SSBN. Na erre írtam én eredetileg, hogy ez fából vaskarika lenne…