|

Kizárni a NATO-ból a potyautas magyarokat? – Vélemény

Kimondottan vélemény írásokat ritkán közlünk le, bár volt már rá példa – most éppen egy ilyen alkalom van, melynek apropóját a Foreign Policy magazin azon, a chicago-i NATO csúcs előtt készített felmérése adta, melyben többek között egykori államfőket, védelmi- és külügyminisztereket kértek fel részvételre. A lentebb belinkelt felmérés egészét is érdemes átfutni, ezen olvasói vélemény cikk azonban konkrétan a felmérés egy kérdésével foglalkozik: ha lehetőség lenne rá, kiket tennének ki a NATO-ból? Ezen kis felvezetés után akkor pedig át is adjuk a „szót”:

A napokban kisebb vihart kavart a médiában az amerikai Foreign Policy magazin felmérése, amelyben a válaszadók megemlítik, hogy ha adódna rá lehetőség, Görögország után másodikként Magyarországot raknák ki a NATO-ból. A hangzatos kijelentést ki-ki a maga szája íze szerint értékelte, egyesek máris világvégét vizionáltak, másokban pedig ismét föllángolt a nyugatellenesség. Mint mindig, az igazság valahol a két nézet között félúton van, de azért érdemes némi keretet is adni, vajon miért merült fel egyáltalán kis országunk a téma kapcsán.

Kik Mondták?

Az ominózus elemzés, amely a NATO jövőjét vette górcső alá, a Foreign Policy (FP) magazin és az Amerikai Atlanti Tanács elnevezésű külügyi kutatóintézet közös munkájának az eredménye. Az 1970-ben alapított FP az amerikai külügyi újságírás egyik zászlóshajója. Kéthavonta 100,000 fölötti példányban jelenik meg, emellett az újság online verzióját is rengetegen olvassák. Kis túlzással elmondható, hogy Amerikában szinte nincs olyan külpolitikával komolyabban foglalkozó egyén, aki nem rendszeres előfizetője vagy szimplán csak olvasója a lapnak. Az elemzés másik szerzője pedig az Amerikai Atlanti Tanács melynek fő profilja a transzatlanti kapcsolatok és a NATO szövetségi rendszer erősítése konferenciák, elemzések és tanulmányok százainak segítségével. A kutatóintézet idén ünnepli fennállásának 50. évfordulóját, és Washingtonban ők számítanak a téma egyik legnagyobb szakértőjének, így az ő esetükben sem lelkes kezdőkkel van dolgunk.

Ami pedig a válaszadókat illeti, ők sem kispályások, hiszen vannak köztük volt államfők, külügy illetve honvédelmi miniszterek, volt és jelenlegi tagjai az amerikai kongresszusnak, illetve kutatók és egyetemi tanárok az Atlanti-óceán mindkét partjáról. Így bár a “csapat” mindössze 59 főből állt, politikai, közéleti és véleményformáló erejük meglehetősen jelentős.

Kik a sorstársaink?

Ebből az 59-ből a görögök 18 szavazatot kaptak, míg hazánk 5 szavazattal került a második helyre. Sorban utánunk Törökország 4, Izland 3, majd Németország, Luxemburg, Albánia, Olaszország, es Ciprus áll 1-1 szavazattal. (Ciprus valami hiba folytán kerülhetett be a rendszerbe, hiszen nem is NATO tag.) Sajnos a “miért” kérdésre – ha volt ilyen egyáltalán – az FP a válaszokat nem hozta nyilvánosságra, mivel valószínűleg úgy gondolták, hogy pusztán a számok épp elég nagy port kavarnak majd. Bár a végeredmény minden bizonnyal a szavazók magánvéleményét tükrözi, érdemes elgondolkodni, vajon miért pont ezeket az országokat jelölték.

Az 1-1 szavazatot kapók között úgy tűnik a katonai képességek hiánya (Albánia, Luxemburg) vagy azok nem megfelelő alkalmazása (Németország és Olaszország) lehet a fő közös pont. Nem megfelelő alkalmazás alatt, a Berlin és Róma konfliktuskerülő kül- és biztonságpolitikáját lehet kiemelni, amely méretüknél és katonai erejüknél jóval kisebb nemzetközi szerepvállalásban nyilvánul meg. A 185 ezer fős német hadsereg például mindössze 10.000 katonát ajánl fel külföldi missziókra, és elemzők szerint az ország megítélése a NATO-n belül jelenleg a béka feneke alatt van.

Izland 3 szavazata sem meglepő, hiszen az ország nem rendelkezik hadsereggel, légterét a NATO (leginkább az USA) védi, amely kiadás egyre jobban szúrja az amerikaiak szemét. Az ország tökéletes példája a potyautas magatartásnak, de mivel alapító nemzetről van szó, amely ráadásul stratégiailag fontos helyen is van, így mindezeket elnézik neki.

Törökország és részben Görögország szavazatait a két nép közötti folytonos acsarkodás magyarázza, amely rengeteg belső döntéshozási folyamatot lassít vagy éppen blokkol a NATO-ban. A törökök mostanában meglehetősen ellenségesen viselkednek Izraellel, Amerika pártfogoltjával, emellett sokan nem nézik jó szemmel az ország növekvő önbizalmát, és az új-ottomán törekvéseket, amelynek célja Törökország regionális hatalmának visszaállítása. A görögök emellett további szavazatokat kaphattak a kilátástalan politikai és gazdasági helyzetük miatt (ami a NATO számára is komoly aggodalomra adhat okot), Macedónia NATO tagságának akadályozása miatt, illetve a NATO-EU kapcsolat gyakorlatilag teljes blokkolásáért (Ciprus miatt).

Mi miért?

De akkor hogyan kerülünk mi ebbe a csoportba, hiszen sem Izland sem Németország kategóriájába nem tartozunk, Törökországról és Görögországról nem is beszélve? Véleményem szerint a válasz igen összetett: A legnyilvánvalóbb ok a Honvédség gyászos költségvetése az elmúlt 10 évben. Ezen sajnos nincs mit szépíteni, illetve ennek folyományaként az ország tekintélye a NATO-ban igen sokat csorbult, hiszen sok vállalásunkat egyáltalán vagy nem megfelelően teljesítettük (pl. Helikopterek küldése Afganisztánba) emellett a haderő modernizációja is meglehetősen lassan halad. Továbbá jelen van nálunk is a “német-szindróma” , hiszen ha fel is ajánlottunk csapatokat, azt legtöbbször erős nemzeti korlátozással tettük (pl. a PRT esete Afganisztánban). Ezek, bár szomorú dolgok, nem új keletűek, hiszen ezek alapján akár Szlovákia is felkerülhetett volna a listára. Ami viszont mégis minket állított a reflektorfénybe az nem más, mint az ország utóbbi időben leromlott külföldi megítélése. Lehet vitatkozni a médiatörvény helyességéről, a magánnyugdíjak ügyéről, az IMF-fel való tárgyalások elhúzódásáról, vagy a gazdasági szabadságharcról, azonban az nyilvánvaló, hogy mindezek (kommunikációjának) hatására az Európai és Amerikai közvélemény szemében Hazánk az utóbbi időszakban kiszámíthatatlan, sok esetben nem feltétlenül demokratikus egyfajta „bezzeg országgá” vált. Mindez a témánk szempontjából azért is fontos, mert a demokratikus politikai berendezkedés és a kiszámítható kormányzás a NATO-hoz való csatlakozás alapfeltételei. Mindezekből sajnos az következik, hogy az öt szavazat melyet Hazánk begyűjtött, kimagaslóan soknak számít, különösen ha figyelembe vesszük azt, hogy az 59 szavazóból mindenki csak egy országra voksolhatott, és sokan szinte csak a térképen tudják megmutatni Hazánkat, minden más esemény (még a fentebb vázolt negatív hírek is) hidegen hagyjak őket.

Akkor most merre tovább?

A Foreign Policy magazin felmérése hazánk szempontjából nem több, mint egy fricska, ám a jó tanuló a kritikát is építő jelleggel kell, hogy fogadja. Sajnos Magyarországon mára divattá vált a nyugattal való szembehelyezkedés, sőt, ez a gondolkodás lassan a politikába is beférkőzik. A probléma csupán az, hogy ha „bezzeg országgá” válunk, és szembefordulunk a nyugattal, akkor ki marad, aki támogatna minket? Ha őszintén végignézzük a történelmünket, láthatjuk, hogy közel ugyanannyi okunk van haragudni a nyugatra, a keletre, és a közvetlen szomszédjainkra egyaránt. Sajnos az ország gazdasági és földrajzi helyzete nem teszi lehetővé a katonai függetlenséget, így kénytelenek vagyunk egy oldalt választani, és amellett kitartani. Ez az oldal a rendszerváltást követően a “nyugat” lett, ráadásul mind a NATO mind pedig az EU csatlakozásunkat népszavazás előzte meg, illetve talán ez a két cél volt az utolsó, amelyben a politikai pártjaink meg tudtak egyezni. Így hát bármennyire is tetszik vagy nem tetszik, de ebbe a körbe tartozunk, és amennyiben itt is szeretnénk maradni, ne adj’ Isten némi megbecsülést is szeretnénk magunknak kivívni, akkor érdemes még az ilyen apróbb(nak tűnő) kritikát is komolyan venni és megfontolni.

A cikkben szereplő gondolatok kizárólag a szerző véleményét türközik.

—–
Szerző: Rynard

341 hozzászólás “Kizárni a NATO-ból a potyautas magyarokat? – Vélemény”

  1. Nekem meg azokról a véleményekről, amelyek szerint Ciprust is ki kellene zárni a NATO-ból, az jut eszembe, hogy akik szavaztak, azok azt hiszik, hogy Magyarország Afrikában van és azért haragszanak ránk, mert nem küldtünk 2 hordozót Iránhoz és anno nem gázoltuk le Szerbiát. A tisztelt szakértők véleménye kb. annyit ér, mint a magyar tüzérségi előészítés egy páncélos csatához, harcihelikopter-támogatással…..

  2. Azon kívül mi is rendezhettünk volna anno egy felmérést. Védtük Európát a tatártól, töröktől, stb. Ki, milyen erővel járult hozzá? Talán nem kellett volna elvenni az ország nagyobbik felét! Ha ma egy erős középhatalom lennénk, a hozzájárulásunk is más lenne. Tisztelt Szakértők! Köszönjék – nem kis részben – maguknak…. :) :) :)

  3. Szerintem hibás az alapkoncepció, hogy mi most a jó oldalon állunk! Nagyon sokan úgy gondoljuk -én is-, hogy a magyar nép a két népszavazással meg lett vezetve!!! Mi a rendszerváltás előtt álltunk a jó oldalon, és most is az Orosz barátaink mellett lenne a helyünk egy erős gazdasági (Eurázsiai Unió) és katonai szövetségben! Akkor termelhetne a magyar ipar és a mezőgazdaság ezerrel, nem lennénk Eu-s hülye szabályok béklyói alatt, melyek által csupán európa szemétlerakója vagyunk. A végtelen méretű orosz piac felszívná a termékeinket -mint tette régen-, s egy megbízható erős szövetségesünk lenne, aki nem kívánja eljátszani a világ csendőrét/hódítóját! ez a nemzetközi szerepvállalás egy jó szöveg, de nagyon demagóg! Semmi keresnivalónk nincs az imperialisták hódító háborúiban, arról meg még nem is beszélve hogy nem csak csicskának néznek, hanem úgy is kezelnek minket. Egyre többen kezdenek rájönni az elmúlt 22 év elhibázott -haza-árúló pártok által létrehozott/levezényelt- térfélváltására. Nekünk jövőnk csak a Keleten van, és nem a nyugaton.
    Tudom hogy most sokaknál kivertem a biztosítékot, de attól még ez a véleményem!!!

  4. @kovikopasz

    A diplomáciában nincsenek barátok. Érdekek vannak, amit árnyal ez-az, de a ‘barátság’ nem jelenti azt, hogy mindent lehet.

    F-111 a maga korában a No.1 csapásmérő volt. Egy ország kapta meg – nem tudom, hogy más kérte -e – Ausztrália. F-22-őt sem Asztrália, sem Japán (F-15-öt kapott, korán) sem Izrael nem vehetett….

  5. Terminator:
    Pontosan. Lehetünk bizonyos esetben dühösek keletre is és nyugatra is. De, sokszor főképp magunkra kéne (pláne amit az édes drága politikusaink a fegyveres erőinkkel műveltek az elmúlt ~20 évben, lásd Szu22-eseink). Csak kicsiny hazánkban népszerű a „mindenki hülye, csak én vagyok helikopter” gondolkodás.

    kovikopasz:
    „orosz barátaink”
    Háát már akinek…
    Én ezt a barátságot kihagyom. Inkább a lengyelek, esetleg a finnek.
    Különben is. Egy ilyen hatalomnak (ugyanúgy az USAnak és Kínának) nem hiszem, hogy barátai, inkább szövetségesei / gazdasági partnerei vannak.

  6. Hídország vagyunk. Két évvel ezelőtt egy holland emberrel beszélgettem, aki bejárta egész Közép-Európát egy Transporterrel és a kutyáival. Fura, hogy kivel össze nem hozza az embert a sors, pont azon a meló helyen, na mindegy…
    Ő is ezt mondta. Nálunk találkozik a két oldal. Hídország vagy ütköző zóna nem mindegy. Az utóbbit szeretnénk elkerülni.
    Nem akarok megsérteni senkit, de nekünk ki kell(ett volna) használni minden a két felet…Legalábbis így kellett volna már régóta. A rendszerváltás idején nyitottunk a nyugat felé, ez jó. Piacokat akartunk szerezni, ami nem úgy sült el ahogy szerettük volna…Mindenképpen meg kellett volna tartani a keleti piacot, persze nem rubel vagy KGB-s elszámolásban
    (- Elvtárs ezt elszámolta! – Hát el…)
    Mind a két oldalt így vagy úgy a maguk hasznára tudtuk volna fordítani, de hát most már fogalmam sincs, hogy mi lesz a megoldás számunkra…

  7. Üdv Urak!

    Én most nem mennék bele semelyik oldal melletti vagy elleni korteskedésbe, ez külön lapra tartozik. Ami viszont figyelemre méltó, hogy volt, aki Törökországra illetve volt, aki Németországra szavazott. Akik ezt a szavazatot leadták, azok a NATO felszámolására adták a voksukat – tessenek csak eljátszani azzal a gondolattal, ha a NATO-ból kilépne Ankara és Berlin.
    Ugyanis ha érdek oldalról nézem, akkor a legerősebb hagyományos haderővel valamint a legerősebb gazdasággal rendelkező két hatalom kiválása/kizárása ebből a katonai tömbből valóban a végjátékot jelentené. Kíváncsi lennék arra, hogy ki szavazott rájuk.

    Magyarország: Nos, a mi belépésünk a NATO-ba anno ugyanúgy nyugati érdek is volt, mint magyar. (Nem azt mondom, hogy jól tettük, csak azt, hogy akkoriban közös eredők mentén mozgott a történet.)
    Ha most ki akarnának minket zárni, akkor jól teszik.

    Ha jobban megnézem a történelmet, eddig még senki sem járt jól, akinek az oldalára álltunk. Volt itt VSZ meg KGST meg SZU meg Afganisztán.
    Most van NATO, EU, USA meg Afganisztán. De ja vu. ;)

    Ezek lehet, hogy sosem olvastak történelem könyveket?

    A viccet félretéve a NATO-val komoly gondok vannak. Azt leszámítva, hogy az USA nélkül valójában túl sokat nem ér katonailag egy dolog. Arra még mindig jó, hogy legalább Európa békében maradjon.
    Ha megindul akár a NATO, akár az EU bomlása, akkor nagy bajba kerül Európa és mi is. Senki sem vádolhat azzal, hogy túlságosan nyugatpárti lennék, de egyvalamivel mindenkinek tisztában kell lennie:
    Ha ez a rend borul, akkor Európában újra háború lesz.

    Üdv: M

  8. Hornet:

    Teljesen egyetértek Veled, de valamilyen okból (nem véletlenül) ez sosem jött még össze nekünk.
    A KGB-s elszólást tekintsük freudi elszólásnak, nem is teljesen alaptalan a dolog. A KGB-nek és a KGST-nek volt némi köze egymáshoz.

    M

  9. Hornet102 tévedés. Hazánkba egy réteg tökéletesen ingázott a két oldal között. Még pedig a politikai „elit”. Elvtársakból egy szempillantások alatt lettek demokraták. 90 évek megteremtették saját vagyoni jó létüket. Semmiből lett milliárdosok ként.
    Sajnos régióba egyedül nálunk nem volt rendszer váltás.
    Itt tartunk. Többi Visegrádi ország és még Románia is sebességet váltott !

  10. Én azt gondolom ,hogy ha nem kéne ide oda mindenféle jogcimen évente segélyt , kárpotlást fizetni , és ha csak 2-3 évre be lenne „fagyasztva” ez a több millió , milliárd dolláros tétel . Akkor már rég modernizálva lenne nagyon sok minden . A 70es 80as évek nem ma voltak amikor a dolgok nagyrészét „vettük” „kaptuk” .

  11. A katonai rész objektív értékeléséhez aki tud, dobjon már be ide egy-két külföldi linket az alábbiakról: táblázat/grafikon arról, hogy
    – melyik NATO ország mennyit költ GDP arányosan a hadseregére
    – melyik NATO ország mennyit költ ebből a közös missziókra
    – melyik NATO ország hány katonát küld a közös missziókba az adott ország összlakosságához- és a hadsereg létszámának arányában
    – a közös missziókban milyen szerepet látnak el

    Illetve bármilyen külföldi értékelésről linket ami a magyar haderővel vagy a missziós szerepvállalásunkkal foglalkozik. Thx.

  12. karesz szerint:2012. május 25. péntek @ 12:48
    Én azt gondolom ,hogy ha nem kéne ide oda mindenféle jogcimen évente segélyt kárpotlást fizetni

    Hová, kinek és mennyit fizetünk 1990 óta? Thx. (Tényleg nem tudom és a google sem adott még átfogó találatot)

  13. Van elmentett floppym (DVD-n a tartalma) amely megmutatja az akkori elvárást az USA iskoláiban, földrajzból.
    Mivel a forrása az USA nagy valószínűséggel tényleg az a tudásszint amit elvárnak.
    Aki kéri annak elküldöm!
    (Win3.1 alatti de Xp alatt biztosan megy!)
    Utána megérti Ciprust, Izraelt és talán sok mást is.

  14. Kivágnak minket a NATO-ból oszt a románok meg a Szlotákok azt csinálnak majd velünk amit akarnak .
    A jövőben a jenkiknek két ország lesz a fontos Kelet-Európában még pedig a Lengyelek és a Románok.

    „Ha ez a rend borul, akkor Európában újra háború lesz.”

    Mivel háborúzzanak? és kik ellen?
    Európában senki nem tudna győzelmet aratni a másik felett ha jenkiket kivesszük a játékból .
    Egyedül a franciák azok akiktől mindenki be lenne szarva, még a németek is .

  15. Érdekes volt olvasni. Meg, hogy jött hozzá igazolás pl: „Mi a rendszerváltás előtt álltunk a jó oldalon, és most is az Orosz barátaink mellett lenne a helyünk…”

    ÁVH, 56meg 40év megszállás után igazán vidám ez az Orosz barátaink szöveg.

    Terminator: A háborúk nagyja nem racionális, maradék része mehet földért, erőforrásokért, elnyomás ellen és kirablásért, hatalomért, vélt vagy valós sérelmekért jöhet túlzott nacionalizmusból, forradalmi kommunizmusból, indíthatják diktátorok mert „csak” és … a viszonyokhoz képest pedig a gyengék mindig kivánatosabb célpontok mint az erősek. imho vhol ilyen f*gyenge haderő mellett határozottan jó dolog NATO tagnak lenni.

  16. @Roni

    A link semmi értelmeset nem tartalmaz. Nem vágom, hogy egy hagyományos töltetű ABM rakéta az hogyan fog első nukleáris csapást mérni. A jenki atomöütőerő pontsan olyan lesz rendszer felállítás után, mint votl előtte.

    No offense, de ez egy blikk szintű szózagyvalék. A sok semmit sem tudó ember lehet, hogy megkajálja, de aki kicsit is ért hozzá, annak nem szabadna…

  17. Mondjuk Magyarország 2000 milliárd FT körüli összeget fizet évente államadósság törlesztésre. Egyébként a költségvetés hiánya pont ennyi. Ha át lehetne ütemezni az adósságot az jó lenne. Nagy része deviza alapú állampapír, vagyis a nagyon hülye kormányunk/ok a deviza árfolyamtól tették függővé a magyar adósságot. Ez itt a legnagyobb probléma…
    Amúgy tényleg szánalmasan keveset költünk a hadseregre és ez egyszer nagyon vissza fog ütni… Megértem a szavazókat, de ez csak vélemény. Amíg nem akarnak konkrétan kirakni minket addig mindegy mit mondanak.
    Nyugat vs. Kelet dologhoz meg annyit, hogy nem barátkozni kell hanem piacot szerezni és gazdaságot építeni, és ez az állam dolga is! Magyar ország külpolitikája egy vicc, nem csoda, hogy ott rúgnak belénk ahol csak tudnak. Ezzel az elittel ami most van (elmúlt 80 év elitje ugyan az!!!) ennyire vagyunk képesek. Még mindig nagy potenciál van az országban csak ki kéne használni. Röviden ennyi.

  18. „Nem vágom, hogy egy hagyományos töltetű ABM rakéta az hogyan fog első nukleáris csapást mérni.”

    Igen ezen én is elgondolkoztam.
    Végül is nem Cirkálórakétákról van szó hanem elfogó rakétákról.

    Bár ők szerintem sunyiságra gondolnak, szerintük cirkáló rakéta is lehet, azaz van olyan nagy az sm-3 mint mondjuk egy p-800 .

  19. Roni

    Orosz barátaink hülyeségeket beszélnek.

    Felejtsük már el azt,hogy az amiknak azért van bajuk velünk mert keveset költünk a Honvédségre!Az a bajuk,hogy nem küldünk sehova harcoló alakulatot(amire egyébként képesek lennénk 1-2 század erővel simán).Lássuk be,hogy az amiknak nem arra van szüksége Afganisztánban,hogy legyen még egy PRT vagy OMLT hanem harcoló csapatokra.

  20. Egyrészről meglep a NATO tagjainak tudatlansága egyes témákban (országokra gondolva), a negatív megítélésünk pedig már hosszú évek óta fennáll. Gyengék vagyunk gazdaságilag, katonailag és külpolitikailag. Ezen szinte semmi sem változott már vagy egy jó bő évtizede.

    A NATO mint szervezet mindig is érdekek mentén folytatta stratégiáját, többnyire nem az egység véleményét és érdekét figyelembe véve hanem inkább a szervezeten belül meghatározó és kiemelkedő lobbitevékenységgel rendelkező országokét. Az elgondolkodtató az, hogy a jelenleg meghatározó NATO országok is jelentős mértékben építik lefelé haderejüket, azonban sok tekintetben az önkritika hangja helyett mások támadásával terelik el ezen tényekről a figyelmet. A katonailag/külpolitikailag/gazdaságilag feltörekvő hatalmakat mint pl. Törökország pedig igyekszenek visszafogni és nem súlyuknak megfelelően kezelni. Előbb utóbb ebben a szervezetben is gyökeres változások fognak végbemenni, mint ahogy jelenleg az unióban is elindultak egyes változások amelyek könnyen domino effektus módjára szabhatják át a jelenlegi politikai/gazdasági térképet.

  21. @Terminator: http://www.eda.europa.eu/Libraries/Documents/National_Defence_Data_2010_4.sflb.ashx

    2010-es de itt megtalalod Hazank honvedelmi koltsegveteset, GDP-hez viszonyitott %-at, kulfoldon allomasozo (deployed) es telepitheto (deployable) csapatok szamat.

    @Tobbiek:

    A kelet-nyugat illetve regios orintacionkat teljesen maskepp latja, egy:
    – egy soproni lakos vagy egy magyarorszagi svab
    – egy nyugat-europaban dolgozo honfitarsunk
    – egy volt magasrangu kommunista fia,
    – egy ozdi vajar, akinek 15 eve nincs munkaja
    – egy erdelybol visszatelepult magyar
    … es meg sorolhatnam.

    De! Mivel az ember mindig azt akarja, ami epp nincs (telen nyarat, nyaron telet) ezert valahol logikus volt, hogy a rszvaltas utan probaltunk nyugatiak lenni. Ki gondolt meg akkor az eurovalsagra vagy arra, hogy oroszorszag egyszer meg kiheveri a SZU szeteseset (ha egyaltalan kiheverte mar) Es ha mar nyugatiak lettunk, akkor miert akarjuk maris a sajat szovetsegunket zulleszteni, es kifele kacsintgatni?

    Ha mar bekerultunk ebbe csapatba, akkor nem azon kellene dolgoni, hogy elore menjen a szeker?

  22. Ez megint egy uborkaszezont idéző történet. Még hogy kizárni, nevetséges. Nem fognak ők kizárni senkit sem. Inkább a bővítést fogják erőltetni. Aki velünk van az nincs ellenünk, meg előbb utóbb a mi portékánkat veszi. Támaszpontnak jó lesz. (délszláv válság, még jó hogy a szerbek nem lőttek vissza,de csak azért mert nem volt mivel, pedig jogos lett volna.)Oszt jó napot.

  23. @Rynard

    Félre ne érts, nincs szándékomban állást foglalni az EU vs. Nato vs. USA vs. RU vs. UFO-k vs. mittoménmi vitában, mindössze próbálom a vidámság sz*rszinű madarát begyömöszölni a kommentekbe :)

  24. Rynard szerint:
    2012. május 25. péntek @ 15:40

    Az index cikkhez:
    Ezt már én is pedzegettem itt egy párszor, hogy:
    1. Nem volt elit csere
    2. Ami itt van az csak egy demokráciának csúfolt valami (kormányoktól függetlenül így van, elég ránézni a választási rendszerre)
    3. Az állam a gazdaság képességeihez mérten irgalmatlanul nagy szociális kiadásokkal rendelkezik:(évente!!!)
    —> 4765 milliárd segélyre és nyugdíjra(1800 milliárd)
    —> 1357 milliárd egészségügy
    —> 1031 milliárd a túlzott bürokráciára
    4. Államadósság, mert azóta is hülyébbnél hülyébb hiteleket veszünk fel: kb:2000 milliárd FT (Évente!!!, az összeg árfolyamfüggő)
    5. Állami megrendelések „mutyija” és az így kifolyt irgalmatlan közvagyon —-> torz piaci verseny —-> torz piacgazdaság
    6. Túladóztatott dolgozói és vállalkozói réteg
    7. EU „nem elismert” negatív piaci hatásai
    És még sorolhatnám napestig mennyi baj van…, de az a vicc lehetne simán változtatni, csak ez az elit nem tud/nem akar.

  25. @molnibalage

    A török vs. görög fegyverkezés teljesen más tészta, ott a hadseregnek komoly kultusza van. Illetve a két nép közötti ellentét még ma is él. Jobb v. baloldal görögnél és töröknél mindkettő a nacionalizmuson lovagol.

    Törökország nyílt hatalmi törekvéseihez pedig elengedhetetlen az erős hadsereg/hadipar. Nálunk is ezt tartom a legnagyobb problémának, hogy próbálunk erősködni nemzetközi szinten, de jelenleg meztelen a király. Erős, komoly haderővel vagy gazdasági/politikai befolyással a háta mögött az ember lehet nagyszájú, de anélkül könnyen az történhet, hogy az ember kokit oszt és pofont arat.

  26. „Orosz barátaink mellett lenne a helyünk egy erős gazdasági (Eurázsiai Unió) és katonai szövetségben”
    Jelenleg az európai NATO tagállamok hadereje szvsz erősebb az oroszokénál, gazdaságilag pedig fényévekkel van előtte.

    „végtelen méretű orosz piac felszívná a termékeinket”
    Ezt jelenleg is meg lehetne csinálni, nem akadályoz különösebben semmi benne a vámon kívül, az pedig valószínüleg még most is lenne köztünk, ugyanúgy, ahogy az USA irányába is.

    Mindenesetre az nyilvánvaló, hogy az USA nem bízik bennünk. A MANPADS -k kivonása, a fejlett RWR meg MAWS átadásának megtagadása elég erősen utal erre. Egyébként van arról valakinek információja, hogy hol tárolják és kik örzik az AMRAAM -inkat? A Griffek mellett vannak és mi őrizzük őket, vagy még ezt sem engedték át?

    „Sajnos az ország gazdasági és földrajzi helyzete nem teszi lehetővé a katonai függetlenséget, így kénytelenek vagyunk egy oldalt választani, és amellett kitartani.”
    Most ellent kell mondanom, mert elméletileg képesek vagyunk rá. Ha igazán akarnánk meg tudnánk csinálni, annyira fejlett iparunk nekünk is van, vagy legalábbis nemrég még volt, mint Észak-Koreának vagy Szerbiának, népesség szempontjából pedig bőven Svájc, Ausztria, Svédország, Izrael és Finnország előtt állunk. Egyszerűen csak nem akarunk költeni rá, úgyhogy az olcsóbb verziót választottuk a NATO csatlakozással, de úgy tűnik, hogy még az ehhez szükséges hozzájárulást sem vagyunk hajlandók megfizetni.

  27. @Terminator

    A mi esetünkben nem a haderő méretén van a fő hangsúly hanem az általa képviselt erőről. Gripenek felfegyverzése, akár olcsó Mk-82-sekkel és néhány tucat GBU-val, Leo 2-es beszerzése, tüzérség és pct egységek megfelelő fegyverzettel való ellátása. Ezek a lépések már óriási mértékben növelnék a haderőnk képességeit és megítélését. Felesleges csak 1 adott fegyvernemre koncentrálni, mert a haderőnél fokozottan igaz, hogy csak annyira erős mint a leggyengébb láncszeme.

  28. Sajnos én úgy látom a helyzetünket, hogy csak Münchauseni fordulattal a saját hajunknál fogva tudjuk csak magunkat kirángatni a kátyúból. Fel kell szívnunk magunkat és dolgozni kell, nem valamelyik oldal segítségére várni. Felesleges is bármelyik oldalhoz dörgölőznünk. Ha nem lesz összeurópai egymásnyakába borulás akkor, valószínűleg háború lesz. Az európai (francia, német,brit) nagy nemzetek nem értik meg hogy gazdasági virágzásuk csak mások rovására valósulhatót meg. Háború meg a mostani gazdasági válság idején a szélsőségek meg erősödése idején bármikor kipattanhat, valós vagy vélt sérelmek, területi igények, kisebbségek elleni pogromok…stb esetén. És egy katonai szövetség nem biztosíték a békére. Még szerencse hogy görög országban nincs török kisebbség, (csak cipruson).

  29. Üdv Fiúk!

    Néhány észrevétel illetve pontosítás:

    Molni:

    A NATO katonai összhadereje valóban brutális. (Líbia után annyit csendben azért megjegyeznék, hogy az USA nélkül csak papíron. A technikát és a rendszert komplexen kell tudni működtetni, egyébként sokat nem ér a gyakorlatban.)

    „Egyes tagállamok meg erejükön felül és feleslegesen fegyverkeztek fel még a SZU összeomlása után is. Lásd görögök és törökök.”

    Ez teljesen igaz, csakhogy a görög és török fegyverkezésnek kevesebb köze volt a SZU-hoz már az 1980-as években is, mint inkább egymáshoz. Volt olyan tengeri incidens, amikor az USA 6. flottájának kellett a görög és a török flotta közé állni.

    Forest:

    „Előbb utóbb ebben a szervezetben is gyökeres változások fognak végbemenni, mint ahogy jelenleg az unióban is elindultak egyes változások amelyek könnyen domino effektus módjára szabhatják át a jelenlegi politikai/gazdasági térképet.”

    Egyetértek, annyi kiegészítéssel, hogy ezek a változások már zajlanak a szemünk előtt.

    Fade:

    „Meg, hogy jött hozzá igazolás pl: “Mi a rendszerváltás előtt álltunk a jó oldalon, és most is az Orosz barátaink mellett lenne a helyünk…”

    Van egy német közmondás: sosem jön jobb. Ez persze elég pesszimistán hangzik, de ebből a szempontból nem lenne baj, ha az EU megmaradna. Meg a NATO is. És ezzel kanyarodnék Mackensen felé is egy pár gondolat erejéig:

    Mac:

    Görögország-Macedónia, Oroszország-Moldávia-Románia, Oroszország-Grúzia, Görögország-Törökország, Spanyolország-Baszkföld, Anglia-Írország, Anglia-Spanyolország, Ukrajna-ruszin kisebbségek, Szerbia-Koszovó, Szerbia-Albánia, Szerbia-Bosznia és Hercegovina, Balti Államok – Oroszország, Szilézia, Lengyelország-Belarusz, Németország-Lengyelország, stb., stb., stb,…

    Ezek mind olyan gócok és potenciális gyújtópontok, amelyek vagy területi követelések, vagy nemzetiségi kérdések illetve közvetlen gazdasági érdekek miatt magában hordja egy háborús konfliktus lehetőségét.

    A Magyarország-Szlovákia rangadót pusztán azért nem említem, mert ehhez két dolog hiányzik: a magyar és a szlovák focicsapat. Ugyanilyen okból nincs értelme magyar-román, magyar-szerb vagy magyar-akárki relációkat vizsgálni. A kvázi nullához képest minden érték sok.

    Amíg a mostani EU és NATO van és működik, addig kontroll alatt tartható folyamatokról beszélünk. Ha bármelyik szervezet megbomlik, ez automatikusan magával hozhatja a felsorolt ellentétekkel terhelt régiókban fegyveres konfliktus kialakulását, ami automatikusan a másik szervezet bomlásához is vezethet.

    Ha ez beindul, nincs visszaút.

    Üdv: M

  30. Én Oroszország-Moldávia-Romániát nem értem Moldáv-Román igen de hogy jön a képbe Oroszország? Vagy Oroszország-Grúzia az a NATO és EU mellett is megtörtént már egyszer nem kell hozzá valamelyik felbomlása. Anglia és Írországot se értem (az Írek nemigen tartanak igényt Észak Írországra ott más van a levesbe de ha még így is lenne Angliának nem mernének nekimenni ha van EU-NATO ha nincs.) A Görög-Macedón helyzet se háború esélyes mert területi követelés nincs a két ország között csak a NÉV a gond de egy EU-NATO összeomlásnál a kutyát nem érdekelné Görögbe hogy hívják az északi szomszédot. Spanyol-Baszkföld esetének megint semmi köze ahhoz hogy van e NATO vagy EU a robbantgatásokat eddig se akadályozta meg. Ukrajna-Ruszin kisebség ha van NATO-EU ha nincs az ottani helyzetre nincs kihatással…
    Ami valós fenyegetés lenne a felsoróltak közül Görög-Török, Baltikum-Oroszország, Belorusz-Orosz (egybeolvadás az ütköző zóna fölöslegessé válása végett), Orosz Lengyelt kétlem (túl rizikós lenne és fölösleges), de egy Orosz-Ukrán összecsapást eltudnák képzelni(ütköző zóna fölöslegessé válása miatt.)Szerbia meg nem hogy területet foglalna háborúba hanem szerintem „békés” úton tovább bomlana

  31. „Én Oroszország-Moldávia-Romániát nem értem Moldáv-Román igen de hogy jön a képbe Oroszország?”

    Moldávia egy része ma Dnyeszter menti köztársaság néven fut, leginkább egy hatalmas pénztemető az oroszoknak, cserébe ott állomásozik néhány katona. Elvileg függetlenek, de iparuk nincs, mezőgazdaságra nagyrészt alkalmatlan a hely, marad a külföldi segélyből élés…
    A lényeg, hogy ha Moldávia csatlakozik Romániához (EU tagság nagy vonzerő), akkor a Dnyeszter melletti bizbasz Oroszország egyik tagállamává válik, ezzel közvetlenül határosak lesznek…
    Másik szép dolog, hogy újabban a románok Bulgáriától is követelnek néhány szigetet (amit ha megkapnak határosak lesznek Törökországgal!). Közben Ukrajnától is követelik a határ menti területek átadását, mivel ugye a Krímig terjedt anno a Nagy Román Birodalom, ami tény, mindössze annyi a baj vele, hogy Bulgáriának hívták, és a román csak egy volt az ott lakó sok népből…

  32. Dnyeszterbe csak akarnának az Oroszok bázist létrehozni de nem fogja engedni a NATO (de ha megszünik a NATO a Dnyeszter menti bázis is pénzkidobás lenne Orosz részről tehát akkor azért nem jönne létre.De ha létre is jönnea bázis és Moldva beolvadna Romániába esetleg Románia elfoglalná elhiheted Orosz román konfliktushoz nem vezetne ami tényleges harci cselekményekbe csapna át ugyanis egy ilyen konfliktus hatalmas szívás lenne Romániának (pláne hogy ugyebár már NATO sincs) a flottálya a konfliktus 2od-3ad napján a feketetenger fenekén lenne a partmenti városog szétkapva 1hét után Duna vonala és a tengerpart nagy mélységben Oroszkézen)
    A Román meg ha követelne bármit is Ukrántól azt csak a NATOval a hátamögött merné tenni felbomlása esetén inkább a kussolok politikát folytatná nem hogy pattogna egy nála jóval erősebb Ukrajnának

  33. A „Dnyeszterentúli akármiben” már van orosz bázis, ennyit a NATO engedélyéről. Legfeljebb az oroszok békefenntartóknak hívják őket. :) A románok kölcsönösen rühellik egymást az oroszokkal és az ukránokkal, márpedig ez magyar szempontból kész főnyeremény. Így aztán a kelet felé nyitás nem lenne hülyeség, csak ezt nem egészen úgy kellene kezdeni, hogy a szuicid hajlamú grúzokat pátyolgatjuk és lelkesen nyilatkozgatunk a NATO-ba történő felvételük mellett.

  34. Igyekszem annyira röviden válaszolni a kérdésekre, amennyire csak tudok, de előre jelzem, hogy ez nem fog sikerülni. Ellenben felkínálom a logikai sémámat elemzésre és kritizálásra.

    Szittya88:

    „Én Oroszország-Moldávia-Romániát nem értem Moldáv-Román igen de hogy jön a képbe Oroszország?”
    Dnyeszteren-túli területek (Dnyeszter-Menti Köztársaság hivatalos néven fut), a terület Moldáviából vált ki a SZU felbomlásakor. Ennek nem örül mindenki, erősödik a román-orosz ellentét a kérdésben. A térségben állomásozik a 14. hadsereg valamint:

    http://index.hu/kulfold/2010/02/15/hideghaborus_keszulodes_a_dnyeszter_menten/

    Reméljük elmarad.*

    „Vagy Oroszország-Grúzia az a NATO és EU mellett is megtörtént már egyszer nem kell hozzá valamelyik felbomlása.”

    Kontrollált háború volt, nagyjából olyan, mint az 1991-es Sivatagi Vihar: katonai győzelem, de az állam vezetése a helyén marad, korlátozott szuverenitással (repüléstilalmi zóna).
    Egy esetleges következő összecsapás Tbiliszit is elérheti – mostanra elég komoly haderőt vontak össze az oroszok a Kaukázusban. Ez merőben új helyzetet teremtene. *###

    „A Görög-Macedón helyzet se háború esélyes mert területi követelés nincs a két ország között csak a NÉV a gond de egy EU-NATO összeomlásnál a kutyát nem érdekelné Görögbe hogy hívják az északi szomszédot.”

    Bulgária-Macedónia-Görögország háromszögben volt már téma területi igények kérdése. A konfliktus egyenlőre jegelve, de nem megoldva. *###
    „Spanyol-Baszkföld esetének megint semmi köze ahhoz hogy van e NATO vagy EU a robbantgatásokat eddig se akadályozta meg.”

    Ez természetes szó szerint igaz – egészen addig, amíg olyan helyzet nem alakul ki az EU-ban, hogy Baszkföld egyoldalúan kikiáltja az elszakadást. *###

    „Ukrajna-Ruszin kisebség ha van NATO-EU ha nincs az ottani helyzetre nincs kihatással…”

    Egy ukrán-ruszin konfliktus átterjedhet szlovák területekre is. *###

    „Szerbia meg nem hogy területet foglalna háborúba hanem szerintem “békés” úton tovább bomlana”

    Vagy tovább bomlana (vagy sem), de a Balkán ügyében én óvatosabb lennék. Sajnos kialakulhat olyan helyzet az EU-ban, hogy nem feltétlenül a Balkán lesz a fő probléma. Ha a kontroll gyengül, ki tudja mi történik majd. *###
    „Dnyeszterbe csak akarnának az Oroszok bázist létrehozni de nem fogja engedni a NATO”

    Ha mégis telepítenek oda az oroszok fegyvereket, akkor mit lép a NATO? *###

    Nem vészmadárkodni akarok, de ha logikusan tetszenek gondolkodni, akkor a felvázolt lehetőségeket nem lehet figyelmen kívül hagyni. Én személy szerint csak remélem, hogy a NATO és/vagy az EU ezekkel foglalkozik és igyekszik megoldást találni a történet kezelésére. A gond akkor jöhet, ha – ahogy írtam – bármelyik szervezet felbomlása megindul. Onnantól a közösségi érdeket felülírja a nemzeti érdek. Ez némileg önzőbb hozzáállást jelent, ami egy Andorra esetében ugyan a lepkefing kategória lenne, de más esetben akár egy egész elefántcsordányi is lehet belőle. *###

    http://www.vajma.info/cikk/szerbia/16743/Csokkenti-koszovoi-missziojanak-letszamat-az-Europai-Unio.html

    http://www.hirado.hu/Hirek/2012/05/25/14/Fuggetlensegukert_kampanyolnak_a_skotok_.aspx

    Terminator:

    „Monte: Anglia-Spanyolország és Németország-Lengyelország között milyen alapon lesz konfliktus? thx.”

    Igen, sejtettem, hogy ezt valaki nem hagyja ki, pedig jobban örültem volna.

    Tehát ismét: nem azt mondom, hogy lesz, hanem azt, hogy kedvezőtlen európai fejlemények esetén lehet.

    Ezt kéretik megjegyezni, mert nem akarom később megkapni, hogy Európa teljes lángba borulását jósolgatom (Lásd Irán kérdését, bár azt a mai napig nem érzem teljesen igazságosnak, de mindegy, belefér.).

    Anglia-Spanyolország: Gibraltár – a Boszporusszal egyenértékű stratégiai pont. Aki Gibraltárt uralja, az kontroll alatt tartja a Földközi-tenger és az Atlanti-óceán közötti tengeri összeköttetést. Egy esetleges spanyol-baszk (nem az ETA-ról és társairól beszélek) konfliktusban London kit támogatna?
    És az argentin-brit vitában Madrid hol áll?

    „Németország-Lengyelország”

    Na, ez kezd igen rázós téma lenni. A II. VH végére a SZU elfoglalt lengyel területeket (is). Ugyanakkor korábbi német területek kerültek lengyel fennhatóság alá. A SZU felbomlása után hallatszottak olyan hangok Varsóból, akik pedzegették egy kicsit a régi lengyel területek kérdését Belarusz irányába. Az esetleges határmódosítások viszont német igényeket is feléleszthetnek. *###

    Mostanában csönd van, mivel (halk köhintés) Szmolenszk mellet lezúgott egy gép. Egyébként a hivatalos temetésen Németország vezetése nem jelent meg. No comment.

    Uraim, minden felesleges vitát mellőzve akinek ellenvetése van, kérem, hogy kulturáltan jegyezze meg továbbra is (úgy, ahogy eddig), ugyanis nem ünneplek és nem drukkolok ezek bekövetkeztének, hanem azért írok róla, mert látok arra reális esélyt, hogy a közeljövőben ezekből bármelyik bekövetkezhet.

    Van amire nagyobb, van amire kisebb esélyt mondanék, de nem mondok, mert ez innentől kezdve valóban jóslás lenne.

    Üdv: M

    (* jelmagyarázat: ### = Reméljük elmar

  35. Montezma……
    Kaptál tőlem egy pipát ezért a kommentért. Nagyjából egyetértek. Én Romániát nevezném kulcsországnak. Nem azért, mert magyar vagyok, hanem, mert olyan konfliktusok eredőjében van, amelyek az EU és a NATO nélkül nagy valószínűséggel fegyveres konfliktusba torkollnak.
    A történészek nem szeretik a „ha”, a „mi lett volna” és hasonló kifejezéseket. Mégis meg kell kockáztatnom, HA nem lenne EU és NATO, akkor már az oroszok „megbüntették” volna Romániát. Ez az ország egyelőre bizánci mestereihez hasonlóan, kiválóan kihasználja stratégiai jelentőségét. Magyarország, Szerbia, Bulgária, Moldávia(Oroszország), Ukrajna. Az összes szomszédjával területi vitában áll és minden konfliktusból jól jön ki. Európa egyik gyulladáspontja.
    A többi konfliktusra nem térek ki, de kommentedben nem tértél ki arra, hoggy az Eu összeomlása esetén Németország lenne a kvázi egyedüli túlélő. Ezért az angolok és franciák – csak, hogy ne egymásnak essenek – Németországot fogják megtalálni.
    Egyébként pedig a globalizáció által foglyul ejtett Európában a kisebbségek helyzete mindenhol gyújtópont….

  36. Deze Mester…. 2 „s”
    A Camino egész jó hely, ahhoz képest, ahová néhányan elküldenének… Képzeld, ott nincs EU, NATO, bal-, jobb oldal, nincs politika… egész nap meditálok, helyesebben meditülök és ritmikus sportgimnasztikát gyakorlok vegyes párosban :) :) Kellemes hét végét, áldott Pünkösdöt, az Erő legyen Veled… :)

  37. Üdv!
    Új vagyok, nem bírom ki, hogy ne szólaljak meg.
    Úgy gondolom, hogy ha ki akarnak tenni minket, hát tegyenek.
    Meg kell tanulnia a többségi társadalomnak felelősségteljesen gondolkodni, cselekedni, végre rendet kell tenni az országban minden téren, és meg kell tanulni, hogy minden ország eltart egy hadsereget.
    Jó esetben a sajátját.
    Látni kell, hogy a Föld politikai értelemben egyre több pólusúvá válik.
    Az EU jelenleg egy süllyedő hajó, nem véletlenül nem dörömböl már Törökország az ajtón.
    Az USA nem bírja a tempót.
    A NATO még Líbiával is alig bírt, lássuk be.
    Annak ellenére, hogy Sárközit (nem jut eszembe most, hogy írják manapság) Kadhafi pénzelte, Franciaország ott volt az első sorban.
    Legyünk őszinték, kit érdekel a NATO vagy az EU vezetői közül, hogy Kadhafi mennyire demokratikus diktátor? Nem azt tette, amit elvártak tőle, de egy stabil Líbiának nem mertek volna nekimenni, ahogy most Szíriába is csak tucatjával küldözgetik az ügynököket.
    Ezzel azt akartam felvezetni, hogy nem annyira fontos egy sereg nagysága, mint a képzettség és az elszántság.
    Megfelelően felkészült, szakemberekből álló hadsereg kell, nem tömeghadsereg, optimális felszereléssel.
    Nem tudom, mennyire követitek a politikai híreket, nemrégiben Csehországban is megpedzegették, hogy esetleg ki kéne lépni, Görögország helyzete pedig olyan, mint egy Csurka-féle jóslat.
    Kb. azért nincs hivatalos polgárháború, mert valahogy még nem jutottak fegyverekhez, kődobálós utca harcok pedig rendszeresek.
    Ott akár a kommunisták, akár a nemzeti szocialisták jutnak hatalomra, valószínűleg beintenek a nyugatnak, aztán majd kezdenek valamihez.
    Valószínűleg ki akarnak majd lépni az EUból, amit az EU nem akar, mert az láncreakciót indítana el. Majd jól békefenntartják őket.
    Apropó békefenntartás: erre esély a Kárpát-medencében is van.
    Kb. ’44 óta, akűr hiszitek, akár nem, boxzsáknak használják a magyarságot, jórészt az impotens magyar külpolitika okán. Napjainkban is rendszeresek a magyarverések, amit a hatóságok rendre elnéznek.
    Azt, hogy további területi igényeket milyen vastagon vessenek lapra, jóformán Brüsszel korlátozza.
    Megjegyzem, Bukarest megvétózta Szerbia csatlakozását az ott élő románok számukra nem kielégítő helyzete miatt. Mi lett belőle?
    Belgrád kénytelen volt engedni.
    Ezek a határok folyamatosan változnak. Csehszlovákia békésen, Jugoszlávia véresen esett szét, Románia és Moldávia halad az egyesülés felé, erről már volt itt szó, Ukrajnában pedig mostanság is megvannak a belső feszültségek, hosszú távon ott is bekövetkezhet egy szakadás.
    Nyugaton a múltból ott van Dél-Tirol, Korzika esete, a jelenben pedig Skócia készül szavazásra, hogy függetlenedjen-e.
    Ezen túl, van egy másik feszültség forrás is a Kárpát-medencében.
    Néhány nagyon-nagyon haladó egyéniség úgy látja, hogy létre kellene hozni egy Romani (tényleg ilyen néven) nevű államot Észak-Magyarország helyén csípve egy kicsit a Felvidékből, Kárpátaljából, Erdélyből, Partiumból, mert az úgy majd jó lesz, és majd meglátja a világ. Igazából eddig is megláthatná a világ, hogy az milyen jó is tud lenni, nézzen körbe csak az ember estefelé a Csepel-szigeten, az Avason, vagy költözzön be valamelyik faluba, megtudja, milyen jó az.
    Annyiból mondjuk haszna lenne, hogy az eddig egymással kakaskodó feketeruhás szervezetek közös nevezőt találjanak.
    Egy új állam sem kell hozzá. Egyre több az olyan tömegverekedés, ahol egy, három, öt fegyvertelen emberre mennek negyvenen felfegyverkezve.
    Ki tudja, egyszer kap a másik oldal egy kis erősítést, vagy pont, véletlenül lesz náluk egy-két Uzi.
    A szerb-horvát háború is elkezdődött valahogy.
    ’80-ban, 85-ben még képenröhögték volna az embert, ha azt mondja, hogy 5-10 év múlva mindenki lő majd mindenkit.

  38. Monte le a kalappal az írásaitok előtt.

    Szerintem azzal nem számolsz. Ha tényleg a franciák és az angolok a németekbe akarnának belerúgni a dicső múlt nosztalgiája véget.
    Akkor a Berlin-Moszva tengely egy szempillantás alatt újra össze állna. Lengyel barátainknak megint végük lenne mint a botnak. Újra egy magyar-lengyel közös határ maradna a lengyel népnek az egyedüli menekülési útja.
    Az időtájt a Szu-50 zeiss optikával repülne.
    Dologba a bibi,hogy a németeknek mind anyagi erő forrásuk. Mind ipari hátterük meg lenne egy gyors újra fegyverkezésre. A mesterien képzet német katonáról nem is beszélve :)

  39. Az igazság az, hogy most fejeztem be másodszor Borisz írásának olvasását. Elsőre – bevallom – kissé zavarosnak tűnt. Másodjára találtam benne azokat a motívumokat, melyek jellemzik Európa egyes régióinak hangulatát. Oda kell figyelni rá.
    Egykori történelem profom mondta, hogy „a történelmet nem lehet megerőszakolni. Előbb-utóbb kikényszeríti a természetes fejlődést. Minden ezt késleltető vagy siettető társadalmi kísérlet nagyobb tragédiához vezet.”
    Körülbelül a Millennium környékén vakvágányra került az emberiség. Most a történelem kiigazítja önmagát.

  40. @ Littlejohn
    Akkor durván sarkítva.
    1; Nem mindig a nagyobb kutya… úszik. Számtalanszor volt már rá példa.
    Nem kellően felkészült haderő, rossz szervezés, vagy egy barom a bársonyszékben csodákra képes.
    2; Szeretik azt mondani, hogy Európában nem lesz háború. (Helyette szivárvány az égen, a zászlókon, Kozsó körül.)
    Persze, ahogy eddig sem volt.
    Akár anyagiak, akár elvek miatt.

  41. @ Borisz
    „nem mindig a nagyobb kutya….” Erre egy hatásos példa van: a magyarság megmaradása. Sokféleképp, sokan kalapálták ezt a nemzetet, mégis él, lüktet…
    „Szeretik azt mondani……
    Szeretném azt mondani, Európában nem lesz több háború. A szívemmel. Ugyanakkor ennek egy egységes, erős Európa tudna csak gátat vetni. Ezt viszont nem látom. Én már idős vagyok, (51) de félek. És félni jobb, mint megijedni. Féltem a mai fiatalokat. A magyar véreimet és a világon minden fiatalt……Féltem őket a „könnyebb” úttól, a szélsőségektől, jobbról és balról egyaránt és attól, amihez ezek a szélsőségek vezetnek.

  42. Vissza térve a csillagok közül , én Európa gyújtópontját görög – török konfliktusra, ellentétre „tippelem”. Most hogy a görög gazdaság ilyen súlyos válságba került még egy katonai puccsot is eltudok képzelni . Elég erős a hadsereg, és gondolom a anarchiába forduló országot csak így lehetne egybe tartani . Ráadásul cipruson talpig vasban állnak a két fél hadseregei pár métere egymástól. Ciprus is egy súlyos gond lehet mert nagyon nagy az anya ország pénzügyi támogatása az ottani görögök felé. És ha össze omlik Görögország akkor ciprus magára marad anyagilag. És hogy bonyolultabb legyen ott vannak az angol szuverén területek is.
    Borisz írását én is lájkoltam.
    és Montéjét is.
    Commandante a kilencvenes években volt nekünk is PKM gépuskával felszerelt motoros sárkány koncepcionk. :D

  43. A görögöknek talán annyi szerencséje van a sz@rban, hogy a törökök „másfelé” vannak elfoglalva. A belső éledező iszlamizmussal, az EU-kiábrándulásssal, a kurdokkal, Izraellel, stb.
    Ugyanakor tragédia, hogy egy esetleges görög-török balhé egyesítheti Görögországot is a bajban. Kérdés, hogy a NATO miként kezelné a helyzetet.
    Kétségtelenül van benne valami, Luthero….

  44. Ha szabad megkérdeznem, honnan jön ez az agresszív német külpolitika? Hála a 2. vh utáni sikeres nevelésnek, a világ egyik legbékésebb nemzete lett belőlük, gyak. a saját határaikon kívül nem igazán szoktak dolgozni , vagy legalábbis enyhén szólva nem a gazdaságukhoz és méretükhöz méltó méretben…

  45. sulyid szerint:
    2012. május 25. péntek @ 22:20

    „Hála a 2. vh utáni sikeres nevelésnek, a világ egyik legbékésebb nemzete lett belőlük”

    Ezt kifejtenéd??? Mert a magyarokat is próbálják nevelgetni pont ugyanazok csak itt kontraproduktív. (szerencsére)

  46. Sulyid…. én nem látok itt német agresszivitást. Ugyanakkor a fiam német állampolgár, néha meglátogatom őket és látom az ottani valóságot is. Nagyon tele a hócipő azzal, hogy mindenki őket nácizza, ugyanakkor, ha valahol segíteni kell, akkor hozzájuk fordulnak és nekik kell fizetni.
    A többiek által felvázolt helyzet egy történelmi sajátosság. Anglia mindig az egyensúlyban volt érdekelt, ezért szúrta a szemét a német fejlődés annyira, hogy az általuk békaevőnek titulált franciákkal szövetkeztek. Erre válaszként, természetes reakció a német-orosz közeledés.
    Visszatérve a káposztaevőkre. Látensen, eldugva, elfedve, de mélyen begyökerezve a tudatba sok-sok német sírja vissza a márkát, Strausst, és…. igen… Hitlert. A baj gyökere az erőszakos elfojtás és bünbakképzés. Ez szerencsére jó irányba változik. Már mernek beszélni róla és a kétségtelen szörnyűségek ellenére tudat alatt büszkén vállalják….

  47. Ha jól olvastam valahol írtátok hogy román-orosz ellentétek vannak. Magyarország ezt kihasználhatná én szerintem. Anno a vh 2. elött Oroszország és Románia közt ugyanúgy ellentét volt egy területért és az orosz rádióban felszólították a magyar kormányt hogy most lépjen föl Erdélyért. Én szerintem ha a gazdaságot kicsit feldobnánk, és pár páncélost és politikai erőt szereznénk (nameg persze függ még a többi hatalomtól) akkor visszacsatolhatnánk Erdélyt Magyarországhoz.

  48. … például a repülős ászok, a tengós parancsnokok, páncélos tábornokok közmegbecsülésnek örvendenek. Manővereiket, módszereiket, hibáikat és erényeiket tanítják. Képeld el, mi történne itt, Magyarországon, ha Horthy fiáról repülőszázadot neveznének el…… no comment..

  49. Iphoneka….
    Na, ettől féltem a magyar fiatalokat. Trianonban egy vesztes háború diktátumaként csonkították meg az országot. Ezt egy másik vesztes háború árán sem tudtuk visszaszerezni. Nem is kell. A magyarokat kell megtartani ott, a magyarságukra – és a miénkre – kell vigyázni és fejleszteni a gazdaságot és vele párhuzamosan a hadsereget. Nem szabad felülni a Hitler és Sztálin félék ígéreteinek. Készen kell állni, de hatékonyabb etnikailag és gazdaságilag visszafoglalni Erdélyt, mint katonai erővel. Egyébként Erdélyt megkérdezte valaki, hogy szeretnének-e egy háború árán Magyarországhoz csatlakozni?

  50. LJ

    A jó katonákat én is elismerem, s az nem kétséges, hogy a német hadseregben nagyon sok jól kiképzett, jól felszerelt katona szolgált, s noha nem nácizom le a németeket, de fent tartom azt a véleményemet, hogy a holokausztban(, sőt úgy bármely népirtásban résztvevők legyenek akár amik, oroszok, lengyelek, franciák ugyanúgy megérdemlik a lövedéket a tarkójukba, mint az „Einsatzgruppe” tagjai) résztvevők soha nem érdemelnek kegyelmet (szerencsére a Moszad sok esetben kitűnő munkát végzett! :)).

  51. @comandante
    Nem rossz ötlet, de szerintem szárazföldre inkább egy bevált típust kéne rendszeresíteni:
    http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/7/7b/Ali_Hassan_al-Jaber_Brigade.jpg

    Alacsony költség, moduláris fegyverzet
    http://www.juniorgeneral.org/donated/michael/Technicals.gif

    A rakétatüzérséget is pótolni lehet vele:
    http://cdn.theatlantic.com/static/infocus/libyarebel061411/s_r08_03311658.jpg

    A páncélozott változat IFV -ként is funkcionál:
    http://cdn.theatlantic.com/static/infocus/libyarebel061411/s_r03_RTR2NMIB.jpg

    Csapatszállításra is alkamas
    http://wizbangblue.com/images/2009/03/taliban.jpg

    A folyami átkelés sem jelent gondot:
    http://images.sofrep.com/wp-content/uploads/2012/02/DSC02315-660×371.jpg

    Sőt, még kulturális- és médiaközpontként is hasznát vehetjük a morál fokozása érdekében.
    http://farm5.staticflickr.com/4035/4259804890_95807d8d53_o.jpg

    ;)

  52. Jól mondod Sulyid végzett és ez a kulcs szó már szinte senki nem él azok közül a németek közül aki a 2. VH ban harcolt és apáik bűnéért a fiaik nem bünhődhetnek mert azokat nem ők követték el (a világnak itt az ideje megszabadulni gyűlöletétől egy nép iránt hisz már a generációból szinte senki se él) és én aztmondom hogy aki gyűlöli a németeket csak azért mert az apja öregapja dédöregapja ezt és ezt tette vagy tehette az ugyan azt csinálja mint a nácik semmivel se jobb náluk mert ugyan úgy olyanér gyűlöl egy népet amit nem ő követett el ugyan ez a véleményem az arabgyülöletről is.

  53. Horthy-t most sikerült egy féleszűnek leönteni festékkel… Erre meg a túloldal adott egy ugyanolyan színvonalú választ. Nah ez a kettő a szégyen.
    Lehet elfogult vagyok, de szerintem Horthy Miklós a 20. század legnagyobb magyar politikusa volt. Mégpedig azért,mert ő maga nem rendelkezett a politikához kiváló kvalitásokkal, de mindig össze tudta szedni azokat az embereket maga köré akik viszont igen. Talán a katonai múltja miatt volt ehhez ilyen jó érzéke.
    Továbbá a „festékkel öntöm le olyanok szobrát akinek a bokájáig nem érek föl” ügyvédnek javasolnám figyelmébe, hogy Horthy Miklóst SOHA NEM VÁDOLTÁK ÉS ÍTÉLTÉK EL HÁBORÚS BŰNÖKÉRT,PERBE SOHA NEM FOGTÁK ILYEN VÁDAKKAL!!!
    Sajnálom, hogy a mai napig hamis dolgokat tanítanak erről az emberről és arról a korszakról. Csak az tudhat valamit is róla aki nem kis időt rászánva utána olvas lehetőleg több helyen. Szerintem érdemes rászánni az időt!

  54. Kedves Sulyid….
    Megértelek és elfogadom, amit írsz… Ugyanakkor nézd el nekem, hogy a zsidó holokausztot nem választom el a más nemzetek holokausztjától. Természetesen a bűncselekmény hozza el megérdemelt jutalmát. Megértem az áldozatok hozzátartozóit, akár zsidók, akár cigányok, akár hadifoglyok voltak. Nem védem a III. Birodalmat, de a képhez tartozik, hogy az a Palesztinendlösung nem előzmény nélküli. A háború előtt a birodalom és a Zsidó Világtanács tárgyalt a németországi zsidók palesztinába alijázásáról. A megegyezés küszöbén emelt vétőt Anglia, mint a palesztin mandátumterület igazgatásáért felelős hatalom és Franciaország. Az USA is ellenezte a tervet, így megbukott. Ez nem menti Hitlerék bandáját, de árnyékot vet a dicső nemzetekre.

  55. Little:
    Naigen, erdélyi nem biztos hogy örülne ha tankok ébresztenék fel megint.
    Talán ha de télleg erős HA közép euban jobb gazdasági mutatóval rendelkéznénk, és visszatérne a nemzeti öntudat akkor talán megjönne az erdélyinek a kedve hogy egy gazdaságilag erős M.o.hoz visszatérjen. De azért figyelembe kéne venni az időt is. Etnikailag lassú lenne, a románok meg meg is akadályozhatnák. És ők meg is mernék, amilyen tökösek. Meg fenáll annak az esélye hogy addigra rendeződik az orosz-román viszony és a katonai beavatkozás akkor meg biztos nehéz és nagyon megterhelő lenne főleg ha elhúzódna, mivel nem lenne 2 frontról lefoglalva Románia erői.

  56. Ha Trianont akarja felülírni valaki azt nem katonai módszerekkel kell tennie (jelenleg nem és a közeljövőbe se) persze az dicsőbb lenne…
    -Bent vagyunk az Euba ők is bent vannak az Euba képviselni kéne őket is elindítani egy kezdeményezést majd támogatni (autonómiát Erdélynek) nyelvit,etnikait,területit. Ezt megelőzőeb magyar tannyelvű iskolákat középiskolákat főiskolákat alapítani a meglévőket támogatni létrehozni vöröskereszthez hasonló szervezetet önkéntes orvoshalgatókból és egéségügyi létesítményeket létrehozni munkát teremteni a határon túli magyaroknak a városokba gyárakat üzemeket telepíteni a falvakba a kézművességet ápólni erősíteni (Érje meg magyarnak lenni annak is aki csak 1/4 ed rész magyar.
    -Ha ezek megvannak lobbizni az Euba a régióg létrehozásáért mint irányítási struktúra (mindig fel fel vetül az ötlete) és ha a leírtakat a többi határon túli területen is végreajtanánk lehetnénk egy Kárpát medencei régió onnéttol meg mienk a döntés maradunk az Euba továbra is és beolvadunk a szomszédos régiókba vagy kilépünk kidobatjuk magunkat vagy népszámlálással kiválik az egész Kárpátmedencei régió egy államként.
    De ez csak álom mert a gazdaságunk nem elég erős ahhoz se hogy a határón belűl jól éljünk magyarként sőt vidéki településen már othol nem éri meg magyarnak lenni sajnos a saját hazánkba.

  57. Mert szép dolgok az elvek de sajnos az emberek 90%a a hasznot eléjük helyezi. Nem lehet mindenki hazafi nem is szabad elvárni (ez most nem az inkább kevés oroszlán mint sok nyúl ideje) ide embertömeg kell akit nem a büszeksége hajt a magyarság felé azt huzza a pénztárcája. Hiszen tehetségünk van népeket egybeolvasztani már csak a Magyar nép létrejöttekor 7 tőrzsből 7 népből 5 külőn kúltúrából alapultunk, és számtalan más népet kúltúrát (nem olvasztottunk) olvadtak önszántukból vagy akaratlanul belént és lett a részűnk a jász a kun a besenyő a szász a swáb vagy a rác és a többi megszálálhatatlan nép. Ma is ezt kéne csinálni érje meg Magyarnak lenni legyen jó magyarnak lenni legyen dicső. Nem mást kell támogatni nem vezet az sehova csak a népünk pusztulásába a magyart kell és a többi majd beolvad (és nem szabad ellenségesnek lenni más népekkel inkább örülni befogadni segíteni azt aki be akar olvadni aki hozzánk akar tartozni és nem leszólni lehurrogni leköpni mert az ember az akinek mondja valja magát és nem az akinek születik)

  58. Üdv Littlejohn!

    Igen, nagyon sok egyéb dologra sem tértem még ki, így is elég hosszú lett a hozzászólásom. Abban csak reménykedni tudok, hogy sokaknak van türelme végigolvasni, mivel ami Európában és Európával történik az már közvetlenül a mi bőrünkre is megy.

    Minél több ember ért vagy ismer meg összefüggéseket a témában, annál nehezebb lesz beetetni őket bármilyen demagóg dumával.

    Minél nehezebb a tömegeket etetni, annál nehezebb manipulálni is. Mert hiába jó szándékú az egyszerű ember, ha a politikai elit háborúba sodorja a nemzetet, pláne, ha olyan háborúba, amelyet még éltet is a tömeg. Volt erre példa már…

    Friss cikk:

    http://karpatinfo.net/cikk/kulfold/macedonia-nato-nelkul-avagy-nato-macedonia-nelkul

    A cikk közepe táján elég szépen definiálja a jelenlegi, NATO-n belüli új törésvonalat. Érdemes elolvasni és kicsit gondolkodni rajta.

    A görög hírek baljósak, amelyek egyben manipulatíve is hatnak a tömegekre valamint a befektetőkre (ezáltal a pénzpiacokra is):

    http://www.echotv.hu/?akt_menu=16&r_id=30&hir_id=285941

    Putyin is mozgásba lendült, új egyeztetések és egy udvariatlan diplomáciai gesztus:

    http://www.echotv.hu/?akt_menu=16&r_id=30&hir_id=285930

    Újabb kérdés merül fel bennem: Ez realitás vagy manipuláció? (Bármelyik is a jó válasz, jót egyik sem jelent, de eltérő okokból.)

    http://www.portfolio.hu/gazdasag/kinyilt_pandora_szelenceje_vegjatekrol_beszel_a_befektetesi_guru.167682.html?utm_source=hirstart&utm_medium=portfolio_linkek&utm_campaign=hiraggregator

    Hol van már a tavalyi hó? Hol van már a német-magyar barátság. És a hála a leomló berlini falért? ;)

    http://www.ger-mania.hu/nemetpolitika/nemetorszag-bundestag-kover-laszlo-norbert-lammert-96707.html

    Ugyanakkor fel kell tennünk még egy kérdést: Ki(k)nek lehet jó ez, ami Európával most történik?
    Figyelem, nem konteóról beszélek, hanem arról, hogy kik, hogyan és miért használhatják ki a jelenlegi helyzetet és folyamatokat! Ha van erre válasz, akkor lehet sejteni, hogy kik játszanak rá erre az egészre még pluszban!

    Üdv: M

    UI: Little! Elgépeléssel ne is foglalkozz, no problemo!

    Molni: Vigyázz az erő sötét oldalával! ;D

  59. Aki tenni akar a hazájáért.
    -Térítsen térítse meg azokat akikről tudja hogy magyarok mégis tagadja (határon túliakról beszélek mert rengeteg ilyen is van) válalja fel a magyarságát.
    -Próbáljon meg közöséget alkotni vagy annak része lenni és szorgalmazza a Magyarság felemelését.
    -Védje meg azt aki a haza a nép érdekében szól ne hurrogja le ne hagyja lehurrogni és NE halgasson.
    -Legyen büszke arra hogy Magyar és ne szégyelje hisz rengeteg érték van a népművészetől kezdve a szokásokig minden.
    -Segítse a beolvadni vágyókat mert rengeteg van abból is és aki beolvadt Magyar lett ne utasícsa vissza vagy haggya hogy kitaszitott legyen.
    -Támogassa a magyar ipart mert azzal önmagát támogatja.(szánja rá azt a 10-20 ft+ de magyar árút terméket vegyen mert töbszörösen megtérül neki.
    -Ne hőbölögjön a másikra csak mert más a véleménye ne hagyja hogy széthúzás legyen hogy ellenségeskedés múlt és jelen miatt hogy ki kivel szinpatizál mejik pártot részesítí előnybe mejik csapatnak drukkol mert ez mind mind csak szétválaszt nem eggyesít.

    Soha nem a vezérek királyok fejedelmek tartották fent az országot a nemzetet hanem a benne élő hozzá tartozó emberek apró dolgokkal tettekkel gesztusokkal hát folytassa mindenki ezt a hagyományt ha tenni akar a hazájáért és ne a szésőségességet válassza.
    Vóltam én is az de az idő múlik az ember változik és a változásba rájön hogy a múltba homály uralkodott és nem a fény nem hippinek kell lenni vagy apszolút toleránsnak de meg kell tanúlni tolerálni is mert külőnben minket se tolerálnak. (mi majd minden népet utálunk lenézünk leszólunk ne csodálkozzunk hogy ugyan azt kapjuk vissza) Nem vagyunk jobbak más népeknél de rosszabak se vagyunk, minden népnek van előnyös és hátrányos tulajdonsága ami időve csiszólódik kiknél gyorsabban kiknél lassabban hát nehagyjuk hogy e csiszolódás megszünjön mert vel eggyütt mi is megszününk és elfogyunk (A világhoz a természethez alkalmaszkodni kell mert aki nem teszi vége.)

  60. aerophy
    Ha egy mód van rá légy szíves ne személyeskedj! Én se minősítettelek téged, nem kérdőjelezem meg az ismereteidet, illetve nem akasztok rád dehonesztáló jelzőket! Nem vagyok provokátor, és köszönöm szépen de a történelmi ismereteim is a helyükön vannak. Csupán valószínűleg én még egy másik rendszer gyermeke vagyok veled szemben :(, vagyis más a politikai meggyőződésem! Jól írta itt valaki, hogy az hogy a régi rendszer és az orosz kapcsolat jó volt-e, az csupán nézőpont kérdése! Veled -valószínűleg- ellentétben, én éltem abban a rendszerben is, így objektívabban tudom megítélni azt. Nekem és még sok más embernek is IGEN JOBB VOLT! Ennyi!!! 56 meg az ÁHV is egy külön kategória. Nagyapám szerint (aki akkoriban Pesten melózott) a csőcselék tombolt. Na ez is egy vélemény, és ő ott volt !? De ezzel azért én sem értek egyet, pedig én nem voltam ott, így nem ítélhetném meg azt objektívan. A demokráciában viszont az a nehéz kedves „aerophy” hogy elfogadjuk mások véleményét, és ne minősítsük, még akkor is hogyha nem értünk vele egyet…

  61. kovikopasz: aerophy elég sokat élt és dolgozott ahhoz az előző rendszerben, hogy meg tudja ítélni.

    Az hogy ki hogy ítéli meg az adott időszakot az attól függ, milyen impulzusok érték. Te így látod, ő úgy.

    Abban viszont igazad van hogy ne minősítsük egymást.

  62. fip7

    Nagyon elfogult vagy.

    kovikopasz

    Nincs jó vagy rossz oldal. Annak ellenére, hogy én nem sokat éltem az előző rendszerben, a családom(pl nagyszüleim végig) abban élt, és van egy pár dolog, amit nagyon nem kívánnék vissza. Akik nem éltek abban a rendszerben, azoknak is jutott belőle bőven, mert onnan örököltük a hatalmi elitet, amelyik elintézte, hogy az én generációm már nem lesz nyugdíjas, miközben egész életében fizeti a járulékot(ha van munkája).

    szittya88 (és mindenki,akit érint)

    El kéne felejteni, hogy a magyarság így ér valamit.
    Azért nem kedvelik ma Mo.-t, mert nem tudja léptékhelyesen kezelni magát. Vagy alulértékeli magát, vagy (és ez a jellemző) felsőbbrendűnek érzi magát.Azt nem veszik jó néven, hogy adnak egy radart, és mi meg betesszük a gödörbe(NATO).Vagy „Fújfúj galád EU, de azért adjatok pénzt”.

    A magyarnak mindig mindenkinél jobbnak kell lenni, ebből következik, hogy senki sem lehet olyan jó, mint a magyarok. A magyarok senkivel nem akarnak együtt működni, a magyarok történelmi sebei mindenkiénél mélyebbek, a magyaroknak mindenkinél több érmet kell nyerni az olimpián…Biztos? Biztos, hogy ha nem sikerül valami, nem mi rontottuk el? Mindig más a hibás, mindig más tehet róla, mindig az ármány, az összeesküvés…
    Ezt kéne sokaknak elfelejteni,hogy a csodavárás helyett békés, kemény munkát kéne folytatni, egy kis alázattal tanácsot megfogadni(!), sőt kérni(!!!), ha máshol valami jól megy.

    Lehet, hogy nem vagyok elég jó magyar. Nem tudok rovásírni, nem csattogtatom a karikás ostort,nem térítgetek senkit a magyarságra, azt a terméket veszem a boltban, amelyiket ki tudom fizetni.
    Csak befizetem az adót, betartom a törvényeket és próbálom nem cseszegetni a szomszédokat, lesegítem a buszról az idős néniket és mindig jól elzárom a vízcsapot.

    (Nem személyes, csak én is hadd mérgelődjek egy kicsit)

  63. Sulyid benned az ember mindig pozitívan írásaid alapján mindig bebizonyítod hogy a Baumgartner, Ganz irányzatot képviseled. Nem pedig a Kunbéla Rákosi Mátyás irány vonalat.

    Sulyid egy lényeges kérdés? Zsidóság egy nép vagy egy vallás?

    Littlejohn. Ne a te fiad szolgál a német flottába. A szavaid engem a én nézetemet is megerősítik. Mára egy nép a múlt beli szenvedését pajzs ként tolja maga előtt. Szent tehenet csinálva magából. Csak hát a hatás ellenhatás törvénye az emberi társadalomra is igaz.

    Hazánk kapcsán Teleki Pál mond talán hogy Trianon a magyarság rákfenéje.
    Jelen korba a csonka hont is igen küzdelmes harc lesz megtartani. Népünk felvirágzásának kulcsa: a hitvesi ágyakba és erős munkás kezekbe lakozik. Ha nincs gyermekek akkor mért is küzdünk? Sok sok magyar gyermek kell. Akikért érdemes napi 10-12 órát dolgozni.

  64. A lovas tengernagy életművét nagyon részletesen nem ismerem viszont abban biztos vagyok,hogy az amit ma próbálnak bizonyos politikai körök(Jobbik)vagy ponttá nőtt agyú idióták neki tulajdonítani az ne volt az „övé” és ebben látom az okot ami miatt sokan ferde szemmel vagy elfogultan néznek rá.

  65. Kicsit kapcsolódik a témához, így vagy úgy azt döntse el mindenki saját maga.

    http://www.stopclustermunitions.org/the-coalition/
    (van egy jó flash-es ábra jobb oldalt alulról a 2. képre kattintva)

    Itt meg lehet nézni, hogy ki, mikor milyen módon tett lépéseket a CMC ügyében. Mondanom sem kell, hogy mi magyarok amit elénk tolnak mindent aláírunk, ellenben egyes szomszédaink…
    És mégis mindig mi vagyunk a rosszfiúk.

  66. Monyok

    Egy nép, aminek közös kultúrális alapja van, bár nem biztos, hogy feltétlenül izraelita vallású az adott személy. A betértek meg semmiben sem különböznek a többiektől, attól a pillanattól, hogy betértek, már zsidónak számítanak, ha nem jól alakulnak a dolgok, ugyanúgy szívni fognak, mint a többiek…

  67. OFF

    @kovikopasz

    Ha a történelmi ismeretedeid ülnek, akkor tudnod kellene, hogy a KGST arról szólt, hogy a nagy SZU nevetséges cserearányokat állapított meg és ezzel lerabolta a keleti blokk nem önkéntes alapon csatlós államait. Na ezzel tudott a SZU úgy ahogy még elkaristolni, mert a saját gazdasága a versenyparipa nyugathoz képest egy gebéhez hasonlított. Elvitta a kaját, elvitte az Ikarius buszt és sokminden mást. Cserébe adott fegyvert, meg fegyvert. Méregdrágán.

    Bármilyen külkereskedelmi bevétel esetén úgy megsápolták a valutabevételt, hogy ihaj…

    Néha még ránk is parancsoltak, hogy vegyünk ezt vegyünk azt. Vagy saját nagyjaink döntöttek úgy, ahogy. Pl. a ’80-es években aztán tényleg kurvára kellett az a brutális légvédelmi fejlesztés…

    Maguk az magyar elvtársak leírták feketén fehéren – levéltárban már megtekinthetőek az iratok, ahogy Borhi László is megtette – hogy ez micsoda károkat okozott a magyar gazdaságnak. Egymást közt megmondták, tudták. Tenni nem tudtak ellene, mert a SZU erősebb volt, meg „ideiglenesen itt állomásoztak”…

    Az, hogy az előző rendszerből egyeseknek noszalgikus élémnyei és szép személyes emlékei vannak nem jelenti azt, hogy az olyan fúdejó volt a nagy összképet nézve.

    Pl. az ex. PG-sek legszebb korszaka volt, hiszen magyar gépeken dolgoztak magyar üzemben, stabilan sokat. Más országok gépein is, külföldre is eljuthattak néha. Ok. Ne de milyen áron, ha a nagy összképet nézed…?

    Ami az akkori rendszerben jó volt, az demokratikus berendezkedéssel is elérhető, felesleges visszasírni azt a fostalicska régit. Pl. egyesk visszasírják a jó közbiztonságot. N+1 demokratikus országban megvan ez, ehhez nem kell diktatúra…

    Az, hogy módszerváltás során mi történt, sajnos nem a mostani fiatalság határozta meg, de nem is az akkori. Számomra rejtély, hogy ki. Ahogy más is írta, a régi elvtársakat több országban is szépen kipofozták a politikából és ma törvényilag gátolt azt, hogy az államszervezet működésében részt vehessen az általános választójogukat leszámítva.

    Ha rajtam múlt volna, akkor 89-ben X szint felett állampolgárságtól megfoszt a X szint felett, az mehet amerre lát. Boldogítsanak mást, mint „kvalifikált munkerő”. (A jó édesanyjujkat azt….) És ez még humán lett volna. Az elvtársak ennél durvább eszközökkel játsztokkal 48-89 között. Én pl. egyetlen könycseppet sem ejtettem volna, ha felüket a Dunába lövik vagy némi verés és vagyonelkobzás után jön az viszlát. Amilyen az adjisten… Megtapasztalhatták volna a fagyi visszanyal érzést.

    Ami még kicsit idegesítő, hogy itt mindneki „elit” szóval dobálózik. Milyen „elit”? Max. balfaszságban, lopásban és seggnyalásban voltak elitek, meg a saját népük kegyetlen elnyomásában. Komolyan vehető értelmes magyar vezetői réteg alsó hangon 80-90 éve vagy a Kiegyezés – I. Vh közötti időszakot, és a két Vh. közötti talpraállást leszámítva nem volt. Legalábbis szerintem.

    ON

  68. Én fip7-tel is egyetértek ill molnival is amit példával is megtudok erősíteni!
    Sokan ma sírnak (aki szétlopták a MGTSZ-ket gyárakat :)), hogy milyen jó is volt a kommunizmus, sorban álltak az IFA-k a TSZ-ek előtt mert annyit „megvettek” az oroszok és a minőség se érdekelte őket! Csak a kedves ruszkik a 60-as években ugyan annyit fizettek érte mint a 80-as évek közepén, holott a földgázt, nyersanyagot piaci áron szállították nekünk! Az hogy az ország itt tart az jelentős részben ennek köszönhető, illetve hogy milyen mentalitást vettek át az emberek ebből a rendszerből!

    Trianon 2004-ben dőlt el és bebizonyította, hogy nem vagyunk méltók semmilyen formában rá!
    Osztom Széchenyi híres gondolatát: „Tiszteld a múltat hogy érthesd a jelent és munkálkodhass a jövőn!”
    Én emiatt nem látok jövőt ebben az országban, ma a 10-20 évesek büszkék rá hogy bunkók primitívek ……. ezek nem építenek hanem rombolnak!

  69. @ Sulyid
    Bár teljesen OFF dolgot hoztá fel…
    Amit a moszad művel, az a gyávaság és a gerinctelenség iskolapéldája.
    Előszednek kilencven egynehány éves öregembereket, akik egy addig sosem tapasztalt súlyú háború idején állítólag talán csináltak valamit, vagy nem, és vagy meggyilkolják őket, vagy bebörtönöztetik.
    Jó példa erre szegény Képíró esete. Ott voltam a peren, a saját szememmel láttam, hogy úgy zajlott, mint a Tanú c. filmben.
    Amikor már megdölt minden „bizonyíték”, még előhoztak valakit, aki jó sokáig beszélt a nagy büdös semmiről, hogy mondjuk bevitték őket igazoltatni a műv.házba teherautóval, aztán este hazamentek.
    Érdekes módon rég eltűnt iratok nem hiteles másolatait Izraelből faxolták a bíróságnak és így tovább.
    Amikor szerencsétlen Képíró Sándor meghalt, egyértelműen a meghurcolás miatt, még volt pofája ezeknek a keselyűknek azon sajnálkozni, hogy nem tudták börtönbe juttatni. Eközben már az egyik csatornájukon (NatGeo) már, mint náci (miért nem lehet nemzeti szocialistának mondani akkor már…) háborús bűnös mutogatták.
    Eközben mind a magyar, mind a német nemzetet a mai napig kollektív bűnösséggel vádolják.
    Ugyanakkor, akik ’56ban tömeggyilkosságokat követtek el bizonyíthatóan, nos, mi is történt velük? Na? Jaa, hogy az már elévült, értem.

  70. Nem vádol minket a kutya sem kollektív bűnösséggel. Az viszont már a mi hülyeségünk, hogy hajlandóak vagyunk kártérítést fizetni még napjainkban is: pl. az én születési időmre tekintettel totál indokolatlan az adómból akárcsak egy fillért is kártérítésre költeni, lévén közöm nincs a kártérítés alapjául szolgáló eseményekhez. Ha az érintetteket kötelezik kártérítés megfizetésére, az rendben van, de másokat belekeverni elég gáz, hogy finoman fogalmazzak…

  71. @borisz

    Alapvetően nincs értelme azonos súlyú dologként kezelni a II. világháborút meg ’56-ot. Az egyikben faji alapú megkülönböztetés, majd megsemmisítés folyt, amit Izrael azóta is személyes ügyként kezel (az más dolog, hogy ezt ezenkívül még mire használja fel) és ebből fakadóan cselekszik. ’56 a mi ügyünk és emiatt a mi sarunk az is, hogy nem történtek meg a megfelelő felelősségre vonások, amikor erre először lehetőség nyílt. Tehát a kettőt nincs értelme együtt emlegetni felelősségre vonás szempontjából, mert mindkét esetben másnak kéne lennie a számonkérő félnek.

  72. molnibalage szerint:
    2012. május 26. szombat @ 10:17

    A miért írom őket „elitnek” dologhoz. Azért mert ez a politika tudományi megnevezése. Az, hogy milyen emberi minőséget képviseltek/nek az más kérdés.Egyébként a kommentedre adtam én is egy pipát, mert nagyon fején találtad a szöget.
    Aki kicsit jártasabb a történelemben az tudja, hogy az 1867-1912-ig és 1920-1944-ig beszélhetünk erkölcsi értelemben (is) vett elitről. Csak pár név: Horthy Miklós, Bethlen István, Teleki Pál, Tisza István, Tisza Kálmán, Széll Kálmán, Khuen-Héderváry Károly, Wekerle Sándor, Baross Gábor, Andrássy Gyula. Tisza Istvánról nagyon jó anyag van fenn a neten. Érdemes utánuk olvasni!

  73. molnibalage szerint:
    2012. május 26. szombat @ 10:17
    Tökéletesen egyetértek! pipa.

    fip7 szerint:
    2012. május 26. szombat @ 12:31

    Ha megnézed az általad írt listátazért a többségükre jellemző, hogy már a születésüktől fogva tudatosan arra nevelték őket, hogy az ország politikai vezetői legyenek. A második vh. után ezt az elit tűnt el, számolták fel.

    Ha már ma Kádár és rendszere szóba került: M. Kiss Sándor beszél Kádárról
    http://mno.hu/lanchidradiohirei/m-kiss-sandor-az-orszag-sulyos-arat-fizetett-kadar-janos-rendszereert-hang-1078926

  74. Sulyid köszönöm a válaszodat néha ilyen téren zavarba vagyok.

    Nézzük a bajok forrását.

    Egyén: kis hazánkba tipikus mentalitás, másik a hibás. Mindig külső okokkal magyarázzuk saját egyéni kudarcainkat. Én is át menetem ezen rossz társaság, a társaság tagjainak szülei jó anyagi helyzetűek voltak, Így piára havi 20 000 ft is elbasztunk koponyánként. Én akkor ébredtem mikor a haverjaimat sorra rúgták ki az egyemről. A magamra kaptam egy sörhasat. Amit 1 éve egyre nagyobb intenzitással igyekszek eltüntetni. De ami a nagyobb baj én magam is rengetek időt és lehetőséget így elpuskáztam

    Következő szint a közösségek: Ami ha egyáltalán vannak, egyének csoportos önrombolását szolgálja. Igazi közösségek meg nem divat tré.

    Harmadik lépcső fok a társadalom. Az az érzésem hogy ha mindenki a különbözőségeket keresné. A munkás utálja a munkaadóját de közösen utálják a nyugdíjast. A nyugdíjas utálja a diákot a diák meg szinte mindenki emossá válik :). Azt hiszik hogy a másik rovására nekik kevésbé lesz rosszabb. A bajok valódi oka és felelősei a háttérbe megbújnak.
    A semmilyen idegen kultúra meg dörömböl az ember ablakán!

  75. „Dologba a bibi,hogy a németeknek mind anyagi erő forrásuk. Mind ipari hátterük meg lenne egy gyors újra fegyverkezésre. A mesterien képzet német katonáról nem is beszélve :)”

    Repcsik ? hozzá való rakéták ?
    Az eurázsiai unió helyett inkább valamilyen erős Német vezetés kéne
    Európának .
    Kivéve a Franciáknak és az angoloknak.
    Tank van, helik lennének, katonák is vannak, az olaszok-németek és a svédek már csak össze tudnának hozni egy jó vadászrepcsit .
    Inkább vagyok európai párti mint Orosz vagy Jenki.
    Csak sajnos a németek ma már puha pöcsüek és valóban agy mosottak.
    Az oroszokban meg van legalább az, hogy a világ ne egypólusú legyen.

  76. Először is üdv mindenkinek , muszáj vagyok hozzászólni az előző oldalakon leírtakhoz , én magam németnek tartom , magyar , szász ,sváb , porosz, bajor ősökkel rendelkezem , dédnagyszüleimet kitelepítette a magyar kormány , vagyonukat elvették mint sok más „svábnak” kézi poggyásszal mehetek a vonatra, ami az Németország szovjetek által megszállt részre vitte őket , nagyapám amikor a szovjet fogságból hazatért és ahhoz a házhoz akart menni ahol már 100 év óta a családja élt , amit egy volt nyilasból lett kommunista kapott meg és 10 év alatt lakhatatlanná tett. Minden családtagja , barátja eltűnt, vagy meghalt, vagy kitelepítették . Kivert kutyaként élt egy darabig ,de talpra állt, és itt vagyok és megsúgom nektek van belső feszültség ebben az országban . Lehet szidni a románokat , de ott az elvett tulajdon jelentős részét vissza adták , volt reprivatizáció itt meg az ellopott házakat földeket , a tolvajok elosztották egymást közt és kész akiket kárpótoltak azt csak nagyon minimális részben. Amúgy egy dolgot garantálok én nem harcolok se Erdélyért se másért , csak a saját tulajdonomért és saját családomért ,a németségben meg van az az erő és kitartás hogy lesújtson , ez az erő most szunnyad . Danzig felet is fog még német lobogó lobogni ebben biztos vagyok , lehet 50 , 100, 200 év de fog, ennyit a Német Lengyel ugyan miért harcolna dologról. Nem történelem órát akartam tartani ,de jó pár szunnyadó góc pontot elfelejtettek országon belül is.

  77. Roni az első világháború után is sokan hitték hogy a Németország a padlón van , és sose fog felállni ők is hibáztak , ugyan úgy ahogy most te is. Ugyan miért kéne most vérrel megszerezni azt , amit szépen csendben meglehet pénzzel is ?

  78. Üdv Urak!

    Érdekes eszmefuttatások zajlottak. Van egy jó hírem és egy rossz hírem.
    A jó hír: Igazatok van.
    A rossz hír: Mindkét oldalnak.
    Régóta várom, hogy egyszer valaki feltegyen végre néhány olyan kérdést, amely – bár minden itt van az orrunk előtt – az a bizonyos nem látható erdő, tudjátok, a fától.

    Molni:

    „Az, hogy módszerváltás során mi történt, sajnos nem a mostani fiatalság határozta meg, de nem is az akkori. Számomra rejtély, hogy ki.”
    és hogyan… és miért…

    ;D

    Üdv: M

  79. Mit szerezzenek meg amikor jenki befolyás alatt állnak ők is .
    Egész Európa jenki befolyás alatt áll kivéve az oroszok, még maga Dmitrij Rogozin is mondta.

    http://jovonk.info/2012/02/09/rogozin-folyamatos-keszultsegben-kell-lennunk-hogy-elkerulhessuk-harmadik-vilaghaborut

    „Oroszország az egyetlen állam Európában, melynek vezetését nem közvetlenül az amerikaiak irányítják.”

    A németek ma már csak lapítanak .

  80. Üdv Roni (és a Többiek)!

    Tegnap éjjel elkövettem egy hibát, írtam egy hozzászólást és relatíve sok cikket linkeltem hozzá. Nyilvánvaló, hogy moderálás nélkül ez nem megy át és az is nyilvánvaló, hogy nem várhatom el az oldal szerkesztőitől, hogy non-stop készenlétbe álljanak szerénységem kénye-kedve szerint.
    Így elnézést kérek azoktól, akiket esetleg érdekelt volna, sajnos mire felkerült, a diskurzus tovább robogott. Akit érdekel de nem olvasta az megtalálja: 2012. május 25. péntek @ 23:46

    A jövőben én is követem Mackensen példáját, minden szerintem érdekes linket külön „listán” teszem majd fel, így a tartalmi rész menete nem szakad meg.

    Félre ne értsen senki, szó sincs önreklámról, de ezzel együtt talán érthetőbb lesz a mostani válaszom Roninak – ezzel felesleges ismétléseket és utalásokat spórolok meg.

    Szóval Roni:

    Elolvastam a linkelt cikket, élnék néhány megjegyzéssel Rogozin mondataival kapcsolatban:

    „Oroszország az egyetlen állam Európában, melynek vezetését nem közvetlenül az amerikaiak irányítják.”
    Ha pontosak akarunk lenni, akkor ez Jelcin váratlan leköszönése óta igaz. Ugyanis a Gajdar-vonal teljes egészében diktált programot hajtott végre, Jelcin és a nagyorosz politika pedig szimpla bohózattá süllyedt.

    (Személyes megjegyzés: Azok voltak ám a szép idők! A világ két fő vezetőjének napi programja vodkásüvegek tucatjainak kiürítéséből illetve Monica szájának betöméséből állt. Hasznos évek voltak, például azóta már tudom, „ha le…opnak, az nem számít megcsalásnak”.
    És már azt is tudom, hogy amikor egy elnök nem tud leszállni a gépről rosszullét miatt, hiába várja egy egész katonai díszsorfal, nos, akkor az elnök éppen beállt, mint a klinikai halál. Szóval szép idők voltak azok, ifjú elmével őszintén meglepve csak ámultam és bámultam akkoriban.)

    „Rogozin kijeletette, hogy Oroszország lakosságát meg kel háromszorozni – ötszáz millió főre – és az országban a lakosságnak öt fő geopolitikai központ körül egyenletesen kell eloszlania.”

    Igen, ötletnek nem rossz. Erre van két lehetőség:
    Nagyjából már csak 75-100 év, és oké. Ha erre gondolt Rogozin, akkor ő egy rendkívül optimista ember.
    A másik lehetőség a migráció támogatása, be lehet hívni kapásból mondjuk 100 millió szorgos kínait meg 50 millió szorgos japánt, (azoknak Fukushima miatt lehet, úgyis reszeltek).

    „Folyamatos készültségben kell lennünk, hogy elkerülhessük a harmadik világháborút. Ha hagyjuk hogy gyámoltalan taknyos orrú pacifistává szelídítsenek, minket is hamar eltörölnek a Föld színéről.”

    Erre most csak annyit mondok, hogy a hivatkozott tegnap éjjeli hozzászólásomban ott a válaszom és a véleményem.

    „Atom-tengeralattjáró ügy
    Oroszország nyomozóbizottsága kivizsgálja a Jekatyerinburg atom-tengeralattjárón történt tűzesetet. …Rogozin szabotázsra gyanakszik, és kihangsúlyozta: „Mi nem felejtünk, és a bűnösök súlyos árat fognak fizetni ezért”.”

    Roni, te mit gondolsz erről?

    Üdv: M

  81. Oh Roni ez most pont olyan , ahogy a Kövér kijelentette valamelyik nap „segítünk a németeknek leküzdeni a válságot” , csak ott a gubanc hogy Németország az Eu legerősebb gazdasága , de Magyarország kisegíti (oh mein gott) szegény kancellár asszony meg nem tudta eldőnteni hogy sírjon vagy nevessen. Németország kivel keménykedjen most és miért , az akarata teljesül gazdasága jól működik , hadi ipara fejlődik , 100-120 millió német él Európában . A ruszkikból meg a vodka beszél.

  82. molnibalage
    Elfogadom a véleményedet és tiszteletben tartom de nem értek veled egyet! Ha a történelmi ismereteid ülnek akkor bizonyára emlékszel még a Jaltai egyezményre?! Gondolom igen, na akkor ennyit arról hogy kit hová osztottak, és hogyan képviselte a kis kelet európai államok érdekvédelmét a NAGY NYUGAT! A Szu gazdasága miért is volt sz@rban c kérdésedre is igen egyszerű a válasz. Barbarossa hadművelet. Egy szétvert ország, amely a legnagyobb emberáldozatot hozta. Gondolom ezzel azért csaknem vitatkozol? A KGST kapcsán összevetve az EU-val, most őszintén hol a különbség? Akkor még legalább volt termelőképes ipari és mezőgazdasági kapacitásunk,ja és nem voltunk Európa SZEMÉTLERAKÓJA!
    Egy rendszert az egyén csak a SZEMÉLYES tapasztalatai alapján tud hitelesen megítélni, és igen ezen a tapasztalati szinten fúdejó volt! Olyan közismert és elismert szociológusok mint MAX WEBER is megfogalmazták már azt, hogy „a társadalmi pozíció meghatározza az egyes emberek életesélyeit”. Marx a „magáért való osztályról” beszél, azon belül is a munkásosztályról. A munkásosztály élete pedig jobb volt mint most, pontosan a kiszámíthatóság a kalkulálhatóság miatt. Volt egy réteg amely akkor is lopott, de az nem volt akkora mint a mostani, és nem is loptak annyit!
    Voltak hibái és születtek elhibázott döntések, viszont az egyéneknek kiszámíthatóbb életpályát adott csili-vili fények nélkül.
    A módszerváltás kapcsán részben egyetértek veled. Akkor kellett volna megnyitni az aktákat és tiszta vizet önteni a pohárba, és nem 20 év távlatából kéne újjal mutogatni hogy ki mit csinált! Ja hogy a rendszerváltóknak is belelógott a kezük a bilibe, bocsika.
    „Ha rajtam múlt volna” de nem rajtad múlt! Mellesleg akkor még ott lett volna Munkásőrség is (amivel nyilván nem számoltál a „Dunába lő-vős” gondolat ébredésekor) , ami garantálta volna azt hogy ne legyen Dunába lövöldözés.
    „Ami még kicsit idegesítő, hogy itt mindneki “elit” szóval dobálózik”
    Ez a rész gondolom hogy nem nekem szólt.

    shornet24
    Úgy látom hogy te is, mint sokan mások ebben az országban FOGALOMZAVARBAN vagy! Kommunizmusról beszélsz, miközben csak szocializmus volt itt is, és a Szu-ban is, miközben kommunistázol!? Javasolnám neked is az alábbi könyv olvasgatását, hogy tisztán láss:
    Andorka Rudolf: Bevezetés a Szociológiába. Osiris Kiadó, Bp, 2001.
    Trianon kapcsán pedig amire célozgatsz, az már súrolja az etnocentrizmus fogalmát!!!

  83. Németország is a legjobban eladósodott országok között

    Ugyan csak a 10-es lista végén, de olyan erős gazdaságok is a leginkább eladósodottak között vannak, mint Franciaország, Németország, vagy az Egyesült Királyság.

    9. Németország

    Az EU legnagyobb gazdasága és pénzügyileg legerősebb országa rendelkezik a legnagyobb érdekeltséggel a stabilitás fenntartásában az Unióban és az euróövezetben egyaránt. Az ország Európán belül a legjobb hitelminősítéssel rendelkezik és a legalacsonyabb, 5,5 százalékos munkanélküliségi rátával. Annak ellenére, hogy erős gazdaságról van szó, a németek rendelkeznek a fejlett országok között az egyik legnagyobb GDP-arányos adóssággal: 81,8 százalékkal. Az egy főre jutó GDP mértéke egyébként 37 591 dollár, vagyis a listán szereplő országok között a harmadik legnagyobb.

    De mind ezek mellet is igazad van Germanus.

  84. Monti és mit szeretnél mondani , hogy még meg van a Rammsteini bázis és még mások is és , Taszáron is voltak . Róma is azt hitte hogy ő osztja az észt a germánok felet ő iránnyit, a Teutoburgi erdőben meg rájöttek hogy mégse , Római birodalom jog utódja most per pill a Amerika, de minden birodalom egyszer összeomlik.

  85. Nem vagyok otthon a gazdaságban kicsit sem és bármilyen hihetetlen de annak amit tudok a jó részét itt szedtem össze.
    itt valaki jól megfogalmazta,hogy az nem baj ha nagy az adósság az a baj,ha nem tudod fizetni.

  86. Amerikában több német kocsit adnak el mint fordítva , a globalizáció ilyen az amcsik németbe keresnek pénzt meg máshol a németek meg ott , és ha már Rómában vagy viselkedj úgy mint a rómaiak tehát ha a világ globalizált , akkor a termékeidet is globálisan terítsd és ez működik Németország esetében.

  87. Németek 80% GDP aranyos hiánya most ugrott meg ilyen szintre a Görög és egyéb mentő csomag miatt máskülönben 60% körül volt.
    Nem is ez a lényeg ők is mint a japánok hitel kötvényeiket 1% kamattal tudják eladni. Valamint meg merem kockáztatni, hogy a német állam a német embereknek van eladósodva javarészt. Szintén a japán modellt követve.

    Mi azért vagyunk bajba mert külföldre adósítottak el minket, 7-8-9% kamatokkal ráadásul devízában nem is forintban így a deviza árfolyamokon keresztül lehet az adósság szolgáltatási kötelezettségünkkel játszani.

  88. Üdv Germanus!

    Először is üdvözöllek, én személy szerint örülök, hogy a német oldalról is érkezett valaki.

    „Monti és mit szeretnél mondani , hogy még meg van a Rammsteini bázis és még mások is és , Taszáron is voltak . Róma is azt hitte hogy ő osztja az észt a germánok felet ő iránnyit, a Teutoburgi erdőben meg rájöttek hogy mégse , Római birodalom jog utódja most per pill a Amerika, de minden birodalom egyszer összeomlik.”

    Nem akartam mondani semmit, hanem felraktam egy oldal linkjét, ahol real-time módban adatokat közöl a világ országainak pillanatnyi adósságáról. Nem tudom megítélni, hogy mennyire hiteles vagy sem, de per pillanat jobbat nem tudok.

    Ha a motivációmra vagy kíváncsi, nem titok, elárulom: egyel több infót mutattam, amely ismeretében nyilván kíváncsi vagyok arra, hogy milyen meglátásaid vannak. Mondhatod azt, hogy szerinted kamu és nem veszed figyelembe, mondhatod, hogy elhiszed, de ez semmit sem változtat a véleményeden, illetve lehet, hogy új gondolataid támadnak.

    Germanus, engem a nagy komplex stratégiai játszma kérdései vonzanak és érdekelnek. Nem csak egy kizárólagos térség ,vagy ország, vagy nemzet. Ellenben nagyon érdekel egy adott térség/nemzet/stb. markáns véleménye önmagáról és a nagy játéktérben betöltendő szerepéről. Így érdeklődéssel olvasom és értelmezem, amit írsz.

    Más:
    Az USA valóban hasonló szerepet tölt be a mai világban, mint a Római Birodalom az akkori mediterrán régióban, de jogutódnak azért nem nevezném. Bár eszmei, szerkezeti, szellemi „jogutód”-nak el lehet fogadni.

    Nézd, Róma sok mindent hitt, de azért megbukott. De megbukott a Mongol Birodalom is, Babilon, Bizánc, sőt, még az Azték is. (in memoriam Montezuma, k..rva Cortez! De sebaj, majd a baszkok! ;D )

    Az USA összeomlik majd egyszer?

    Ez olyan, mint a biztos mindenki által jól ismert szakállas vicc:

    Mi van az abszolút pesszimista fejfájára vésve?

    „Na ugye!”

    Egyszer igen, mivel kétszer semelyik hatalom vagy birodalom nem tud összeomlani.

    „akkor a termékeidet is globálisan terítsd és ez működik Németország esetében.”

    A NAGY GO JÁTSZMA. Van, aki a termelés kihelyezéssel a profit szivattyúkat telepítette globálisan, ennek viszont egyenes következménye lett az ellenhatás: az ellenérdekelt saját nemzeti iparát felfejlesztették, aki globálisan a termékeit kezdte teríteni. Ez a folyamat pedig megfordította a profitszivattyú működési irányát. Ezt látja most mindenki ezen a szinten.

    A NAGY SAKKJÁTSZMA.A tét regionális szintre kerül, a játéktér Európa.
    A sakktábla egyik legerősebb figurája Németország – brit, francia, USA és orosz szemszögből!
    Ezen a sakktáblán erős figura London, Párizs, Moszkva – német szemszögből.
    Zajlik a szimultán sakkparti!

    Erről eszembe jut egy zeneszám, lazításképpen kötelező mindenkinek!

    http://www.youtube.com/watch?v=52LpN5aIb3U

    Üdv: M

  89. Köszönöm az üdvözlést , én már olvaslak titeket egy ideje de ma muszáj volt reggelnem és írnom . Nem tudom értelmezni azt az oldalt , mert nem tudom mi az alapja és valóság tartalma bocsi . Szerintem a Római birodalom tökéletesen megegyezik Amerikával , bár árnyaltabb brutalitással de az azonosság szerintem felismerhető , Róma a kezdetek kezdetén Itália közepén latin törzsek , némi együtt élés után elkezdték nyírni az etruszkokat . Ez megfelel a britek első partra szállásának elsőnek ott is kereskedtek ,aztán mentek be és lőtték az indiánokat a földért és kincseiért . Róma az etruszkok után ment a többi szomszédhoz földet aranyat rabszolgát szerezni , a telepesek meg törzsről törzsre nyírták az indiánokat . A Karthágóval való összeütközés a terjeszkedés következtében , megfelel a brit amcsi telepes kontra francia kanadai telepes háborúval . Róma köztársasága alakulása császár elűzése – britek brit korona elűzése . Caesar Pompeius polgárháború, észak dél polgárháború ,tudnám folytatni de nagyon off lenne és sokáig tartana. Amerikai is ugyanúgy terjeszkedett mint Róma ,és most is azt teszi csak másképp nem légiókat küld hanem halálosztó robotrepülőket , régen senkit se érdekelt pár 10 ezer hallott gall , most meg pár ezer afgán vagy iraki se túl sokakat. Valahol láttam egy 5 perces videóban Amerika térnyerését első telepesektől mostanáig , ha megtalálom beteszem. Köv hszben írok a többire

  90. Hmm hmm Németország erős marad ,szerepe egy darabig(10-15 év) még erősödik , török bevándorlók és gyerekeik miatt problémák várhatók , ez áll a franciákra is bár ott a marokkói , algériai , mauritániai meg tudom is én milyen bevándorlok miatt. Britek Angolok kinek hogy tetszik , ha a skótoknak sikerül a függetlenség , lehet a Walesiek is próbálkoznak , akkor meg nuku egyesült királyság . Amerikai még hassít egy darabig , de a belső feszültség nagy ,sokan bepánikoltak a kb 1 hete közölt adatoktól , hogy már kevesebb fehér gyerek születik mint kisebbségi . Oroszország 2-3 év próbál egy fajta új szovjetunió szerűséget létre hozni inkább Nato ellentettjét ,de belebukik , első lépés pont az Eurázsiai unió . Német francia háború nem lesz , miért? amíg a Francia atomot nem sikerül , hatástalanítani addig nincs olyan agyon iskolázott rántott hús német vezető , aki egy atom hatalomra küldené a tankokat és katonákat , a lengyelek más tészta . Kína avagy a piszok rizsesek ala Kuruc egyre erősödnek , és terjeszkedni is fognak Tajvan pápá , Amerika Kína összeütközés elkerülhetetlen és döntetlen lesz , Kuruc unokái pálcikával fognak enni , no nem azért mert a Kínaiak megszállják a kontinensnyi szigetet, csupán azért mert ott túlszaporodnak az ázsiaiak és a bölcsiben azt tanulják majd . Magyarország a Szerbekkel fog a vajdaság miatt konfrontálni , kivéve ha polgárháború lesz. Jelenleg most ennyi .

  91. Érvrendszer ide vagy oda , így is csak feltételezésekbe lehet bocsátkozni , vagy ahogy te mondod „víziókba” . Azt , hogy ki mit mikor merre és hogyan reagál le egy jó kérdés . Egyébként számomra az összes verzióban van logika , fantázia ahogy tetszik .

  92. „de a belső feszültség nagy ,sokan bepánikoltak a kb 1 hete közölt adatoktól , hogy már kevesebb fehér gyerek születik mint kisebbségi .”

    Ettől ott semmi nem fog változni.
    Amerikai kissebségek ide vagy oda ott összetartás van nem úgy mint itt Európában.

    „Oroszország 2-3 év próbál egy fajta új szovjetunió szerűséget létre hozni inkább Nato ellentettjét ,de belebukik ”

    Ezt hogy érted?

  93. Néző pont kérdése a ku klux klán lehet nem ért veled egyet , és a többi Amerikában működő fehér szervezett. Csak például gondolj bele ha holnap azt hallanád hogy több roma gyerek születik mint fehér , és nem arányaiban , hanem tényleges számban. Amerikában évente átlagosan 10-15 ezer embert ölnek meg, ennek 25% a latin és fekete bandák közti leszámolás , ez nálam pont nem az összetartás jele bár lehet tévedek.
    http://translate.google.hu/translate?hl=hu&langpair=en|hu&u=http://en.wikipedia.org/wiki/Crime_in_the_United_States

  94. Germanus:

    Az analógia nem rossz, de ezen nincs is mit csodálkozni. Egy birodalom (vagy mai divatos nevén nagyhatalom/szuperhatalom) építésének az alapelvei és törvényszerűségei egyformák, olyan ez, mint a házépítés. Sokféle épület van, de azonos alapelvek szerint készülnek el.

    Kell egy biztos és teherbíró alépítmény (belső társadalmi egyensúly, prosperáló nemzetgazdaság), kell a fő szerkezeti tartóváz (a birodalom vagy hatalom belső és külső szervezeti és szerkezeti – strukturális – felépítése), a házat is fel kell öltöztetni, kell rá cserép, vakolat, nyílászáró, stb. (kultúra, diplomácia, társadalmi eszmék és vallás, stb.), valamint nem árt működő közmű – víz, gáz, áram (belső és külső gazdasági rendszer kiépítése és működtetése).

    A felépített birodalmat irányítani olyan, mint a felépült épületet fenntartani, üzemeltetni, fejleszteni és állag megóvni. Ha az épületünket bővíteni, átépíteni stb. akarjuk, az olyan, mint amikor a birodalom terjeszkedni kezd. Ennek is van számtalan módja.

    Például ha új épületrésszel bővítenénk, akkor először nem árt szólni a megfelelő szakági tervezőknek. nos, amikor a birodalom lépni óhajt egy irányba, akkor szól a stratégiai agytrösztjeinek, gazdasági-, katonai-, politikai- stb. elemzőinek, szakértőinek és a saját döntés előkészítési mechanizmusuk segítése érdekében véleményeket vár.

    (Na, én is pont egy ilyen meg nem értett elemző vagyok és ezt bizonyítani is tudom! Még semelyik nagyhatalom nem kért meg arra, hogy elemezzem nekik a helyzetet. Nyilván tojn@k a véleményemre, no mindegy, remélem a htka olvasói lelkesebb közönség. :D )

    Roni:

    „Csak sajnos a németek ma már puha pöcsüek és valóban agy mosottak.”

    Nagy tévedés.

    http://online.wsj.com/article/SB10001424052702303360504577414370915099252.html

    Ez miért nem szerepel az esti híradóban? A Wall Street Journal főoldalon lehozza. Tudjátok, mi látható a fotón? A két nappal ezelőtti frankfurti tüntetés illetve a kivezényelt rendőrök jelképes „üzenete” a hatalom felé.
    A németek nem puha pöcsűek és nem agymosottak szerintem. Egyszerűen csak nem akarnak hülyék lenni, volt már elég bajuk.
    Másfél éven át dolgoztam együtt egy itthoni generál kivitelezésen egy német céggel és megismertem sok német kollégát. Én azt tapasztaltam, hogy eléggé képben vannak a realitásokkal.

    Littlejohn:

    2012. május 25. péntek @ 22:55

    Egyetértek. Küldtem is a pipát, már csak megszokásból is. ;D

    Ikarosz3:

    „Lehet, hogy nem vagyok elég jó magyar. Nem tudok rovásírni, nem csattogtatom a karikás ostort,nem térítgetek senkit a magyarságra, azt a terméket veszem a boltban, amelyiket ki tudom fizetni… stb.”

    Remélem senkiben sem döntök romba egy világot, de én sem tudok rovásírni. Én magyarnak tarom magam, bár nincs sem betyárnadrágom, sem ostorom, fokosokkal sem dobálózom. Egyébként láttam ilyen hagyományőrző lovagi bemutatókat, nem volt rossz. De kábé annyira az én világom, mint a foci. Remélem ezzel sem pusztítottam tovább a nimbuszomat.

    Semmi bajom a nemzeti hagyományok ápolásával…, egészen addig, amíg nem ettől teszik függővé azt, hogy én mennyire vagyok rendes ember vagy igazi magyar.
    Ugyanez a bajom bizonyos egyházakkal, pártokkal, mozgalmakkal. Onnantól, hogy elvárt vagy kötelező, nehezen emésztek. (Már idéztem egyszer: „Ne attól félj, aki az igazságot keresi, hanem attól, aki hirdeti.”)

    Én annak hiszek, aki nem akarja rám erőltetni az IGAZSÁGOT, hanem hagyja, hogy magam találjam meg a válaszaimat.

    Molni:

    2012. május 26. szombat @ 10:17

    Nagyon sok pipát kaptál, van is sok igazságod, de nem egészen kerek az összkép. Ez csak az érem egyik oldala, a másik oldalról viszont veszélyes bármibe belekezdenem, mert egyszavas válasszal elintézésre szokott kerülni. Pedig…

    .. lásd amit fentebb írtam.

    „Nem ítélek. Nem bírák, csak tanuk vagyunk.” ;)

    Üdv: M

    UI:

    A kora délutáni hozzászólásom (jó hír meg rossz hír és mindkét oldalnak igaza van) – Molni vs Kovikopasz eszmecserére vonatkozott kizárólag!

  95. „Oroszország 2-3 év próbál egy fajta új szovjetunió szerűséget létre hozni inkább Nato ellentettjét ,de belebukik ”

    Az oroszok most ismét erőt éreznek magukban hogy a környéküket összefogják ,elsőnek gazdaságilag aztán katonailag , de nem fog nekik sikerülni mert az amik így úgy de megfúrják, senki se akar egy újabb szovjetuniót csak Putyin , ezt így értettem.

  96. Gemanus ami a történelem egyszer elsöpört nem lehet újra létre hozni.
    Putyin törekvése egy Eu-Ázsia unió inkább az a célt szolgálja, hogy a térség államait egymás ellen ne lehessen ki játszani. Ezzel oroszok kisebb front szakaszokon kell a haderejüket koncentrálni. Ami megoltható fegyverkezési verseny nélkül.

    Okosan ezt igyekszik Putyin és hatalmi bázisa elkerülni.
    USA nem véletlenül támogat miltánsabb orosz pártokat. A be nem vettet fegyvernél rosszabb befektetés nincs a világon.

  97. De ha „találgatni kell” én a Balkánra szavazok , Szerbia-Kosovo-Albánia és a többiek . Magyarán a volt Yugoszláv köztársaság tagjai . Europa utolsó „nagy háborúja” 1991-től 1999-ig . Ugyan azon alapokon mint amit ti is felsoroltatok etnikai , területi és talán még a bosszú alapon . Itt nem kell generáciokat utazni a történelembe , erre szernitem még mindenki emlékszik , és bennük és él rendesen . Nekik nem volt probléma se a NATO-val se az US-ával kekeckedni . ( az már más kérdés milyen sikerrel ).

  98. A NATO tagság számunkra nem cél, csak eszköz, az ország biztonságának némi garantálására.
    Nem teljes garancia ez persze, ezt jó ha tudjuk.
    Van olyan érzésem tudják is az illetékesek.
    Nem véletlen, vagy úri passzió, hogy a mostani politikai kurzus, igyekszik fokozni a katonai képességeinket.
    Már amennyire erejükből, lehetőségeikből, telik persze.

  99. Montezuma,
    ma láttam a moziban egy neked való filmet:
    http://www.port.hu/a_diktator_the_dictator/pls/fi/films.film_page?i_where=2&i_film_id=125900&i_city_id=2282&i_county_id=2

    Hihetetlenül jó meglátásokkal van tele, és nem kevés humorral. A szakadatlan röhögéstől csak az mentett meg, hogy értettem/tük (többen voltunk politika tudományban jártas emberek ott) a filmet és hát a „valóság” amit közvetít az ugye minden csak nem vicces. Neked külön ajánlom, szerintem érteni fogod azt amiről valójában szól;)

  100. Fip7!

    Igen, nem te vagy az első, aki már ajánlotta Boratalijee új filmjét, előbb-utóbb biztosan látni fogom. Naná. ;D
    Jut eszembe a komáról, tudod-e, hogy mi a lényegi különbség a zseni és az őrült között?

    Germanus!

    Köszönöm a pipát. Köszönöm a klippet is.

    Megértem a mondanivalóját, de nem tetszik, amit látok. Nem azzal van a baj, amiről beszélnek, hanem a megoldás felé vezető úttal, módszerrel. A szimbolika. A szimbolika ősidők óta olyan, mint egyfajta programozási kódnyelv, kulcs az emberi tudatalatti (Indiában nemes egyszerűséggel tudatfelettinek nevezik) misztikus területére. (A jelképek mindig mögöttes jelentéstartalommal bírnak a kultúra és az egyén számára.)

    Ma ezt reklámnak nevezzük. Reklám = propaganda = közgondolkodás befolyásolása = manipuláció.

    „Megtévesztéseken át vezet az út az igazságig.” (Munenori Yagu: Heiho kadensho / Japán)

    Ez egy régi szamuráj tanítás. Tudom, tudom, sem nem európai, sem nem német. De igaz.

    “Oroszország 2-3 év próbál egy fajta új szovjetunió szerűséget létre hozni inkább Nato ellentettjét ,de belebukik ”
    Az oroszok most ismét erőt éreznek magukban hogy a környéküket összefogják ,elsőnek gazdaságilag aztán katonailag , de nem fog nekik sikerülni mert az amik így úgy de megfúrják, senki se akar egy újabb szovjetuniót csak Putyin , ezt így értettem.”
    Erre külön reagálnék majd.

    Üdv: M

  101. Germanus:

    Érteni ezt is értem – de ez sem tetszik jobban. Megpróbálom érthetőbben leírni a fő problémámat:

    Ezek a képek erőszak üzenetűek. Tök mindegy, hogy az „erősen jobboldali” egyenruhásokat nézem vagy egy támadó háborúba vonult katonák fotóit.

    Ismersz te olyan hitet vagy eszmét, amelyik nevében még nem pusztultak el emberek igazságtalanul?

    M

  102. Fip7!

    „Az, hogy a zseniről utólag kiderül, hogy igaza volt és ezért elismerik?”

    Ez sem rossz, de ez nagyjából az az eset, amikor maximum csak abban reménykedhet az ember, hogy talán egyszer lesz még belőle érettségi tétel.

    A zseni tudja a határokat, az őrült nem ismer ilyet. ;)

    M

  103. Montezuma

    „A zseni tudja a határokat, az őrült nem ismer ilyet. ;)”

    Ez jól hangzik, de ki szabja meg ezeket a határokat??? Kinek mi a határ? Alapvetően szerintem az adott kor adott társadalmának adott erkölcsi határára gondolsz, igen ám, de az értelmezése, meg a cél szentesíti az eszközt stb… Nehéz meghúzni a határt, főleg egy zseni/őrült számára lehet ez nehéz.
    Bár az enyém is relatív. Ezért nem lehet megmondani, ki örült és ki zseni. Ez az én véleményem;)

  104. germanus

    Az biztos,hogy ami katona ráadásul nem is valami fiatal képről beszélünk.Nézd meg a háttérben a sisakot a régi 3 szín nyomású sivatagi mintájú huzat vann rajta ezt vagy 4-5 éve nem használja az ARMY(2005-ben rendszeresítették az ACU-t)a TGY pedig 2004 óta MCCUU Desertet használ sivatagban.

  105. Terminator

    Idézett a cikkből:
    „Jelenleg háromezer-hétszáz felöltetlen beosztás van a Magyar Honvédség kötelékén belül.”

    Amikor két éve elmentem megkérdezni a toborzóba,hogy hogy lehetek katona azt mondták (nem emlékszem a pontos számra) 20 000 ren vannak előttem mint jelentkező:D Most akkor valaki kamuzik… Vagy nincs pénze a honvédségnek a 3700 hely feltöltésére.

  106. Germanus:

    Láttál már a történelemben buddhista hadsereget? ;)
    (A válasz nem hit hanem tény kérdése.)

    Megértem a korábbi dühödet, de valamire felhívnám a figyelmed Neked is:

    Én olyannak érzem egy ideje ezt a világot, mintha utas lennék egy olyan autóbuszon, amelyik fék nélkül gurul a lejtőn lefelé. A sofőr nem a helyén ül, mert éppen fegyvert fog a többi fegyveresre, akik éppen az utasokat buzergálják önös anyagi érdekből. A gond annyi, hogy amíg ezek itt a eljátszák a hét mesterlövészt addig egyre közelebb ér a lenti kanyar. És ez senkit sem érdekel.

    Fip7:

    Egy zseni vagy egy őrült esetében csak egyvalaki szabhatja meg ezeket: ők saját maguk. Az egyik fel fog ismerni ilyeneket, a másik számára eleve kizárt fogalom. Az egyik tanul belőle és adoptálja, a másik csak megy előre tekintet nélkül mindenre. Ezt én így gondolom.

    Urak, megyek aludni, holnap visszatérünk egy-két „keményebb” stratégiai kérdésre a hozzászólások kapcsán. Jó éjt!

    Üdv: M

  107. Ha a történelmi ismereteid ülnek akkor bizonyára emlékszel még a Jaltai egyezményre?! Gondolom igen, na akkor ennyit arról hogy kit hová osztottak, és hogyan képviselte a kis kelet európai államok érdekvédelmét a NAGY NYUGAT!

    Jaltában még rohadtul nem dőlt el semmi. A háború vége nem látoszott, még az év sem volt megsaccolható, hogy mikor ér véget az a borzalom. Kb. abban egyeztek meg, hogy hogyan tovább és, hogy feltétel nélküli megadás a cél és nem fogadnak el különbékét. Szó nem volt még arról, hogy a háború végén mi lesz, mert akkor lövésük sem lehetett arról, hogy ki ér előbb Berlinbe, stb.

    A Szu gazdasága miért is volt sz@rban c kérdésedre is igen egyszerű a válasz. Barbarossa hadművelet. Egy szétvert ország, amely a legnagyobb emberáldozatot hozta.

    Bocs, de láttám már fotót a háború utáni Németországról? A RAF ’45 áprilisában leállította a stratégiai bombázást, mert már nem maradt cél, amit értelme lett volna támadni. Ez tudod, hogy mit jelent? Nem volt olyan ipari üzem és város, amit megérte volna válogatás nélkül bombázni. Ez neked eléggé letarolt ország?

    Gyakorlatilag a szövetséges hatalmak etették a németeket, ők adtak benzin, szenet, mindent, hogy ’45 telén ne haljon meg fél Németország. Ehhez képest az oroszok még egész jól megvoltak…

    A háború után 40 évvel meg vicces Barbarossát emlegetni mikor a német ipar már az ’50-es évek végére Európa motorja kezdett lenni megint. A szovjet haditermelés is vígan zakatolt. Talán nem a fegyverkezésre kellett volna beállítani a népgazdaságot elvtársak…

    Persze a „nagy SZU” – itt röhögök egy sort a „nagyságon” – nem engedtte meg politikai okokból a Marshall segélyt. Aki hülye, az haljon meg és járjon rosszul a fostalicska elvei miatt. Csak sajnos a kedves SZU idióta köcsögjei miatt ez az jelentete, hogy szívott az egész keleti blokk. (Kivéve Jugoszlávia, ha jól emlkészem.)

    Mai magyar viszonyok közepette ez olyan, mint az elmúltnyolcévezés. 8 évet még azért megért az ember. No, de 40 évvel valami után? Ne vicceljünk már…

    És mindez úgy, hogy központi irányítás volt a SZU-ban. Kire lehet kenni a hibát? Ki ne találd már, hogy másra kellene mutogatni, mert elröhögöm magam. Az elvtársak voltak akkora balfaszok, hogy a világ legnagyobb országa a világ egyik legtermékenyebb vidékével – Ukrajnára mondták az, hogy leszúrsz egy botot a földbe és a bot kirügyezik – sem volt képes ellátni ömmagát élelmiszerrel. Micsoda egy jól működő államszervezet lehetett… [gurulvaröhögve asztaltcsapkod]

    Gondolom ezzel azért csaknem vitatkozol?

    De. Nagyonis. Lásd fent.

    A KGST kapcsán összevetve az EU-val, most őszintén hol a különbség?

    Hogy az EU működik és önkéntesen akarnak csatlakozni hozzá. A KGST meg meghalt 2 másodperccel a SZU után vagy vele együtt – ahogy tetszik – és kötelező volt belépni. Egészen enyhe különbségek.

    Valahogy az sem rémlik, hogy a SZU visszanem térítendő támogatásokat adott volna. Arra viszont igen, hogy ’91-ben vittek magukkal amit tudtak és azután a szarkupac után, amit itthagytak – környezetszennyezéssel együtt – még volt pofájuk először pénz követelni.

    A fenti lista után csak mosolyogni tudok azon a korai hozzászóláson, hogy „erős keleti gazdaság”. (Vagy valami hasonló gondolat volt.)

    Akkor még legalább volt termelőképes ipari és mezőgazdasági kapacitásunk,ja és nem voltunk Európa SZEMÉTLERAKÓJA!

    A szutyok szovjet fegyvergyártás lerakója voltnuk és sokszor nem is önként, mert szóltak, hogy vennetek kell ezt azt, és majd megmondjuk, hogy mivel fizethettek. Az mennyivel volt jobb? Egyébként meg ezzel a dumával – már bocs – de tele van a tököm. Mert magyar autóval jársz, a mobilod is magyar, meg a számítógéped meg az LCD monitorod is mi? Micsoda „szeméterakó”…

    Egyébként meg azt rendelhetsz ma külföldről, amit akarsz. Opsz, hogy akkor valutalimit volt, meg vasfüggöny, meg világútlevél meddig nem volt? Ej, azok a fránya történelmi ismeretek…

    Mutass még egy olyan gazdasági rendszert, ahol kifizetted az autót és közölték, hogy majd egyszer jön olyan színben, ahogy sikerül. Mikor egy külföldi fórumon elmeséltem az mondták, hogy milyen jó vicceink vannak nekünk. Mikor közöltem, hogy ez volt a valóság, nem hitték el, csak mikor bizonygattam, hogy igen, ez egy ilyen rendszer volt. Aki ebben bármilyen pozitívumot lát, az szerintem be van rúgva.

    De holnaptól bevezethetjük. Vegyél bármi drágát, add nekem a pénz, én meg közölöm, hogy majd egyszer. És, ha a i7 CPU, és 8 GB DD2 RAM helyett 5 év múlva csak egy E8500 CPU-t és 4 GB ősrégi RAM-ot kapsz és azt mondják, hogy vagy ez vagy semmi, akkor értékeld át azt, hogy milyen tuti volt az a rendszer.

    Sajnos a komcsi rendszer nagyon sokakat hozzászoktatott ahhoz a gondolathoz, hogy létbiztonság, meg hasnolók és majd állambácsi megoldja. Megsúgom neked, hogy a világ nagy részén ez máhogy van. Az emberek ahhoz vannak szokva, hogy ha ők nem oldják meg, akkor nem is lesz. Talán ezért húzott el melletnük már pár olyan ország, akik 20 éve valahol Albánia szintjén voltak….

    Igen, vannak hátrányai is az EU-nek. Viszont 1000 milliárdos nagyságrendben ad vissza nem térítő támogatást, csak jól kellene rá pályázni. Jaaaaaaaaaaaaaaa, hogy az nem megy, mert átláthatatlan és lenyúlós 4-es metró szerződés kötnek, meg hasonló gyönyörű dologkat, mert az „elit” – a jó kurva anyjukat azt – béna, mint a seggem, hogy legalább a rendelkezésre álló támogatást lehívja…? Megint az van, hogy a saját balfaszságunk elismerése helyett kifele mutogat valaki. Remek. Ugye ismerős, hogy más szemében a szálkát…

    Egy rendszert az egyén csak a SZEMÉLYES tapasztalatai alapján tud hitelesen megítélni, és igen ezen a tapasztalati szinten fúdejó volt!

    Kérdezd nagyapámat, aki volt Recsken, hogy milyen kurva jó is volt… Itt akartam volna más is írni, csak elszámoltam ötig…

    Voltak hibái és születtek elhibázott döntések, viszont az egyéneknek kiszámíthatóbb életpályát adott csili-vili fények nélkül.

    Na de milyen áron könyörgöm…?

    “Ha rajtam múlt volna” de nem rajtad múlt! Mellesleg akkor még ott lett volna Munkásőrség is (amivel nyilván nem számoltál a “Dunába lő-vős” gondolat ébredésekor) , ami garantálta volna azt hogy ne legyen Dunába lövöldözés.

    A Munkásőrség semmit sem tudott tenni a módszerváltással szemben. Feloszlatása után meg végképp…

    Bocs a szarkasztikus stílusért, de a hangulatom a kommented olvasása között valahol állam a földön a meglepődéstől és a hasamat fogom a röhögés között volt.

  108. @germanus

    De most komolyan. Miért jó az, hogy Gdansk újra Danzig lesz..? Hm…? Remélem nem gondolod komolyan ezt.

    Az EU lényege pont az, hogy mindenki odamegy ahova akar és a gazdaság nem gátolt, mert érdek, hogy egymás alá dolgozzanak, akkor minek háborúzni? Semmiféle háború nem garantálja a nyereséget, mert a tőke szedi a sátorfáját és a háborús károk köszönőviszonyban sem lesznek a nyerséggel. Ezen felül minden háború kockázatos.

    Jelenleg meg ott tartunk, hogy a lengyelek lassan pofánverhetik már a német haderőt, annyira leépítik azt is. Mindenester nagyonis egy súlycsoportban kezdenek lenni.

  109. @molnibalage

    Kérve-kérlek, hogy a hozzászólásaidból hagyd már ki a „köcsög”, „balfasz”, „fostalicska”, „kurva”, stb. frázisokat, mert ezzel a kommented tájékoztató mivolta alatt vágod a fát (és egyébként sem mutat jól egy okfejtés közepére beszúrni pár bazdmeget). A véleményt kevésbé cizellált módon is ki lehet fejezni, nem kell ehhez a kocsmai stílus, ráadásul anélkül még talán jobban is üt.

    Egyébként +1 a 23:44-esre.

  110. @Montezuma
    „Láttál már a történelemben buddhista hadsereget?”
    http://rupeenews.com/about/muhammad-in-the-christian-context-concentrating-on-the-commonalities-between-the-abrahamic-faiths-the-arian-influences-on-islam-the-muslim-influences-on-martin-luther-locke-and-jefferson/the-urban-myth-there-are-no-buddhist-terroristsall-religions-have-terrorists/

    @Molnibalage
    Én továbbra sem értek egyet azzal, hogy a SzU vezetői hülyék lettek volna(leglábbis eleinte). Figyelembe véve, hogy a szovjetek mit örököltek az 1920 -as évek elején az Orosz Birodalomból az első világ- és az orosz polgárháború után, ipari kapacitás és képzett tudósok, mérnökök tekintetében, majd mindezt megfejelve a 2. világháború pusztításával, szerintem igenis figyelemre méltó teljesítmény, hogy eddig fenn tudtak maradni és katonai szempontból kb egyenlő szinten tudták magukat tartani az Egyesült Államokkal.
    Hosszú távon lehet, hogy nem érte meg az oroszoknak, de ha nem tudták volna tartani az erőegyensúlyt és úgy fejlődnek mint Nyugat-Németország (ami a szellemi és kulturális tőke hiányában nem biztos, hogy lehetséges lett volna), akkor vagy kvázi behódolnak az USA -nak az 50 -es években, vagy megtapasztalják, hogy milyen a Hiroshima-Nagaszaki „effektus” nagy méretekben.

    Emellett, még egy fontos dolog:
    A háborúk jellemzően nem anyagi okok miatt törnek ki. Az USA -nak megérte anyagilag Irak vagy Afganisztán? A horvátoknak, bosnyákoknak, szerbeknek a dél-szláv konfliktus? Volt bármilyen elképzelhető anyagi előny az arab-izraeli háborúk során? A kocsmai verekdésekben résztvevők azért bunyóznak mert fizetik őket?
    Végül egy idézet:
    „A háború mint a legvégsőbb politikai eszköz felfedi a barát és ellenség e megkülönböztetésének minden politikai elképzelés alapjául szolgáló lehetőségét és ezért csak addig értelmes, amíg ez a megkülönböztetés fennáll vagy leglábbis valóságosan lehetséges. Ezzel szemben a „tisztán” vallási, „tisztán” erkölcsi, „tisztán” jogászi vagy „tisztán” gazdasági indítékokból folytatott háború értelemellenes lenne. Az emberi élte e területeinek specifikus ellentéteiből nem vezethető le a barát/ellenség-csoportosítás és ezért a háború sem. A háborúnak nem kell sem vallásilag jámbornak, sem erkölcsileg jónak, sem gazdaságilag rentábilisnak lennie, ma mindezek közül valószínüleg egyik sem. Ezt az egyszerű felismerést leginkább az zavarja össze, hogy a vallási, erkölcsi és más ellentétek politikai ellentétekké fokozódhatnak és a döntő harci csoportosítás kialakulását idézhetik elő barát vagy ellenség szerint.”
    -Carl Schmitt

  111. Kedves molni.
    Én is mosolyogtam egy jót a belőled áradó demagógián, az értelmes beszéden és a kocsmai stíluson is.
    „Jaltában még rohadtul nem dőlt el semmi” Hát persze hogy nem… Csak körvonalazódtak a dolgok.
    „Bocs, de láttám már fotót a háború utáni Németországról?” Igen láttam. És képzeld el hogy nagyon tetszett! A németek azt kapták amit megérdemeltek :(. Láttál már eredeti felvételeket a német korabeli nagy gyűlésekről,avagy „ágyút akartok vagy kenyeret” c kérdésre a tömeg üvöltve skandálta hogy „Kanone”. Biztosan jártál már Buchenwald, Mauthausen, vagy netán Auschwitz táborok valamelyikében? Ha nem akkor menj el! Szóval a nácikat egyáltalán nem tudom sajnálni. Bocsika.
    „Ehhez képest az oroszok még egész jól megvoltak…” „A háború után 40 évvel meg vicces Barbarossát emlegetn” Nálam ez a képmutató beképzelt válaszod verte ki a biztosítékot. Szóval szerinted az a 20 milliós emberáldozat csupán lófasz meg esti-fény??? Mond te ezt tényleg komolyan gondolod? Azért én kíváncsi lennék mondjuk arra hogy melyik Nyugati ország heverné ki ezt olyan könnyen?
    „Egyébként meg azt rendelhetsz ma külföldről, amit akarsz. Opsz, hogy akkor valutalimit volt, meg vasfüggöny, meg világútlevél meddig nem volt?” Ezt azoknak a magyaroknak mond meg akik jelenleg a rendszerváltás veszteseiként a létminimum környékén élnek 3 millióan. Ja hogy ez nem számít, bocsika. Mehetne külföldre, vásárolhatna, ha lenne miből! Ja bizonyára nem életképes, ezért van olyan helyzetben amilyenben. Nem baj, majd belelövöd a Dunába mind a 3 milliót, ugye???
    A nagyapád kérdése meg ugyanaz a kategória amit az elején részleteztél az oroszoknál, hogy „ehhez képest még elég jól elvoltak”! Na ennyit a szarkazmusról :).

  112. Ja és még valami kedves molni
    „Sajnos a komcsi rendszer… , Ej, azok a fránya történelmi ismeretek…”
    Ha már itt tartunk akkor neked is ajánlanom kell az Andorka Rudolf féle könyvet a szociológia alapismeretei kapcsán. Kommunistázol miközben nem is ismered a szó jelentését. Magyarországon NEM volt kommunizmus, csak szocializmus. PONT.
    Jó olvasást…

  113. Csak éppen kommunisták mondták meg milyen legyen a szocializmus…

    „Bocs, de láttám már fotót a háború utáni Németországról?” Igen láttam. És képzeld el hogy nagyon tetszett! A németek azt kapták amit megérdemeltek :(. Láttál már eredeti felvételeket a német korabeli nagy gyűlésekről,avagy “ágyút akartok vagy kenyeret” c kérdésre a tömeg üvöltve skandálta hogy “Kanone”. Biztosan jártál már Buchenwald, Mauthausen, vagy netán Auschwitz táborok valamelyikében? Ha nem akkor menj el! Szóval a nácikat egyáltalán nem tudom sajnálni. Bocsika.”

    Amikor magyarországot elfoglalta a szovjet.Kitalálta Sztálin hogy majd az elfoglalt országokból elhurcolt emberekkel ujjá építeti az országát.Így történhetett meg hogy ki volt adva egy adott létszámú hadifogoly szovjetúnióba szállítása,és a hiányzó létszámot az éppen arra járókból helyben összeszedve pótolták ki.Így a pista bácsi aki boltba ment 5 év múlva hazatért egy munkatáborból.Maris néni meg semmit sem tudott az egészről.Ez sokkal emberségesebb nem…..

  114. @kovikopasz

    Azért stílusban Te is kezded magad „odatenni”…

    Egyébként véded a kommunizmust, hogy az szocializmus volt, ebben igazad is van, de akkor már ne mondjuk ki a németektre a kollektív bűnösséget. A nemzetszocializmussal sem értett egyet mindenki a németeknél, ugyanúgy nem minden szovjet volt kommunista/szocialista, ezért kár azt mondogatni, hogy megérdemelte Németország. Nem az ország érdemelte meg, hanem csak a politikai irányzat radikális felének követői és kiszolgálói.
    Másrészt meg az előző rendszerben kommunizmus volt, mivel az adott országok annak deklarálták magukat. Nem a kommunizmus elmélete szerint működtek, de a polgárok és a nép felé így ment a PR, szóval a kommunista kifejezés szerintem megállja a helyét itt. De ugyanezt el lehet mondani a demokráciára is, mivel a mai demokráciák nem a klasszikus görög minta szerint működnek.

    „Ezt azoknak a magyaroknak mond meg akik jelenleg a rendszerváltás veszteseiként a létminimum környékén élnek 3 millióan.”

    Ezzel mindössze annyi a baj, hogy a rendszerváltás előtt a munkahelyeket, meg az elégedettséget külföldi hitelekből tartották fent. Kezdetben persze voltak törekvések gazdasági reformokra, de azokat Moszkva morgása ellehetetlenítette, ’73 után meg egyértelműen elindult a pénzügyi mélyrepülés. Persze nem a mostani politikát akarom védeni, mert most is ugyanazt csináljuk, csak itt a pénzt nem az emberekre költik.

  115. @GrGLy

    De miért? Ha egyszer balfasz vezetők voltak, akkor minek hívjam őket? A saját és más nemzeteket elből elnyomók azok mik voltak? Aranyos húsvéti nyuszik…?

    @F1End

    szerintem igenis figyelemre méltó teljesítmény, hogy eddig fenn tudtak maradni és katonai szempontból kb egyenlő szinten tudták magukat tartani az Egyesült Államokka

    Igen. A csatlós államok megfejésével és a gigantikis belső korrupció és a totálisan elnyomott nép hallgatása miatt, akik elviselték olyan hosszú ideig azt, amit. (A katpol blogon volt aki egyenértett ezzel az állásponttal.)

    Katonai szempontból minőségileg szinte soha nem voltak egyenlőek – egyes szűk területeket és iődszakokat leszámítva – a mennyiséghez meg nem ész és kifinomultság kell.

    A háborúk jellemzően nem anyagi okok miatt törnek ki. Az USA -nak megérte anyagilag Irak vagy Afganisztán? A

    Az elsőt letagadni is nehéz, hogy miért kezdték. Csak „picit” elszámolták magukat. Afganisztán az más tészta. Oda tényleg politikai okokból mentek be nem azért, mert egy olyan gazdag ország volt, amiért érdemes odamenni.

    @kovikopasz

    Ki mondta, hogy sajnáli kell őket? Azzal példálózták, hogy a lerombolt SZU. Az a lerombolt SZU a háború alatt is meghaladta a német ipar kapacitását és a háború végén egyben is volt. Németországban gyakorlatilag semmilyen nagyüzem nem maradt a háború végén. Semmi. Ehhez képest nézd meg, hogy mit állított elő a német ipar a ’80-as években és mit a szovjet. A COCOM lista meg csak dísznek volt?

    A 20 milló mennyiségileg sok. Arányaiban több ország ugyanekkora veszteséget könyvelhetett el. Írd be a keresőbe, hogy ‘world war ii casulities’ és átlagolj. Németország és SZU között néhány % eltérés van. Lengyelek és lettek meg ütik mindkettőt.

    A rendszerváltásnak voltak vesztesei és nyertesei is. A kommunizmusnak szerinted nem voltak…? A különbség az, hogy akkor nem mehettél el szerencsét próbálni sehova és egy mesterségesen fentartott torzszülött volt az egész rendszer. Mert ugya nem csak a magyar gazdaság zuhant öössze 1989 után. Ez mit mutat? Az, hogy egy CSŐDTÖMEG volt az, amit a kedves eltársak fel tudtak miutatni úgy, hogy senki másre nem lehet mutogatni. Ugyanis az volt, amit ők mondtak. Minden felelősség az övék és a nagy SZU-é, akik felülről megmondták a „frankót”.

    Az, meg hol nyeltanozol engem magas ívből nem érdekel. Felőlem hívhatod pirézeknek is a vezetőket. Nekem komcsik. A címke nem értekel, az viszont igen, ami mögött van / volt…

  116. „Igen, vannak hátrányai is az EU-nek. Viszont 1000 milliárdos nagyságrendben ad vissza nem térítő támogatást”

    Ez alapvető tévedés. A mai világban hogyan lehet elhinni, hogy valaki önzetlenül, ellenszolgáltatás nélkül ilyen nagyságrendben pénzt ad valakinek??? Az európai cégek a „támogatás” összegének többszörösét viszik haza, végeredményben az EU-nak jó üzlet a nekünk adott „támogatás”.

  117. Kovikopasz „“Bocs, de láttám már fotót a háború utáni Németországról?” Igen láttam. És képzeld el hogy nagyon tetszett! A németek azt kapták amit megérdemeltek” , te az ukránok miért örültek ünnepelték amikor a németek megtámadták a szovjetuniót , lehet az a pár millió halott ukrán lehet az oka akiket Sztálin halálra éheztettet , a balti államok is örültek , a vissza vonuló szovjet katonák lelövésére kiadott parancsot az is Sztálin volt , az is csak puszta véletlen hogy a német előrenyomulás irányába mielőtt oda értek a németek már porig égtek a falvak és a mezők , ugyanis Sztálin a felperzselt földet alkalmazta ,mint ahogy Napóleon ellen tették , a gyárakat meg átköltöztették , de gondolom ez sem zavar hogy saját polgárait ölte , éheztette halálra az imádót elvtársad az persze meg se történt, Katyn és sok más is csak szerinted a képzelet szüleménye , a foglyok 10%-20% százaléka tért csak vissza a szovjetektől . Ne akard mosdatni a szocialistákat , a nácik , szocik kommunisták kinek hogy tetszik, ugyan olyanok voltak hiába írsz mást attól a tény tény marad.

  118. @aerophyl

    Naná, hiszen a saját cégeiket támogatják ezzel lényegében. Hiszen mikor pl. villamos felúításra és korszerűsítése adják, akkor a hazai cégek a teljes munkából a tervezést és a kivitelezést tudják megcsinálni. Az új villamost meg nem mi gyártjuk, hanem Siemens, Alstom, stb. Tehát az a pénz, amt adnak az szépen visszafolyik.

    Viszont el lehet játszani a gondolattal. Nem kapunk semmit, akkor a BKV 10 éven belül gyakorlatilag széthullik. Saját erőből a BKV már nem marada fent, az állam meg nem fog ráköltrni 1000 millárdot, mert nincs miből. A MÁV dettó ugyanaz.

    A támogatással ők is jól járnak, meg mit is. Lehet, hogy nem lesz belőle Ganz villamos, de legalább nem hullik atomjaira a magyar infrastruktúra. Szólval, ha lehet választani a nagy büdös semmi és aközött, hogy lesz valami, még ha nem csak mi járunk jól vele, akkor én iknább a 2. opcióra szavazok. (Az 1-es és 3-as villamos felúítás 94%-át az EU állja. Ez azt jelenti, hogy lényegében a tervezést és a „papírmunkát fizetjük mi, vagy még azt sem. A tervező/fővállalkozói árrés általában egy teljes projekt értékének 6-10%-a.)

  119. Kovikopasz amikor a lebombázott szétlőtt Budapestről láttál képeket gondolom akkor is örültél , sőt akkor már Erdély és a többi terület elvesztésének , a román szabad rablásnak Budapesten ezek szerint annak is örülnöd kellet.

  120. Germanus….
    Gdansk ma is Danzig úgy, ahogy nekünk Bratislava ma is Pozsony, stb.. :) :)
    Ezzel nincs is semmi baj.
    Európa egyik betegsége a nemzetállamok merev rendszere. Ez amúgy francia találmány. Amíg a kisebbségek helyzetét (az ő számukra) megnyugtatóan egész Európában nem rendezik, gyújtópontok lesznek. Erre gyors módszer, rendszer nincs. A gazdasági összefonódás, az egymásra utaltság felismerése, a (míly globalista álom és nemzetietlen gondolat) genetikai keveredés az egyetlen gyógyír, amihez a tanulás, a tolerancia, a megismerés vágyának nyíltsága, a különböző történelem-szemléletek közös vázra integrálása segíthet. Ezek több évtizedes, ha nem évszázados EVOLÚCIÓS folyamatok.
    Ezért tartom igen hasznosnak, ha – bármilyen oldalról – beszélünk ezekről a dolgokról.
    Én – korom ellenére – képes vagyok befogadni más gondolatait, megérteni mások vallási, etnikai, ideológiai platformját. Ugyanúgy elbeszélgetek egy izraelita honfitársammal, mint nemzeti szocialista, illetve hungarista, kommunista gondolatvilágúakkal.
    Nem kell egyetérteni. Meghallgatni, odafigyelni kell. Tisztelni, befogadni, beilleszteni… általa többé válni.
    Áldott Pünkösdöt…..
    :) :) :) :)

  121. Gyarló az ember, könnyen felejt.
    Jól látszik ez itt több hozzászólásból is.
    A szocializmusnak nevezett langyos éldegélés a vasfüggöny mögött, egy látszat élet volt.
    Semmi nem volt igaz, no persze, ma is sok minden hamis.
    Főképp a látszat munkahelyek, látszat jólét, ami nagyon betett a jövőnek.
    Most tulajdonképp azt nyögi az ország, a rengeteg akkor beindult adósság kapcsán, amiből kikeveredni nem lehet.
    Ami a SZU-t illeti, oda jutott történelme során, ahova való.
    A semmibe.
    Nem kívülről buktatták meg, hanem saját életképtelen rendszere vitte pusztulásba.
    Próbálkozik Putyin a birodalmi újrakezdéssel, de gyanítom, már nem fog a régi katonai, politikai fényében tündökölni a birodalom.
    Ami a németeket illeti, nos a háborús vereség, a mai napig rányomja bélyegét az ország külpolitikai motivációjára.
    Katonairól nem is beszélve.
    Azonban abban biztos vagyok, Németország gazdaságát figyelembe véve, bármikor Európa egyedüli vezető hatalma lehet.
    Persze, ezt ma ne képzeljük azért a II. világháború előtti, vagy alatti szerepre.
    Inkább gazdasági értelemben lesz így.
    Európa nemzetállamok sokasága jelenleg, feltehetően így is marad.
    EU ide, vagy oda, a különbségek, nemzeti érdekek, a jövőben is meg fognak jelenni és azt érvényesíteni is fogják azok, akik erre képesek.
    Ezért szükséges, hogy a lehetőségeinkhez képest, igyekezzünk katonai erőnket fejleszteni, visszaadni az összfegyvernemi harc képességét a Honvédségnek.
    Mert nem tudhatjuk mit hoz a jövő.

  122. HindTheBest és germanus
    „Így a pista bácsi aki boltba ment 5 év múlva hazatért egy munkatáborból.Maris néni meg semmit sem tudott az egészről.Ez sokkal emberségesebb nem…..”
    Erre azt tudom mondani hogy mi támadtuk meg a Szu-t, és nem fordítva (az hogy mi lett volna ha nem támadunk , mert akkor majd ők támadtak volna meg csak fikció…). Egy latin mondás jutott eszembe a példáitok kapcsán „VAE VICTIS” , amely nagyon igaz volt. A kényszermunka a Gulág tényleg nagyon embertelen volt, de minden szörnyűsége ellenére sem lehet egy lapon említeni az ENDLÖSUNG -al. Úgy gondolom hogy azért a két rendszer a szélsőségeiket tekintve nem egy kategória. A Szu-ban (mint ahogy a Brit korona fennhatósága -búr háború- alatt is, és az USA-ban -1942-ben a japán származású lakosság koncentrációs táborba zárása-)koncentrációs/kényszermunka táborok voltak. (bővebben lásd: A koncentrációs táborok története c könyv) Németországban viszont a haláltáborokban tervezett népirtás volt!!! A kettő nem egy kategória, ezért ne is próbáljátok összemosni őket.
    Furcsa de a korábbi kommenteket olvasva olyan érzésem támadt, mintha egyesek egyfajta olyan kellemes érzésekkel gondolnának vissza a Németek 20-ik századi történelmére. Őszintén szólva ettől még a hideg is kiráz…

  123. Kedves Honvéd…..
    Annyi mindent érintettél, hogy kb. egy évig lehetne beszélni róla :) :)
    Summázatodról szeretnék kérdezni…
    „Ezért szükséges, hogy a lehetőségeinkhez képest, igyekezzünk katonai erőnket fejleszteni, visszaadni az összfegyvernemi harc képességét a Honvédségnek.”
    Hogyan és miből?
    Az össz-fegyvernemi képesség visszaállítása szerintem, ma több évi GDP-be kerülne, és akkor nem számoltam a társadalom reakciójával (minimálbéren élők, orvosok, ápolók, pedagógusok.. és stb. a végtelenségig). Ennek realitása legalább egy emberi generációt igényelne. Erre sem időnk, sem lehetőségünk nincs. Szerintem Magyarország számára NATO-n belül vagy esetleg kívül egy cél elérése a realitás. Lehetetlenné tenni a gyors agresszót, illetve olyan drágává és veszteségessé tenni egy Hazánk elleni támadást, ami már nem éri meg a támadó félnek.
    Arról pedig már lehet vitát nyitni, hogy ezt a szintet hogyan érjük el…

  124. Nem vagyok épp közgazdász, de nem hinném, hogy kicsi haderőnk fejlesztése, lépésről lépésre, több éves GDP. :)
    Most állítunk fel egy harckocsi és páncéltörő zászlóaljat, egy tüzér osztályt, Tatán.
    Miért lenne lehetetlen, mondjuk az elkövetkező években újabb eszközök beszerzése, mint erre szándék van, ha jól tudom.
    Két szárazföldi dandárunkat illene képessé tenni az összfegyvernemi harcra. Pontosan egy esetleges agresszióval szembeni hatásos fellépés okán.
    Persze, komoly támadást egy ilyen kis méretű erő nem állít meg, tehát a megfelelő tartalékkal is rendelkeznünk kell majd.
    Most van talán politikai akarat ahhoz hogy ebbe az irányba indúlunk.
    Majd kiderül persze.

  125. Littlejohn
    „Az össz-fegyvernemi képesség visszaállítása szerintem, ma több évi GDP-be kerülne, és akkor nem számoltam a társadalom reakciójával”

    Teljes mértékben egyet értek veled. Van itt elég össztársadalmi probléma amelyeket megoldására kell inkább költeni a rendelkezésre álló forrásokat.

  126. kovikopasz !

    Sajnos, a Honvédség is komoly „össztársadalmi” probléma, amire szintén költeni kell.
    Tetszik, vagy sem, ez bizony így van.
    Nem akarom megállítani benned az ütőeret, de jobb ha tudod, egyre többen emlegetik, illetékesek, vagy illetéktelenek, a sereg nehéz fegyverzetének teljes cseréjét.
    Ami a társadalmi megítélést illeti, úgy gondolom, kellően alapos, türelmes kommunikációval, el lehet fogadtatni egy beszerzést.
    A társadalom amúgy is nagyon keveset tud a hadseregről sajnos, mivel nem igazán érdekli békeidőben.
    Háborúban már szokta érdekelni. :)
    A Gripen beszerzés elég húzós volt, mégsem tört ki forradalom, sőt … :)

  127. „A kényszermunka a Gulág tényleg nagyon embertelen volt, de minden szörnyűsége ellenére sem lehet egy lapon említeni az ENDLÖSUNG -al. Úgy gondolom hogy azért a két rendszer a szélsőségeiket tekintve nem egy kategória”.

    Mi a különbség a német vagy a szovjet lágerben halálra dolgoztatott, éhenhalt ártatlan emberek között? Az egyik jobban meghalt, mint a másik? Az egyiket jobban kell sajnálni, mint a másikat? Húzzál innen a kettős mércéddel.

  128. Üdv F1End!

    2012. május 27. vasárnap @ 01:58

    Jogos, ugyanis pontatlanul fogalmaztam. Most nem megyek bele hosszas okfejtésbe, nem erre a részére gondoltam. Ha érdekel, majd egyszer külön kifejtem. De ettől persze még igazad van.
    Az írásod másik fele elgondolkodtatott. Figyelemre méltó meglátás. Erre viszont majd reagálnék.
    1 pipa.

    Kovikopasz vs Molni:

    Amit GrGly már korábban jelzett, please…

    Csak azon gondolkodjatok el, hogy a véleményeitek alapját milyen szempontok alkotják.
    Ha ezt meg tudjátok fogalmazni, akkor kíváncsi lennék arra, hogy ugyanezen szempontok szerint hogyan jellemeznétek az általatok preferált oldal ténykedését.

    Kommunizmus soha nem volt (maximum az izraeli kibucokban anno). Kommunisták? :D
    Olvasta valaki Prus: Fáraó című könyvét? Vagy látta a filmet?

    GrGly:

    „Egyébként véded a kommunizmust, hogy az szocializmus volt, ebben igazad is van, de akkor már ne mondjuk ki a németektre a kollektív bűnösséget.”

    Örülök, hogy van azért, aki képes meglátni egy vitában az elvi hibákat. 1 pipa

    Molni:

    „Ha egyszer balfasz vezetők voltak, akkor minek hívjam őket?”

    Áruld el nekem, hogy egy országban a hatalmat hogyan veheti valaki úgy kézbe és hogyan tarthatja meg, hogy közben balfasz. A balfaszok itt ülnek a billentyű előtt és siránkoznak. És mivel igazságos vagyok: én is közéjük tartozom. De te is. ;)

    „A csatlós államok megfejésével és a gigantikis belső korrupció…” – ez eddig stimmel a jelenre is. Vagy nem?

    „Ugyanis az volt, amit ők mondtak. Minden felelősség az övék és a nagy SZU-é, akik felülről megmondták a “frankót”.”
    A felelősségben azért kicsit többen is osztoznak.

    „Nekem komcsik. A címke nem értekel, az viszont igen, ami mögött van / volt…”
    Valóban érdekel, vagy csak fújod a magadét, pont ugyanúgy, ahogy a szélsőjobbos zsidózik vagy cigányozik? Ugyanis ebben semmi különbség köztetek.
    Ja bocs, Te a jó oldalért vagy fanatikus! De ugyanezt mondják azok is magukról…

    Kinek lehet hinni?

    Aerophyl:

    2012. május 27. vasárnap @ 09:47

    1 pipa

    Germanus:

    Nos, ahogy ígértem, ma akartam egy „ütősebb” témára visszatérni Németországgal és Oroszországgal kapcsolatban. Rövidesen írok róla pár gondolatot.

    Üdv: M

  129. Üdv!

    Germanus tegnapi (2012. május 26. szombat @ 19:40) hozzászólásával kapcsolatban néhány gondolat:

    Németország a mai napig legyőzött és megszállás alatt tartott ország. Hagyjuk a demokratikus meséket, a lényegen semmit sem változtat a csomagolás.

    A győztes hatalmak közül egyedül az orosz vonult ki. Ennek örültek a németek, amit meg is értek. Pont ennyire örülnének annak is, ha lassan az angolszászok is elhordanák magukat onnan. (Aki nem hiszi, az kérdezze meg akármelyik németet. Én eddig ugyanis csak ilyennel találkoztam.)

    Németország saját regionális hegemóniát kíván kiépíteni. Az angolszász központok a katonai mellett pénzügyi nyakörvet is raktak az egyesült Németországra. Miután velük működtetik és finanszíroztatják Európát, Berlin úgy gondolta, hogy akkor viszont a német játékszabályokat is vegyék figyelembe.
    Nos, ez rövidesen kiderül, hogy megy-e vagy sem. Athén, Lisszabon, Madrid, Róma.

    Ha nem megy, akkor bomlás. Az angolszász világhatalom a gyengülés tüneteit mutatja, bármelyik térséget is veszem alapul.

    Az USA-nak erőteljesebben kell benyomulnia a távol-keleti régióba, mivel a riválisok ott eleve igen erős pozíciókkal rendelkeznek. Gondolom a távol-keleti folyamatokat nem kell részletezni, fő vonalakban mindenki képben van.

    A másik fajsúlyos régió a Közel-Kelet. Az angolszász hatalom itt is komoly pozíciókat kell, hogy fenntartson. Európa csak ezután jön.

    Emiatt Európában csökkent az eddigi amerikai-brit befolyás. Sárközy bukása ráadásul ismét előtérbe hozta a francia különutasság erősödését.

    Az EU egyre inkább rá van utalva Berlinre. Amíg Berlin egy rogyadozó pénzügyi rendszert próbál fenntartani, addig erőforrásai olyan módon le vannak kötve, hogy nem tud valós erejéhez mérhető saját „uniót” létrehozni.

    Az európai pénzügyi válság, az amerikaiak erőátcsoportosítása valamint a francia fordulat esély adhat Berlinnek. Ebben Oroszország Berlint támogatni fogja. Támogatni, mert Berlin esetleges lépései így vagy úgy a mostani rendszer bomlását gyorsíthatja fel. Ez pedig óhatatlanul a NATO végét is jelentheti.

    Moszkva minden támogatást megad a németeknek azért, mert Berlin ugyanúgy nem fogja akadályozni cserébe az oroszok új birodalmi törekvéseket. Sőt, ha jobban belegondolok, a német-orosz gazdasági együttműködés erősíti Berlin pozícióit Európában, Moszkva pozícióit a volt SZU térségében (Eurázsiai Unió).

    Ez a folyamat magában hordozza az angolszász és francia hatalmak régi félelmét, mivel egy Berlin-Moszkva tengellyel szemben London és Párizs nem operál. Egyszerűen se gazdasági, se demográfiai, se katonai szinten nem tudnák ellensúlyozni a keleti vonalat.
    Az USA meg éppen most viszi át maradék erőit a Távol-Keletre, mert globálisan Ázsia fontosabb az USA stratégáinak, mint Európa.

    Terminator kérdezte egy cikk kapcsán:
    „Mirol szolt ez a NATO csucs?”

    Röviden:

    Az európai NATO tagállamok specializált katonai erőt hoznak létre, amely gyakorlatilag NATO haderőt jelent. Az államok külön-külön csak egy adott képességnek lesznek a birtokában, ami önmagában nem sokat ér. Csak az együttes NATO irányítás alatt működik. Ezt pedig az USA irányítja. És az USA irányította NATO továbbra is lebegteti a nukleáris küszöb kérdését még doktrinális szinten is. Azaz akkor vetik be, amikor a legfőbb vezér úgy dönt és kész.

    Mivel az USA a fő erőit kénytelen a Közel-keleten és a Távol-keleten összpontosítani, így Európát olyan, még erősebb függőségi viszonyban akarja tartani, amely alapján Európa nem tud külön utakra lépni.

    Rakétavédelem:
    Szándékosan kiélezett orosz-amerikai szembenállás, amely közvetlen európai-orosz katonai szembenállást jelent. Meg kell akadályozni az orosz-európai együttműködés elmélyülését.

    Európai pénzügyi válság:
    Kinek is jó ez?

    Üdv: M

  130. Ezt tegnap este (éjfél körül) írtam, csak valamiért nem küldte el:

    Molni

    Megértem, hogy érzékenyen érint a téma, de finoman! Megint Csepel-szigeti a stílusod! (Mondom ezt úgy, hogy mi „kulákok” voltunk és hát nem tejben-vajban fürödtünk anno, meg én is a Csepel-szigetről származom)

    Kovikopasz

    „Andorka Rudolf: Bevezetés a Szociológiába”
    Azt nem tudom, hogy szociológus vagy, vagy csak érdekel a szociológia, nekem is kellet tanulni és hát nincs túl jó véleményem se a „szociológia tudományról” se a művelőiről. Ez személyes tapasztalatokon nyugszik, bár nem vagyok elő ítéletes, veled sem leszek az.
    AZ ELŐZŐ RENDSZER ÚGY VOLT SZAR AHOGY VOLT!!! AMÚGY A MOSTANI IS SZAR CSAK KEVÉSBÉ! Jelenleg ennek örülünk, mert ez van. Én és még páran tudjuk, hogy lehetne jobbat is csinálni, de nem lesz jobb. Ennek oka bennünk magyarokban keresendő. Most nem írom le, hogy milyen világrengető baromságokról próbáltak engem meggyőzni a szociológusok, de maradjunk annyiban, hogy a realitás érzékük 0.
    Ha akarod majd kifejtem de az nagyon OFF lesz…

  131. Jó kis írás Montezuma. Tőlem is ment a pipa. Egyébként ezért nem kéne a németeket magunkra haragítani. Oroszokkal is javítani kéne a viszonyt. Én úgy látom, hogy alapvetően se a németek se az oroszok nem tekintenek ránk ellenségként. Most nem túl jó a kapcsolat, de ezen könnyen lehetne javítani. Gyakorlatilag jó közép-európai szövetségesük lehetünk, mert:
    1. Stratégiailag jó helyen fekszünk.
    2. Mert nem veszélyeztetjük egyik ország befolyási övezetét sem.
    3. Gazdaságilag nem jelentünk konkurenciát. (németek-ipar,oroszok-nyersanyag,magyarok-mezőgazdaság)
    4. Kölcsönösen jó piac vagyunk egymásnak.
    5. Akár a két ország közti szárazföldi kereskedelmi kapocs is lehetünk, ha a lengyelek ezt valamiért gátolnák.
    6. Oroszok eleve teret akarnak nyerni a térségben.
    7. A németek hagyományosan szeretnek nálunk beruházni. (történelmünket végignézve szinte mindig a „német tőke” volt ami nagy számban bejött, még most is!

  132. @Montezuma

    Már te is? Tökmindegy, hogy minek hívód az előző rendszer kiszolgálóit. Attól, hogy engem Molnibalage-nak vagy Molnár Balázsnak hívsz én nem változom meg…

    Németország a mai napig legyőzött és megszállás alatt tartott ország. Hagyjuk a demokratikus meséket, a lényegen semmit sem változtat a csomagolás.

    Ki? Hol? A Brit Rajnai Hadsereg tudtommal megszűnt. A jenkik még vannak néhány támaszponttal vannak jelen (USAF). Emlékeim szerint a US Army-nak nincs állandó jelleggel Németországban állomásozó csapata és az ott állomásozó katonai erők soha nem avatkoztak be a NSZK demokratikus működésébe, nem döntöttek meg egyetlen német kormányt sem. Egészen „apró” különbségek….

    Komolyan mondom, hogy majd lefordulok a székről…

    A győztes hatalmak közül egyedül az orosz vonult ki.

    Honnan? Jaaaaaaaaaaaaaaa, hogy 1991-ben mert nem tudta fenntartani a jelenlétet? Na, ennyit a csomagolásról… Nem azért vonult ki, mert olyan fúderendesek voltak…

    1991 előtt Ausztriát leszítva nem vonult ki az orosz sehonnan. Mintha rémlene, hogy felajánlották Kádárnak, hogy innen is kimennek, de kettőt találhatsz, hogy miért utasította el. (Ide most leírnék egy olyan jelzőt, ami nyomdafestéket nem tűrne, az ziher. )

    1968-ig után a Csehszlovákoknál nem voltak szovjet csapatok, talán csak Romániában nem voltak. Lengyeleknél meg az NDK-ban, meg aztán ihaj, hogy mennyien voltak…

    A jenki erők azért voltak Németországban, mert kérték. Ha kellemetlen lenne, akkor mai is meg lehetne kérni, hogy távozzanak. Hogy mennének -e, azt nem tudom. Ellenben az amerikai jelenlét poztív hatása az, hogy aa is fenntartanak olyan támaszpontokat, amit ha távoznának, akkor be kellene zárni. Jé, Pápa hogyan maradt életben? Ház kb. így. Taszárral mi történt. Bezárták. Ej…

    A Németországban élő jenki katona meg szerinted hol költi el pénzét…?

  133. „Amíg Berlin egy rogyadozó pénzügyi rendszert próbál fenntartani, addig erőforrásai olyan módon le vannak kötve, hogy nem tud valós erejéhez mérhető saját „uniót” létrehozni.”

    Mert nem is akar.

    Na meg amúgy is meglenne igazából az ellenérv mindegyikre.

    Az Eurázsia Unió=Szovjetunió
    És ha hasonlót akarnának a németek is az is meglenne pecsételve =
    Nemzetszocializmus fasizmus meg stb.

    Molni

    A németeket azért még nem tudná leverni a Lengyel.
    Viszont 10 év múlva nagyon is elképzelhető hogy lesz annyi ereje .
    Főleg ha vesznek f-35gépeket is .

    „Kinek is jó ez?”

    Senkinek.

  134. molni

    Szerintem a lengyel haderő nagyon messze van a némettől.Amiben talán pariban lehetnek az a légierő de abban sem vagyok biztos(ha leszállítják az összes EF-2000-et akkor meg totális lesz a német fölény).

    kovikopasz

    Itt írogatott valaki tegnap könyveket arról,hogy a nácik nem egyenlők Németországgal…Látom sok értelme volt.

  135. dudi

    Avagy sem. Vannak Leo 2-esek + tonna számra mindenféle t-54,55,72 verziók + modernizációk (pl Pt-91). Ha a méretre ugyan majd 2x akkora a német, de ha a németek folytatják a további leépítéseket, még azt is megélhetjük, hogy nagyobb lesz a fele annyi lakosságú lengyel haderő, mint 2x akkora német. Légierőnél meg az lesz a durva, ha tartják a terveket, s lesz lengyel f-35… Akkor bye-bye EF!

  136. sulyid

    Leopardból a németeknek több és modernebb van…Az ezer éves T-72 klónokat ugye csak viccnek szántad(és akkor a többire szót sem pazarlok)?

    „Légierőnél meg az lesz a durva, ha tartják a terveket, s lesz lengyel f-35… Akkor bye-bye EF!”

    Ha a németeknek meg lesz csillagrombolójuk akkor meg a Földnek van vége.
    Még 10-20 de inkább 20+ évig biztos ne lesz F-35 a lengyeleknek.

    molni

    Ha ma megrendelnék a lenygyelek az F-35A-t mikor lenne abból egy bevethető század?

  137. F1End:

    Továbbra is fenntartom, hogy nagyon figyelemreméltó gondolatokat írtál le. Többször elolvastam, de mindig maradt bennem egy kérdőjel. (Ebből is látszik, hogy ez nem egy giccs hozzászólás volt.)

    „A háborúk jellemzően nem anyagi okok miatt törnek ki.”

    A háborúk stratégiai okok vagy hibák (de a hiba is egy ok) miatt illetve révén törnek ki. Ennek egy része anyagi ok is lehet, de ezen kívül van még számos összetevője.
    Ezek az összetevők azok, amivel a hatalom mozgásba hozza a „vérkeringést” a háborús gépezetben (anyagi és gazdasági érdekek, propaganda és manipuláció: vallás, jog, erkölcs, stb…).
    Ezek csak eszközök.

    Most unalmas szakasz jön, csak gondoltam szólok előre… (a véleményem alapja :D )

    1. „Ezzel szemben a “tisztán” vallási, “tisztán” erkölcsi, “tisztán” jogászi vagy “tisztán” gazdasági indítékokból folytatott háború értelemellenes lenne.

    A valóság összetett. A valóságot leíró formulák mindegyike valamilyen aspektusból modellez. Nyilvánvaló, hogy egy gépészmérnök egy vezetékrendszert a saját kiemelt szempontjai szerint modellez. Neki nem az fog problémát jelenteni, hogy a vezetékei alá esetleg egy hidat is be kell majd építeni, hogy az a valóságban is működjön. Ez nem az ő dolga.
    De ettől még a modell (terv) jó lehet és meg is valósulhat. Ha például megépül hozzá a híd.

    Ezt a példát szándékosan hoztam fel, mert a tisztán modellezett gépészrendszer nem a valóságban is működő komplex rendszerrel azonos. De ettől még jó az alapelve.

    2. „Az emberi élte e területeinek specifikus ellentéteiből nem vezethető le a barát/ellenség-csoportosítás és ezért a háború sem.”

    Ha egy mérnöki munka során (pl. bármilyen tervezés lehet) adott hatásokat mindenféle tényezők nélkül csak önmagukban ömlesztve veszel figyelembe, az nagyon durva mellélövés lehet. Akár nagyságrendi.
    Tehát az egyedi aspektusok szerinti hatásokat (vallási, erkölcsi, jogászi, stb.) illik valamilyen kombinációs tényezővel/tényezőkkel, stb… figyelembe venni.
    Egy mérnök így modellezi a valóságot – a modellt próbálja egyre finomabban a valósághoz hangolni. (Ez nagyon művészien hangzott.)

    Tehát ellent kell mondanom. Szerintem vallási, gazdasági, politikai (erkölcsi és jogászi kategória) okokból törnek ki a háborúk. Ezeknek pedig egyetlen közös gyökerük van: a stratégiai cél.

    Alapok: a hatalom stratégiai célja – Csak akkor tudok dönteni a Hogyanról, ha tudom a választ a Mit? kérdésére.
    A háborúk kitörésének az oka stratégiai kérdés. A háborús helyzet kirobbantásához vezető módszerek pedig lehetnek politikai, gazdasági, jogi, vallási vagy katonai területről valók.

    Bizonyítani csak indirekt logikai módon tudom:

    Ha katonai hatalmak képesek háborús övezetekben tartósan békét fenntartani, akkor értelemszerűen megvan a képességük arra, hogy háborúkat is tudnak kezdeményezni. Háborúk kirobbantása vagy engedése (!!!) olyan, mint amikor a szelepekkel játszol és a szelepek változó működtetésével tartod fent a dinamikus egyensúlyt.

    Kétféle módon szoktak háborút csinálni:
    – katonai támadás (nagymértékű erő koncentrálás)
    – visszavonulás (megteremted a szükséges „űr”-t, ahhoz, hogy a kisebb erők és érdekek közvetlenül ütközzenek, „nyíljanak a szelepek”- effektus)

    Végezetül:
    Nagyon jó kis írásod volt, megdolgoztattál rendesen F1End! Emiatt adnék még egy pipát, ha lehetne!

    Üdv: M

  138. Sulyid jaj má ,ne magyar szokásból indulj ki , Németországba ha valamit ideiglenesen kivonnak azt le zsírozzák és fedett helyen tárolják , nem úgy mint itt hogy valamit kivonnak ki teszik a rétre oszt jó napot , és a szerelők meg esnek neki kannibálkodni . Ott nem az államtitkárok párt kutyusok luxus lakhatására megy el a pénz , meg ügyeskedésre meg lakomákra.

  139. A polskik sose fogják legyőzni Németországot ezt jegyezzétek meg. Amúgy ha tényleg bomlana az Unió meg NATO és nagy káosz lennek , sógorok megindulnának , szerintetek ki segítene az országnak esetleg a románok? :o) :o) :O)

  140. Molninak:

    Azt gondolom, hogy akik idejárnak olvasgatni és írogatni, azok többnyire érdeklődő, intelligens (néha persze rendkívül modortalan) emberek, akikkel lehet érdemben agyalni.

    Egyszer már utaltam rá, hogy engem kicsit zavar a rohadt komcsizsidócigányniggersárgaruszki propaganda. Mindegyik oldalé zavar.
    Ez nem megoldás, ez hárítás. Ez a szemlélet mindig ugyanabba a végeredménybe torkollik.

    Azért nem tudok Veled stratégiai szinten elmélkedni semmiről, mert félidőben mindig leragadsz a szokásos lemeznél és akkor nincs tovább.

    M

  141. Monti én egyszerű vagyok mint a fa tipli , és engem tisztára össze zavarsz , bizonyos népek nemzetek esetében létezik nemzeti büszkeség, amiért már korábban is robbant ,robbantak é,s fognak kirobbanni háborúk ,ezzel te és mások valamiért nem számoltok.

  142. Amúgy a háborúk legfőbb oka az élettér és erőforrás szerzés, vagyis a hosszútávú haszon. Ez a haszon sok féle lehet, de ezek nélkül nincs háború max. fegyveres konfliktus. (a kettő nem ugyan az!).
    Amúgy hozzá tenném még, hogy az emberiség alapállapota nem a béke hanem a háború. Szóval a béke a kivételes és rendhagyó dolog, nem az ha háború van.

  143. Az első világháború utáni békeszerződés úgy meg alázta a német népet , + még a franciák bevonulása , ha bárki azt mondta volna hogy minden német elveszti az egyik karját és egyik szemét , cserébe a franciákat és az angolokat a földbe döngöljük ,a lakosság 80% bele ment volna , ezt használta ki Hitler.

  144. Germanus:

    A nemzeti büszkeség és tudat is alapul valamin. Ez önmagában előjel mentes, azaz nem jó vagy rossz. Tömegek „irányítására” rendkívül alkalmas eszköz. Még ezzel sincs baj.
    A gond ott kezdődik, amikor ezt olyan események érdekében kezdik felhasználni, ami egyébként nem érdeke magának a nemzetnek, maximum egy szűk haszonélvezői körnek.

    Afganisztán vagy Grúzia kérdése kőkemény geostratégia. Nem nemzeti büszkeségből mentek az orosz tankok vagy az amerikai bombázók.

    Üdv: M

  145. Nem egészen az Afgán háborúba nem menjünk bele mert ott több van a háttérbe mint mondanak (nem véletlen kell az a föld mindenkinek) az elhelyezkedése stratégiai a talibán kormány „mozgalom” (nem al-kaida) támogatta az al-kaidát ami veszélyes no meg ott az ópium és a fű ami nem kis üzlet se a fekete gazdaságba se a gyogyszergyártásba emellett Afganisztánba nem nagyon lehet tudni mi van a talajba (itt ritkaföldfémekre gondolok) mert nem nagyon lett feltárva az álandó háborúk miatt (de valami van) arról nem is beszélve hogy jelentős szárazfőldi szállítási útvonal lehetne ha békés lenne vagy a stratégiai elhejezkedését USA szempontjából ami nem kicsi (Irán,Pakisztán,Kína a 3 isztán amivel az orosznak a spájzába kerűlt és (ugyszámolták hogy nyernek stabilizálják az országot majd az isztánokat magukmellé állítják) és ez csak a jéghegy csúcsa.
    Grúzia meg megint egy más tészta NATO tag szeretne lenni és EU egy NATO tag ország Oroszország szomszédságába abba a térségbe nagyon veszéje onnétól kezdve semmit nem tud vele tenni és félő hogy a szomszédok is kapnak a példán és térfelet váltanak emellett gondolod hogy nemkerűlt vólna NATO flotta a fekete tengerre (elvesztette volna az orosz az egyeduralmát a fekete tengeren) egy részleges bekerítést jelentene OO számára egy NATO tag Grúzia (netán követné Azer is akkor még a kaszpin is megjelenne a NATO) és még kismilió indokot lehetne itt is sorólni.
    De a lényeg hogy nem a nemzeti büszkeség vólt a mozgató rugó az csak a duma de a grúz esetbe még annak se használták

  146. Akkor Falkland Argentínának kell már több mint 100 éve és akkor nem tudtak az olajról , csak azt hogy pár szikla , birka legelő és rengeteg pingvin k@ki . Egyszerűen másképp gondolkozunk ami nem baj , csak más a meglátásunk , pl bárhol ha azért bántanak valakit mrt német az engem hergel , és forralja a vérem , ha egy magyart vernek , vagy szórakoznak vele a szomszéd országok az emberek 85%át nem is érdekli.

  147. Figyelj az hogy a nép mit gondol magasról le szarják. A vezetők nem úgy írányítanak ahogy a töbség akarná ezt te is látod gondolom…
    Igen Argentínának Falkland az olaj feltárása elött pont hogy a guanóért a halászterületekért kellett plussz nem beszélve a horn fok közelségéről és szállítási útvonalról.

  148. Képzeld el hogy vannak olyan országok ahol a néppel is foglalkoznak , hogy minél nyugodtabban , egészségesebben , és jobb anyagi körülmények közt éljen. Tudom nehéz elhinni hogy vannak politikusok akik a saját pecsenye sütögetése mellet a nép jólétével is foglalkoznak , nem csak állandóan a saját és párt kutyusok ,haverok ,barátok ,családtagok zseb tömésével ,tudom innen ezt nehéz elképzelni és hihetetlenek is hangzik.

  149. És az segítene Magyarországon egy osztrák támadás esetén , hogy az oroszok elérték a céljukat még hozzá 100% -ban . Na az én agyam túl egyszerű, a ti kombinációs képességeitekhez ,ezért megyek is inkább és sok szamócát tömök az arcomba a szamóca tövekről , mert a káposztán kívül azt is szerettem pá.

  150. 1. Ezt az osztrákok megtámadnak a most leépülő haderejükkel dolgot nem is értem…
    2. A „Nemzeti Büszkeség” arra jó, hogy a katona akarjon harcolni, és a civil szféra támogassa.
    3. Mindig van stratégiai érdek. (hobbiból nincs háború)
    4. Magyarországot katonai értelemben max. Szerbia fenyegetheti (most élnek meg egy hasonlót mint mi Trianonnál—> revizionizmus erősödése—> agresszívebb külpolitika—-> lehet úgy alakul az érdekük, hogy minket is beakarnak vonni majd egy konfliktusba) Egyébként nyílt, kifejezetten ellenünk irányuló agresszió nem várható.
    5. Ha mondjuk nyer a jobbik és külföldről nem kap segítséget nagyhatalmaktól ahhoz, hogy végigvigye a politikáját, akkor én még egy NATO/EU akciót is el tudok képzelni a „Náci” Magyarország ellen! (gondoljátok végig, nekik még Orbán is diktátor, és szerintük diktatúra van XD, Mondjuk a valódi politikai vezetők külföldön is tisztában vannak az igazsággal és ez a „Náci” dolog csak a közvéleménynek szól, hogy legyen egy „casus belli”, közben pedig a jól felfogott üzleti érdekeik miatt fognak megtámadni minket.)
    6. Ha mondjuk úgy adódna a helyzet, és mi kezdenénk háborút, (nem provokálnak minket), akkor egyértelműen Erdély lenne a cél.
    Miért is???
    *Mert a „Nemzeti büszkeség” szöveg a társadalomban azonnal hatna.
    *Mert Erdély biza tele van ásványkinccsel (Arany!)
    *Van egy komoly magyar kisebbség aki azonnal a mi oldalunkra állna.
    *Történelmileg indokolható a cselekedett.
    *Hivatkozhatunk a lejáró Trianoni békeszerződésre. (nemzetközi jog)
    *Jelentős lélekszám növekedése az országnak—->több emberre jut ugyanakkora államadósság például
    *Külpolitikai támogatást könnyen tudnánk hozzá szerezni (Románok a környéken már mindenkibe belerúgtak+ Oroszok érdeke is lehet a dolog)
    Szóval számtalan okot/indokot/magyarázatot lehetne még ezeken felül találni mondjuk Erdély visszafoglalására és ezek közül az utolsó a „Nemzeti Büszkeség”.
    Remélem a MagyarországRománia/Erdély jó példa volt arra, hogy miért és hogyan törnek ki háborúk. Semmi köze nincs a nemzeti büszkeséghez, az csak egy eszköz!!!

  151. Viszont a németekkel ellentétben gyak. erőteljesen modernizálja és fegyverzi újra a haderejét, s még mindig rajta tartják a szemüket a német és orosz kollégákon.

    Persze a németek is szintet tartják magukat, de náluk inkább a csökkentések, leszerelések jellemzőek, noha ők is folytatják a modern eszközök beszerzését.

  152. @fip7

    Külpolitikai támogatást könnyen tudnánk hozzá szerezni (Románok a környéken már mindenkibe belerúgtak+ Oroszok érdeke is lehet a dolog)

    A közvetlen környezetünk szerintem inkább vennék fenyegetésnek, hogy vissza akarjuk szerezni a hozzájuk is csatolt területeket, ha Erdélyt esetleg betámadnánk. Szlovákok legalábbis minden bizonnyal borogatnák az asztalt, de a szerbek is.

  153. GrGLy

    Ez igaz, de ha más területet szúrunk ki ott még ennyi sincs. Amúgy az Erdélyes dolgot példának szántam arra, hogy milyen érvek menténk épül fel egy háborús célkitűzés. Amúgy a legtöbbször olcsóbb elkerülni egy háborút, mint megvívni azt.

  154. Ha Magyarország bármely, korábban elcsatolt magyarlakta területre jelentené be az igényét akkor az összes állam, aki érintett lehet még ilyen kérdésben azonnal összezár.

    Az egykori magyar területek kérdésében a legtöbb nagyhatalom egyet fog érteni: nem.

    Nem azért, mert haragszanak, hanem azért, mert túl sok területet és államot érintene, ami szintén dominó effektust indíthat nyugatabbra is.

    Ez pedig már nagyhatalmi érdekek kérdése. Persze, mindenki érti, hogy talán nem volt teljesen fair ez anno, de ez nem számít. A magyarok kedvéért semelyik nagyhatalom nem fog még csak moccanni sem, nemhogy még egy adag sz@rt kiönteni az amúgy is billegő biliből.

    Kivéve, ha valamelyik balhét akar szítani.

    M

  155. germanus Dániából írok nem othonról…
    És épp ahogy leírtad. „vannak olyan országok ahol a néppel is foglalkoznak , hogy minél nyugodtabban , egészségesebben , és jobb anyagi körülmények közt éljen” és épp ezért nem fér bele ezeknek az országoknak hogy csak úgy háborúzgassanak pláne haszon nélkül csak azért hogy a vélt nemzeti büszkeség ne sérüljön ( hozzáteszem azt hogy attol hogy a nép töbsége akar valamit még nem jelenti azt hogy a vezetők is úgy gondolják és úgy is lessz és nem kell ehhez egyből háborúra gondolni de ha a úgylennének a dólgok ahogy a nép akarja akkor 4 ft ért autóznál 1 ft ért vennéd a kenyeret a minimálbér meg 1millio forint lenne…)

  156. Dudi ti milyen tájékozatlanok vagytok wazze , nem is tudjátok hogy osztrák kézben van a kb 500 ezer hektár magyarországi föld , a jobbik szerint 1 millió hektár , a magyarországi osztrák nagykövet szerint csak 250 ezer hektár . Na lényeg mi lényeg az osztrák gazdák hektárját 1,5-3 millió közt vették meg , Viktorunk egyesek szerint ingyen mások szerint 400 ezer forintért akarja kisajátítani , mivel megszegték a földvásárlási tilalmat mert ki használták a kiskapukat , tehát hektáronként egy osztrák bukna 1 és 2,5 milcsi közt 500 ezer hektárnál az szép pénz. Amúgy régen miért jöttek és miért voltak itt oly sokáig , hát mert ők a sógorok. :o)

  157. Úgy van ahogy dudi mondja pluszba hozzátenném hogy az Osztrák államé ezek a földek? Nem hanem Osztrák állampolgároké. (nem mondom hogy ez jó így..) De attol hogy egy osztrák állampólgár vesz földet magyarországon mi köze az osztrák államnak? Vagy azthiszed az Osztrák parlament kiadta hogy X-Y vegyen földet Magyarországon utánna meg majd jó megszáljuk??? Germanus válszd szét az államot az állampolgároktól a kettő nem egy fogalom ezt magyarázom neked már az eleje óta hogy tökmindegy mit csinálna a nép ha az állam nem ért vele eggyet nem lessz és tök mindegy mit csinál az állam az még nem jelenti azt hogy az a nép döntése és akarata.

  158. Szerinted javítaná a kapcsolatokat Ausztriával , ha a gazdálkodói zsebéből hirtelen a Magyar állam pár milliárdot kiszedne , de mint írtam korábban Magyarország Nato EU tag marad és nem lesz semmi gebasz mert fikció ,100 éve még monarchia volt ki tudja mi lesz 50 év múlva. Most a nyugati sajtóban divat az országot verbálisan rugdosni , így diktatúra így sajtó szabadság és stb .

  159. Igen csak hogy benne vagyunk egy Európai Unió nevű unióban és ezért nem lehet törvény hogy külföldi állampolgár nem vehet földet Magyarországon.
    Ennyi erővel üzletet se nyithatna gyárat se létesíthetne stb.
    Magyar állampolgárként te vehetsz bármelyik EU-s országban termőföldet házat nyaralót bárminemű megkötés nélkül (természetesen azokat leszámítva amik az állampolgárokra is vonatkoznak) és akkor csodálkozik a magyar vezetés hogy hargszanak rá amikor ő meg ijen intézkedéseket hoz. Francnak nyomták le a főld árakat (ja hogy a kárpotlási jegyek miatt…) akkor most ne hőbölögjenek mert a privatizációba a narancsosok is nyakig benne vóltak ha jóltudom ültek akkor is a parlamentbe.

  160. dudi:

    Azért maradjunk annyiban, hogy aki ma a magyar parlamentben van az mind demagóg. Ezért lehetnek ott. Értelmes programmal ma Magyarországon nem lehet választást nyerni. Ennek több oka is van és ez mind a lakosságban keresendő. A másik meg az, hogy a választási rendszer nem is engedi, hogy komoly hátszél nélkül bárki elinduljon a választásokon. Azok akik ma a hatalomban vannak, ott is akarnak maradni. Ez ilyen egyszerű.
    A földekhez visszatérve:
    Jogilag minden föld a Magyar Köztársaság tulajdona. Az is amin a házad áll. A tulajdoni lapot vedd úgy, hogy ez a bérleti szerződésed. Annyit jelent, hogy fizettél a földért és most használhatod. Pont. Ha az állam ki akarja sajátítani akkor kifogja, és ha jófej még kártérítést is fizet neked. (magántulajdon védelme)
    Viszont sajnos az szomorú, hogy nekünk nem éri meg művelni a saját földünket, csak az osztráknak. Ez is sokat elárul arról, hogy milyen jól áll a Nemzet…

  161. „Viszont sajnos az szomorú, hogy nekünk nem éri meg művelni a saját földünket, csak az osztráknak. Ez is sokat elárul arról, hogy milyen jól áll a Nemzet…” Fip nekem van földem , igaz nem búzát és kukoricát rakok bele, hanem fokhagymát , málnát , káposztát, szamócát , ami jobban megéri mint a búza és a kukorica viszont 20x annyi munka van vele.

  162. Hagyd már ezt a diktatúra sajtószabadság mizériát be vagy hülyítve senki sem mondja kérdezz meg bárkit aki külföldön él és dolgozik az hogy kissebb nagyobb újságok X-edik oldalán szerepel egy pármondatos bekezdés ami ilyen az semmit nem jelent gondolkozz kérlek szépen hol olvasol te mondjuk a belga vagy holland politikai hejzetről mejik újságba na pont ennyit olvasnak kint is magyarországról ne hagyd már magad behülyiteni ilyen hülye dumákkal sokan az Union bellül lehet meg se tudnák mondani hogy unios tagok vagyunk vagy sem vagy hogy milyen régióba tlálható az ország (50%a balkánt mondana) nem körülöttünk forog a világ. Ha szarságot csinálunk lebasznak ha jót nem veregetnek válba miért is tennék hisz csak azt tesszük ami a kötelességünk mert a tagsággal kötelességek is járnak nem gyűlőlnek vagy utálnak minket max a szomszédok az osztráknak meg még csak az kellene hogy magyar területeket szerezzen magyar lakossággal ha ingyen felajánlanák nekik se kellene neki nem hogy háború árán…

  163. Fip azt nem mondta hogy őket le szeretnél , csak arról tudok amit láttok ,hallok, tapasztalok nekem is ajánlottak osztrákok pénzt a földért és én nem adtam , én venni szeretnék még . (csemege szőlő , piros paprika , levendula is jól hozna)

  164. germanus

    Örülök, hogy neked megéri, de akkor másnak miért nem??? Ha annyira megérné nem adnák el a földjüket, vagy tévedek?
    Meg most őszintén, szerinted az őstermelői-kisföldbirtokos rendszer az életképes??? Szerintem nagyon nem.
    Én is szeretem a „háztájit” (nekünk is van), de az csak önellátásra jó. Árban nem piacképes. Minden terméknek, így a mezőgazdasági termékeknek is megvan a „termelési optimuma”. Nem vagyok mezőgazdász, de tuti 30-40 hektár alatt a gabona termesztés nem piacképes, de pl: 1 hektáron már tök jól lehet fóliázni. Szóval lehet a magyar termelők nagy része analfabéta ahhoz amit csinál vagy nem tudom. Sajnos a „szocializmusnak” hála kihalt szerintem a képzett paraszti réteg és ez mindenre rányomja a bélyegét.
    Továbbá érdemes lenne elgondolkodni a „hangya szövetkezeti rendszeren” Lehet föl kéne éleszteni. Meg lehet az államnak kéne saját feldolgozó ipart kiépíteni, mert az ázsiai piacra csak feldolgozott tartós termékekkel lehet betörni. (Bár az EU kvótázza a feldolgozó ipart, talán nem véletlen, de az a mi hibánk, hogy kb semmire sincs kvótánk)

  165. Figyi 1 hektár szamócán ha ügyes vagy annyi hasznod van mint 10-12 hektár búzán , de a búzával kevés a munka az is traktorral , szamócát kézzel kell szedni , és el is kell tudni adni és olyannak aki fizet is érte na itt a bibi.

  166. Azt nemtudom ki választotta azt az együttest de az tény hogy se az idei se a tavalyi magyar indulóról nem hallottam még elötte soha.
    Az meg hogy Kanadába az megy hogy ne menne amikor a dzsipszik menekült státusszal mennek ki ők csinálják a negatív reklámot de elhoheted nekem hpogy egy átlag kanadai nem tudja hogy magyarország hól van sőt szerintem sok még azt se tudja hogy létezik max az ilyen hírekből ami valjuk be nem az esti híradó fő híre vagy a megszakítjuk adásunkat kategória… A földre visszatérve miért verték szét a TSZ eket nállunk megmaradt szerencsére othol és a faluba az embereknek az az egyetlen munkahely (aki nem akart vagy nem érte meg földetművelni eladta a TSZnek most ZRT ) de még a mai napig is beadhatod bérbe neki minimum 5 évre müvelésre terményért vagy kp-ért. Miért nem csinál az állam is ilyen ZRT-ket és vásárólta vólna fel ő a földeket (csak nem félt hogy még a végén munkát teremt)

  167. germanus

    „és el is kell tudni adni és olyannak aki fizet is érte na itt a bibi.”

    Ezért írtam az állami feldolgozó ipart, amihez kell egy állami exportőr.

    szittya88

    „Miért nem csinál az állam is ilyen ZRT-ket és vásárólta vólna fel ő a földeket (csak nem félt hogy még a végén munkát teremt)”

    A miértre nem tudok választ adni, de előző kommentemben a Hangya szövetkezet az pont az nagyjából az amiről beszélsz;)

  168. Eladás erre jó az Unió ami nincs kihasználva a magyar árut is eladhatod külfőldre nem csak a külföldi jöhet be az országba csak ezt bizony a termelőknek kell megszervezni összefogással és nem azt várni hogy majd más megcsinálja az ember hejett vagy majd az állam segít (hijába lenne a dolga nem segít) fogjatok össze alapítsatok közösen egy válalkozást és fel kell venni a kapcsolatot külföldi kereskedőkkel.

  169. Mert ki kell mondani a magyar nem az a tipikus zöldség gyümölcs termesztő , inkább búza , kukorica ,állat hizlalás(ezek most nem túl jövedelmezők ) nincs pénze csöpögtetőre , fóliára üvegházra . Ellenben az osztráknak hollandnak van . http://www.ingatlantajolo.hu/ingatlan_hirek/0,0,1402/Kulfoldiek_vasaroljak_fel_a_hatarmenti_teruleteket.html Ez nagyon off és nagyon terjedelmes példa 30 hektár föllőti földeken meg búza kukorica ,repce , napraforgó egy jó traktor és egy jó traktoros ezekből a növényekből 200 hektáron vígan termeszt. Szamóca szedéshez meg 1 hektárra legalább 6-8 ember kell, de egy kiló szamóca 450-1200 ig.

  170. Én mellékesként bort hozok othonról és eladom itt 800-1000 palackot 2-3 havonta és a kutya se segített bementem a borászatokba boltokba érdeklődtem ajánlatot tettem nekik megéri megvenni nekem megéri kivinni és eladni ennyi nem azt mondom hogy milliókat hoz de mellékesnek nem rossz annyi hogy nyitottam egy magánválalkozást és vettem egy kisbuszt ennyi hazjárnom haza kell így betakarja az othonlétem az oda és visszautam és még marad is. A lényeg merni kell belevágni és nem azt várni majd más segít vagy más mególdja hejettem.

  171. szittya88

    Ebben igazad van, csak az a helyzet, hogy ezt az állam tudná nagyban a legoptimálisabban csinálni. Amúgy pont ez lenne az állam dolga, politika tudományi definíciójából következik az, hogy pont erre hozta létre a közösség az államot.

    Germanus:
    Amúgy a búzához csak traktor kell dologhoz, csak annyit hogy pont ez a baj. A zöldséghez-gyümölcshöz kell a melós, ez benne a lényeg. Munkát add az embereknek. Aztán a feldolgozó ipar is ami feldolgozza. Így ha egymillió munkahely nem is, de félmillió simán lehetne ha az állam végezné a dolgát. Kb. 3hónapja írtunk egy pártprogramot, mert volt egy ilyen „verseny” házon belül és hát elég komolyan ráfeküdtünk a gazdaságra, azon belül is a mezőgazdaságra. Ott számoltuk meg rágtuk ezeket végig.

  172. Ami szamócát nem tudok eladni abból bor és pálinka lesz amit persze „nem” adok el mert az túl sokba kerülne. Fip bébi étel gyártásba világ elsők lehetnénk és csak az 200 ezer embernek adna munkát tavasztól őszig. Itt meg nincs meg a kultúrája , gomba termesztés világ elsők voltunk , de sokakat ki nyírtak kitelepítettek az ipar meghalt , most kezd újra talpra állni. Bonyolult ez nagyon .

  173. fip7 igen az állam dólga lenne nagytételbe de ha nem segít marad a kistétel 4-5 termelő összefogásával nem a legoptimálisabb de a semminél jobb és idővel csak jön egy olyan vezetés aki teszi a dólgát de addig is segítene a fentmaradásban és a fejlődésben és kitudja ha az ember munka szinten csnálja napi rendszerességel még bármivé kinőheti magát de ha nem és a hazai piac a fontosabb nekik akkor is mellékesnek megérné a termelőknek mert nem olyan nehéz csak a célországot kell kiválasztani és beszélni angolul vagy az ország nyelvén az anyagiakat meg ne nézzük mert befektetés.

  174. szittya88 szerint:
    2012. május 27. vasárnap @ 19:17

    „Hagyd már ezt a diktatúra sajtószabadság mizériát be vagy hülyítve senki sem mondja kérdezz meg bárkit aki külföldön él és dolgozik az hogy kissebb nagyobb újságok X-edik oldalán szerepel egy pármondatos bekezdés ami ilyen az semmit nem jelent gondolkozz kérlek szépen hol olvasol te mondjuk a belga vagy holland politikai hejzetről mejik újságba na pont ennyit olvasnak kint is magyarországról ne hagyd már magad behülyiteni ilyen hülye dumákkal sokan az Union bellül lehet meg se tudnák mondani hogy unios tagok vagyunk vagy sem vagy hogy milyen régióba tlálható az ország (50%a balkánt mondana) nem körülöttünk forog a világ.”

    Ez nem igaz! Belgiumban anno hetekig szo volt magyarorszagrol a hirekben, a flamand allami radioban napokon keresztul 30-40 perceket beszeltek a magyarorszagi helyzetrol, a „diktaturarol” (rofl), a tuntetesekrol es a tobbi veszedelmrol!

  175. szittya88

    Meg van nekünk egy nagy rákfenénk. Mi nem szép lassan hanem azonnal akarunk nagyon sok pénzt keresni. Ez a fő oka annak, hogy nem megy nekünk magyaroknak ez a vállalkozósdi. Ezért akarunk mi Kínába exportálni amikor olyan tételeket akarnak beszerezni amiket ki sem tudunk termelni… Egyszer egy komimban írtam már erre egy példát.
    De viszont teljesen igazad van, jó amiket írsz. Valóban így kell csinálna ha senki nem segít!

  176. germanus szerint:
    2012. május 27. vasárnap @ 19:23

    „Áh igazad van Szittya elvégre még az Eurovizios dalfesztivál német közvetítésében is azt hozták ki hogy a magyar indulót és Viki választotta személyesen . http://www.youtube.com/watch?v=zDEX-YL-v2k&feature=player_embedded Kanadában is csak 1 héten egyszer van hír hogy a magyar terror és elnyomás miatt a romák Kanadába szöknek , és ott bűnöznek.”

    Itt(flandria) is hasonlo ostobasagokat hordtak ossze, ahelyett, hogy az elhetetlen brusszeli kulvarosokkal foglalkoznanak. Na de mindegy!

  177. Fip nyugika én csinálom , nem szövetkezek ,nincs hitel nekem , hitelre se adok semmit , és elvagyok mint a befőtt , szépen nyugodtan türelmesen . „Meg van nekünk egy nagy rákfenénk. Mi nem szép lassan hanem azonnal akarunk nagyon sok pénzt keresni.” Ott a pont.

  178. „Viszont sajnos az szomorú, hogy nekünk nem éri meg művelni a saját földünket, csak az osztráknak. Ez is sokat elárul arról, hogy milyen jól áll a Nemzet…”

    flip7: Pöpec pldaját adtad annak amikor vki a témához nem ért és ehez képest irgalmatlan nagyszájon adja elő amiről úgy gondolja úgy van.

    Azért mert Gyuri bácsi nem tud megélni belölle mert a hüje 5haon akar búzát termelni mert azzal van ~a legkevesebb munka és emellett szidja a szomszédot (legyen osztrák vagy magyar) akinek meg van 80-120haja és nemhogy megél belölle, hanem 2*viszi telenként rodoszra a családot és amikor nem dolgozik (télen) akkor új Mercit vesz hitel nélkül… mert lazán megteheti.
    Az én egész nagy családomban egy durván gazdag réteg van és az nem az orvos, nem a mérnök, nem a jogász… hanem a ~rendszerváltás óta földet túró paraszt.

  179. jimkirk A tüntetésekről igen az természetes mint ahogy a Londoniról is hallottál te is vagy az Athéniről a dél franciaországiról de az hogy egy ilyen esemény kapcsán valóban szóba kerül az ország nem jeleni azt hogy fojton mi lennénk a téma ezt te is tudod voltunk még a vörösiszap kapcsán is a kunsági erdőtűz kapcsán a Balatonba szakadt Hummer kapcsán is de nem rólunk fojik a cikkezés éjel nappal nagyobb eseményeketz v agy ami bulvár vagy mind2 plágium persze hogy leadják máshol is és írnak róla de a napi belpolitkáról nincs szó kivétel ha ez mást is érint mint a föld kérdés mert ott az osztrák földbirtokosok érintettek de ez a hír swédországban már nem jelenik meg mert ottani állampolgár nemigen érintett ha meg mégis kap egy kis cikkett interjut az Xedik oldalon apróbetűvel az időjárás és a hirdetések között.

  180. Fade szerint:
    2012. május 27. vasárnap @ 20:11

    „flip7: Pöpec pldaját adtad annak amikor vki a témához nem ért és ehez képest irgalmatlan nagyszájon adja elő amiről úgy gondolja úgy van.”

    Te meg pöpec ellenpéldája vagy az értő olvasásnak;) Ha végig olvasod az összes komimat és értelmezed őket rájösz, hogy mekkora butaság amit rólam írtál;)

  181. Üdv!

    Molni és Kovikopasz

    Úgy gondolom, mostanra kicsit higgadtak a kedélyek, szeretnék néhány gondolatot megosztani Veletek. Nem kell aggódni, nem vitaindító lesz – csak olyat írok, amit senki sem vitathat.

    A La Manche csatorna az nem az orosz sztyeppe.

    Ez annyit jelent, hogy Európa nyugati fele egészen más adottságokkal, ebből eredően eltérő kultúrával rendelkezik, mint a keleti rész. A tradicionális világ megelőzése az európai felvilágosodás korától indul majd a technológia robbanásszerű fejlődésével az ipari forradalomban teljesedik ki. Ez alapozza meg a mai Nyugat világelső szerepét.
    A technológiai és a természettudományos kutatások és ismeretek eredményeit Nyugat-Európa volt képes a leggyorsabban és a leghatékonyabban adoptálni és felhasználni, amely annyit jelent, hogy abban a korszakban azokkal a társcivilizációkkal körbevéve Nyugat-Európa adottságai és kultúrája volt a leginkább megfelelő egy iparosodott társadalom kialakulására.
    Nyugat-Európa főleg Afrika és Amerika folyamatos „megsarcolásához” szükséges képességek és mechanizmusok kiépítésére fordította anyagi erőforrásait.
    A nagy általános Nyugat-Európából a Brit Birodalom volt az, aki egy külön világot képviselt Európában is.
    Az egykori Brit Birodalom a mai USA és NATO alakjában reinkarnálódott.

    Oroszország Nyugat és Kelet egyszerre.

    Miközben a Nyugat iparosodott és polgárosodott, addig a cári orosz birodalom kőkemény feudális mechanizmusok szerint létezett.
    Addig, amíg a Nyugat szláv és muzulmán (majd indián, bár az tengeren túli) civilizációkkal érintkezett közvetlenül, addig a szláv birodalmat az ázsiai kultúrák irányából is komoly hatások érték. Ez egy sajátos, se nem európai, se nem ázsiai, hanem a kettő valamilyen keveréke, amit nyugodtan tekinthetünk egy különálló civilizációs modellnek.

    Ki a nyertes?

    A II. VH után elkezdődött hidegháborúban a két tábor az alábbiak szerint állt össze:

    USA (a II. VH legnagyobb nyertese) + Európa legfejlettebb része (csak félig lerombolt tömb)
    SZU (a II. VH legnagyobb győztese) + Európa fejletlenebb része (teljesen lerombolt tömb)

    Az USA technológiai és pénzügyi előnyből indulva maga mellett tudhatta Nyugat-Európát. A lerombolt SZU-nak az USA és Nagy-Britannia különösebb szívfájdalom nélkül odaadta a teljesen leamortizált és fejletlen Kelet-Európát.

    Innen indult a nagy versenyfutás 45 éven át. A feudális Oroszországból 10 év alatt iparosodó, külsőségeiben népi és demokratikusnak nevezett, valójában egy erősen centralizált és kontrollált állam épült ki. A nyugati világban ez a folyamat 2-300 év alatt zajlott le, náluk 10. Csodát nem kell várni, egy félig ázsiai kultúra sosem lesz angolszász demokrácia.

    Egy ilyen világbirodalom 45 éven át úgy állta a sarat a világ legfejlettebb és leggazdagabb angolszász világ hatalmaival szemben, hogy közben délről féken kellett tartani egy még régebbi és még erősebb társadalmi kohézióval rendelkező konfuciánus birodalmat is.
    Ebben pedig bizton támaszkodhatott kelet-európai szövetségeseire, akiket hívhatunk a Nyugat „mostohagyermekeinek” is akár. Persze olyan nagyon nem lehetett rájuk támaszkodni, mert akkor összerogytak volna.
    A Szovjetunió 45 éven keresztül képes volt féken tartani Kínát valamint katonai erőegyensúlyt fenntartani az USA-val és a NATO-val egyszerre.
    Véleményem szerint ilyen peremfeltételek mellett, amit az oroszok letettek az asztalra azért nem volt piti. Külön hálás vagyok nekik azért, hogy 1989-ben illetve 1990-ben nem ölték meg a jövőt.

    A másik oldala a dolognak:

    Igen Molni, sok embert kivégeztek a SZU-ban. Elsőként mindjárt azokat a kommunistákat, akik hitték, nem pedig kihasználni akarták a rendszert. Utána még többet, aki kritizálni merészelt vagy potenciálisan veszélyesnek minősült az akkori hatalmi elit számára.

    Az elit szón ne akadj ki. Elitnek lenni kiváltságost jelent politikai értelemben.

    Amikor majd komcsizol, akkor ne feledd: őket már rég kivégezték azok, akik az ő nevükben uralkodtak tovább. (Boleslav Prus: A fáraó című könyvet/filmet ajánlom. Igaz, Egyiptom és ókor, de a séma tökéletes!)

    A szocializmus állami diktatúra volt. Mivel a nyugatnak nem kellettünk így nem maradt más, mint a szovjet „szövetség”. Diktatórikus rendszer volt, mert nem azt tehették Kelet-Európa népei, amit szeretett volna.
    Viszont – és itt a lényeg – a nagy geostratégiai játszmában a SZU így tudta a vazallusokat a maga érdekei szerint irányítani. Ennek voltak pozitív és negatív hatásai és következményei, de ez igaz minden rendszerre.

    Nem akarom megítélni azt a rendszert, volt sok előnye és volt sok hátránya is, voltak jó húzásai meg hatalmas baklövései is. Túl közeli még az egész ahhoz, hogy reálisan, ne pedig személyes behatások vagy pillanatnyi aktuálpolitikai érdekek szerint lehessen ítélkezni.

    Amikor valaki két szóval elintéz nagyhatalmakat vagy birodalmakat, az ostoba ember. Elfelejti azokat a tömegeket és erőt, ami mögöttük állt és amit mozgósítani tudtak.

    Molni, fejleszd kicsit az empátiádat. Képzeld magad egy ilyen birodalom élére adott helyzetben. Te hogyan csinálnád?

    Üdv: M

  182. Montezuma nagyon jó gondolatokat ír, de sokan mások is kiváltották a szimpátiámat itt! Örülök, hogy végre lehet a HTKA-n is beszélni néha mindenféle politikai és társadalmi gondolatokról. Kár, hogy az elmúlt napokban csak ritkán kerültem gép elé.

  183. Kínát nem tartotta féken a SZU.
    Évtizedek óta külön úton járnak.
    Kína saját gazdasági, katonai, korlátainak volt a fogságában.
    Amint rájöttek hogy a szocializmus totál csőd, szakítottak a gazdasági részével, ott áttértek a kapitalizmusra.
    Politikai szférában maradt az egypárt rendszer, amolyan „államkommunistakapitalista” formában. :)
    Montinak a civilizációs különbségekben, kelet és nyugat vonatkozásában viszont igaza van.

  184. Szerintem is jó az amit Montezuma írt, csak azt ne felejtsük el, hogy az orosz területek tele vannak annyi nyersanyaggal és kinccsel, amit szinte felfogni sem lehet! Ezekre támaszkodott az SZU, és ezért tudott helytállni az USA-val szemben. Ha nem lett volna ennyi erőforrása akkor pár év alatt összedőlt volna…
    De az igaz, hogy a legrosszabb rendszerben is van valami jó, és a legjobb rendszerben is van valami rossz. Ezt sosem lehet figyelmen kívül hagyni!

  185. USA (a II. VH legnagyobb nyertese) + Európa legfejlettebb része (csak félig lerombolt tömb)
    SZU (a II. VH legnagyobb győztese) + Európa fejletlenebb része (teljesen lerombolt tömb)

    Mitől teljesen és mitől félig lerombolt az egyik vagy másik tömb…? Ezt mi alapján címkézted fel…?

    Franciaország és az összes nyugati ország kölzekedése romokban hevert, a háborúnak köszönhetően. (A szövik kiemelten támadták a közlekedési rendszer, a németek meg visszavonulás közben minden hidat és alagutat berobbantottak, ha meg tudták oldani.)

    A francia ipart talán kisebb mértékben bombzáták, de Németország olyan szinten volt leromobolva, amit eddig a történelem folyamán szerinten nem látott senki.

    A feudális Oroszországból 10 év alatt iparosodó, külsőségeiben népi és demokratikusnak nevezett, valójában egy erősen centralizált és kontrollált állam épült ki.

    Azért ne túlózzunk már. Attól, hogy cári rendszer volt, attól ipar még volt. Nem is kicsi. Ugye rémlik még, hogy Csuzima előtt a világ kb. 3 legnagyobb flottája az orosz volt és még utána is a 8. maradt? Orosz gyárakban készültek azok a hajók, még ha régiek is voltak…

    A nyugati világban ez a folyamat 2-300 év alatt zajlott le, náluk 10. Csodát nem kell várni, egy félig ázsiai kultúra sosem lesz angolszász demokrácia.

    Lásd fent. A technikai szintet totálisan összemosod az éppen aktuális államformával. Nem semmi…

    Miután mindkét ország atomhatalom lett nem nagyon kellett semmiféle fékentartással erőlködni. 1950-es évek elején meg akkor rendezhetett volna vérfürdőt a SZU, amikor akart, csak akkor még haverok voltak. A kínai haditechnika fasorban nem volt az szovjethez képest az ’50-es évek végétől kezdve az atomfegyvereket leszámítva, de azért a kínai atomareználra és a hordozóeszközre is kíváncsi lettem volna. A szakítás 60 táján volt. Az első kínai nukleáris teszt 64 végén volt. A SZU atomfegyverekkel megtámogatva vagy anélkül is lazán megtámadhatta volna Kínát és kb. úgy taposta volna el őket egy ideig, ahogy a japánok tették 20 évvel azelőtt. Egyedüli kérdőjel számomra az, hogy az infrastrukrúra mekkora haderő bevetését tette volna lehetővé. Egy hagyományos fegyverekkel vívott háborúban egy huncut garast sem tettem volna a ferdeszeműekre, de még a 64-65 magasságban, ha valami csoda folytán lett volna 1-2 atombombája kínának, azzal meg nem állított volna, egy II.Vh-s stílusban levezénylt, mindent bele támadást… Ahhoz 1-2 20 kt-ás atomfegyver édeskevés.

    Külön hálás vagyok nekik azért, hogy 1989-ben illetve 1990-ben nem ölték meg a jövőt.

    Megint összekevered a szándékot a lehetőségekkel. Nem azért engedtek el, mert olyan húderendes fiúk voltak. A SZU már nem bírt lépést tartani az új idők kihívásának, megvolt a maga baja… Gorbacsovnak esze ágában sem volt lebontani a SZU-t. Ennyire telt tőle. Utólag nagy formátumú embernek tartják, pedig csak annyi történt, hogy nem volt képes egybentartanai SZU-t. Most mondjam maró gúnnyal, hogy a bénaságáért szeretik…? A moszkavi puccs szerinted azok által lett indítva, akiknak „hálás lehettél volna”, ha sikerült összehozni azt, amit. Hála istennek még Gorbcsovnál is bénábbak voltak és elment mellettük a történelem…

    Mivel a nyugatnak nem kellettünk így nem maradt más, mint a szovjet „szövetség”.

    Ez megint egy akkor ferdítés, hogy legszívesebben a kezembe temetén a fejem.

    1. Mégis mi alapján lehetett volna közös megszállási övezetbe sorolni minket, amikor angolszász katona max. repcsivel járt erre. (Olyan, minta Belgiumot a szovjetekkel közösen szállták volna meg…) A szovjetek „szabadítottak fel”, így az ő megszállásuk alá kerültünk. Roosvel meg egy idealista ember volt és hitt abban, amiben csak a leghülyébbek hittek… Egyébként me szó se róla, a háború utáni béketervek szerint ki kellett volna húzni a SZU-nak a jó büdös francba, csak azzal a bullshit indokkal voltak itt, hogy „ideiglenesen”, meg a többi országban való csapatok ellátásnak biztosítása okát. (Ausztriából való kivonulás után ez a tétel sem állta meg a helyét, Csehszlovákiában meg akkor még nem voltak.)

    2. A jenkik nagyonis szerették volna, ha a SZU elhúz innen és midig felmerült a keleti forrongások idején a segítségnyújtás – 56, 68 és lenyeleknél is – és mindig elvetették, mert a totális atomháború komoly kockázatával járt. Már n+1-szer idéztem ezt. ’56 idején valamelyik jenki fejes felvetette, hogy vessenek be atomfegyvert a bevonuló szovjet csapatok ellen. (Több ezer hk-t és hadsereget semmi mással nem állította volna meg.) A válasz erre az volt, hogy nem akarják elpusztítani azt a nemzetet, amit meg akarnak menteni. (A megment részt it nem grál lovagi értelemben kell kezelni.)

    3. Hányszor linkeljem még a Borhi László féle előadást…?

    http://www.youtube.com/watch?v=nLnD4fOQ6YM

    Néhány tízezer dolláros ingyenüzeltért az általuk rendszer ellenségének titulált diplomatát is beengedtek. Ennyire volt „erős és pontens” a keleti rendszer. Vicc… (Már nem tudom, hogy hanyadik részben van, de nem az elején.)

    Nem akarom megítélni azt a rendszert, volt sok előnye és volt sok hátránya is, voltak jó húzásai meg hatalmas baklövései is.

    Magában a renszerben kódolva volt a végzete. A rendszer alapvető szerkezete lehetetlenné tette, hogy megfeleljen az váltakozó idők kihívásainak. Csak azt sajnálom, hogy nem döglött meg korábban a rendszer a szemétláda vezetőivel és kiszolgálóival együtt…

    Túl közeli még az egész ahhoz, hogy reálisan, ne pedig személyes behatások vagy pillanatnyi aktuálpolitikai érdekek szerint lehessen ítélkezni.

    Szerintem meg nem. Az egész komcsi banda a ’20-as évektől – jó reggelt, ez cirka 100 (!) éve volt – olyan szenvedést hozott az oroszok számára és később a keleti blokk számára, amit történelmi léptékben is páratlan. A saját állampolágrait random módra küldte rabszolgasorba és halálba milliós nagyságrendben. Nem ítélkezzek egy olyan rendszer felett, ahol elő volt írva, hogy mennyi „rendszer ellensége” embert kellett találni. Bocs, de itt most köpök egy kurva nagyot. Ha A SZU-nak lenne sírja, arra is köpnék egyet.

    (Bár ez már családi távlatban is messze van, de a család egy részét kiment a SZU-ba, mert képzett munkaerőt toborzott a SZU. Sajnos a család egy része bedőlt és elutazott. Soha többé nem látta őket itthon senki és hírt sem halott. Szóval nekem a szűkebb és időben tágabb rokonságnak a SZU semmi mást nem hozott csak szenvedést és halált. Köszi…)

    Bárki, akik élteti a SZU-t legszívesebben pofánverném meg azt a sok droidot is, aki CCCP meg Che Guevara pólóban járkál. Ha tartanék egy kis demót abból, hogy mi van a pólón, asszem 5 perc után nyüszítenének…

    Elfelejti azokat a tömegeket és erőt, ami mögöttük állt és amit mozgósítani tudtak.

    Nagy különbség van aközött, hogy valaki önként megy a gátra homokzsákot pakolni meg aközött, amikor elviszik a semmi közepére vasutat építeni és azért ott puszul el szerencsétlen.

    A vasút minden egyes talpfája egy halotta jelez. Külön bónusz, hogy az egészból meg nem lett semmi…

    http://alomlato2.nolblog.hu/archives/2009/12/12/Vasutvonal_a_semmibe/

    Molni, fejleszd kicsit az empátiádat.

    Ezt vicces nekem mondani, amikor a világ egyik legmocskosabb dikatúrájáról van szó. Hol az empátia azokkal, akiknek a rendszer kiirtotta családját. Esetleg kérdezd meg a Krími tatárokat is, erről az empátiáról. (Szó se róla az indiánokat az összes nyugati hatalom telepese derekasan irtotta és sokáig velük sem törődött senki. A USA legalább ma próbál valamit tenni az ügyben, igen komoly gazdasági kiváltságokat kapnak az indián rezervátumok. Kaszinó üzemeltetés, stb.) Soha nem láttam azt, hogy a bocsánatn kívül bármi történt volna. Kért valaha a SZU vagy Oroszország elnézést azért a förmedvényést, amit ~50-60 éven kersztül művelt…?

    Képzeld magad egy ilyen birodalom élére adott helyzetben. Te hogyan csinálnád?

    Az USA pont akkora volt, mint a SZU. Mégis működött demokratikusan…
    Kifogást mindig könnyebb keresni, mint egy balfasz utat választani…

  186. molni

    „2. A jenkik nagyonis szerették volna, ha a SZU elhúz innen és midig felmerült a keleti forrongások idején a segítségnyújtás – 56, 68 és lenyeleknél is – és mindig elvetették, mert a totális atomháború komoly kockázatával járt. Már n+1-szer idéztem ezt. ’56 idején valamelyik jenki fejes felvetette, hogy vessenek be atomfegyvert a bevonuló szovjet csapatok ellen. (Több ezer hk-t és hadsereget semmi mással nem állította volna meg.) A válasz erre az volt, hogy nem akarják elpusztítani azt a nemzetet, amit meg akarnak menteni. (A megment részt it nem grál lovagi értelemben kell kezelni.)”

    Talán Eisenhower mondta azt,hogy nekik fontosabb volt Szuez mint Magyarország(meg fogom keresni a pontos idézetet)…

    „az USA kormánya nem nézné szívesen egy szovjetellenes népfelkelés győzelmét a Szovjetunió közvetlen szomszédságában.” Ezt viszont biztosan ő mondta.

  187. Mondjuk az igaz, hogy nyugateurópát az USA mentette meg az éhenhalástól. Mondjuk az is benne volt a dologban, hogy féltek attól, hogy a kilátástalan szegénység miatt teret nyer a kommunizmus Nyugat-Európában is. A Marshall segélynek ez volt a legfőbb oka. Elején hitelekkel próbálkoztak de nem lett eredménye, aztán jött a vissza nem térítendő támogatás. Ráadásul így később az USA még piacot is szerzett magának. Az SZU-nak is felajánlották a támogatást, de előre tudták, hogy nem él vele. Az butaság, hogy az 50’s évekig jóban voltak. Már a 2.vh. alatt sem voltak jóban, csak hát a közös érdek… A Csehek érdeklődtek a legjobban a segély iránt, és hatalmas SZU nyomásra álltak csak el tőle. Jugoszlávia élt a lehetőséggel, ez volt a legfőbb oka annak, hogy Titót a „nyugat láncos kutyájának” csúfolták a keleti blokkban.
    Sztálin csak a saját „kommunizmusát” ismerte. Titónak nagy példaképe volt Sztálin mégis mivel nem értettek egyet ezért Sztálin lényegében „kidobta”. Ugyan ez volt Mao Ce-tung-al is. Ő mezőgazdasági alapon képzelte el a kommunizmust. Nem is örült neki Sztálin. Ez az egyik fő ok amiért, Kína elfordult az SZU-tól. Így lett Kína és később Jugoszlávia az „el nem kötelezett országok” tagja.
    Röviden ennyi.

  188. „Mondjuk az igaz, hogy nyugateurópát az USA mentette meg az éhenhalástól.”

    „A Franciák örüljenek hogy nem kellett tsz-be adni a földjeiket”

    Ezt egy volt szovjet politikus mondta. Persze az idézet lehet nem pontos .
    Ha nincs „barbarossa” hadművelet akkor a szovjetek egész Európán átgázoltak volna.

  189. „Ha nincs “barbarossa” hadművelet akkor a szovjetek egész Európán átgázoltak volna.”

    De az is lehet, hogy most mindenki Hitlert éltetné, amiért megállította a szovjet támadást, ki tudja, talán még a britekkel is szövetségre léptek volna. Szerintem még ha Szálin mondjuk 43-ban támadta volna meg a németeket, mikorra már beértek volna az új fejlesztések (pl Mig-3, T-34), akkor sem tudott volna átgázolni egy ereje teljében lévő Wehrmacton és Luftwaffén.

  190. Molni:

    „Mitől teljesen és mitől félig lerombolt az egyik vagy másik tömb…? Ezt mi alapján címkézted fel…?”

    A II. VH végére a SZU európai területei, Németország valamint Kelet-Európa volt a legjobban „leamortizálva”.
    Ehhez képest Nyugat-Európa egy fokkal jobban „megúszta”, az USA területe meg 100%-ban.

    Üdv: M

  191. Végezetül Molninak:

    Nem védem és nem emelem piedesztrára a Szovjetuniót. Az a rendszer a saját útján elsétált a saját halálához. Amit leírtam szimpla tények és összefüggések csak, semmi személyes.
    Kivéve talán, hogy örülök annak, hogy világméretű balhé nélkül szanálták magukat. Mert ha jól tudom, lehetett volna egy másik választásuk is.

    Reméljük a történelem következő nagyhatalmi bedőlése is hasonlóan baráti hangvételben zajlik majd.

    Én megértem a személyes családi tragédiádat, csak azt hiányolom, hogy más esetekben ez a szempont annyira nem hat meg.

    Üdv: M

  192. „talán még a britekkel is szövetségre léptek volna.”

    Hitler csak annyit akart a britektől hogy fogadják el Németország hegemóniáját Európa felett, cserébe békén hagyják a Brit birodalmat és azok gyarmatait.

    Persze ezzel is megvagyok most már itt pecsételve hogy Náci vagyok meg stb.

  193. Roni

    Miért lennél ettől nácinak bélyegezve? Ezt nem igazán értem.
    Egyébként ara gondoltam, hogy lehet, hogy a britek egy szovjet uralta Európának még kevésbé örültek volna, mint egy náci Németország uraltának. De persze lehet, hogy ha a történelem így alakult volna, a szovjet támadással összhangban ők is támadásba lendültek volna. Persze ezek az értelmetlen „mi lett volna, ha” kérdések, de néha szeretek ezeken is elmélázni:)

  194. Molnibalage

    „A SZU rendszere 70 évet sem bírt ki. A legrégebbi demokratikus ország Izland, 1000 éve létezik.”

    Izland 1000 éve demokrácia??? Ott Norvég meg Dán király is volt.
    Ennyi erővel Magyarország 1222-óta demokrácia. Hiszen a király volt a köztársasági elnök (mint Angliában) és a nemzetgyűlésen meg minden nemes(akkoriban ők csak saját magukat tekintették nemzetalkotó tényezőnek)felszólalhatott és elmondhatta mi a véleménye (mint egy mai képviselő).
    De ha te tudsz valamit az 1000éves Izlandi demokráciáról meghallgatom, mert én még nem hallottam róla :S

  195. Az angol alkotmányos monarchia is 300+ éves és a kapitalisa szemlélet is kb. ennyi.

    @fip7

    Az Aranybulla pont olyan fontos állomás egy bizonyos állam fejlődéstörténetében, hogy mint az angoloknál a Magna Charta, de attól az még rohadtul nem demokratikus államformát jelent, csak bizonyos keretek köző szorított uralkodói hatalmat.

    Az izlandi Althing lehet, hogy egyes időszakokban külső hatások miatt nem rendelkezett jogokkal – úgymond nem üzemelt – de ami ~1000 éve jó volt, az mai is megfelel, az alapvelvek tekintetében.

    Monte megint azt csinálta, hogy a kapitalizmus, mint gazdaság rendszert simán összemosta a választójoggal…

    Kínában ma valamiféle kapitalizmus van, de az állam attól még egy elnyomó diktatúra….

    A mai kapitalista gazdaság előfutárai már 400 éve megjelentek…

  196. Molni:

    „Monte megint azt csinálta, hogy a kapitalizmus, mint gazdaság rendszert simán összemosta a választójoggal…”

    Nem összemostam, hanem a hidegháború végéig jellemző rendszert írtam le. Ahol valóban választójog volt (nem csak valami olyannak nevezett), ott eleve kapitalista rendszer működött.

    Kína a jelen nagy kérdőjele.

    Üdv: M

  197. Molni

    A mai értelemben vett demokrácia csak a modernitásban létezik! Ezért írtam ellenpéldának az Aranybullát. Az Izlandi rendszer lehetett demokratikus, de a mai modern demokrácia kritériumainak nem felel meg. Erre próbáltam csak rávilágítani. Épp Angliában alakult ki a modern demokrácia az angol polgári forradalomban.

    Ez hosszú lesz de bemásolom ide, hogy mi alapján demokrácia egy modern demokrácia és akkor érteni fogod, hogy mire gondolok:

    1. demokrácia egyik alapelve: biztosítja az egyet nem értés és a hatalom birtokosaival való szembenállás szabadságát ( a politikát ellenzőket nem ellenségnek hanem ellenfélnek tekinti)
    2. a demokrácia második, forradalmi alappillére,mely az előző elvből ered,hogy az ellenfélnek lehetősége van arra,hogy békésen átvegye a hatalmat,vagy legalább is jogában áll megpróbálni
    3. harmadik jellemzője a versengés. A közösséget olyan részek összességeként fogják föl, amelyek között a konfliktust nem lehet kizárni. ( közösség részekből áll,pluralista jelleget ölt pl. a középkori társadalom organikus pluralizmusa )
    4. a demokráciában is a politika szabja meg a társadalom szervezésének szabályait, előfeltételezi a politikai elődlegességét, általánosságát
    nem engedheti meg a demokrácia a politika korlátlanságát
    a politikát tiszteletben kell tartani és biztosítania kell a társadalmi,kulturális,gazdasági,rokonsági dimenziók autonómiáját
    5. ötödik jellemzője, hogy a hatalom politikai ellenőrzés alatt áll
    politikai hatalomra szükség van,de mivel az emberekre van bízva,emberek irányítják,ezért könnyen félrevihető, általános érdekek követése helyett az önérdek szolgálatába is állítható
    a hatalmat ellenőrizni kell,jogi és egyéb korlátokat kell állítani

    – a régiek demokráciáját nemcsak méretbeli és gazdasági eltérések különböztetik meg modernek demokráciájától, értékek tekintetében is lényeges a különbség, legfontosabb az egyéni szabadság kérdése
    – a modernek szabadsága az állammal szembeni szabadságot jelenti, az antik városközösségekben a szabadság a hatalom kollektív gyakorlásában fejeződött ki,tehát az ember nem mint egyén,hanem mint közösség része volt szabad
    6. képviseleti demokrácia: a modern demokrácia csakis képviseleti lehet,melyben a nép politikai részvételére időközönkénti választások biztosítanak lehetőséget, a hatalom folyamatos politikai ellenőrzésének funkcióját a mindenkori parlamenti ellenzék látja el
    7. a hetedik a többségi elv mérsékelt alkalmazása: csak a politikai szférára alkalmazható,nem alkalmazható a közösségi élet nem politikai szféráira pl. fegyveres erőknél nem szavaznak,hogy elfogadják e a parancsot
    8. disszenzushoz való sajátos viszony: a demokrácia mennyiségi és minőségi szempontból, tágabb teret enged a disszenzus kifejeződésének,mint más rezsimek (a politikai elit el nem fogadása a társadalom részéről ezt jelenti a disszenzus )
    9. a küzdőterek sokasága: a különböző szereplők küzdelme egyaránt folyhat politikai és politikán kívüli terepeken,sőt a politikai terepen belül is többféle küzdőtér létezik pl. választások,pártok,szakszervezetek, parlament,kormányzat
    ez megakadályozza,hogy egyetlen szereplő kerekedjen felül minden küzdőtéren
    10. a szerepek pluralitása,lehetővé teszi,hogy az egyén többféle csoportidentitással rendelkezzen
    pl. dolgozó ,hívő, családban lévő szerep, beosztott,irányító.végrehajtó stb..

  198. sulyid:

    Utánanéztem ennek az Alþingi nevű dolognak, bevallom eddig még nem hallottam róla. Érdekes egyébként. De ez egy nem mai értelemben vett parlament volt ahogy olvasom (angol wiki). Gyakorlatilag ez egy nyitottabb nemzetgyűlés volt, ami valóban demokratikus, de nem mai értelemben vett demokrácia. Az ókori demokráciákhoz nagyon hasonló ez is. Molninak írt komimban leírtam, hogy ez közjogi értelemben miért nem modern demokrácia. De az igaz, hogy a demokratikus berendezkedésnek nagy hagyománya van Izlandon!

  199. Áhhhh egyes germán törzsek választott vezetője ha nem jól végezte a dolgát , a törzs egyetértésével levágták a fejét ,fa gyantával körbe kenték , és fel szegezték 2500 éve . Az asszony ha ura elmenekült a csatából , vagy elárulta a törzset megölhette urát büntetlenül . Tehát egyfajta demokrácia volt halálbüntetésél . :o)

  200. Ezt meg csak érdekesség ként, hogy az ókorban mennyire máshogy gondolkodtak az emberek.
    Arisztotelész:

    „A Politikában kifejtett tan szerint, melynek ősképét már Hérodotosznál szemlélhetjük Otanés beszédében, s amelyre Arisztotelész közvetlenül a kései Platóntól nyert ösztönzést (Politika, IV, 2, 3), összesen hat államforma (politeasz eidosz) létezik. Ezek helytelenek vagy helyesek attól függően, hogy a vezetők kizárólag saját magánérdekükre gyakorolják-e a főhatalmat, vagy a köz javára.

    Ezek közül három a helyes államforma:

    A királyság (basileia), melyben egyetlenegy ember gyakorolja a közjó érdekében a legfőbb hatalmat;

    Az arisztokrácia, melyben egynél többen ugyan, de azért mégis kevesen szintén a közjó érdekében gyakorolják a legfőbb hatalmat;

    A tulajdonképpeni politeia, vagyis a cenzusra alapított köztársaság; melyben a tömeg, a sokaság gyakorolja a közjó érdekében a legfőbb hatalmat;

    A három helytelen államforma pedig – ez utóbbiak rendre az előbbiek elfajulásai:

    A türannisz elfajulása a királyságnak, ugyancsak egyetlenegy ember gyakorolja, de nem a közjó érdekében, hanem a saját maga előnyére a legfőbb hatalmat;

    Az oligarchia elfajulása az arisztokráciának, ebben egynél többen ugyan, de azért mégis kevesen a saját magánelőnyűk érdekében gyakorolják a legfőbb hatalmat;

    A demokrácia elfajulása a politeiának (Arist. Polit. III 4, 7; 5, 1, 2; III, 1, 6; 11, 10; IV, 2, 1), ebben a sokaság, a tömeg a saját magánelőnyére gyakorolja azt.

    Ez az alaprajza Arisztotelész államformatanának Arisztotelész saját szövegezése szerint a Politika III. könyvében.”

  201. Terminator

    Az írással nagyon baj nincs de a kommentelőkkel… Nah szerintem ezért kell értelmi cenzus a demokráciába. Ritka sok hülye él ebben az országban. Fogalmuk sincs, hogy az állam mire mennyit költ, de a honvédség a kb 300 milliárdjával az dönti romba az országot XD Csak „szociális kirekesztetség” néven évente 444milliárdot dob ki az állam az ablakon, és ez csak egy tétel az összesen 4000milliárdból… De ez nem fáj az ott kommentelőknek, mert nem tudják. Pedig mindenki számára hozzáférhető információ. Hihetetlenül mérges lettem megint. Nem véletlenül csak ide írogatok, az itteni emberek átlagszínvonala kb 100 szorosa az egyéb helyen fellelhetőknek, és ezt minden értelemben mondom!

  202. Montezuma
    „Nem akarom megítélni azt a rendszert, volt sok előnye és volt sok hátránya is, voltak jó húzásai meg hatalmas baklövései is. Túl közeli még az egész ahhoz, hogy reálisan, ne pedig személyes behatások vagy pillanatnyi aktuálpolitikai érdekek szerint lehessen ítélkezni.”

    Tökéletes zárógondolat volt, jó meglátásaid vannak. Részemről a téma lezárva!

  203. Allesmor Obranna

    Magyar téma, a NATO-korszak előttről.
    A makettinfó állandóan összeomlik, pedig ennek a következő linknek ott lenne a helye, de itt is lesznek „műértő” fórumtársak, így ide linkelem ezt a kis gyöngyszemet:

    http://www.youtube.com/watch?v=JkMbkbPONr8&list=UURg_CYDjWenuzIKR7xW_0EA&index=3&feature=plcp

    MiG-21PF-ek utolsó repülése és egy érdekes videó 1984-ből(!), szentkirályszabadjai bázisra áttelepülő pápai vadászok. 16-os oldalszámú 23UB, ami 90-ben zuhant le, így sok fotó sem maradt a gépről, itt megtekinthető filmen, színesben, közelről. A toronyban pedig Bakó Ferenc, aki ezzel a géppel szenvedett katasztrófát.

    Akinek ez nem elég, itt még talál Szu-22-eseket 1995-96-ból, a néhai PG-ből:

    http://www.youtube.com/user/cenci2