|

HTKA Hírhalom 2012. 20. hét

A HTKA HÍRHALOM olyan hírek gyűjtőhelye, amiket rövidségük, vagy éppen időnk hiánya miatt nem tudtunk kellő formában megírni, így igen lényegre törően, de mégis közzétesszük ezeket minden hétvégén egy csokorba fűzve.

A múlt héten írtunk az indiai LCA hajófedélzeti variánsának első repüléséről. A héten már arról számolhatunk be, hogy a típus tesztelését végző csapat átvehette az első prototípust. A Team LCA névre hallgató brigád az Indiai Haditengerészet, a gyártó Hindustan Aeronautics és a Légügyi Fejlesztési Hivatal (Aeronautical Development Agency – ADA) szakembereiből állt össze, jelenlegi feladatuk a berepülési és tesztelési program összeállítása. Utóbbihoz a tengerentúlról kapnak segítséget, az Amerikai Haditengerészettől. A US Navy több mint fél évszázada üzemeltet katapultos indítású és drótköteles lassítású repülőgépeket hordozóiról, így jelentős tapasztalat gyűlt össze a kezükben. Ezt a tapasztalatot most indiai kollégáik megsegítésére használják, elsősorban a repülőgép sárkányát ért erőhatások és ez miatti áttervezések területén. A US Navy illetékesei hozzátették, hogy nem kapnak pénzt a részvételükért, a megállapodást az Indiai és Amerikai kormányok kötötték egymással.

Szintén a múlt héten volt megemlítve, hogy a Saab több brazil céggel is kibővítette az együttműködést a Gripen NG gyártását illetően. A svéd cég nagyon bízik portékájuk brazil sikerében, ezt tovább erősíti a Jas-39E/F svájci győzelme is. Számításuk szerint Brazíliában az év közepe felé kiválasztják a győztes a Dassault Rafale, Eurofighter Typhoon és a Gripen közül. Ugyan az indiai megrendeléstől elestek (amit a Dassalut gyűjtött be, így a Rafale is megszerezte első külföldi megrendelését), a svájcival már a svéd típus legújabb variánsának is van a gyártó országon kívülről rendelésállománya, ez Brazíliának is biztató lehet.

-39E Gripen | Fotó: Saab ,

Lezuhant a Pakisztáni Légierő egyik Mirage 5 bombázója. A balesetre május 11-én került sor Pakisztán legnagyobb kikötővárosától, Karachi-tól 30 km-re. A pilóta sikeresen katapultált és kisebb sérülésekkel megúszta az esetet.

—-

A Fülöp-szigetek légi ereje elvesztette egyik Aemacchi SF.260 kiképzőgépét. A könnyű propelleres gép péntek reggel csapódott földnek Bataan tartományban. A két pilóta eltűnt, feltételezések szerint meghaltak.

—-

A Dassault átadta a 35. Rafale C vadászbombázót a Francia Légierő számára a St Dizier légibázison. Az Armée de l’Air hamarosan átveheti a 36. példányát is, és már a 37. is repül. Utóbbi átadására azonban kicsit többet kell várnia a légierőnek, lévén ez az első amelybe már a RBE-2 AESA rendszerű radar kerül.

A Lockheed Martin a problémák ellenére jól halad az F-35 programmal, ezt jelzi három kisebb mérföldkő is: a harmadikként legyártott BF-3 jelzésű F-35B-vel végrehajtották a 200. repülést. A mérföldkőnek számító szárnyalásnál a szuperszonikus sebességnél fellépő erőhatásokat vizsgálták.
A gyártó leszállított két újabb példányt a röviden fel és függőlegesen felszálló verzióból. A 24-ként és 25-ként átadott gépek az Eglin légibázisra kerülnek a tengerészgyalogság 2. ezredének 501. századába.
Egy további példánnyal az Eglin légibázison üzemelő F-35-k száma egy tucatra nőtt. A 12. példányt a Fort Worth-i haditengerészeti bázisról repülte át Fred Schenk alezredes egy másfél órás repülés során.

A BF-3 teljes külső fegyverterheléssel. A törzs alatt 25 mm-es gépágyúkonténer látható

A BF-3 teljes külső fegyverterheléssel. A törzs alatt 25 mm-es gépágyúkonténer látható ,

Először vettek részt hadgyakorlaton az osztrák Eurofighter-ek. Az Ausztriában idén rendezett legnagyobb Amadeus12 elnevezésű gyakorlaton hat Typhoon vett részt. A május 7-e és 16-a között megrendezett hadgyakorlaton 2300 katona és és 51 különböző típusú repülőeszköz vett részt.

Osztrák Typhoon | Fotó: HTKA.hu – Block 50 ,

Először került sor légi csatlakozásra két új európai típus között: a Brit Királyi Légierő egyik A330 MRTT szállító és utántöltő gépére csatlakozott a tesztprogramban résztvevő egyik A400M Grizzly. A május elejei tesztek során összesen 30 száraz csatlakozásra került sor, üzemanyagot egyszer sem töltöttek át. A teszt alatt a két típus viselkedését vizsgálták egymás légörvényeiben.

Fotó: Airbus Military ,

A Védelmi Biztonsági Együttműködési Ügynökség (Defense Security Cooperation Agency) jelzett a kongresszus felé egy esetleges külföldi fegyverüzletről, Dél-Korea megrendelné az MH-60R haditengerészeti helikoptert. Az ázsiai ország összesen 8 példányt rendelne a típusból a hozzá tartozó kiszolgáló eszközökkel, pótalkatrészekkel, fegyverekkel és logisztikai támogatással, mindezekért 1 milliárd dollárt fizetnének.

U.S. Navy MH-60R géppár

U.S. Navy MH60R „Romeo” Seahawk géppár a Csendes-óceán térségében 2010 márciusában, Lockheed Martin és Raytheon fegyverzettel – Hellfire és Mk 54 torpedó képében | Fotó: Lockheed Martin ,

A Mexikói Partiőrség átvehette utolsó CN235-300 tengerészeti felderítő repülőgépét az EADS-tól. Az Amerikai Partiőrség által pénzelt program keretében 4 példányt kapnak a mexikóiak a HC-144A Ocean Sentry konfigurációban. A gépeket a drog elleni harcban, a környezeti katasztrófáknál és keresés-kutatáshoz alkalmazzák.

—-

213 hozzászólás “HTKA Hírhalom 2012. 20. hét”

  1. Most reggel találtam meg én is :) Ki is dobtam a linket a koránkelőknek egy másik cikkhez.
    „Ha a kormány új helikopterek vásárlása mellett dönt, az olasz Finmeccanica csoport tulajdonában lévő AugustaWestland ajánlata lehet a befutó, mert húsz, teljesen új, korszerű AW–139-es katonai helikoptert értékesítenének Magyarországnak a használt amerikai forgószárnyasok áráért. Az olaszok ráadásul hajlanak a fizetési moratóriumra is, vagyis helikoptereikért évekig egy fillért sem kellene fizetni.”
    Ez egy nyerő mondat a végén.

  2. Ez nagyon nem mezei változat. Igen komoly repertoárral bír, ehhez mérten avionikával is.

    Nem tudom, hogy mitől alakult ki az kép sokakban, hogy a cúcskategóriájú heli olcsó dolog. Hellfire csapásmérő képesség, ASW hadviselés, full EW suit. Egy ilyen gép nyers ára a csillagos eget verdesheti. Ezekhez kell szonarbólyától kezdve minden. Foghat vastagon a ceruza. Alternatívája nem nagyon van.

    Mit is mondott AO kollega ~2 napja. Pofátlanság minden fegyverüzletben…

    (A MOL árképzését nem tudjáktok meg, hogy hogyan csinálják egyes esetekben..)

  3. „A US Navy illetékesei hozzátették, hogy nem kapnak pénzt a részvételükért, a megállapodást az Indiai és Amerikai kormányok kötötték egymással.”

    Ez szép:)Erősödnek a kapcsolatok nagyon Amerika és India között.
    Egyébként általában gondolom az amerikai szakértők, kiképzők nem ingyen mennek szövetséges, baráti országokba. Pl nálunk ők képezték ki a speciális alakulatokat, ugye? Ilyenkor kb mennyit kérnek érte, vagy nálunk is megetették szívességből?

  4. molni.

    Nem vitatkozni akarok csak beszélgetni.

    A Romeo valószínűleg tényleg páratlan a kategóriájában, de az 1 milliárd dodó, nekem egyszerű parasztgyereknek felfoghatatlan. Nyolc gép. Tudom ebben van fényszórómosó is. A nyolc gép ára kb. a HM 2012. évi költségvetése.

  5. Értem amit mondasz. Dél-Korea az USA legközelebbi szövetségesei közé tartozik, nem hiszem, hogy szivatnák a délieket. Másrészt Dél-Koreában sem hülyék, tudják mit vesznek.

    Az északi-déli tengeri, szigetes határvidéken tökéletes lesz ez a gép.

  6. Tankman. Atlantiszta irány vonal nem is nekünk való. Azokhoz dörgölőzünk aki látatlanban hazánk 2/3 elvették. Azóta szövetségesként úgy kezelnek minket mintha ellenségeik lennék.

    Szíriát bevédik az oroszok, nehéz olyan légtérbe repkedni ahol Szu-33 vannak. valamint a két P-800 üteg 72 rakétával. Mezei európai ladikoknak izzadnának tőle.

  7. monyok

    „Atlantiszta irány vonal nem is nekünk való. Azokhoz dörgölőzünk aki látatlanban hazánk 2/3 elvették.”

    Már megbocsáss, de ez eléggé gyerekes álláspont… A világpolitikában senkit nem az elvek érdekelnek, hanem a célok elérése. Ha ezt nem veszi figyelembe az adott ország, örökre megragad egy szinten.

    „Szíriát bevédik az oroszok, nehéz olyan légtérbe repkedni ahol Szu-33 vannak. valamint a két P-800 üteg 72 rakétával. Mezei európai ladikoknak izzadnának tőle.”

    Szerinted a szu-33-as flotta mennyit ér egy amcsi szuperhordozó + a francia laposhátú ellen?

    ui: az oroszok nem kerülnének közvetlen harcba a jenkik ellen, mert az a 3. vh kitöréséhez vezethet. Sokkal valószínűbb, hogy a felkelőket támogatnák a nyílt harc helyett.

  8. Sulyid minden tiszteletem a tied de hát atlantista :) Észak atlaniti szervezet tagjai vagyunk amely szervezet 90-évekig ellenségnek tekintette hazánkat :)

    Na amit írtál pont arra utaltam ahol a Szu-33 repked ott se amcsi se francia nem madár még a közelbe se fog menni. Nem a Szu-33 hihetetlen harcértéke miatt. Csupán azért mert a nagyok direktbe nem akarnak össze akadni egymással.

    1999-Orosz deszantosok a tán Belgrádi reptére. Ott és akkor gyermeteg tűzerő. De jelképes értékük annál nagyobb volt. Valamint politikai jelentőségük.

  9. Hírek német nyelvterületekről:

    Művészek próbálják a szaudi páncélosüzletet megakadályozni

    Szaúd-Arábia 270 db Leopard 2A7+ típusú harckocsit rendelt Németországtól. Ezt azonban néhány német liberális művész felháborítónak találta mivel szerintük a Szaúdiak a harckocsikat a nép ellen kívánják majd használni és ezzel az üzlettel Németország a diktatúrát erősíti. Az üzlet meghiúsítására egy kampányt indítottak mely során 25 000 eurót kínálnak minden olyan állampolgárnak aki segít legalább 2 évre börtönbe juttatni a Krauss-Maffei Wegmann cég tulajdonosait. A csoport saját honlapot is készített:

    http://www.25000-euro.de/

    Forrás:

    http://www.krone.at/Welt/D_Webgemeinde_jagt_Panzerfamilie_per_Kopfgeld-Wegen_Saudi-Deal-Story-322114

    Leépítés várható az osztrák védelmi minisztériumnál

    Az osztrák költségvetési tanács szerint, a 2010-es reformok után Darabos Norbert minisztériumánál több mint 2000 fő munkája feleslegessé vált. A tanács szerint ezen emberek évente 66,1 millió euróba kerülnek az osztrák adófizetőknek. A vizsgálat során 281 olyan alkalmazottat találtak a minisztériumnál akiknek semmilyen munkájuk sem volt. 45 alkalmazott teljes fizetés mellett otthon töltötte munkaidejét, köztük akadt olyan is (19 fő) akik több mint 6 hónapja otthon tartózkodtak bármilyen nemű munkavégzés nélkül.

    http://diepresse.com/home/politik/innenpolitik/759817/Verteidigungsressort_66-Millionen-fuer-unnoetiges-Personal?_vl_backlink=/home/politik/innenpolitik/742961/index.do&direct=742961

  10. A franciák még idén kivonulnának Afganisztánból, Merkel nemtetszését fejezte ki

    François Hollande az új francia miniszterelnök kampányígéreteihez híven bejelentette, hogy még idén kivonják csapataikat Afganisztánból. Angela Merkel német kancellár nemtetszésének adott hangot és figyelmeztette az új francia elnököt, hogy cselekedetével nagyban gyengítené a missziót és a terrorizmus elleni harcot. A NATO csúcson többször egyértelműen ill. árnyékoltan is utalt a francia döntésre. Hollande a csúcson bejelentette, hogy már többször tárgyalt Angela Merkellel és úgy érzi, hogy megfogják találni a közös nevezőt. Jelenlegi információk szerint a közös nevező az jelentheti, hogy a franciák csak a harcoló csapataikat vonják ki idén Afganisztánból és a kiképző csapatok a többi NATO tagországgal együtt 2014-ig maradnak.

    http://www.sueddeutsche.de/politik/nato-gipfel-in-chicago-hollandes-afghanistan-vorstoss-veraergert-die-kanzlerin-1.1362336

  11. „ha az amik felajánlanak egy rendes cserét, az oroszok egy szempillantás alatt otthagyják a szíreket, s utána már szabad az út a beavatkozás elé.”

    És mi lenne az amit feltudnának nekik ajánlani ?

  12. Kicsivel több, mint egy milliárd dolog.

    Mire van szüksége Oo-nak igazából? Mivel lehetne őket igazán rávenni az alkura? Esetleg visszavonolut fújni a volt-Szu államokban, s hagyni, hogy vissza olvassza őket az orosz a saját érdekszférájában. Esetleg egy közös megegyezés a kínaiak afrikában való kiütéséről, vagy legalábbis korlátozásáról? Gyak. 1000+1 dolgot fel lehet ajánlani, a másik igényének megfelelően, s ha jól csinálja az adott ország, ő maga 2x-ösen is profitál belőle.

    Mint írtam már 1x a világ összes nagyhatalma ugyanazt akarja, csak az egyiknek jobb a PR-ja, a másiknak pedig rosszabb…

  13. Sulyid ezekbe a sorokba hol is volt az utalás a cserére? Jó szerivel engem akartál oltani( pedig nem is égtem!). Képzeld a történelmet jól ismerem 5 érettségim már egy ideje porosodik. Otthon :)

    „Már megbocsáss, de ez eléggé gyerekes álláspont… A világpolitikában senkit nem az elvek érdekelnek, hanem a célok elérése. Ha ezt nem veszi figyelembe az adott ország, örökre megragad egy szinten.”

    „Szerinted a szu-33-as flotta mennyit ér egy amcsi szuperhordozó + a francia laposhátú ellen?

    ui: az oroszok nem kerülnének közvetlen harcba a jenkik ellen, mert az a 3. vh kitöréséhez vezethet. Sokkal valószínűbb, hogy a felkelőket támogatnák a nyílt harc helyett.”

  14. Sőt te kerültél fogalmi zavarba
    Először képzeljem el hogy Szu-33 össze csapnak F-18SH meg a támogató egységeikkel.
    Utána meg azt írod hogy ha össze akadnának akkor az atom háború lenne.

    Nem mellesleg szegény rephordó 2 kategóriával gyengébb mint az jenki kollégái. Szu-33 meg öreg apám óta nem frissítették + 20 év avionikai lemaradás , nincs katapult, nincs BVR fegyverzet :) ja 24 gép VS 110 gép ellen :)

  15. monyok

    „A világpolitikában senkit nem az elvek érdekelnek, hanem a célok elérése.”

    Szerintem ebben minden benne van, a cserétől a háborúig.

    A képzeld el nevű jelenet arra való utalás lett volna, hogy élesben mennyit érnének az orosz gépek a Kuznyecovval együtt.
    Az atom háború pedig az esetleges következménye lenne a dolognak.

  16. Bréking Nyúz:

    1) A Honvédség a következő 10 évben nem számol csöves légvédelmi eszközzel.

    2) Még nem dőlt el, hogy a Honvédség önjáró- vagy vontatott tarackot rendszeresít-e a D-20 helyett.

    3) A Honvédség a következő 10 évben ismét számol „vállról” indítható
    légvédelmi rakétakomplexummal (az IGLA helyett).

    4) A Honvédség a következő 10 évben számol páncélozott felderítő járművel (jelenleg ez a kategória hiányzik, a csapatfelderítők a BTR-80-ast használják, ami nem felderítő jármű)

  17. 1) A Honvédség a következő 10 évben nem számol csöves légvédelmi eszközzel.

    Van valahol elfekvőben nekünk ilyen, vagy veszünk?

    4) A Honvédség a következő 10 évben számol páncélozott felderítő járművel (jelenleg ez a kategória hiányzik, a csapatfelderítők a BTR-80-ast használják, ami nem felderítő jármű)

    Tippem szerint a Komondor lesz ez (vagy esetleg annak valami változata). Katonailag nem tudom, hogy használható-e rá, de gazdaságilag érdemes lenne ebben gondolkodni, ha már egyszer megcsinálták.

  18. Veér István

    GrGLy: politikushoz méltó a következő gondolatod:
    „Katonailag nem tudom, hogy használható-e rá, de gazdaságilag érdemes lenne ebben gondolkodni, ha már egyszer megcsinálták.”

  19. @Veér István

    Szóval szerinted érdemes megpróbálkoznom a politikusi pályával? :D

    Arra gondoltam egyébként, hogy ha már van, akkor gyártsuk, hogy legyen munkahely itthon, legalább ez az egy előnye legyen meg. Azonban a legideálisabb megoldás egy univerzális modulszerű járműcsalád lenne, amelyből ki lehetne alakítani felderítő, csapatszállító, mentő, MRAP, stb. verziót és persze mindez hazai gyártásban és fejlesztésben (már amit tudunk mi fejleszteni rá). Nem tudom, hogy klasszikus értelemben véve mit takar a felderítő jármű, de alapvetően én egy Kamaz-43269 „Vystrel”-szerűségben gondolkodnék. Annak Kamaz az alapja, mi használhatnánk Rábát (ha jól tudom a Komondornak is Rába az alapja (tengelyek pl.)), aztán ebből lehetne kismillió változatot előállítani.

  20. Nekem végig úgy tűnik, hogy MAN alapon mükszik az egész tehát az alkatrész nem kéne gondot okozzon. 1986-ban pedíg átestek egy modernizálási programon aminek keretében passzív infrát kaptak, új rádiót stb. A Panhardon nem látok semmitt(mármint optikát stb). Ennyi erővel egy régi PSZH-ba is lehetne egy új motorikus egységet pakolni és kb ugyanazt kapnád.

  21. Szerintem a komondornak magas a felépítménye szóval azt biztos módosítani kéne! Az alváz még végülis lehet kiindulási pont, de nem úszóképes, a gázoló képességről nem tudok semmit se!
    Sztem egy 6*6 pandur jobban megfelelne egy ilyenre!

  22. Mondjuk abban igazat adok tankmannak, hogy elavúlt a dolog, mint elképzelés. Elég kevés ország enged meg magának egy dedikált felderítő járművet. Mindenki családelv alapján fejleszt. Az amiknál is Strykerből alakítottak ki felderítőt stb. De ha így áll a dolog, akkor ebben következetesnek kéne lenni, és egy alaptípust rendszeresítteni. Nem Panhardot felderítésre, Komondort mittoménminek és még beszerezni egy harmadik típust másmire.

  23. Szia Roni !

    A közeljövőben lesz az ABV-Komondor csapatpróbája a Honvédség vegyivédelmi alegységénél, a sikeres próba után kerülhet a Honvédséghez.
    Elsősorban a VS-BRDM-2 járművet szretnék vele lecserélni.

  24. Az rendjén van, hogy egy vállalat reklámozza a termékét, de nézd meg hány egyébb feladatra használják még. Kb. úgy lenne értelme használni, ha a fent említett vegyvédelmi alegységeknél is ezzel váltanák le a BRDM-2-ket és a páncéltörőseket is.
    Magyarán ne rendszeresítsünk különböző típusokat, csak ha nagyon olcsón vagy szinte ingyen jutunk hozzá.

    Más. Most találtam.

    http://i.imgur.com/2IpK0.jpg

  25. Szia shornet24 !

    „Elég nagy szégyen hogy egy távirányítású géppuskát se tudunk fejleszteni! HADIK TERV :D:D:D”

    A magyar fejlesztésű géppuskatorony bemutatkozott a Bevetési irány 2005 hadgyakorlaton, csak azóta valahogy „elfelejtették”.

    fotó a magyar fejlesztésű távirányítású géppuskatoronyról egy BTR-80 homlokpáncéljára szerelve 2db PKT géppuskával(Bevetési irány 2005):

    shornet24 szerint:
    2012. május 22. kedd @ 20:15

    Elég nagy szégyen hogy egy távirányítású géppuskát se tudunk fejleszteni! HADIK TERV :D:D:D

  26. Kiszabadultak a kínai halászok

    Előzmény:
    Kínai halászok észak-koreai fogságban
    http://kitekinto.hu/kelet-azsia/2012/05/17/kinai_halaszok_eszak-koreai_fogsagban

    Kiszabadultak az észak-koreai fogságból a kínai halászok
    http://kitekinto.hu/kelet-azsia/2012/05/23/kiszabadultak_az_eszak-koreai_fogsagbol_a_kinai_halaszok

    Érdekes a történet:
    – a halászok szerint a hadihajón voltak kínai katonák is.
    – a halászok szerint kínai vizeken ejtették őket fogságba
    – váltságdíj

    Miről lehet valójában szó? Phenjan nem tudja uralni a seregét? Lázadás?

  27. Jemen: 100 katona meghalt, 200 katona megsérült az Al-Kaida támadásában

    Újabb Al-Kaida támadás érte Jement. A fővárosban, az elnöki palota közelében lévő téren gyakorlatozott a közeledő nemzeti ünnepre a jemeni haderő, amikor egy öngyilkos Al-Kaida merénylő, katonai ruhába bújva a katonák közé rejtőzött és felrobbantotta a ruházata alá rejtett bombát. A merényletben 100 katona meghalt és 200 katona megsérült. A készületeken Mohammed Nasser Ahmed védelmi miniszter is jelen volt, a miniszter a támadásban nem sérült meg.

    http://www.krone.at/Welt/Jemen_Attentaeter_schlich_sich_unter_Soldaten_-_100_Tote-Bei_Uebung_fuer_Parade-Story-322070

  28. tankman
    Azért írtam múltkor Kossuth rádióban megkérdezték a Hendét a Hadik tervről: Elmondta ugyanazt a üres mondatot , hogy hazaiakat támogassák stb … következő mondatában már kint volt Afganisztánban mert annak sok köze volt a Hadik tervhez! Bravo! :D Nem szidom mert tudom hogy neki kevés a lehetősége (pénz) de azért ……. Jó példa még mindig hogy a G6 Hiúzra még mindig nincs hazai megrendelés!

  29. Sziasztok !

    Szerintem Törökországban érdemes lenne körülnézni.
    Az új török fejlesztésű kerekes úszóképes gyalogsági harcjármű 30mm gépágyúval:

    http://www.turkmilitary.com/resim-turk-kara-kuvvetleri-1-zirhli-araclar-25-digerleri-132-otokar-arma—mizrak-30-kule-11671.htm

    http://www.turkmilitary.com/resim15675.search.htm

    http://1.bp.blogspot.com/-PJvR428qQa0/Tc7HehiazZI/AAAAAAAAGr8/elWtfG8gGsE/s1600/arma_8x8_mizrak_turret_30mm_wheeled_armoured_personnel_carrier_apc_2011_idef_defence_defense_exhibition_turkey.jpg

  30. @tankman

    Jáj, de ez nem jó, egy rakás pénz lenne behozni az EU-ba, aztán még kicsengetni rá a regisztrációs adót is :D Lehet a szlovák hadseregen keresztül kéne megvenni, és akkor kaphatna szlovák rendszámot :D

  31. Ez azért megért volna egy hírt…
    „Yesterday the newspaper , „THE VIEW” , referring to information from its correspondent in Georgia, reported on the upcoming May 26 show the first tank „collected” in Georgia, hinting at a possible next upgrade of the Russian T-72. However, an additional 12 April, one of Georgia’s blogs , similar to „project engineer” from the center of „Delta” was spread about that this tank is full of Georgian national development, with the support of U.S. firms (but who would doubt), „General Electric „and” General Dynamics „,It is also reported on the possible export of the tank Georgia Allies, as well as in Iraq and Pakistan, Are these images correspond to the actual appearance of the Georgian tank is not yet known, but the premiere a few days left to wait – wait and see..”

    http://i.imgur.com/8c9cL.jpg
    http://i.imgur.com/zu3Iy.jpg
    http://i.imgur.com/zC2pd.jpg
    http://i.imgur.com/xmuQ8.jpg

    ui: a képeken egy módosított toronnyal lelátott Challenger 2-es van, ha jól tippelek L/55-ös löveggel + a Altay/K2-re hasonlító (torony)páncélzattal.

  32. Meg nem erősített információ alapján a Honvédség mégiscsak az olcsóbb megoldást fogja választani, azaz vontatott ágyútarack lesz a D-20 helyett.
    választék: FH-70-155 (NATO), FH-77 (Svédország), M-198 (USA, hazsnált eszközzel számolnak.
    Hááát :-(

  33. Szia HindTheBest !
    Nem vagyok amerika-párti, de ha már használt, akkor valóban az M198 lenne a legjobb megoldás, a többihez képesz könnyebb (nem rendelkezik segédmotorrál).

    M198:
    http://3.bp.blogspot.com/_yIPRQAYP9UQ/TOhimV3P3EI/AAAAAAAACew/mdCf4kED9ow/s1600/foxbtry212-1.jpg

    FH-70-155:
    http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/7/7d/Howitzer_FH70_03.jpg

    FH-77:
    http://www.fyjs.cn/bbs/attachments/Mon_0901/26_118017_a08f6b3d3a00381.jpg

  34. Szia Tankman!

    Örülök, hogy van szándék a tüzérségi eszközök cseréjére, de az országvédelmet tüzérségi téren 24 db ágyútarackkal és aknavetőkkel képzelik el? Csak én gondolom úgy ,hogy ennek a mennyiségnek legalább a duplája kellene ha vontatott tüzérségről beszélünk? Esetleg rendszerben marad a D-20 is?

  35. Szia danielblack !

    A D-20 2016-ig marad állítólag rendszerben. Igen a 24 db nem sok, de csak egy osztállyal számolnak, az osztály „modulfelépítésű” lesz, azaz szükség esetén megerősítésként az ütegek képesek lesznek önállóan tevékenykedni (tűzmegfigyelés, tűzvezetés, felderítés stb).

  36. Tankman: Köszi az infókat. Az jó ha önállóan tud tevékenykedni egy-egy üteg, csak ha az ellenségnek is van tüzérségi felderítő lokátora, akkor gyorsan kilövik a nehézkesen mozgatható üteget. Ha már csak egy osztállyal számolnak, akkor legalább lenne mobilisabb, azaz önjáró :-(

  37. Tankman:
    Hát ha tényleg összejön a Leopard üzlet akkor szárazföldi erők terén hatalmas előny lesz a markunkban, ha az esetleges ellenségképek erőit nézzük. Szerintem mindenki sejti melyik 3 országra gondolok. Köszönjük tankman a tájékoztatást, én például ha feljövök a HTKA-ra akkor az első, hogy azt nézem írtál-e valami szaftos kis infót a beszerzésekről, feljesztésekről :-) Esetleg van valami infó a 11.hk.z. technikai feltöltöttségéről? :-)

  38. Engem az érdekelne hogy milyen trailerek lesznek a leokhoz (remélem rába) de érdekelne a műszaki harctéri javító állomány felszerelései járműparkja és a harctéri vontatók típusa és hogy lessz e hídvető és műszaki akadályelhárító változat is beszerezve vagy azokat továbra is T-55 T-72 átépített változatai fogják képviselni? Ha eről tudna nekem valaki valami infót adni (ja és hogy 120mm is gránátból akkor licenset vásárolunk és gyártunk mert 125mm ből van raktáron rengeteg ezért nem vólt érdemes gyártani) de 120mm ből egy darab sincs tehát érdekelne hogy a gránát beszerzéz lessz vagy netán hazai gyártás (erősenkétlem mondjuk a hazait de az lenne kézenfekvő legalább gyakorló célra) és a leokon a géppuska cserélve lessz vagy a mg3 lessz rendszeresítve? Szervízháttér is érdekelne? Tudom sok a kérdés de szeretnék tisztán látni.

  39. Nálam ez lenne az utolsó olyan modernizáció amit külföldről beszerzett dolgokból valositanának meg . Vagy saját gyártás vagy licensz alapján , de mindenképp itthon . (Elhiszem hogy semmilyen formádban nem lenne egyszerű ) .De az se megoldás hogy mindig a másik „levetett” használt dolgát megvenni ( tudom hogy nagyon jó dolgaik vannak ) . De itt se élnek ” tehetségtelen” emberek .

  40. Nagyon fontos rádió csere lessz a Leokba (mondjuk katonai rádiót biztos tudnánk gyártani) de kell új kounikációs kocsi is amivel ki lehet használni a Leok nyujtotta plussz a komunikációs képességeket a hálózat alapu hadviselés megvalósításához de a komkocsinak olyannak kell lenni ami a mi már meglévő rendszereinkell is tud komunikálni. Mondjuk ez lessz a nagy falat mert van egy csomó VSZ ből maradt dolog a NATO-hoz is de van svéd és norvég eszközpark a komunikációt nem tudom hogy fogják mególdani de egy komunikációs káosz lehet… (véleményem szerint vagy egy sílusra kéne ráállni mondjuk ez már késő én a svédet támogattam volna) vagy most nekiállni és kifejleszteni egy egységes komunikációs rendszert azt hiszem lenne elég szakember az országba. Mert lehet nekünk Leo2 a4 ha csupasz se vontató se műszaki mentő hozzá se semmi és még komunikálni se tudunk vele rendesen csak (legalábbis csak rádión mert nincs meg a képessék) az nem ér sokat sajnos. És remélem nem így lessz nem csak a csupasz cicusok lessznek beszerezve hanem egy komplett rendszer.

  41. „Nálam ez lenne az utolsó olyan modernizáció amit külföldről beszerzett dolgokból valositanának meg . Vagy saját gyártás vagy licensz alapján , de mindenképp itthon . ”

    Vannak bizonyos eszközök, melyek gyártására a hazai ipar nem képes, vagy az igényelt kis mennyiség folytán, nem is akar képes lenni rá. :)
    Egyszerűbb beszerezni külföldről.
    Leopárd II harckocsik gyártását nem tudnánk megoldani sehogy sem.
    Nincs rá ipari képességünk.

  42. Értem én , és igy örülök , hogy végre !!!!! történik valami . De senki nem fogja helyettünk az ipar kérdést megoldani . Valamikor el kéne azért lassan kezdeni , ha nem is harckocsi szinten egyből de mondjuk legalább kézifegyverekben. És a Gepard M6 Lynx-ből kiindulva nem hiszem hogy lehetettlen lenne .

  43. El van kezdve a hadik programmal.
    Kézifegyverek gyártására eddig is képesek voltunk.
    A katonák egyéni ruházata, harcászati felszerelése szintén nem lehet gond hazai forrásból.
    Kész a Komondor…
    A Rábánál dolgoznak egy gyalogsági harcjárművön, melyek a BTR-t fogják váltani.
    Repülők, helikopterek, harckocsik, nehéz tüzérségi eszközök viszont, biztosan külső beszerzésből történnek a jövőben is.
    Nagyjából ennyit lehet tudni most, szerintem.

  44. dudi !

    Golyóálló mellény, bakancs, gyalogsági ásó, kulacs, csajka, ruházat, gázálarc, vegyvédelmi ruha, stb., megoldható hazaiból, hidd el nekem. :)
    Erre képesek vagyunk, sőt…
    Mikor Szentgotthárdon az Opelnél voltam, létezett, most is, ott egy sebességváltó üzem, az Opel gyáron belül.
    Úgy hívták Allison.
    Nem verték nagy dobra, ma is megy.
    Készültek ott hatalmas váltók, egyikre rákérdeztem ,mibe megy ???
    A válasz: Stryker.
    :)
    Ez 2005 előtt volt, mert akkor jöttem el onnan.
    Max., becsaptak, de MAN katonai teherautót láttam ott, az tuti, amikor volt vmi bemutató.
    Sok mindenre képes az itt lévő haza és települt ipar, max az átlag ember nem tudja igazán mire is…
    Az Opel, General Motors tulajdon, csak azért írom, hogy tiszta legyen a kép.

  45. „Golyóálló mellény, bakancs, gyalogsági ásó, kulacs, csajka, ruházat, gázálarc, vegyvédelmi ruha, stb., megoldható hazaiból, hidd el nekem. :)”

    Persze,hogy megoldható jó szar minőségben de megoldható…(ez alól a vv cucc kivétel bár gázálarcból is van már jobb)De ha a minőség javul akkor sincs garancia a használhatóság javulására.Az új repeszálló pl kiváló minőségű épp csak elavult konstrukció.

  46. ” Persze,hogy megoldható jó szar minőségben ” Én ezt azért nem merném kijelenteni . Bár biztos van abba is valami amit te mondasz . Van böven még hova fejlödni bizonyos területeken . De ha valaminek nem adsz időt hogy jobb legyen nem is lesz az .

  47. karesz

    Látom fogalmad sincs a mi felszerelésünk minőségét és használhatóságát tekintve.Szerinted véletlen az,hogy a KMZ-ről megjelent afganisztáni képeken alig vagy egyáltalán nincs rendszeresített felszerelés a katonákon?

  48. Szia szittya88 !

    Nem hiszem, hogy fogunk gyártani 120mm-es harckocsi lőszert, nincs rá kapacitás.
    A Leopard kiszolgáló eszközökről még nem nagyon tudunk semmit, mivel az osztrákok nem használnak hozzá hídvető harckocsit, az általunk használt BLG-60 szinte biztosan nem lesz beosztva a Leohoz.
    A sógorok csak az M88-as harckocsivontatót használják. Mivel közelebbről érdeklődtem a téma iránt teszek fel néhány fotót az osztrák leok „kiszolgáló” eszközeiről:

    M88 vontató:
    http://www.pzb33.com/admin/upload/content/30_lg.jpeg

    http://www.bmlv.gv.at/misc/image_popup/ImageTool.php?strAdresse=/organisation/regional/vbg/galerie/vollbild/a1052.jpg&intSeite=1280&intHoehe=1024&intMaxSeite=1280&intMaxHoehe=979&blnFremd=0

    http://www.bmlv.gv.at/misc/image_popup/ImageTool.php?strAdresse=/organisation/regional/vbg/galerie/vollbild/a1042.jpg&intSeite=1280&intHoehe=1024&intMaxSeite=1280&intMaxHoehe=979&blnFremd=0

    osztrák leo-2 harckocsiszállító:
    http://www.flickr.com/photos/pzbrig15/5864759126/sizes/l/in/photostream/

    leoprad-2 áthajózókészlet:
    http://www.bmlv.gv.at/misc/image_popup/ImageTool.php?strAdresse=/archiv/a2011/decisive_engagement/galerie/vollbild/20111213_123601.jpg&intSeite=1280&intHoehe=1024&intMaxSeite=1280&intMaxHoehe=979&blnFremd=0

    http://www.bmlv.gv.at/misc/image_popup/ImageTool.php?strAdresse=/archiv/a2011/decisive_engagement/galerie/vollbild/20111213_123239.jpg&intSeite=1280&intHoehe=1024&intMaxSeite=1280&intMaxHoehe=979&blnFremd=0

  49. @dudi

    Azért egy dolgot tegyünk tisztába, a hazai ipar olyan felszerelést gyárt amilyet megrendelnek ill. amilyet jóváhagynak. Amennyiben van pénz (és nem is lopják szét) ill. van normális konstrukció akkor idehaza is képesek vagyunk megfelelő színvonalat legyártani.

    Az, hogy a korábbi beszerzéseknél a felszerelésre szánt pénzek jelentős részét lenyúlták nem a hazai ipar képességeit minősíti. Ideje lenne elválasztani a szezont a fazontól.

  50. Szia szittya88 !

    Az osztrákok a Brgepanzer M88-ast hásználják, mint harckocsivontató.
    A Leo-2 szállításához MAN vontató+tréler.
    Áthajózáshoz spec. pntonkészlet.
    Áthidaláshoz Brücke 2000 készlet.

    fotók:
    http://www.bmlv.gv.at/misc/image_popup/ImageTool.php?strAdresse=/pool/img/a01_251.jpg&intSeite=1280&intHoehe=1024&intMaxSeite=1280&intMaxHoehe=979&blnFremd=0

    http://www.doppeladler.com/da/oebh/schwimmfluegerl-leopard/

    http://www.bhi.at/2005/tdh/PICT3645.JPG

    http://www.bmlv.gv.at/misc/image_popup/ImageTool.php?strAdresse=/waffen/images/img_tag4_09.jpg&intSeite=1280&intHoehe=1024&intMaxSeite=1280&intMaxHoehe=979&blnFremd=0

    http://www.doppeladler.com/da/oebh/tdot-hessenkaserne/

  51. Szia szittya88 !

    Az osztrákok a Brgepanzer M88-ast hásználják, mint harckocsivontató.
    A Leo-2 szállításához MAN vontató+tréler.
    Áthajózáshoz spec. pntonkészlet.
    Áthidaláshoz Brücke 2000 készlet.

    fotók:
    http://www.bmlv.gv.at/misc/image_popup/ImageTool.php?strAdresse=/pool/img/a01_251.jpg&intSeite=1280&intHoehe=1024&intMaxSeite=1280&intMaxHoehe=979&blnFremd=0

    http://www.doppeladler.com/da/oebh/schwimmfluegerl-leopard/

    http://www.bhi.at/2005/tdh/PICT3645.JPG

    http://www.bmlv.gv.at/misc/image_popup/ImageTool.php?strAdresse=/waffen/images/img_tag4_09.jpg&intSeite=1280&intHoehe=1024&intMaxSeite=1280&intMaxHoehe=979&blnFremd=0

    http://www.doppeladler.com/da/oebh/tdot-hessenkaserne/

  52. Szia szittya 88 !

    Az osztrákok a Brgepanzer M88-ast hásználják, mint harckocsivontató.
    A Leo-2 szállításához MAN vontató+tréler.
    Áthajózáshoz spec. pntonkészlet.
    Áthidaláshoz Brücke 2000 készlet.

    fotók:
    http://www.bmlv.gv.at/misc/image_popup/ImageTool.php?strAdresse=/pool/img/a01_251.jpg&intSeite=1280&intHoehe=1024&intMaxSeite=1280&intMaxHoehe=979&blnFremd=0

    http://www.doppeladler.com/da/oebh/schwimmfluegerl-leopard/

    http://www.bhi.at/2005/tdh/PICT3645.JPG

    http://www.bmlv.gv.at/misc/image_popup/ImageTool.php?strAdresse=/waffen/images/img_tag4_09.jpg&intSeite=1280&intHoehe=1024&intMaxSeite=1280&intMaxHoehe=979&blnFremd=0

    http://www.doppeladler.com/da/oebh/tdot-hessenkaserne/

  53. forest

    A magyar gyakorlók anyagát nem itthon állítják elő…Volt rendszerben általános bakancs néven egy Tisza bakancs botrányos minőségben és mindenben amit el tudsz képzelni(ha láttál ilyet vagy volt a lábadon tudod miről beszélek)na itt tart a magyar ipar.

  54. Szia szittya88 !

    Az osztrákok a Brgepanzer M88-ast hásználják, mint harckocsivontató.

    A Leo-2 szállításához MAN vontató+tréler.

    Áthajózáshoz spec. pontonkészlet.

    Áthidaláshoz Brücke 2000 hídkészlet.

    fotók:

    http://www.bmlv.gv.at/misc/image_popup/ImageTool.php?strAdresse=/pool/img/a01_251.jpg&intSeite=1280&intHoehe=1024&intMaxSeite=1280&intMaxHoehe=979&blnFremd=0

    http://www.doppeladler.com/da/oebh/schwimmfluegerl-leopard/

    http://www.bhi.at/2005/tdh/PICT3645.JPG

    http://www.bmlv.gv.at/misc/image_popup/ImageTool.php?strAdresse=/waffen/images/img_tag4_09.jpg&intSeite=1280&intHoehe=1024&intMaxSeite=1280&intMaxHoehe=979&blnFremd=0

    http://www.doppeladler.com/da/oebh/tdot-hessenkaserne/

  55. @dudi

    Normális minőségbiztosítási ellenőrzés és rendszeresítési eljárás esetén egy ilyen minőségű termék be sem kerülhetett volna a Honvédséghez. Erről beszéltem éppen az imént. Egyébként számos hazai márkát volt lehetőségem az elmúlt években viselni és én csak jó tapasztalatokat gyűjtöttem. Attól eltekintve, hogy rohadtul drágák.

  56. „A magyar gyakorlók anyagát nem itthon állítják elő”

    A ruhák anyagát itthon biztos nem gyárthatják mert nincs már európába se nagyon textil gyár! :D:D

    Honved: Strykernek meg nem különb a motorja váltója mint egy kamioné!

    Legnagyobb szégyen ezen a téren hogy nem tudnak az országban még csak fegyvercsövet se gyártani!

    pl:Nyírbátori Gepárdnak, Szépnek egy Német tulajdonú Dél-afrikai cég gyártja a csövét, a SERO-nak az passz de Magyarországon nincs ilyen kategóriájú cég!

  57. Mackensen

    Nem lőszer.

    shornet24

    Kapaszkodj meg de pl az ami precíziós puskákba is németek gyártanak csövet.Tudni illik ők ebben a legjobbak és aki jót akar az tőlük veszi.
    A fegyvercső az egy nagyon bonyolult dolog nem tudja akárki megcsinálni.

  58. Napi színes. GDP arányos honvédelmi ráfordítás növekedése lehet szép statisztikai adat lesz csupán.

    http://www.vg.hu/gazdasag/makrogazdasag/oriasi-zuhanas-a-magyar-gazdasagban-376173

    A mostani kor tökéletes tünete:
    http://www.vg.hu/kozelet/tarsadalom/soha-nem-akartak-meg-ennyien-elhagyni-magyarorszagot-375980

    Ezzel kapcsolatban személyemet is érintő kritika.
    Sajnos mára szomorú jelenséggé vált, hogy közösségi fórumokon „nagymagyarok”. Siralmas tartalmú és forma világú bejegyzésekkel, nemzetért való törekvés ügyét vicc kategóriába taszítják.
    Ennél nagyobb bűn nincs!

    Sajnos ilyen téren nekem is meg van a bűnöm. Amit e fórum közössége előtt folytatólagos elkövettem.

  59. Szia dudi !

    Jó hírem van a számodra, azt haloottam :-), hogy modernizálva lesz a PKM géppuska – sínrendszer,éjjeli irányzék stb.
    Úgy néz ki, hogy a PKM még néhány évig rendszerben lesz a Honvédségnél.

  60. tankman

    De csak bemutatók alkalmával,ennek ellenére továbbra is tartom,hogy egy géppuskának legyen csöve különben szart sem ér.A „kommandósok” igényei totálisan eltérnek a lövészek igényeitől azaz ami nekik jó az nem biztos,hogy nekünk is beválik vagy fordítva.Az M249 nem géppuska. :D

  61. tankman

    Azt a rész egy kicsit megmosolyogtam amikor azzal állt elő,hogy a legnevesebb ami gyártók minősége nekünk nem megfelelő…
    Így legalább sikerült mindent acélból csinálni ami miatt 6kg a fegyver töltve gránátvetővel meg 7,5(persze töltve)…

  62. dudi,tankman

    Most nem azért, de mi szükségünk nekünk erre a szupermodernizációra? A Venezuellai üzletből kiindulva egy új AK-104 ára 88 000FT. Az is 7.62-es , gyárilag is biztosított pl: az éjjellátók fölszerelése stb… Most miért kell újra föltalálnunk a spanyol viaszt? Nem értem én ezt. Fejtsétek már ki nekem légyszi mi értelme ennek az AK modernizációnak! Nem értem….

  63. fip7

    Röviden:azért mert több 100%-al növeli a fegyver harcértékét.

    Venezuela ugyan olyan fapados AK-101-t vett mint amiket mi használunk.
    A különbség abban áll,hogy az AK-101 oldalra hajtható tussal készül nincs rajta fa alkatrész ezenkívül nem kompenzátor hanem egy csőszájfékes kompenzátor van a csőtorkolatnál.
    Egész konkrétan ilyeneket: http://www.rusmilitary.com/images/ak_101_223.jpg
    Ez pedig a modernizálás alapjául szolgáló AK-63F: http://en.valka.cz/attachments/4461/AK-63F.jpg

  64. fip7

    ami pedig az árat illeti azt elmagyarázza a videóban,hogy aki elosztotta a fegyverek számát a teljes összeggel az totál hülye(ebben igaza is van).Amúgy egy 88.000 Forintos AK-ra ismán rá lehet költeni még vagy 600.000 Forintot és akkor nem vettem csőalatti gránátvetőt csak fegyverlámpát red dotot meg egy 3x-os nagyítású távcsövet és a síneket…

  65. dudi szerint:
    2012. május 29. kedd @ 21:24

    Azt tudom, hogy a kiegészítők drágák. Csak azok árához képest elenyésző árban lett volna egy ilyen újabb típusú AK. Amúgy ez a modernizáció a régi fegyverek felújítását vagy új gyártású AK63D-ket gyártanak?

  66. fip7

    Ez van rajta: http://www.mountsplus.com/AR-15_Accessories/AR-15_Scope_Rings/SP-003-M3-3X.html azért ami ezen van az egy teljesen más minőséget képvisel,kb MIG-29 vs F-22…
    Azok a dolgok amiket vettünk rá(optikák,gránátvető)
    azok a világ legjobb minőségű dolgai(ha valaki mást akar rá az nem a minőség miatt van csak más szimpatikus neki).A műanyag alkatrészekkel kapcsolatban a bipodról mindenki csak jót mondott a válltámasszal voltak problémák a sínrendszer meg nehéz.

  67. Előző komim jó értelmes lett XD Azt akartam kérdezni, hogy a modernizációhoz új gyártású vagy régi fegyvereket használnak fel?
    Meg megjegyeztem, hogy a drága alkatrészek mellé megérte-e volna venni olcsón új AK-t és azt tuningolni.

  68. fip7

    Úgy tudom,hogy gyakorlatilag új fegyvereket modernizáltak.Vagy új gyártásúak vagy olyanok amit legyártottak 20 éve(tudtommal Iraknak csak az embargó miatt nem kerültek hozzájuk így a Honvédség ezekkel cserélte le az AMD-ket)és most konzerválták ki őket azaz bármelyik is legyen „null km-es” fegyverek.

  69. fip7

    Nem kellet volna AK-101-et venni mert az semmi olyanban nem különbözik a meglévőktől amit rajta hagytak volna.Ami más az AK-101-ben és az AK-63F-ben az a válltámasz pisztolymarkolat alsó ágy a gázdugattyú vezető cső burkolata és a kompenzátor/csőszájfékes kompenzátor.Ezekből viszont mindet cseréltek a modernizáció során.

  70. Dudi az AK modernizációnak szerintem egy hibája van, hogy nem tömeges. Jó döntés született, hogy nem a G36 került rendszeresítésre, márcsak a potensebb 7.62-s űrméret miatt is. A nagyobb súly a nagyobb harcérték ára (de ez legalább fém és nem műanyag), az új fegyver tényleg sokat tud. Márcsak azt kellene elérni, hogy ezrével modernizálják a gépkarabályokat.