|

A Bell 429-cel pályázik Ausztráliában a Raytheon

Január végén írtunk utoljára Ausztrália egyik új tenderéről, melynek célja, hogy a haditengerészet és a szárazföldi erők közösen szolgálatba állítsanak egy modern kiképző helikoptert, valamint a típusra alapozva felépítsenek egy komplett pilótaképző rendszert. Ezáltal minden növendék ugyanazokat az alapokat sajátítaná el, majd képességeinek, teljesítményének és szándékainak megfelelően indulhatna el valamilyen szakirányba. Az Air 9000 Phase 7 tender keretében végrehajtandó „oktatási reform” nevet is kapott: Helicopter Aircrew Training System (HATS). Mint ismeretes, eddig egy konkrét jelentkező akadt, mégpedig a Boeing és a Thales alkotta csapat, mely a Eurocopter EC135 helyi igényeknek megfelelően átalakított változatával indulna.

Most pedig kiderült, hogy a Raytheon Australia, mely a Bell Helicopter vállalattal szövetkezett, mivel szándékozik felülkerekedni a többieken. Az ő platformjuk a Bell 429 lesz, mely egy könnyű, két hajtóműves típus. Ráadásul viszonylag újnak is mondható, hiszen prototípusa 2007-ben repült először, és 2009 óta van jelen a piacon. Természetesen a katonai feladatokhoz ezt is átalakítják, főként a fedélzeti rendszereiben történik változás. A Raytheon Australia kampányának jelenlegi középpontjában a típus biztonságossága és kabinjának tágassága áll.

Bell 429 az Ausztrál Királyi Haditengerészet szolgálatában |Fotó: Raytheon Australia ,

„Azon túl, hogy jelenleg ez az egyetlen két hajtóműves, könnyű kategóriájú helikopter, mely megfelelt a legszigorúbb törésbiztonsági szabványoknak, tágas, kényelmes és modern pilótafülkével rendelkezik. Egy kezdő hajózó számára ennél megfelelőbb környezetet keresve sem találni a helikoptervezetés biztonságos elsajátításához.” – áll a cég marketing-közleményében.

A Bell 429 esélyeit növeli, hogy három példánya már jelenleg is szolgálatban áll az ausztrál haderőben, konkrétan a haditengerészet használja őket 723. századában. A lízingelt forgószárnyasok a frissen érkezett növendékek képzéséhez nyújtanak alapot. Ez azt jelenti, hogy Ausztrália már komoly tapasztalatokkal rendelkezik a típussal, ami a döntés során nagy előnyt jelenthet a Raytheon-Bell kettős számára.

2 hozzászólás “A Bell 429-cel pályázik Ausztráliában a Raytheon”