|

Kiképzőhelikoptert keres Ausztrália

Folytatja helikopterflottájának modernizációját Ausztrália. Egy hamarosan induló tender keretében a pilótaképzés jövőjét szeretnék biztosítani, leváltva a jelenleg használt típusokat. Az egységesítés elve alapján a hadsereg és a haditengerészet közösen hajtja végre a beszerzést, ezzel mindkét haderőnem sokat spórol. Előbbinél a Bell OH-58, utóbbinál pedig a Eurocopter AS350 keresi utódját, melyből egyelőre nem tudni, hogy mennyit rendelnének, de becslések szerint nagyjából 500 millió és egymilliárd ausztrál dollár között mozog majd a büdzsé.

Az Air 9000 Phase 7 névre hallgató tender felhívását egy héttel ezelőtt tették nyilvánossá, és máris számos jelentkező akadt, jellemzően „csapatokba” szerveződve. Ilyenek a BAE Systems/CAE/AgustaWestland, a Boeing/Thales, a Bell Helicopter/Raytheon és a Lockheed Martin/Bristow Helicopter társulások, egyedül az Australian Aerospace indulna magában, ez a cég a Eurocopter helyi leányvállalata. A fenti csoportosulások közül a Boeing és a Thales, érdekes módon, a Eurocotper EC135-el indulna, mivel ezt találták a legmegfelelőbbnek. Konkrétan a jól ismert típus lenne a platform, amit kissé átalakítanának a tender igényeinek megfelelően.

Hamarosan nyugdíjba mennek az ausztrál OH-58-asok is |Fotó: Frost Nova, Wikimédia ,

Kim Gillis, a Boeing Defence Australia ügyvezető igazgatója pénteken jelentette be, hogy az EC135-re esett a választásuk.
„Alapos földi és légi tesztprogramnak vetettük alá az EC135-öt, több nagyobb típussal egyetemben, és mindközül ez bizonyult a legoptimálisabbnak a haladó szintű helikopterpilóta-képzés szempontjából. Az ausztrál haderő számára ez a legmegfelelőbb platform, így ennek alapján látunk munkához.” – mondta Gillis.

Az ausztrál védelmi tárca közleménye beszámol róla, hogy nem csupán a helikoptereket cserélik majd le, hanem a teljes kiképzőrendszert megújítják. A cél, hogy a növendékek a tantermi oktatástól kezdve a szimulátoros képzésen át az első, önálló repülésükig egy dinamikus és modern folyamatba kerüljenek bele, ami kellőképpen felkészíti őket a való életben várható körülményekre. Az alapokat mindannyian ugyanúgy megkapnák, majd az igények/lehetőségek szerint specializálódhatnak egy-egy típusfeladatra, ami meghatározza a jövőbeni szolgálati helyüket, illetve repült típusukat.

6 hozzászólás “Kiképzőhelikoptert keres Ausztrália”

  1. Sulyid

    Meg nem dolt el semmi. Meg csak a palyazatokat sem adtak be ! Hogy milesz azt nem tudom de tippem az Europai vas. A haditengereszeti helinel ugyanis fityiszt mutattunk az Eurocorp-nak mivel az NFH 90 suk egy kalap kaka egyelore, de ettol fuggetlenul szeretjuk a technologiai transzfert amit kapunk toluk a mar gyartasban levo TIGER es a NH 90 es helik kapcsan. ( ez utobbi meg mindig egy kicsit docog ) Szoval szerintem itt most az europai vasnak fog allni a zaszlo ha nem baltazzak el valamilyen extra arral, vagy a konkurencia nem robbant valamivel.

  2. Kína egy komplett fegyverekzési versenyt generált ott.
    Nagyon izgalmas figyelni,hogy az Ausztrálok hogyan gereblyéznek össze mindent amivel lőni lehet,vagy éppen a két Korea mit csinál.Japán beszerzései és politikai manőverei és érdekesek. Nem beszélve Indiáról,a sok egyéb kisebb államról és a Szibériát féltő maciról sem.
    Az USA pedig látszólag áthelyezte a prioritást a Csendes-óceán térségére.
    Kíváncsi vagyok mi sül majd ki ebből.