|

Norvégia 1,74 milliárd dollárt költene a szárazföldi erőkre

A norvég védelmi minisztérium közelmúltbeli bejelentése szerint beszerzési kérelemmel fordult a parlament felé. A kicsivel 10 milliárd korona – cirka 1,74 milliárd dollár – alatt maradó tervezet szerint modernizálnák az összes CV90 páncélozott szállító harcjárművüket, illetve újabbakat is beszereznének a hiány enyhítése végett. Mindezek mellett távirányítású légi és földi felderítő eszközöket is beszereznének.

A manapság már a BAE Systems tulajdonába tartozó svéd Hägglunds által kifejlesztett Combat Vehicle 90 többféle változatából a norvégok a 30 mm-es gépágyúval szerelt változatból rendszeresítettek 104 gépet, melyek jelölése esetükben: CV9030N. 2003-ban ezek közül 17-et modernizáltak: fokozták az aknavédettséget, légkondicionálót és hátsó kamerát kaptak az átalakítás után már CV9030NI megjelölés alatt szaladgáló páncélosok.

Enyhén dagonyázó, norvég CV90-es harcjármű szemből fotózva

Az 1993-tól rendszeresítés alatt álló CV90 a tűzkeresztségen 2007-ben az afganisztáni Harekate Yolo hadművelet során esett át – történetesen éppen norvég színekben. A fenti fotó 2010 márciusában készült Afganisztán Farjab tartományában. | Fotó: ISAF ,

Egyrészt ugyanezen módosítást akarja most a norvég védelmi minisztérium alkalmazni a többi gépen is, de szó van távirányítású fegyverállásról is. Említésre kerül a C4ISR vonalas képességek fokozása is, illetve ehhez kötődően egyes példányokat specifikus feladatok – például felderítés – ellátására optimalizálnának.

Mindemellett 146 darabra duzzasztanák a gépparkot – a szállítások jövőre kezdődnének és 2018-ra fejeződnének be.

Táli tájon egymás mellett álló 3 db CV9030N harcjármű szemből, napháttérrel fotózva

A CV90-est a négy skandináv ország mellett a hollandok és a svájciak rendszeresítették. Az 1993-ban elkezdtett gyártású harcjáműből 2009 elején adták át az 1 000. gépet. ,

A parlament elé terjesztett anyagban mint fentebb említve lett a CV90 kérdésköre mellett szereplenek a hadsereg számára beszerzendő légi és szárazföldi drone-ok, szenzorok, illetve C4ISR rendszerek. A nagyközönség számára pontosan ilyen részletességgel kifejtve.

One Response to “Norvégia 1,74 milliárd dollárt költene a szárazföldi erőkre”