|

HTKA Hírhalom 2012. 14. hét

A HTKA HÍRHALOM olyan hírek gyűjtőhelye, amiket rövidségük, vagy éppen időnk hiánya miatt nem tudtunk kellő formában megírni, így igen lényegre törően, de mégis közzétesszük ezeket minden hétvégén egy csokorba fűzve.

A Kínai Légierő első alkalommal tartott lőgyakorlatot a Tibeti Fennsíkon vadászpilótái számára. A februári magashegységi gyakorlat során szimulált földi célpontokat támadtak éles bombákkal, éjjel és nappal egyaránt. A bombázások során irányított fegyvereket is bevetettek, melyekkel az elmondások szerint nagyon pontosan célba találtak. A gyakorlaton részt vett a legújabb hazai típus, a J-10 néhány példánya is.

—-

A Kolumbiai Haditengerészet átalakíttatja CN-235 MPA (Maritime Patrol Aircraft) gépeit. A két tengerészeti járőrgép a Griffon Corporation leányvállalatának, a Telephonics Corporation-nek a keze alatt újul meg. A szerződés értelmében a dél-karolinai vállalat a repülőgépek jelenlegi radarját cseréli le a APS-143C(V)3 Ocean Eye felderítő radarra, és integrálja azt a gépek fedélzetén. Az új berendezés rendelkezik SAR, szintetikus apertúra üzemmóddal, melynek köszönhetően képes radarjelek alapján térképet készíteni a talaj- vagy vízfelszínről és az ott található tárgyakról, járművekről, az elkészült képet pedig továbbíthatja a haditengerészet további egységeihez. Az elkészült CN-235 MPA-k berepülését és a radar tesztelését is a Telephonics hajtja végre saját repülőszemélyzetével.

—-

Lezajlottak az A400M magashegyi tesztjei. A repülések idejére a másodikként legyártott példány Bolíviába települt La Paz repülőterére. A Grizzly második prototípusa több repülést is végzett a 3600 méteres tengerszint feletti magasságú repülőtérről, melyek a ritka levegő ellenére nem okoztak különösebb gondot a vasmadárnak. A tesztek után a szállítógép átrepült Chile-be, ahol részt vett a FIDAE repülőnapon, majd Peru fővárosába, Limába vette az irányt, és végül innen indult hosszú hazavezető útjára.

Az 5. prototípus első felszállása | Fotó: Airbus Military ,

A Raytheon új mérföldkőhöz érkezett a Paveway program keretében – elkészültek az 1000. 250 fontos (113 kg-os) bombához használható lézeres irányító berendezéssel. A nyugati körökben jelenleg használt legkisebb bombát, a GBU-58-at bevetheti az AT-6 Texan II, a Dassault Super Etendard valamint a Mirage III vadászbombázók.
A Paveway program a Raytheon egyik legfontosabb fegyverfejlesztéséve nőtte ki magát, a különböző szériák 25 repülőgéptípus fedélzetére vannak integrálva, az eddig elkészült 350 000 példány 43 ország légierejében állt vagy áll szolgálatban ma is.

Fotó: Hawker Beechcraft ,

Március 28-a jelentős napként vonul be az Amerikai Haditengerészet történelmébe, hisz évtizedek óta először vehettek át új gyártású felderítő és tengeralattjárók elleni harcra optimalizált repülőgépet – bizony, megérkezett a tengerészekhez az első sorozatgyártású P-8A Poseidon. Az alacsony ütemű sorozatgyártás első példánya március 30-án került üzemeltetőinek kezei közé, ekkor került hivatalosan a VP-30 század kötelékébe. Az P-8A fél évszázaddal lemaradva követi az általa leváltandó P-3C Orionokat, hisz azok idén jegyzik szolgálatba állításuk 50. évfordulóját. Az első Poseidon átadására Floridában, Jacksonville-ben a helyi haditengerészeti bázison került sor, nagy nyilvánosság előtt.

A Boeing P-8A Poseidon jó alapot szolgáltathat | Fotó: NAVAIR ,

Az Amerikai Légierő elvesztette egyik MQ-9 Reaper pilóta nélküli gépét, miután az április 5-én nem sokkal a felszállás után visszafordult a Seychelle-szigetek nemzetközi repterére. A gép leszállás közben többször is visszapattant a kifutóról, még végül déli irányban túl futott, és a tengerbe csapódott. Az esetre helyi idő szerint 13:30-kor került sor, a baleset okainak kivizsgálását megkezdték.

—-

A Szuhoj orosz repülőgépgyártó vállalat bejelentette, hogy az általuk tervezett Szu-35S vadászbombázó berepülési programja mérföldkövéhez érkezett, teljesítették az 500. repülést. A repülőgép katapultülésében Szergej Bogdan ezredes foglalt helyet, aki 2008-ban az első szárnyalására vitte el a gépet.

Az Orosz Légierő márciusban vehette át negyedik sorozatgyártású példányát, és a tervek szerint az év végéig további két gépet kapnak. Az eddig teljesített tesztek során már repültek 1400 km/h-val alig valamivel a tengerszint felett, és 2400 km/h-val nagy magasságban, valamint felemelkedtek 18 000 méterrel a tenger szintje fölé. A típus radarja nagyméretű légi célokat 400 km-ről, míg szélvédő elé beépített OLS optikai felderítőrendszer 80 km-ről észlelte. A gyártó szerint a típus túlszárnyalja az összes nyugati 4. és 4+ generációs típust, és felveszi a versenyt az 5. generációs F-22A Raptor-ral és az F-35 Lighting II-vel.

Szu-35S a 2009-es MAKS kiállításon ,

A Boeing átadta a Dél-Koreai Légierő utolsó két F-15K Slam Eagle repülőgépét. Az április 2-án a Daegu légibázison átadott vadászbombázók azt jelzik, hogy a mai szokásokkal ellentétben a Boeing idő és költségkereten belül leszállította az F-X II tender keretében megrendelt 21 példányt. A Dél-Koreai légierő 60 példánnyal rendelkezik az egyik legmodernebb „Sas” variánsból – az F-X I tender győzteseként a Boeing 40 F-15K leszállítására kapott megrendelést 2002-ben, majd ezt fejelték meg további 21 példánnyal 2008 áprilisában az F-X II névre keresztelt beszerzés gyanánt. A 60 gépes flotta lehet hogy tovább fog bővülni, lévén a Boeing a típus legújabb, csökkentett észlelhetőségű F-15SE Silent Eagle variánsával pályáz az F-X III tenderre, bár ennek legnagyobb esélyesének az F-35-öt tekintik.

F-15K és fegyverzete… háború esetén lenne miből válogatni ,

98 hozzászólás “HTKA Hírhalom 2012. 14. hét”

  1. „A gyártó szerint a típus túlszárnyalja az összes nyugati 4. és 4+ generációs típust, és felveszi a versenyt az 5. generációs F-22A Raptor-ral és az F-35 Lighting II-vel.”

    Akkor miért fejlesztik a PAK FA-t!?
    Ismét egy szerény megnyilvánulás.

  2. A Szu-35-re megint egy jó kis marketing duma, ámbár értelmezhető némi szarkazmussal vagy anélkül is. Ugyanis ez így konkrétum nélküli…

    Egyes téren tényleg, hogy felveheti a versenyt. Pl. lehet, hogy fajlagos repóra költségben. Vagy amíg a PAK-FA nem fullos, addig csapásmérő képességben. Igen. A gép repteljesítménye igenis felülmúlhet egyes konfigban adott szerepkörben mondjuk egy Super Hornetet. A Szu-35 végült TVC-s hajtóművet kap vagy sem?

    Képességek terén egy sthealth kialakítású géppel? Viccnek jó, de másnak nemigen ameddig nem találnak ki valamit nem csak elmletben, hanem gyakorlatban is az alacsony észlelhetőség ellen. A gép alatt levő rakéták mindenféle negatív hatását nem lehet elvarázsolni.

    Most mondjam, hogy hasonló vicces kommentekhez hozzá vagyunk már szoktatva…? :)

  3. Szeti

    Egy új orosz haborus film bemutatoja – címe „Fehér Tigris”….azaz tankról van szó, amelyre vadásznak az oroszok, mert rengeteg orosz tankot lőtt ki, tankgyilkos, vagy fehér szörnyetegnek nevezik…..
    Hamarosan nem a magyar mozikban….

  4. Ugy nez ki hogy az olaszok csokkenteni fogjak az F-35 os rendelesuket cca 40-50 darabbal. Ezen kivul a tengeri probakon kiderult hogy az F-35B emelohajtomu ajtajaval gondok vannak.

    A kinaiak decemberben egy eloszerzodest iratak ala ( most szivargott csak ki ) Seychelles szigetek kormanyzataval arrol hogy kina utanpotlas „centert” epithet ki hadihajoi szamara a szigeten. Az az bazist hozhat letre.

    Kozben egy erdekes info latott napvilagot szinten miszerint a decemberi Jeketyerinburg tuze nem a fa allvanyzattol indult hanem kozvetlen a torpedoter mogul BELULROL.

  5. Kicsit mas !

    Volt itt rola szo hogy kina egyik gyenge pontja az elelmiszerellatas, amit jelenleg a meglevo bevetelibol finanszirozni tud.

    Most jott ki a legujabb adat miszerint kina 2011 ben atvette a vilagelso helyet az elelmiszer import teruleten. A teljes osszeg amit elelmiszerre koltottek tavaly 970 milliard USD volt amibol 62 % volt import.

    A masik megdobbento adat ami jelzi az eletszinvonal novekedeset de egyben a kinai nepesseg valos novekedeset is , miszerint az elelmiszer MENNYISEG amit kina elfogyasztott 2011 ben az pontosan 50 % al volt tobb mint 2005 ben e a tendencia folytatodik.

    Ez a fajta fuggoseg kegyetlen kiszolgaltatotta teszi kinat, es barmilye valsag elapaszthatja az elelmiszer beszerzeseket ami barmit eoidezhet az orszagban.

  6. Francia nem lehet mert szerintem az összes francia szakembert leköti a Barracuda Indiait szíint úgy az Arihant (plussz tapasztalat sincs nagyon) :D és ha nem Kínai és nem is Angol (mert az nem lenne meglepő ahogy egy Egyesült államok béli se lenne az)akkor viszont marad az Orosz

  7. Már most láthatóak az élelmiszer és ivóvíz ellátási gondok keleten. És ráadásul megy a folyamatos fegyverkezés. Nameg 20 év múlva mindenki háborúkat jósol az ivóvízért és az alapvető anyagokért. Ki lát egy vészjósló összefüggést ebben? :-D Én látok :-D Érdekes egyébként a helyzet mert az élelmiszer exportáló országoknak is kivan téve kína, de ugyanakkor sok ország meg gazdaságilag van kitéve kínának. :-D

  8. „Már most láthatóak az élelmiszer és ivóvíz ellátási gondok keleten. És ráadásul megy a folyamatos fegyverkezés. Nameg 20 év múlva mindenki háborúkat jósol az ivóvízért és az alapvető anyagokért.”

    20 ev ???? Huuu de optimistanak teccik lenni a bacsinak :-)

    Szerintem messze nincs annyi hatra. En mar boldof lennek ha ezt az evtizedet tulelnenk de legalabb az F-35 sok meg az uj hajok megerkeznenek mialott a balhu beindul nagyban.

    „Érdekes egyébként a helyzet mert az élelmiszer exportáló országoknak is kivan téve kína, de ugyanakkor sok ország meg gazdaságilag van kitéve kínának. :-D”

    Ebben az a csavar hogy ha reszben vagy egeszben a vilag mezogazdasagat egy ket gyenge ev erne akkor a nagy elelmiszer exportor orszagoknak eloszor is meg kelene nezni hogy a sajat lakossagot eltudjak e latni. A „nagyok” valszeg igen sot meg maradna is valamennyi exportra. Viszont ez az exportmennyiseg egyreszt tortresze lenne a korabbinak masreszt meg kerdeses lenne kihez menne kinek lenne leszalitva. Pl a DEl Amerikaiak szerintem nagy valoszinuseggel egymasnak szallitananak es nem a kontinensen kivul.

    Az az egy visszaeses rossz lenne mindenkinek de ertelem szeruen az importfuggo orszagoknak lenne a legrosszabb.

    Ebben a helyzetben lazan eltudom kepzelni hogy a magyar termofoldek nagyreszet lefogllanak az allamadossag ( amelyet fizetni mar nem tud az orszag ) fejeben. Felhordulni lehet ellene de tenni ???

  9. „Előbb vagy utóbb kínának új élettereket kell meghódítania.”

    Igen ! Ezzel szamolunk. Azert is jottek ide az USa katonak mert ha csak egy is megserul egy akarmilyen akcioban az automatikusan az USa hadbalepeset jelenti barmilyen politikiai idohuzas nelkul.

    Nem hiaba volt kina kiakadva ennek a bejelentesekor pedig 6000 km re van tole es koze sem sok van hozza. Maximum tervei vannak .

  10. Hát a 18 évemmel még nem igen vagyok ,,bácsi” korban :-D Mondjuk ez nézőpont kérdése, mert a kis 4-5 éves gyerekek amikor motorozok sokszor megállnak mellettem és mindig motoros bácsiznak :-D Amúgy nemtudom mennyire reális egy globális terméketlenségi hullám vagy termelési visszaesés, de esély van rá talán. Mindenesetre eléggé militáns jövő elé néz Európa és az egész világ is. Európába a kisebbségek és a bevándorló muszlim tömegek(ennek vonazata lehet polgárháború és terror cselekmények sorozata) keleten az alapvető élelmiszer és ivóvíz ellátás, olaj ár emelkedések stb…. USA-ba már Wyoming állam az elszakadásra is készített egy tervet, Dél amerikába burjánzik a drog okozta probléma, a gerilla csapatok jelentette veszélyek. Kérdés, hogy Kubában is milyen fordulatok várhatóak a jövőben, Argentína pályázik a Falkland szigetekre. Szóval egy hatalmas, globális gondokkal tűzdelt jövő elé nézünk.

  11. kurucz71

    „A masik megdobbento adat ami jelzi az eletszinvonal novekedeset de egyben a kinai nepesseg valos novekedeset is , miszerint az elelmiszer MENNYISEG amit kina elfogyasztott 2011 ben az pontosan 50 % al volt tobb mint 2005 ben e a tendencia folytatodik”

    többször vitatkoztunk már ezen, hogy mi Kína prioritása, ha terjeszkedni akar. ezek megdöbbentő adatok, ami azt mutatja, hogy sokkal drámaibban változik a helyzet és ez Kína egyik égető problémája a társadalmi feszültségek mellett. sőt annak további oka, maga az élelmiszer.

    egyébként az adatokat szerintem nem annyira a népességnövekedés generálja, sokkal inkább a társadalmi szerkezet változása

    eddig Kínában 1200 millió ember élt önellátó paraszt családban napi egy tál rizs fogyasztás mellett. ezek a családszerkezetek ráadásul a nyugdíjrendszert is szükségtelenné tették, hiszen a kínai hagyományos családmodellben az öregek gondozása természetes.

    a társdalmi változások kapásból két rendkívül fontos dolgot felbontanak.

    egyre több család indul el a fogyasztói társadalmi szokások felé, növelve a fogyasztási cikkek, így az élelmiszer igényt, valamint a nyugdíj ellátási kérdésben eddig nem látott problémákat (elképzelhetetlen tömegekről beszélünk) vet fel.

    csak a keleti tengerparti részen már most Japán népességét meghaladó kb 150 M fő, aki amerikai életstílussal, életszínvonallal, példaképpel, amerikai menedzser szemléletű életstílussal él, fogyaszt….

  12. Veér István

    danielblack: ha érdekel mennyire reálik: http://ffek.hu
    Inkább a be nem következése irreális. Semmilyen jelenlegi gazdasági folyamat nem fenntartható gyakorlatilag, a mezőgazdaság sem, főleg ezekkel a terméshozamokkal. Nem csak azért, mert gyk. olajból van amit megeszük (gépesítés, műtrágyák extrém energiaigénye), de azért is mert a talajt tönkretesszük folyamatosan. Kezdve a műtrágyáktól, folytatva a folyószabályozásokkal… Sürgősen változtatni kell, mert 100 év múlva itt is csak egy sivatag lesz, nemhogy máshol.

  13. „Hát a 18 évemmel még nem igen vagyok ,,bácsi” korban :-D Mondjuk ez nézőpont kérdése, mert a kis 4-5 éves gyerekek amikor motorozok sokszor megállnak mellettem és mindig motoros bácsiznak :-D’

    Szokj hozza. Es ez csak egyre rosszabb lesz. Itt mazlimra nincs bacsizas de amikor hazalatogatok akkor azert sokkolnak a megszolitasok pedig messze nem vagyok „bacsi” korban :-)))

    ………..Argentína pályázik a Falkland szigetekre. Szóval egy hatalmas, globális gondokkal tűzdelt jövő elé nézünk.”

    Es akkor a problemaknak csak a tort reszet soroltad fel. Csak europaban fel lehetne sorolni 15-20 komoly problemat melybol akarmi is lehet.

    Nemzetkozi szinten meg kegyetlen a helyzet.

  14. „egyébként az adatokat szerintem nem annyira a népességnövekedés generálja, sokkal inkább a társadalmi szerkezet változása”

    Most gondolj bele abba hogy szerinted a kinai tarsadalom a megszerzett eletszinvonalrol mennyire „szivesen” mondana le egy valsag eseten . Kovetelnek a jussukat ami a rendszer tamadasaval lenne egyenlo es ezzel kezdeni kell majd valamit. A haboru a „ket legyet egycsapasra” megoldas mivel a belso feszultsegeket kulso pontra lehet iranyitani ( no es a pofazokat besorozva eltuntetni ) illetve a teruletek megszerzesevel az elelmiszer es egyebb gazdasagi kerdesek is orvosolhatok. Vazeg !

    Kinanak jogdijat kene fizetni a birodalmi japannak annyira ugyan azon a forgatokonyvbol dolgoznak.

    „egyre több család indul el a fogyasztói társadalmi szokások felé, növelve a fogyasztási cikkek, így az élelmiszer igényt, valamint a nyugdíj ellátási kérdésben eddig nem látott problémákat (elképzelhetetlen tömegekről beszélünk) vet fel.”

    Raadasul feladva a paraszti eletformat a kepessegtol is megvalnak hogy onellatoak legyenek es az ipar az infrastrukturalis felylesztesek es a kornyezetszenyezes drasztikusan csokkenti a termoteruleteket es a termokepesseget is.

    NINCS VISSZAUT !!!

  15. dudi

    „Úgy látom nagyon bízol az amikban de azt ne felejtsd el,hogy az államoknak(minden államnak a Földön!!!)érdekeik vannak nem barátaik.”

    A turot bizom bennuk ! Viszont ha beszalnak a buliba ( es szerintem igen ) akkor viszont jo hogy ott lesznek.

    Persze ha addig szet nem esik az a koceraj ( is )

  16. A J-10-es nem a Kínaiaknak legújabb típusuk. Borzolgatják kicsit India idegeit a tenderekre válaszul egy határközelben, a határra jellemző terepen végzett gyakorlattal?

    Orosz rakéta lelövés: Remélem ezt azok is olvassák, akik szeretik Oroszországot az Északiakkal jóban lévő országnak (neadjisten szövetségesüknek) tekinteni.

  17. „A masik megdobbento […] miszerint az elelmiszer MENNYISEG amit kina elfogyasztott 2011 ben az pontosan 50 % al volt tobb mint 2005 ben”

    persze a döbbenetet azért tegyük teljessé azzal, hogy ez a mennyiség idén haladta meg azt, amit amerikában fogyasztanak el.
    És a kínaiak több mint négyszer annyian vannak.

  18. „A J-10-es nem a Kínaiaknak legújabb típusuk. Borzolgatják kicsit India idegeit a tenderekre válaszul egy határközelben, a határra jellemző terepen végzett gyakorlattal?”

    A kinaiak eppen most tartottak egy elesloveszetet foldi celokra az uj Tibeti magashegyi loteren. A J-10 is szerepelt es allitolag eleg jol.

    Erre gondoltal /

  19. „persze a döbbenetet azért tegyük teljessé azzal, hogy ez a mennyiség idén haladta meg azt, amit amerikában fogyasztanak el.
    És a kínaiak több mint négyszer annyian vannak.”

    Ez igaz de !!!

    Maga a tendencia dobbenetes, es a masik hogy ezt a mennyiseget naprol napra elo kell teremteni valahonnan.

    Amig van addig jo de ha mar nincs vagy nem annyi akkor gondok vannak.

  20. „Az MH Pápa Bázisrepülőtéren települő Nehéz Légiszállító Ezred (HAW) és a Stratégiai Légiszállítási Képesség (SAC) program átlépte a 7000. repült órát.

    2009 júliusa óta a HAW több mint 7 ezer órát repült, 41 ezer tonnát meghaladó tömegű rakományt és több mint 23 ezer személyt juttatott el a nemzetek megbízásából hat kontinens számos országába”

    http://www.honvedelem.hu/cikk/31176/nem-aprilisi-trefa-

  21. Idén is lesz Iron Cat gyakorlat a szerbekkel:

    „Szilágyi alezredes szerint nagyszerű dolog látni, ahogy tűzszerész és hadihajós katonák együtt, egy egységként dolgoznak. Bár az idei év bővelkedni fog feladatokban – közszolgálati munka; lőtér és gyakorlóterek mentesítése; veszélyes anyagok megsemmisítése; az IRON CAT 2012 légvédelmi lőgyakorlat előkészítése, végrehajtása; valamint egyéb kiképzési, felkészítési feladatok várnak az alakulat katonáira –, a parancsnok úgy véli, a rendelkezésre álló erő, eszköz, és anyagi források ésszerű, racionális felhasználásával az alakulat meg tud felelni ezeknek a kihívásoknak. ”

    http://www.honvedelem.hu/cikk/31151/vizsga-es-aknaszedes-az-1611-es-folyamkilometerben-

  22. Kolombusz

    „Gondolom fontos volt nekik, hogy jól szerepeljen, mert földi célpontokra a korszerű gépeikből leginkább az alkalmas.”

    tudom olvastam de nem csak itt es nem itt eloszor.
    Van nallunk egy info buletin a cegen belul ahol hetente kethetente jelenik meg egy csomo nem nyilvanos de nem is tul hetkoznapi info technikakrol gyarakrol emberekrol politikarol.

    Itt olvastam tobbek kozott ezt is eloszor de az itteni cikk rogton eszembe juttatt a dolgot.

  23. Ide illő hír, mert kicsit burkolt katonai vonatkozásai is vannak. Minden polgári technológiának van katonai jelentősége, hiszen a képességek megszerzése legalább akkora jelentőségű mint valamely fegyver beszerzése. Iráni nagy teljesítményű gázturbinák gyártásának a terve ütemezése.
    http://www.presstv.com/detail/235371.html
    http://www.presstv.com/detail/204209.html
    Gyakorlatilag a második hír szerintem a fontosabb. Ugyanis úgy tűnik az olaj helyett a villamos áram exportja egyszerűbb. Így a gáz ára várhatóan magas marad a jövőben is.

  24. Egy apró, de szerintem fontos törvénymódosítást kezdeményezett ma az országgyűlés:

    „Rögzíti a törvény, hogy aki mások előtt őt meg nem illető címet használ, illetve kitüntetést vagy egyenruhát jogosulatlanul visel, az szabálysértést követ el, hasonlóan ahhoz, aki közterületen, mások előtt a rendvédelmi szervek vagy a Magyar Honvédség egyenruháját, jelvényét, ezek megtévesztésre alkalmas utánzatát jogosulatlanul viseli, továbbá az e szervekre utaló feliratot, matricát ruháján vagy járművén jogosulatlanul feltüntet.”

    Úgy gondolom, hogy az egyenruha tisztességének megtartása érdekében ez kiemelkedően fontos döntés. Nem tudom, hogy ki hogyan van vele, de engem kifejezetten irritál a rendvédelmi szervek ruházatára, autójára hasonlító vagyonőr megjelenés. De, hogy a Honvédelem témakörénél maradjak, volt szerencsém a Batthyány téren olyan szakadt hajléktalant látni aki kimustrált katonai ruházatban pózolt a turistáknak.

  25. forest

    Hát, én valahogy kétlem, hogy az „egyenruha tisztességének megtartása érdekében” született ez a törvény, de ne legyen igazam. :)

    „de engem kifejezetten irritál a rendvédelmi szervek ruházatára, autójára hasonlító vagyonőr megjelenés. ”

    Ezt kifejtenéd bővebben? Mert nem igazán értem, hogy mit takar a „rendvédelmi szervek ruházatára, … hasonlító vagyonőr megjelenés.

  26. @wolfram

    Számos vagyonvédelmi cégnél használnak a rendőrségi ruházathoz hasonlót, de akár beszélhetnénk egyes vagyonvédelmi cégek autóiról is melyek megtévesztésig hasonlítanak a fentebb említett szervéhez (RIMI, In-kal stb).

  27. forest

    Köszi, de még mindig nem teljesen tiszta nekem a dolog. Mert mi az, hogy „hasonlót”? Egyenruhát? A világon mindenhol használnak egyenruhát a vagyonvédelmi cégek, pl. az Egyesült Államokban is és ezek, jellegüknél fogva (mivelhogy egyenruháról beszélünk) hasonlítanak más egyenruhákhoz. Az meg elég hülyén nézne ki, ha teljesen eltérne más egyenruháktól, pl. rózsaszín lenne, vagy zebracsíkos, esetleg narancssárga és a szabása is jelentősen eltérne.

    Az autókat meg direkt nem is emeltem ki, mert, egyrészt, azokra nem is fog vonatkozni ez a törvény, másrészt pedig ott sincs túl nagy mozgástér, mert az autók már alapól hasonlítanak egymásra, kék villogót meg elvileg nem használhatnak, mint ahogy a „Rendőrség” vagy a „Police” feliratot sem.

  28. forest

    Nézd, akkor konkrét leszek, ha jelenleg hivatalos, „rendszerben lévő” díszegyenruhákra és rendfokozati jelzésekre gondolsz, akkor egyetértek, viszont, ha a rendfokozati jelzések nélküli gyakorlókra, pulóverekre, stb. akkor viszont nem. Kb. 10 éve hordok rendszeresen gyakorlót, zöldet és feketét utcára, természetbe pedig tereptarkát, mert, praktikus, kényelmes, tartós és viszonylag olcsó, de, ha ezután már emiatt is zaklatni fogják az embereket (mert „egyesekben” esetleg félelmet kelthet), akkor azt hiszem, hogy itt az ideje egy újabb forradalomnak, ami most már végre tényleg kisöpri a mocskot kis hazánkból.

  29. Jó hír !

    „Jóváhagyta az Európai Bizottság versenyhatósága a Rába Járműipari Holding Nyrt. részvényeinek felvásárlását – közölte a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. ”

    Kezdődhet az államilag felügyelt hadiipari fejlesztés – gumikerekes páncélozott járművek stb.

  30. Ugyan már Tankman…
    1. kitudja mi lesz 2016-ba hogy fog alakúlni az a bizonyos GDP…
    2. ki fog erre a kijelentésre emlékezni 2016-ba???
    3. addig még lesz egy választás és egyáltalán nem biztos hogy a jelenlegi kormány marad akkor is… (jó hogy nem már 2050 et tervezgetik hogy akkor mi lesz…)
    Az meg külön poén az egészbe hogy nem lessznek zárolások :D:D:D (mert már réges rég megtörtént :D:D) és most meg úgy állítják be mint ha prioritást élvezne a Honvédelmi Tárca miközbe pont hogy már akkor zárolták a pénzük egy részét mikor szó se vólt arrol hogy a többi tárcának zároljanak…. ÉBRESZTŐ

  31. Szia danielblack !

    A Glock-17-est főleg az afgán misszió miatt rendszeresítették, használják KMZ-nél is. Szerintem később (pénzkérdés) talán felváltja a nem éppen sikeres P9RC-t…
    Az aknavetők darabszámát nem ismerem, de Tatán volt próbán.
    Milyen Rómeó ? Nem makettezek ! :-)

  32. tankman

    „A Honvédség hivatalosan is rendszeresítette a GLOCK-17 pisztolyt !”

    Na, ennek igazán örülök. :D A Glock a kedvenc típusom (azon belül pedig a Glock 20 és a Glock 31) és, szerintem az egyik legjobb pisztoly, a HK P30/P30L mellett.

    danielblack

    „A pa-63, a p9rc is mind tipushibákkal küzdenek.”

    P9RC-hez még nem volt szerencsém, de PA-63-mal lőttem már egy párat és szerintem a „típushiba” enyhe kifejezés, az a pisztoly úgy szar, ahogy van, viszonylag messzebbre pontosan lőni vele nem lehet, az ergonómiája rettenetes, a tárkapacitása, pláne a valós, nevetséges, stb. Fogtam már a kezemben Glock-ot is, hát, ég és föld és akkor még finoman fogalmaztam.

  33. Hírek a szomszédságból:

    Szlovákia a GDP 2 százalékánál kevesebbet költene védelmi célokra

    „Valószínűtlennek tartja a szlovák védelmi tárca új vezetője, Martin Glváč, hogy Szlovákia a közeljövőben GDP-jének 2 százalékát védelmi célokra fordítaná

    Egy adag jóindulatra, hatékony programokra és talán közös beszerzésekre, illetve közös, a visegrádi négyek társulásához hasonló projektekre van szükségünk

    elutasítanak minden – a tárca hatáskörébe tartozó – széles körű modernizációs felvetést, amelyekre Szlovákiának nincs pénze”

    a tárca alkalmazottainak számát is csökkenteni fogják, ez a karcsúsítás a civil alkalmazottakat is érinti majd…az intézkedés több száz alkalmazottat érinthetne”

  34. A szlovák haderő anyagi helyzetéről:

    2011-ben a hivatalos adatok szerint a GDP 1,08%-át költötték a haderőre. A hadsereg a költségvetésének 90%-át költötte fizetésekre, energiaszámlákra, üzemeltetésre és mindössze 10%-át fejlesztésre és missziós feladatainak finanszírozására. (könnyen kiszámíthatjuk, hogy a 10%-ból kb 1-2% maradt fejlesztésre)

    A fejlesztésre szánt pénzek nagy részét a fentebb is linkelt használhatatlan eszközökre és korrupcióra költötték. A jelenlegi haderő eszközeinek 70%-a elavult.

    http://www.praguepost.com/news/8591-region:-slovak-armed-forces-struggling.html

  35. Sziasztok !

    Ezt ma reggel találtam:
    „A 12,7-es DSK légvédelmi géppuskákat – tehát a régebbi, még a múlt század első felében tervezett fegyvert – a sajtóiroda tájékoztatása szerint az afganisztáni műveleti területen szolgálatot teljesítő magyar kontingensnél alkalmazták a műveleti képességének növelése érdekében. Azokat az alegységeket látták el ezzel a fegyverzettel, amelyeket az USA-tól átvett MRAP és HMMWW harcjárművekkel erősítettek meg, tekintettel arra, hogy az amerikai fél nem biztosított toronyfegyvert azokhoz. A 12,7-es DSK légvédelmi géppuskákat később az azonos technikai paraméterekkel bíró és ugyancsak szovjet NSZVT légvédelmi géppuskákkal váltották fel – ezt a típust az 1970-es évektől alkalmazzák –, jelenleg pedig az amerikai gyártmányú, ugyancsak 12,7 milliméteres űrméretű M2HB QCB típusú – a NATO-tagországok hadseregeiben széles körben elterjedt – géppuskákat használják. A DSK-kat 2012 áprilisában vonták ki a rendszerből, jelenleg hazaszállításra várnak.

    A válságkezelő és békeműveletekben rendszeresített technikai eszközök pontos darabszáma és diszlokációja minősített információ, ezért további részletekkel nem szolgáltak. Azt azonban leszögezték, hogy elegendő felszerelés állt és áll rendelkezésre, s a honvédség megfelelő tartalékról is gondoskodik.”

    http://nol.hu/belfold/20120414-nem_mukodott_a_geppuska

    Régebben nálunk a T-55A és -AM harckocsikon volt DSK.