|

Lezuhant egy amerikai F-16-os Dél-Koreában

Az Amerikai Egyesült Államok Dél-Koreában állomásozó fegyveres erői, helyi bajtársaikkal közösen, éppen legnagyobb, évente megrendezésre kerülő összhaderőnemi hadgyakorlatuk, a Foal Eagle közepén járnak. Ezt a kommunista berendezkedésű Észak-Korea mindig rossz szemmel nézni, most viszont alkalmuk nyílt egy kis kárörvendésre, ugyanis az „imperialista hódítók” kénytelenek veszteséget elkönyvelni a gyakorlat alatt. A USAF Osanban állomásozó 51. wingjéhez, azon belül is a 36. vadászrepülő-századhoz tartozó, egyik F-16C Fighting Falcon Block 40 típusú vadászbombázója ugyanis dicstelen véget ért.

Az 51. wing A-10A és F-16C repülőgépei az Osan támaszpont felett |Fotó: USAF ,

A repülőgép ma kora délután magasságában szenvedett balesetet, Szöultól mintegy 240 kilométerre délre, a Kunsan légitámaszpont közelében. Pontos részletek még nem ismertek, egyelőre annyit tudni, hogy a pilóta katapultál gépéből, melyet követően az egy rizsföldre zuhant. A hajózó sikeresen földet ért, sérüléseket nem szenvedett. Az F-16-os állapota nem ismert, egyelőre nem tudni, hogy teljesen megsemmisült-e, vagy netán javítható maradt. A vizsgálat elindult az ügyben, a Foal Eagle menetében egyelőre nem történt változás az esemény miatt.

Több tucat F-16-os vadászbombázó felsorakoztatva a Kunsan Légibázis futópályáján

'Elephant Walk' - március 2-án egy kis erődemonstrációt tartottak a kunsani futópályán Phenjan számára. A ma rizsföldbe csapódott gép is vélhetően része volt ennek a deminstrációnak. | Fotó: Brittany Y. Auld, USAF

8 hozzászólás “Lezuhant egy amerikai F-16-os Dél-Koreában”

  1. Az északiak nem sokáig örvendeznének ha hirtelen röptetni kellene a madaraikat. Valszeg jónéhány lepotyogna ott is ilyen vagy olyan műszaki problámák miatt.
    Tényleg egyáltalán észak korea, hogyan oldja meg a gépparkja javítgatását a fegyver embargó alatt…Gondolom Kína és Oroszország ad el neki titokban, de mivel ellentételezi?