|

Lezuhant egy indiai Mirage

Egy ideje nem hallottunk Indiából nagyobb gépveszteségről, ám tegnap megszakadt a csend, mivel lezuhant az ázsiai állam egyik Mirage 2000-ese.

Január 24-én az Indiai Légierő (IAF) kötelékébe tartozó egyik Dassault Mirage 2000TH típusú vadászbombázó a Maharajpura támaszpontról végrehajtott felszállás utáni emelkedés közben a hajtóműben keletkezett műszaki hiba miatt lezuhant és Gorelalkapura falu mellett csapódott a földbe. A gyakorlórepülésre induló gép kétfős személyzete (Anil Chopra altábornagy és Ram Kumar ezredes) sikeresen katapultált és épségben megúszta a kalandot.

Utoljára 2002-ben volt olyan esemény, melyben ilyen magas rangú indiai tiszt volt érintett, amikor Pakisztán felett a légvédelem tüzet nyitott az An-32-es szállítógépére, majd a visszafordulást követően a saját légvédelme is lőtt rá, mielőtt kényszerleszállást hajtottak volna gépre Leh városának repülőterén. V. K. Bhatia altábornagy épségben megúszta a kalandot.

Az Indiai Légierő a ’80-as években 51 Mirage 2000-est állított szolgálatba, melyből 40 darab volt az együléses Mirage 2000H és 11 darab a kétüléses Mirage 2000TH. A balesetben és harci tevékenység közben elvesztett gépek pótlására 1996-ban további 10 darab Mirage 2000H-t rendeltek, melyeket 2004-ben vehettek át. Az összes példány a Maharajpura támaszponton állomásozik. A megmaradt gépekre repülési tilalmat rendeltek el a baleset okainak kivizsgálásáig.

5 hozzászólás “Lezuhant egy indiai Mirage”