|

Évértékelő a Honvédelmi Minisztériumban

Ismét elérkezett egy új év, amikor is annak első hónapjaiban az előző 12 hónap történéseit értékelik a Magyar Honvédségnél.

2012. február 23-án katonai tiszteletadással fogadták Dr. Hende Csaba honvédelmi minisztert a Honvédelmi Minisztérium Dózsa György úti épületénél, ahol a tárcavezető, évértékelő és feladatszabó értekezletét tartotta.


Az eseményen megjelent a Honvédelmi Minisztérium katonai és politikai felsővezető állománya, a Magyar Honvédség alakulatainak parancsnokai, valamint a társ fegyveres rendvédelmi szervek meghívott vezetői.


A kiemelt vendégek között jelen volt Dr. Benkő Tibor vezérezredes a Honvéd Vezérkar főnöke, Fodor Lajos a Honvédelmi Minisztérium közigazgatási államtitkára, Csampa Zsolt országgyűlési képviselő, Domonkos László az Állami Számvevőszék elnöke és Dr. Simicskó István a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára. Schmitt Pál köztársasági elnök, a Magyar Honvédség főparancsnoka idén nem vett részt a megbeszélésen.

Orosz Zoltán altábornagy, a Honvéd Vezérkar főnök-helyettesének köszöntője és felvezetője után csak a honvédelmi miniszter fogalmazta meg gondolatait az előző évről, és kéréseit a jövőre vonatkozólag.

A miniszteri dikció továbbra is visszatérő kulcsszava volt a költségcsökkentés és a GDP-vel arányos alacsony honvédségi kiadás. Ennek ellenére a miniszter kiemelte, hogy sok téren kiemelkedő volt a tavalyi 2011-es év.

Nagy vonalakban a következő jelentős eseményekre gondolt:

  • A finn Mi-8-as szállítóhelikopterek érkezésére és 100%-os beilleszkedésére az MH 86. Szolnok Helikopter Bázis, így a Magyar Honvédség állományába
  • A megkezdődő tárgyalásokra a kiöregedő helikopterek jövőbeni lecserélésére
  • A Gripen szerződés kedvező megújítására, meghosszabbítására
  • A magyar katonák külföldön tartózkodására, a missziós feladatokra, külön dicsérve a líbiai és az afganisztáni magyar szerepvállalást
  • Bizonyos egységek jelentős eszköz fejlődésére
  • A NATO jogok beintegrálódására a Magyar Honvédelembe – amit a miniszter úr szerint 6 éves csúszás után sikerült véghezvinni –
  • A medinai 3D radar közeljövői üzembe helyezésére, melynek előmunkálatai tavaly kezdődtek meg és még további két radar lehetséges üzembeállítására
  • A magyar hadiipar újraindulására
  • A magyar tartalékos állomány számának növelésére, kiemelt tekintettel a volt honvédok „újraregisztrálására”


A miniszter úr többször is kiemelten foglalkozott az anyagi szerepvállalással az állam részéről. Elismerte, hogy idén 2012-ben sem lesz meg a kellő forrás a honvédség minden szereplőjének, és kérte a tiszteket, hogy a kellő helyen és időben nyomják meg a spórolás gombját.

A jövőben több HM telek/tulajdon átadása fog megtörténni az Önkormányzatoknak, legfőképpen a nem használt már állagmegóvásra is alkalmatlan területek, illetve azok őrzésének megszüntetésével is próbálnak a spórolás útjára lépni.

Ugyanakkor, ezzel ellentétben a miniszter kijelentette, hogy tavaly a Magyar Honvédség sikeres évet zárt, nem vallott szégyent sem itthon és sem külföldön. Úgy érzi a honvédség visszanyert valamit a társadalmi elfogadottság téren, és tekintélye emelkedett, ezt kötötte össze a korábban említett tartalékosok számának emelkedésével. Beszédének zárásában a miniszter úr továbbra is magas színvonalú szolgálatot vár el a jelenlévő tisztektől.

Szöveg és fotók: Bendek Levente – LHSN.hu

54 hozzászólás “Évértékelő a Honvédelmi Minisztériumban”

  1. Gondolom a Gepárd M6
    A Rábák újabb változataira és a régiekre való kiegészítőkre (A régiek is 2003 as ok)
    a Komondor
    A Maverick szerviz üzem beindulására gondol (mondjuk ezek közül csak a Komondor ami az ő idejük alatt índúlt de még az se biztos)
    Más nemigen jut az eszembe a magyar katonai UAV kifejlesztése (igazából a már meglévő magyar gyártók által gyártott UAV-k katonai célokra való alkalmasá tétele) nem kapott pénzt pedig minden évbe megpróbálják a gyártók a kerámia petétlap gyártása szintén már évek óta nem kap támogatást vagy megrendelést

  2. Nem ertem hogy bekeidoben minek 30 ezer fonyi honvedseg amihez hozzajon 8000 fo tartalekos amit terveznek 2014 re.Ez szimplan penzkidobas.Bekeidoben a kikepzest kellene forszirozni egy alacsonyabb honvedsegi letszam mellett.Gondolok itt arra hogy egy kb 21 ezer fonyi honvedseg eleg lenne.Bekeido van.Ezen felul pedig a tartalekos rendszert kellene ugy kialakitani hogy 2-3 evente kb 4000 uj embert kikepezni.Az a 8000 fo amit terveznek azoknak a harckepessege kozeliteni fog a 0-hoz.Igy lesz egy 38 ezer fonyi honvedseg ami utan nincs semmi.A feladatuk meg a Honvedsegi objektumok orzese lesz.Azaz nem csinalnak majd semmit.Ami jo hir hogy a nem hasznalt objektumokat vagy probaljak eladni vagy atengedik az onkormanyzatoknak hasznositas celjabol ami jo mert penzmegtakaritas.Ennek a folyamatnak viszont eroteljesebben kellene folynia.Jelenleg meg mindig tul sok objektum van a honvedseg kezeleseben amit semmire nem hasznalnak.Ezeket fogjak orizgetni a tartalekosok.Pont ezeket az objektumokat kellene felszamolni.Jo dolog az is hogy a vizfejet csokkentik a problema az az hogy nem elegge.Az is jo dolog hogy a katonak letszamat novelik a honvedsegen belul,a problema az az hogy nem elegge.A Honvedsegen belul meg mindig nagyok az aranytalansagok.Az jo dolog hogy ezt orvosolgatjak,de a problema az az hogy nem eleg mertekben.A tabornoki-tiszti-tiszthelyettesi letszam meg mindig kb 1.7 szerese a katonakenak.Civilbol is van annyi mint katonabol.Ezeket a dolgokat orvosolgatjak es ez jo hir csak eppen nem elegge.A vegen (30 ezres honvedsegi letszam mellett amit terveznek) ugy fog kinezni a dolog hogy lesz kb 7500 civil,500 egyetmi hallgato,10000 katona es 12000 tisz tiszthelyettes tabornok.Plusza 8000 fo tartalekos akikbokorugronak jok de masnak nemigen.Itt meg mindig nagy az aranytalansag.Orvosolni fognak rajta eleg sokat de meg mindig nem eleg.Ami a velemenyem az az hogy a 30 ezres letszam az bekeidoben egy Magyarorszagnak tul sok.Bekeidoben a kikepzest kellene forszirozni tartalekos rendszerben akiket 2-3 evente ujak valtanak fel.De akkor sem 8000 fo hanem kb 4000.Ez rengeteg penzmegtakaritas es hosszabb tavon sokkal tobb harckepes alakulat felallitasa.Kb 21000 fos honvedsegi letszam mellett,illetve 4000 tartalekos mellett (a 38000 ezres 2014 re felallo Honvedsegi letszam elleneben) meg lehetne takaritani eves szinten kb 55 milliard forintot fizetes teren.Akkor most kepzeljuk el hogy abbol az 55 milliardbol miket lehetne csinalni a Honvedsegen belul evente.Tovabba az orszag eves szinten elkolt 12 milliardot kulfoldi missiokra amibol 10 millard az afganisztani szerepvallalas.Na azt is be kellene szuntetni mihamarabb ahogy van.Ez mar osszesen 65 milliard forint.Evente.Elgondolkodtato.A mennyisegrol at kellene terni a minosegre.
    Mindazonaltal Hende Csaba munkassaga dicseretet erdemel.Amit az elozo Honvedelmi miniszterek muveltek az bun volt az orszag ellen.

  3. Ami információ – mezei ember lévén – elém kerül innen-onnan, le a kalappal Hende Bajtárs előtt. Persze lehetne még spórolni itt-ott, de az nem a „harcoló állomány” fizetése. Profibb logisztikát lehetne végezni. A hadiipar – bármilyen szinten – húzóágazat lehet, munkahelyeket teremt, import pénzt spórol. Ilyen a világ. Csak így tovább! ….de azért nézzenek a lábuk elé…
    Más: Afganisztán. Amit a szövetségesek sok év alatt felépítettek, azt most egy barom US-parancsnok szétbarmolta. Tűnés onnan minél előbb!

  4. Soha nem értettem egyet Orbán politikájával, de azt tényleg el kell ismernem, hogy Hende végre egy olyan miniszter, aki – még a rendelkezésre álló gyalázatos pénzügyi körülmények között is – akar és tud is elérni eredményeket. Ha idén döntés születik – reméljük így lesz – a helikoptertender kiírásról és azon tényleg korrekt döntés születik az még egy plusz lesz a részéről. Aztán jövőre folytathatja a használt Leo2 és M109 Paladin beszerzésekkel (túl szép lenne), most úgyis egy sor állam leépíti a felesleges kapacitásait, olcsón meg lehetne vásárolni. A hadiipar fejlesztése alatt szerintem a Rábát érti. Az állam nyilván nem véletlenül vette meg a részvények 76%-át. A gazdasági hetilapokban olvasható buszgyártási tervek a Rábától szerintem hülyeség (5 másik cég gyárt buszt, nem lenne különösebb értelme egy 6.-nál is erre készülni), márcsak a Rába óriási hadiipari hagyományai, tapasztalatai miatt is, több, mint valószínű, hogy a Honvédség igényei alapján katonai járműgyártást terveznek. Szerintem a BTR-80-ak utódját idehaza fogjuk gyártani. És mellette valószínűleg fut a Komondor program is. Nem hiszem, hogy van lehetőség 2 nagy költségigényű járműprogram egyidejű finanszírozására: a HM-nek nyilván választania kell majd a Rába és a Komondor program között. Nyilván a Rába a jobb választás. Amiről mostanában nincs hír az a gépkarabály modernizáció. Tavaly 180 darabot modernizáltak (és úgy tűnik, hogy nagyon jól sikerült), de vajon a tömeges modernizáció elindult végre?

  5. erdifefoka

    A leírtakkal nekem az a problémám, hogy az elmúlt húsz évben ezt csinálták amit leírtál, azzal a különbséggel, hogy a felszabadult/megtakarított pénzt elnyelte a nagy állami költségvetés. A pénz nem maradt a seregnél! Amit megspóroltak elvették! Az elmúlt évtizedekben felélte az ország a Honvédséget.

  6. Milyen eredményt ért el azon kívül, hogy a honvédelmi költségvetés vagy huszonöt százalékkal csökkent:

    2001: 1,8%
    2002: 1,7%
    2003: 1,7%
    2004: 1,5%
    2005: 1,25%
    2006: 1,2%
    2007: 1%
    2008: 1,2%
    2009: 1,2%
    2010: 1,1%
    2011: 0,9%
    2012: 0,8%

    És a hadseregben eddig kitartó, a kormányváltástól valamiféle javulást remélő katonák tömegesen lépnek le, körülbelül ezért:

    http://img.index.hu/imgfrm/4/4/4/0/IMG_0009794440.jpg
    A kép forrása a „honvédség megsemmisült” topik az Indexen.

  7. Így van gigabiga!

    1992:
    3 harckocsidandár
    9 gépesített lövészdandár
    4 tüzérdandár
    2 páncéltörő tüzérezred
    1 sorozatvető tüzérezred
    1 műszaki dandár
    1 légvédelmi tüzérdandár
    3 légvédelmi rakétaezred
    3 harci repülőezred
    1 harci helikopterezred
    1 vegyes szállítórepülő dandár

    2002:
    1 nehézdandár
    2 közepesdandár
    1 könnyűdandár
    1 tüzérdandár
    1 műszaki dandár
    1 légvédelmi rakétadandár
    1 harcászati repülőezred
    1 harci helikopterezred
    1 vegyes szállítórepülő ezred

    2012:
    1 könnyűdandárnyi haderő (papíron kettő, de együtt tesznek ki egy dandárnyi erőt)
    1 műszaki zászlóalj
    1 légvédelmi rakétaezred
    1 ezrednyi repülőeszköz

    Ezt a folyamatot a honvédelmi minisztereink így kommunikálták le:

    „A haderõfejlesztés legfõbb célja, hogy az ezredfordulóra a Magyar Honvédség kis létszámú, korszerûen vezetett, békeidõszakban többségében hivatásos, hadiállapotban hadkiegészítésen alapuló, gyors reagálású, manõverképes, mozgékony, korszerû haderõvé váljék, amelynek szerves részét alkotják a milícia jellegû területvédelmi erõk.”
    Für Lajos, 1993. február 16.
    http://href.hu/x/h8mh

    „Mint önök elõtt is ismert, 1994 végétõl megkezdõdött a Magyar Honvédség átalakítása, hosszú távú programjának és középtávú tervének kidolgozása, melynek célkitûzéseit az Országgyûlés a 88/1995. határozatában fogadta el.”
    Keleti György, 1996. december 17.
    http://href.hu/x/h8mg

    „Szabó János elmondta, hogy a Magyar Honvédség átalakítása után az ország védelmének, valamint szövetségesi feladatoknak teljes mértékben megfelelő, kellően motivált és társadalmilag még jobban elismert személyi állománnyal rendelkező hadereje lesz Magyarországnak.”
    Szabó János, 2000. június 05.
    http://href.hu/x/h8me

    „A honvédelmi miniszter közölte: a Magyar Honvédség jól felszerelten fogja garantálni az ország biztonságát; tekintélye növelése érdekében nemzetközi szerepvállalásokban fog részt venni.”
    Juhász Ferenc, 2003. szeptember 24.
    http://href.hu/x/h8md

    „Szekeres Imre honvédelmi miniszter elmondta, a mai nappal befejeződött a 17 éve tartó haderőreform. Hozzátette, tavaly nyáron a kormány megalakulásakor 4 célt tűztek ki, melyet meg is valósítottak. Vagyis nőtt a katonák száma, jól szervezett erős haderő jött létre, magas színvonalúvá vált a vezetés, és hatékonnyá a logisztika. Hozzátette, az elmúlt időszakban a HM is jelentősen átalakult, ma már kevésbé bürokratikus.”
    Szekeres Imre, 2007. októrber 11.
    http://href.hu/x/h8mb

    „A miniszter szerint a legfontosabb feladat tavaly a honvédelem teljes megújításának megkezdése volt. Megkezdődött a korszerű haderőstruktúra és a képességfejlesztésre vonatkozó elképzelések kialakítása, a szükséges feltételek megteremtése.”
    Hende Csaba, 2011. március 1.
    http://href.hu/x/h8mc

  8. Sok mindent kiraktatok de ezeknek a nagy része rajzok, tervek, max prototípusok!? Se az UAV-ot, se a komondort még az osztrák gyártmányú :D:D gepard m6-ból se rendeltek! A „szép” mesterlövész puskából is csak keveset rendeltek, ami szép és jó hogy magyar csak az a baj hogy egy guriga takony („lemezpuska”), nem is reklámozzák be nagyon! A rába meg már gyártják régóta magyarul nem a Rába miatt indult be a „magyar hadiipar”!
    Én se nem a Hendét se nem az Orbánt fikázom ezért! Írtátok itt a költségvetési %-kat! lehet, hogy több volt de kevesebb sőt jóval kevesebb pénzt használtak fel ésszerűbben! Még a PG-nek se tudtak munkát adni, pedig lett volna és most meg is lehet nézni a helikopter állományt! Most meg érdekes módon a kevesebb pénzből tudnak rá fordítani! BRAVO
    erdifefoka-te meg ne szólj egy szót se, hogy milyen nagy a létszám!Ami a tervezett létszám se tudná még egy kis szutyok omladozó Puskás stadiont se megtölteni! Az nem volt pénzpazarlás amikor több éven keresztül évi több milliárdot dobtak „szekurittyes” léhűtőknek?
    Az nem sok pénz amit az állam (vagy mi) kifizet segélyt havonta 1millió léhűtőnek? Különben meg sose volt magyar o-n komolyabb hadiipar!

  9. Kedves Shornet!
    Amit en irtam annak annyi a jelentese hogy BEKEIDOBEN nem az allando letszamot kell novelni hanem egy kisebb letszamu Honvedseg mellett a KIKEPZESRE kellene forditani a nagyobb hangsulyt,amin en annyit ertek hogy 2-3 evente kb 4000 uj ember.(jelen honvedsegi allapotok mellett a hulye sem akarna odamenni,de ezen lehetne valtoztatni).
    Ertem a mondandodat,leamortizaltak a honvedseget evek alatt,a megtakaritott penzt meg amiket irtal hulyesegekre meg zsebtoltogetesre hasznaltak fel.
    Olvasd el megregyszer hogy mit irtam.Nem azt hogy a megtakaritott penzbol toltsuk meg a politikusok zsebet.
    A mondandom lenyege az az hogy penzt lehetne megtakaritani,egy kisebb letszamu honvedseget modern fegyverzettel ellatni,pont ez az amirol a honvedelmi miniszterek ugatnak,csak a megtakaritott penzeket eltuntetik.
    Ertem en hogy a 38 ezer fos honvedseg szepen es jol cseng de ennyi ember minek bekeidoben??Abbol a 38 ezerbol 8 ezer pedig biztonsagi orkentfog dolgozni.Harcertek 0.A megmaradt 30 ezerbol pedig kb 9 ezer katona lesz.
    Lehet hogy sokan leugatnak hogy jovok itt a bekeidovel de jelenleg ha tetszik ha nem beke van.
    Pont ez az ami miatt nem az allando letszamot kellene novelni hanem a kikepzest forszirozni.Kisebb allando letszam,modernebb fegyverzet,modern kikepzesi rendszer,aztan ha szarabbra fordul a helyzet akkor be lehet hivni sok ezernyi kikepzettet.
    A mondandom megegyszer hogy bekeidoben kis letszamu allando hadsereg es modern kikepzo rendszer,illetve a masik hogy meg ebben a szar anyagi helyzetben is lehetne tobb tizmilliardot sporolni evente amit fejlesztesekre lehetne forditani.

  10. blogen: nyilván egyetértek veled, ezt írtam is, hogy a jelenlegi 0.8%-os GDP keret gyalázatos, elfogadhatatlan. Ugyanakkor a tisztánlátáshoz azt is tudni kell, hogy korábban a HM költségvetésében számolták el a már korábban nyugdíjba vonult hivatásos katonák nyugdíját is, ennek nyilván nem sok köze volt a tényleges honvédelmi költségvetéshez. Én csak arra utaltam Hende kapcsán, hogy nála legalább lehet látni az erőfeszítést, hogy még a jelenlegi körülmények között is megpróbáljon előrelépni a Honvédség. Az elődei (Szekeres, Juhász stb.) lényegesen magasabb költségvetési keretek mellett is csak leépítették a sereget, amire te is szemléletesen rámutattál. Semmilyen új technikát nem vásároltak. Az egyetlen dolog amit nem értek azaz önkéntes tartalékos rendszer: minek kell 8000 tartalékost verbuválni, évente fizetni őket, mikor – legalábbis én így tudtam – minden országban, így nálunk is, aki korábban hivatásos, szerződéses vagy – amikor még volt – sorkatonai szolgálatot teljesített, leszerelése után automatikusan tartalékállományba kerül. Minősített helyzetben bármikor behívható.

  11. A Komondor még csak egy prototípussal bír, megrendelésről semmi hír azaz jövője igencsak kérdéses.
    A Rába csak azért gyártja a H sorozatot és a páncélozott kitt-eket hozzá, mert a német MAN itt gyártatja, azaz kutatás-fejlesztésük nem itt történik.
    Lőfegyvergyártás már évek óta nincs, ha mégis akad, az a hazai törvények miatt a civilek számára, a HM megrendelési hiányában a katonák számára elérhetetlenek.

  12. Jelenleg ha jol tudom 3D radarallomasok vannak Bankuton illetve Bekescsaban.Illetve ahogy a hirben is volt epitik a harmadikat Medinan.Ez a 3 radarallomas mennyire kepes lefedni Magyarorszagot?Szukseg van ezen 3 radarallomas mellett reskitolto allomasokra is?Illetve ha a Zengore lett volna telepitve az mennyivel lett volna elonyosebb?Illetve Zengo eseten is szukseg lenne reskitolto szazadokra?

  13. Létszámra visszatérve: Sokan nem tudják hogy a volán társaságok vagy a MÁV, félkatonai szervezet! Magyarul ha baj van akkor hirtelen van több ezer sofőr meg szerelő!

    Egy fegyvermesterrel beszéltem a szép puskáról! Ő azt mondta, hogy nem hiába mesterlövész puska (tényleg pontos), de elég gyenge konstrukció, és rossz gyártás technológiája

  14. Szukseg van ezen 3 radarallomas mellett reskitolto allomasokra is?
    -> igen.

    Illetve ha a Zengore lett volna telepitve az mennyivel lett volna elonyosebb? -> a legmagasabb pontra telepített radart nem árnyékolja le pl. a többi hegy

    Illetve Zengo eseten is szukseg lenne reskitolto szazadokra? -> nem

    Ha jól emlékszem a vitákra és ha jól informáltak voltak a vitázók. De egyik sem biztos.

  15. Hivatalos Értesítő sem ír semmit a HADIK-tervről, csak hogy el kell kezdeni.
    Ami alatta van, az érdekesebb:
    „A modernizált gépkarabély, a 12,7 mm M2HB géppuska, 40×53 mm-es gránátvetõ, 60 mm-es aknavetõ
    rendszerbeállításával kapcsolatos tevékenység végzése.”

    Tehát lesz M2HB és Mk19 rendszerben.

  16. A medinai radarállomás a teljes elkúrás szinonímája, hozzávetőleg ezt fogja látni (saját becslés alapján sárgával a zengői terv, vörössel a medinai valóság):

    http://img189.imageshack.us/img189/2149/medina2.jpg

    Mivel a medinai lokátor 0, azaz nulla százalékban tudja teljesíteni a zengői számára tervezett lefedettséget (viszont közel 80-90%-os átfedésben lesz a békéscsabaival), ezért az összes jelenlegi réskitöltőre szükség lesz továbbra is. Szó szerint értendő, hogy akár el is áshatnánk Medinán szétszerelt állapotban az új lokátort, mert ilyen szinten diszfunkcionális lesz ott.

  17. Igen, ez az ábra alacsony magasságra van kihegyezve, amit a völgyekben fekvő Medinából nem lehet lefedni, de aminek a lefedése a hegytetőre tervezett zengői radar célja és értelme volt. Igaz a közepes magasságok is problémásak dél és nyugat felé!

  18. Sziasztok!

    A Hivatalos Értesítőben megjelent M2HB nehézgéppuskát valamint az MK19 automata gránátvetőt afganisztáni használatra szerezzük be.
    Az M2HB a Humveen jelenleg használt DSK-t fogja leváltani…
    60mm aknavetőt Tatán is láttam, talán csapatpróbán volt.

  19. Medináról alacsony és közepes magasságban csak kelet és észak felé működik, lévén a Sárvíz völgye Medina irányából egyedül kelet felé lejt és észak felé nyitott, Medina pedig a völgy ALJÁN van. Medinától nyugatra a Tolnai hegyhát és a Völgység hegyei takarnak ki, délre pedig a Mecsek.

  20. http://www.napi.hu/magyar_gazdasag/megduplazna_a_katonai_budzset_a_kormany.512198.html

    2022, 1,39%, feltételesmód…
    ami kb. úgy fog bejönni, mint ahogy a többi gazdasági húzás idáig, és akkor…
    vagy ha lesz is 1,39% nem mindegy, hogy az mennyi is Ft-ban, lehet még kevesebb lesz mint a mostani 0,8 ez GDP-től függ ugye, a semminek a 10%-a is kevesebb, mint az egy 1%-a…

    lehet jönni a „legalább a szándék megvan” dumával, de ezen már csak mosolyogni lehet, pénz nélkül nem megy, az meg nincs és nem is nagyon lesz, és amúgy is Mo-n egy pozitív szándékra jut 3 negatív tett…

  21. „A határozat szerint 2013-2015 közötti időszakot követően, 2016-tól a kiadásokat a GDP 0,1 százalékával kell növelni, így azzal számolnak, hogy 2022-re érhetik el a 1,39 százalékát”

    Tehát megtudtuk hogy a közeljövőben nem szándékoznak emelni a honvédelmi költségvetést. A többi csak mese habbal, teljesen érdektelen.

  22. Azert ez a 0.8% meg egy kicsit arnyalt ugyanis ide szamitjak az Allami Egeszsegugyi kozpontot is ami csak attetelesen kapcsolodik a honvedseghez.Ha ennek a fenntartasara koltott 20 milliardot kivesszuk onnan akkor az a 0.8% az csak kb 0.71%.Ez az amit valojaban koltunk honvedelemre.
    Amugy en nagyon nem vagom hogy miert kell ezt az egeszsegugyi kozpontot a honvedelmi budzsebol finanszirozni.Az igaz hogy a honvedseg hasznalja de a honvedsegen kivul az osszes belugyi szerv is.
    Ezt a Nemzeti Eroforras Miniszterium budzsejebe kellene szamitani.Akkor az is nehany milliardos megtakaritas lenne a Honvedsegnek.