|

Kényszerleszállt egy angol Apache

A személyzet mindkét tagja túlélte annak a brit Apache helikopternek a lezuhanását, mely február 21-én ütközött nagyfeszültségű elektromos vezetéknek az Egyesült Királyságban. A Brit Hadsereg Westland Apache AH Mk 1 típusú harci helikoptere éjszakai gyakorló repülésen volt, amikor az esemény bekövetkezett. A legénység megőrizte hidegvérét, és a sérült forgószárnyassal lakott területen kívül, egy mezőn hajtottak végre kényszerleszállást, nem messze a Suffolk megyében található Wattisham repülőtértől. Az incidens következtében, a helyi szolgáltató szerint, a térségben 370 lakás maradt áram nélkül.

A pórul járt Apache |Fotó: Rob Howarth ,

Január 22-én a világhálóra is felkerült néhány fotó a balesetet szenvedett helikopterről, melynek személyzete épségben, sérülések nélkül szállt ki a kabinból. Jól látható, hogy az Apache gyakorló fegyverzetet is hordozott, bár nem teljes terheléssel szállt fel. Szintén kitűnik, hogy súlyos sérüléseket nem szenvedett, tehát javítható maradt – ezt a hadsereg is megerősítette szerdai sajtónyilatkozatában, melyben közreadták, hogy helyszíni átvizsgálás után, a helikoptert a Wattisham repülőtérre szállítják, ahol újra repülőképes állapotba hozzák.
Az illetékes szervek közben megkezdték az eset kivizsgálását.

A Brit Hadsereg (British Army) összesen 67 Westland Apache AH Mk 1 harci helikoptert rendszeresített, melyek az amerikai Boeing AH-64D Longbow Apache licencgyártású, kissé módosított változatai. A típust sikerrel alkalmazzák Afganisztánban is, ahol nagy segítéségére van a földi csapatoknak. Legnagyobb honi bázisuk Wattisham – innen szállt fel a 21-én szerencsétlenül járt példány is. A javításhoz tehát a legjobb helyre került, a tapasztalt karbantartó-brigád rövid időn belül helyrepofozza a sérült helikoptert.

One Response to “Kényszerleszállt egy angol Apache”

  1. Aim-120 Úr!

    Kérem, hogy a cikk második bekezdésének elején található „január 22-én”-t módosítsa februárra, mert megtévesztő lehet néhány felületes olvasó számára. Hiszen arra a következtetésre juthatnak, hogy a balesetet már egy hónappal korábban megjövendölték, s ami még különösebb, képi bizonyítékokkal támasztották elő a prognózist. :)

    Köszönettel,
    D.