|

Utolsó küldetésére készül a USS Enterprise

Az Egyesült Államok legidősebb szolgálatban álló repülőgép-hordozója, a USS Enterprise (CVN-65) a huszonkettedik és egyben utolsó bevetése előtt gyakorlatozik.

Az immár 50 éves, ’Big E’ néven is becézett egység William Hamilton kapitány parancsnoksága alatt a bevetéshez szükséges minősítések megszerzését végzi: elsősorban azt kell bizonyítania, hogy megfelelő gyorsasággal képes fogadni és indítani repülőgépeit. A hordozó tavasszal csatlakozik az 5. Flottához a sikeres minősítések után, melyekre egy januárban megkezdett, komplex gyakorlat alatt került sor. A hordozó és repülőcsoportja ennek során minden várható feladatra felkészült: terítéken volt kalózok által fogságba ejtett halászok mentése (ezen feladatot korábban a CVN-74 John C. Stennis végezte a térségben) és veszélyes, szűk vízi utakon (azaz az Irán által lezárt Hormuzi-szoros) végzendő feladatok megoldása is. A cél a repülőgépek üzemeltetése során az, hogy a hajó egy percen belül tudja kezelni a csapásmérő csoport vadászgépeinek egymás utáni fel- és leszállásait is. Ez azért különösen fontos, mert ez idő alatt a hordozó sebessége és útiránya kiszámítható, tehát nagyobb fenyegetettségnek van kitéve — ennek időtartamát kell a lehető legkisebbre szorítani. Ha a Strike Force Training Atlantic (~Atlanti Kiképző Csapásmérő Egység, a gyakorlatot minősítő parancsnokság) rendben találja a hajót, akkor visszatérhet honi kikötőjébe, a virginiai Norfolkba, hogy személyzete megtegye az utolsó előkészületeket a kiküldetés előtt.

A gyakorlat Florida partjainál, de a szárazföldtől jóval távolabb zajlott, és az Enterprise kíséretével együtt a kitalált „Treasure Coast” (Kincses Part) előtt hajózott. A térképeken ugyanakkor a Közel-Kelet kontúrja szerepelt, azonban minden országhatár fiktívre volt cserélve a gyakorlathoz. Garnet és Észak-Garnet, két, Kincses Parton fekvő, terrorizmust támogató állam állt a hajóról zajló műveletek középpontjában. A forgatókönyv szerint a két ország teokratikus vezetése egyesíteni kívánja az államokat egy Pyrope nevű harmadik állammal. Az Enterprise hírszerzői és elemzői a kialakult politikai helyzetet értékelik, miközben a vadászszázadok terveket készítenek a különböző bevetésekre. A hordozó „The Shuttle” című lapja is különszámban foglalkozik a (kitalált) térségbeli helyzettel.

Ugyanakkor a US Navy illetékesei szerint ennek a történetnek nincs köze egy lehetséges amerikai-iráni szembenálláshoz. Ezt megerősítendő, a Strike Force Training Atlantic parancsnoka, Dennis FitzPatrick ellentengernagy azt nyilatkozta, hogy tengeralattjárók leküzdését és kalózok elleni hadviselést is gyakoroltak a résztvevők. Azonban Treasure Coast, bár Orlando partjai mentén fekszik, pontosan ugyanúgy 35 mérföld széles az előtte lévő tengerszakasz legkeskenyebb pontja, mint a Hormuzi-szoros. [Következtetésként tehát levonhatjuk, hogy nyilvánvalóan nincs köze Iránhoz a gyakorlatnak…]

A sikeres felkészülés esetén az Enterprise tavasszal csatlakozhat az 5. Flottához az Öböl térségében.

Szerző: magalenin

—–
Jelen írás a HTKA Lapcsoport által szervezett Hír- és Cikkíró versenyre érkezett és megfelelőnek ítéltetett a publikációra. Amennyiben Te is szeretnél indulni a nyereményekért vagy csak szeretnéd megmutatni a világnak eddig rejtegetett írói vénád, akkor ne habozz, jelentkezz gyorsan! Részleteket ide kattintva olvashatsz!

17 hozzászólás “Utolsó küldetésére készül a USS Enterprise”

  1. „Az immár 50 éves, ’Big E’ néven is becézett egység William Hamilton kapitány parancsnoksága alatt a bevetéshez szükséges minősítések megszerzését végzi”

    jó pap is holtig tanul. ha gonosz lennék azt mondanám, ha 50 év alatt nem szerezte meg a képességet, akkor már kár erőlködni. viszont komolyra fordítva: új a legénység? vagy új a kapitány? esetleg ezek új eljárások?

  2. banderas!

    Minden „deployment” előtt van felkészülési fázis, pontosabban három fázis. Ez az utolsó a legkomplexebb, a strike group többi hajójával és kétéltű egységekkel is együtt gyakorol a hordozó és a repülőezred. A végén minősítés, aztán hadd szóljon a hat hónap! :-)

  3. „Azt gondoltam volna, a teljes életének a harmadát őrjáraton töltötte. Azt alig több, mint az 5ödét.”

    Nos igen ez a hajó nem a Nimitz osztály ugyebár és a vietnámi háború alatt eléggé meg volt hajtva.Történt rajta egy nagy robbanás is stb,stb,stb. Ettől függetlenül nekem még mindíg a kedvencem. Lenyűgöző még 50 évesen is…