|

Továbbra is a NATO felügyeli a Baltikum légterét

2018-ig folytatja a NATO a folyamatos ellenőrzést a balti államok légterében a szövetség döntéshozó tanácsának szerdai brüsszeli határozata szerint.

Mint Anders Fogh Rasmussen főtitkár közleményében emlékeztetett, olyan műveletről van szó, amely egyértelműen mutatja a NATO elkötelezettségét a kollektív védelem iránt és a tagországaival szembeni szolidaritást. Az egyszer már meghosszabbított balti küldetés 2014-ig tartott volna, a szerdai döntés értelmében viszont legalább 2018-ig folytatódik.

Jelenleg a német Phantomok vigyázzák a Baltikum légterér | Fotó: Német Védelmi Minisztérium ,

A három balti államnak – Lettországnak, Litvániának és Észtországnak – nincsenek légtérvédelemre alkalmas harci repülőgépei, ezért meghatározott időszakokra, egymást váltva más tagállamok gépeit telepítik az egykori Szovjetunióhoz tartozó térségbe. Jelenleg a Luftwaffe F-4 Phantom II típusú repülőgépei őrzik a Baltikum egét.

Forrás: MTI

6 hozzászólás “Továbbra is a NATO felügyeli a Baltikum légterét”

 1. Mennyibe kerül nekik ez a NATO felügyelet?

  Összehasonlítva például a mi Gripen lízingünk nagyságrendjével, így olcsóbban kijön nekik?

  Vagy NATO helyett nem-e lehetne valami komolyabb méretű összevont európai légierő, ami vállalhatná kisebb európai országok légtérvédelmét néhány nagyobb központi beszerző és szervízállomás gazdaságosságával?

 2. http://www.defensenews.com/article/20120208/DEFREG01/302080010/NATO-Extends-Baltic-Air-Policing-Mission-2018

  “Latvian Defense Minister Artis Pabriks told AFP that it would cost 1.5 billion euros (almost $2 billion) for Baltic nations to police their own skies.”

  Szerintem nem derül ki a cikkből hogy a 2 milliárd USD a 2012-2018 (6 év) vagy a 2014-2018 (4 év) re vonatkozik. Korábban 2014-ig szólt a megállapodás, így nekem a második a valószínűbb.

  Ez így önmagában soknak tűnik, de kellene valami adat amihez viszonyíthatjuk. (pl a magyar gripen program költtségei)

Fórum hozzászólások

There are no comments in the forum topic that is associated with this post.