|

HTKA Hírhalom 2012. 4. hét

A HTKA HÍRHALOM olyan hírek gyűjtőhelye, amiket rövidségük, vagy éppen időnk hiánya miatt nem tudtunk kellő formában megírni, így igen lényegre törően, de mégis közzétesszük ezeket minden hétvégén egy csokorba fűzve.

Az Embraer újabb beszállítót hívott a KC-390 programban való részvételre, a kiválasztott ezúttal a francia Sagem elektronikai vállalat. A brazil szállítógépbe a franciák a vízszintes stabilizáló trimmlapokhoz szállítanák a mozgató elektromotort. A rendszer a gép stabil repülését biztosítja majd a kormánylapok használata nélkül, ezzel biztosítva a gépre ható aerodinamikai erők minimalizálását, ami az üzemanyag-felhasználás terén is hatékony.
A döntő tényező az Embraer választásában a Sagem költséghatékonysága, valamint a bizonyított képesség, hogy képesek a feltételeknek megfelelő elektromotor megtervezésére. A szerződés értékét egyelőre nem hozták nyilvánosságra.
Egy további cég is beszállt a programba, a Hamilton Sundstrand a segédhajtóművet (APU) szállítja majd az új típushoz, ezért cserébe 300 millió dollárral gazdagodik a vállalat.

Fényes jövő áll a KC-390 előtt ,

Az Amerikai Légierő egyik legsúlyosabb problémája a szállító erők „alacsony” száma, amit a C-5A-k közelgő kivonása csak tovább fog rontani. Most azonban egy jó hírről számolhatunk be, némileg sikerült ugyanis javítaniuk a problémán – a Boeing 693 millió dollárt kapott a légierőtől öt darab C-17 Globemaster III leszállítására. Az utolsó példány átadásának határidejét 2013. március 20-ában szabták meg, a gépek a Boeing Long Beach-i üzemében készülnek.

A C-17 továbbra is fontos szerepet kap | Fotó: Staff Sgt. Jacob N. Bailey, U.S. Air Force ,

A Hawker Beechraft elkészült a Marokkói Légierő számára gyártott utolsó négy T-6 turbólégcsavaros kiképzőgéppel. Az észak-afrikai ország légiereje 24 példányt rendelt a típusból, a pilóták ezeken készülnek fel a hamarosan üzembe álló F-16C/D vadászokon való repülésre. Az 4 példány már új hazájába is került, az utat saját szárnyukon tették meg, megpihenve az USA-ban, Kanadában, Grönlandon, Írországban, Skóciában, Franciaországban valamint Portugáliában, mielőtt először leszálltak volna új hazájuk földjére.

Hamarosan brit felségjellel is láthatjuk | Fotó: Hawker Beechcraft ,

A Pentagon megrendelte az E-2D Advanced Hawk Lot 4-es sorozatának alacsony ütemű gyártásának beindítását. A Northrop Grumman 781,5 millió zöldhasút kap az államtól 5 példány legyártására, de ezt nem az idei pénzügyi évből finanszírozzák. A munkát az USA különböző részein fogják elvégezni, az 5 példányt 2015 májusáig kell átadni a haditengerészetnek.

Ecuadorban január 21-én ünnepelték az utolsó Cheetah harci repülőgép rendszerbe állítását. A Dél-Afrikában feleslegessé váló gépekből 12 példányt rendeltek 2010 végén, ebből 10 darab együléses C, két példány pedig kétüléses D variáns. A gépek 78 millió dollárjába került Ecuadornak, de ebben 5 éves logisztikai támogatás is benne van.

Nemrég került nyilvánosságra, hogy az USAF tavaly novemberben nem kevesebb, mint 5000 JDAM készletet rendelt, melynek értéke megközelíti a 126 millió dollárt. 2011-ben ez volt az Amerikai Légierő 3. JDAM készlet rendelése, januárban 3500 példányt rendeltek 88 millió zöldhasúért, míg márciusban további 4000 példányt 92 millióért.

A Lockheed Martin egy újabb MLU (Mid-Life Upgrade) modernizáláson átesett P-3C-t adott át az Amerikai Határőrségnek, így az már 4 nagyjavított Orion-nal rendelkezik. A gépet január 20-án szállították le, két hónappal a szerződésben előírt időpont előtt. A típus fontos részét képezi a határőrség flottájának, segítségükkel több mint 153 000 fontnyi (69 400 kg) drogot foglaltak le 2011-ben, ez 62%-át teszi ki az összmennyiségnek.

A US Navy befejezte a legújabb AGM-65 Maverick lézeres változatának tesztelését. Az AGM-65E2 jelzést kapott verzióból 4 példányt indítottak álló és mozgó célokra, F/A-18C/D Hornet és E/F Super Hornet, valamint AV-8B Harrier II vadászokról. Az egyik teszt során a rakétát egy Harrier-ről indították, míg a célt egy AH-1Z Viper helikopterről „világították” meg lézerrel. A rakéták mind a 4 esetben eltalálták a célpontjaikat, így elhárult az akadály a rendszeresítésük elől.

Fotó: US Navy ,

Az európai fegyvergyártó óriás, az MBDA tanulmányt készít a francia Milan tankelhárító rakéta leváltására. A DGA felkérésére végzett feladat során egy közepes hatótávolságú rendszer kifejlesztésével szemben támasztott követelmények meghatározása folyik. A4 kilométeres hatótávú és a Sagem infravörös és TV-kamerás keresőfejével ellátandó fegyver fejlesztési programja várhatóan még az év végéig elkezdődik.

A virginiai bázisú Aurora Flight Sciences nyerte el a Svájci Légierő megrendelését, mely egy opcionálisan pilóta által is vezethető UAV-ről szólt. A Diamond DA42 sportrepülőgépen alapuló, Centaur elnevezésű UAV-ből 10-15 darab áll szolgálatba a független országban. Az első gépek leszállítása még idén megkezdődik.

Újra repülhetnek a január 20-a óta repülési tilalommal sújtott ausztrál S-70A-9 Black Hawk típusú helikopterek, miután törött csavarokat találtak az egyik gép reduktoránál. A vizsgálat kiderítette, hogy nem általános hibáról van szó, csak azt a gépet érintette, melynek építésekor rossz szériából származó csavarokat használtak fel, melyek nem bírták a terhelést.

Fotó: Ausztrál Védelmi Minisztérium ,

A svájci Davos városában megrendezendő Világgazdasági Fórum alatt az osztrák Eurofighter Typhoon típusú vadászbombázók vigyázzák majd a rendezvény környékén kijelölt repüléstilalmi zónát, mely átnyúlik Nyugat-Ausztriába is. A „Daedalus 12” névre keresztelt műveletben két géppár vesz részt, azonban a lassan repülő légi célok elfogására Pilatus PC-7-es kiképző repülőgépeket és OH-58 Kiowa helikoptereket is bevonnak az őrzési feladatba.

——
Közreműködött: Phoenix

64 hozzászólás “HTKA Hírhalom 2012. 4. hét”

  1. Igen. A lesajnált angoloknak meg van Brimstone. Persze lehet erre az mondani, hogy viszont a briteknek meg nincs elég erős kalapácsa. Viszonyítás kérdése.

    A döbbenetes másik része az, hogy még mindig dolgoznak egy ~50 éves rakétatest konstrukcióval. Vajon ezek új gyártásúak lesznek? Gyártanak még AGM-65 rakétatestet és hajtóművet? Nem emlékszem tisztán, de mintha lett volna hír itt a HKTA-n, hogy gyártás már leállt vagy le fog.

  2. Érdekes az utolsó cikk.Miért nem a házigazdák védik a találkozót?
    Jó ok ,hogy át nyúlik meg közel a határ,de akkor is közös vagy csak a svájci légierő legyen ott. Érdekes.

    ÉS igen a AGM-65 Maverick sikeres rakéta.Nem úgy mind az elődje.

    Nálunk várható valamikor éles lövészet vele?

  3. Sziasztok!

    A műveleti tartalékosok részére megkezdődött egy „honvédelmi dandár” felállítása:

    „a Magyar Honvédség Összhaderőnemi Parancsnokság közvetlen alárendeltségébe tartozó MH Honvédelmi Dandár hadi állománytáblájában rendszeresített hadi beosztásokban látja el feladatát, melynek elsőként feltöltendő alegységei Hódmezővásárhely és Tata helyőrségben kerülnek felállításra. ”

    cikk: http://www.hadkiegeszites.hu/taj_03.html

  4. „Nemrég került nyilvánosságra, hogy az USAF tavaly novemberben nem kevesebb, mint 5000 JDAM készletet rendelt, melynek értéke megközelíti a 126 millió dollárt. 2011-ben ez volt az Amerikai Légierő 3. JDAM készlet rendelése, januárban 3500 példányt rendeltek 88 millió zöldhasúért, míg márciusban további 4000 példányt 92 millióért.’

    Szerintem ez a mennyiseg meg US viszonylatban is tul nagy egy egyszeru raktarfeltoltesnek. Harom sorozatban egy even belul. Nekem olyba tunik hogy keszulnek valamire es inkabb probaljak elaprozni a rendelest ( persze a gyartas az folyamatos csak a rendeles jon akkor mikor az elozo tetel kesz ) hogy ne legyen annyira feltuno.

    Lehet haboru lesz valahol ?

  5. A hiparalacsony intenzitású Odyssey Dawn alatt is ellődöztek több száz ASSM-et, JDAM-et és mást is. Akkor szerinted 8 év Afganisztán és Iraknál mennyit lőttek el…?

    Ez szimpla készletfeltöltés / fejlesztés USAF méretekben. A réggebbieket majd elhasználják gyakorlásra.

    Gondolj bele, ma már szinte közelít 100%-hoz a jenkiknél a PGM aránya. Ennyi példány 500 gép esetén hány bevetésre is elég, ha mindig ellövik / eldobják őket? Hát nem sokra. És 500 gép az a teljes USAF + USMC + US Navy gépállományának hány százaléka? Egy nagyléptékű koncencionális háborúben 1 hét alatt elszórnák ezt a mennyiséget.

    A SV alatt tízezerszámra szórták szét a CBU és buta bombákat. Csak az F-111F gépek szórtak le ~2’500 LGB-t, kevesebb, mint 100 gép ~ 5 hét alatt…

  6. tankman

    Szamomra a kerdes az hogy az uj jelentos letszamnak honnan lesz technika ? Az az vannak e mukodo vagy mukodokepsse teheto harckocsiaink, illetve pct raketaink. Raadasul ez utobbiaknal azt hallottam hogy szavatossaguk hamarosan lejar. A D-20 sokbol tudtommal van meg dogivel, de a muszaki allapotuk a rendszerben es hasznalatban levoknek sem az igazi. Gondolok a hazai keno es egyebb hidraulikus olajokra a fek es helyretolo rendszerben.

  7. molni

    Abszolute logikus amit irsz de bennem azert maradt meg kerdojel mert hat szamolni azert a Yenkik meg tudnak es pontosan ezert nem ertem hogy miert aprozzak el a rendelest egy even belul ami ha keszletfeltotltes akkor boven elore lathato lenne.

    De persze lehet hogy csak nekem van uldozesi maniam :-))

    Mas !

    Mashol olvastam hogy az US IR FORCE panaszkodott hogy a legerosebb legnagyobb bunkerrombolo bombaja is keptelen attorni az Irani szikla es betonfalakat hogy megsemmisitse a rejtett nukikapacitast.

    Ez nekem olyan furcsa hogy egy a jelenlegi politikai helyzetben kritikusan fontos ponton ilyen szinten azt allitsa valaki hogy kepssegbeli hianyossagokkal kuzd. Ez azt jelentene hogy az USA bejelentene hogy amugy „mi keptelenek vagyunkmelerni a bunkereiteket ”

    Szoval nekem olyan dezinformacionak tunik a dolog.

    Altatas ?

  8. ma tárgyalt a grúz külügyminiszter az USAban,hogy szívesen felajánlja bázisait és légterét egy Irán elleni háború esetén.

    Csak a végén nehogy az oroszok fogadják el az ajánlatot és átruccanjanak a tankjaikkal megnézni azt a pár bázist. Oroszország és Törökország közé ékelődve azért elég merészek az ilyen kijelentések.

  9. @Kuruc71

    Abszolute logikus amit irsz de bennem azert maradt meg kerdojel mert hat szamolni azert a Yenkik meg tudnak es pontosan ezert nem ertem hogy miert aprozzak el a rendelest egy even belul ami ha keszletfeltotltes akkor boven elore lathato lenne.

    Lehet politikai/pénzügyi okai vannak a dolognak, mert kisebb falatokban egyszerűbb lenyomni a költségvetés torkán a dolgot, mint hogy bejelentik, hogy 200+ millióért bevásárolnak. De az is lehet, hogy így jobban lehet tervezni a beszerzéssel, mert ha megvonnák a pénzt, akkor nem kell szerződést visszamondani, jogi huzavonával törődni.

  10. Amikor az Oroszok nyiltan tamogatjak a sajat nepet gyilkolo Szir rezsimet amelyik mellesleg az szomszedos Izrael eltorleseben segedkezik az orosz hataroktol jooo tavol , hat ilyenkor nem kene hogy meglepodjenek ha masik orszag is el a szuveren jogaval es nem is orosz o ellen ( max annak erdekei ellen ) ajanlja fel bazisait. Az iraniak amugy a kaukazusi tersegben sem egy tul baratinak mondhato poltikat folytatnak. Ha sikerulne a kakukazust a hatalmuk ala hajtani akkor a kereszteny kulturaju Gruzia szarban lenne de nagyon.

  11. Szia Kuruc71!

    Tartalékban vannak harckocsik, ágyútarackok és pct. rakétakomplexumok is.
    Ami a cikkben szerepel az csak a kezdet – tehát a hk zszlj jelenleg 15 T-72-vel rendelkezik, de idővel ez a mennyiség növekedni fog.
    D-20-ból és Konkurszból is idővel több lesz.
    A műszaki „gondok” minősített adatnak számítanak!

    (nemrég olyan hírek kaptak szárnyra, hogy idővel a T-72 helyett Leopard-2, a D-20 helyett M-109 jöhet :-D )

  12. @Kuruc71

    Valahol egyébként szerintem várható is volt a dolog, már csak a grúz-orosz „baráti” viszonyt figyelembe véve a grúzok szerintem megragadnak minden alkalmat, hogy borsot törjenek az oroszok orra alá és mi lenne nagyobb fricska, mint hogy tul.képpen Oroszország határából indítanák az Iránt támadó erőket.
    De azt is érdemes figyelembe venni, hogy a földrajzi elhelyezkedése miatt baromi könnyen blokád alá vonható Oroszország és Törökország részéről, aztán se ki, se be, majd amikor a NATO nemtetszését fejezi ki a dologgal kapcsolatban, akkor nemes egyszerűséggel felemlegetik Líbiát nekik, amin a diplomaták elcsámcsognak talán évekig is a paragrafusok és jogi útvesztők között, mert egy orosz blokádnak senki nem mer majd nekimenni, Grúzia meg magába roskad. Egy lehetséges szcenárió a sok közül.

  13. Mackensen

    A maverick jó hajó ellen , de akkor miért lézeres, miért nem radaros?
    Bármilyen hajó nagyobb, mint egy tank, és kevésbé mozgékony.

    Bunkerek? Az ellen meg a hagyományos hatásnövelő burokkal ellátott kumulatív fej jóformán semmit nem ér (mondjuk hajó ellen sem sokat). Meg mondjuk a repeszromboló sem. Oda spéci fej kell (mondjuk a rakétatest ideális alap hozzá, nehéz és gyors).

  14. Szia Tankman

    „(nemrég olyan hírek kaptak szárnyra, hogy idővel a T-72 helyett Leopard-2, a D-20 helyett M-109 jöhet :-D )”

    Bar M.o-n minden lehetseges ( sot meg ennek az ellenkezoje is ) azert az hogy uj technika erkezzen ilyen nagysagban szerintem majd hogy nem kizart. Ha feltelezuk hogy akar ingye kapnank a vasakat akkor i szokott lenni egy felujjitasi es rendszerbe allitasi koltseg. Ami a mai viszonyok kozott irdatlan nagy zseton a Karpat Medenceben.

    Kivanom legyen igazad de semmi realitasat nem latom a dolognak.

  15. Wolfrick

    A lezeresek alapvetoen alkalmasak es bonyolult feluleten elhelyezkedo pontcelok tamadasara. ( pl sziklas hegyi terepen egy pont tamadasa ) A radaros iranyitassal meg ha kepalkoto is eleg nehez a sziklatengerbol egy sziklat kikapni stabilan. Az az szerintem a lezeres nem a tengeri hanem a szarazfoldi celok ellen idealis.

  16. En a Torokokkel mar kozeptavon sem szamolnek. Bebetonozni latszik az oszlam politikai vezetes. A Torok hadsereg vezetoinek sot volt ( tehat befolyassal rendelkezo ) vezetoinek a letartoztatasa folyik es igy a regi feket veszik ki a rendszerbol ami garantalta a Torokok nyugati orientaciojat. Szerintem ez most kezd egyre jobban a mult emleke lenni.

  17. Kuruc:

    Oké, hogy a lézer szárazföldre való, ezt írtam is (illetve azt, hogy nem való tengerre), csak oda „overkill”. Bunker ellen nincs megfelelő harci része, tank ellen hatalmas, géppuska-fészek ellen drága.

    Szóval jó lenne tudni, hogy az új milyen harci részt kapott.

  18. M-109 németek kivonták 2007-2008ban helyettük PzH 2000 rendszeresítettek.
    Náluk kb 550 db volt hadrendben. lehet onnan kunyerálunk majd. És ez lenne a legjobb mivel azok eléggé modernek nem a régi 60 70 es kivitel.

  19. Az M-109 es az onjaro loveg ha jol tudom.Azt pedig 1960 as evek vegen kezdtek el gyartani szoval az egy 70 es evek beli tech.Persze ha valahonnan beszereznenk nehanyat felujitva akkor lehetne ismet egy ilyen jellegu kepessege a Honvedsegnek ami megszunt a Gvozgyika kivonasaval.

  20. ST !

    1. ) Jelenleg nem vagyunk olyan jo kapcsolatban a Nemetekkel hogy barmit is kunyizhassunk.

    2. ) A rendszerbe allitas meg ingyenes atadas melett is nagy koltseg.

    3. ) a PZH -2000 es a M-109 ugyan azt a loszert hasznalja tehat azt nem kapunk venni kene. 1990 ben volt cca 100 000 Ft egy db loszer ara. Ma mennyi lehet ? 250 000 ???

    Ha azt szamolom hogy mondjuk kapnank vennenk 18 jarmuvet es lovegenkent 300 db ( nevetseges ) loszerrel szamolnek az ugye 18x300x250 000 = 1,35 milliard Ft lenne es ez csak a loszer. ( nagyon nagyon alsohangon )

  21. En inkabb Gvozgyikara nevenek be. Valszeg sokkal olcsobban betudnank szerezni. Valahol meg talaln alkatreszeink is volnanak hozza de az tuti hogy a kepesseg visszaszerzese konyebben menne ( ha nem is konyen ).

    Van hozza loszerunk, jol manoverezik, uszik. Ami hatranya hogy a 122 mm es loveg az kozel sem 152-155 mm es !

  22. Azert a PZH 2000 koroket ver az M-109 re. Elsokent hozta a „time on ” tuzelesi modot es a szokasos nemet precizitas miatt felelmetes mit tud a nemet loveg.

    Ami nem szokasos a spec igenyek miatt az az hogy a lovegtornyat es egy toltoautomatikat meg hadijakra is kifejlesztettek , igaz rendszerben meg nincs.

  23. Amit sokan mindig elfelejtenek hogy ha barmilyen konfliktus lenne akkor a mi lovegeink milyen eszkozok ellen mennenek.A PZH-2000 az jelenleg csucstechnika.Ha mar lenne legalabb 40-50 db modernizalt M-109 es mar avval jelentos erot kepviselnenk itt a karpat medenceben loveg teren.

  24. Én még mindig megdöbbenek azokon akik azt hiszik,hogy az elkövetkezendő pár évben itt bármilyen új technikát fogunk rendszeresíteni(talán lesz UH-1n de ez kivétel).Tankman rajtaad lepődök meg a legjobban! Harckocsizó vagy(ezt vettem ki az írásaidból és a neved sem épp zsinórbohócos)azaz belülről látod a dolgokat,ennek ellenére feltételezed,hogy lesznek új dolgok?

  25. Még az amcsik is az M109-el operálnak, igaz a Paladin verzióval, de akkor is a németek m109-esei is bőven tökéletesek lennének számunkra. Ha pár milliárdból megoldható a rendszeresítés akkor látok rá esélyt, hogy bevásároljunk, még ha a gripen szerződés módosítással megtakarított pénz fele el is megy a haderő fenttartásának a költségeire. Egyébként nagyon kíváncsi vagyok arra, hogya németek, hogy tárolják 2007 óta azokat az önjáró tüzérségi eszközöket.

  26. Szia dudi, danielblack!

    A leopard + M-109 mondat végén „mosoly” van …

    De, most komolyan:
    – A fejlesztési programokkal kapcsolatos fõ feladatok:
    h) A BTR-harcjármû, valamint a harckocsi-váltótípus
    tervezési feladatainak végrehajtása, valamint a közepes és
    nagy hatótávolságú páncéltörõ rakétarendszer alkalmazói
    követelményeinek kidolgozása.

    itt olvashatod bővebben: http://www.kozlonyok.hu/kozlonyok/Kozlonyok/13/PDF/2011/10.pdf

  27. wolfrik, mikor hajót írok, ne egy „igazi” hadihajóra gondolj. Mikor azt olvastam, hogy Mavrik és Navy az a sok apró motorcsónak, yaht méretü iráni felfegyverzett akármi jutott eszembe, amikkel azok a Hormuzi szoros körül bohóckodnak. Egy hellfire 9 kg robanófeje velszeg kevés egy olyannak, de ez már sokkal jobb.

  28. Mondjuk a videót megnézve nem értem nekünk miért nincs ilyen? Ha csak egy aknavetős rendszerben is használnánk, milyen előnyös lenne a hazai viszonyok között. Ráadásul a legtöbb harckocsi még az M1 és a Merkava5 is (lehet hogy mindegyik) gyenge védelemmel rendelkezik felülről.

  29. Szerintem az nem az ejtőernyős valami. Robotrepülőt említ a magyar és az angol források is.
    A robotrepcsit a vetöcsőből indítják és jut el a célterület fölé, de onnan tovább is kell repülnie, hogy felderítse a környéket. Feltételezem, hogy egy szétnyíó „igazi” robotrepülőről van szó. Ha ejtőernyője van, akkor nem derít fel sok minden, max annyit, hogy megerősíti, vagy nem az ellenfél jelenlétét, az adott terepszakaszon.

  30. Az oroszoknak Krasznopol, USA-ban Excalibur (ez már GPS-es) volt/van. Tudomásom szerint elég költéges és nem igazán kiforrott ez a dolog, pedig sok időt és energát szántak rá az oroszok és amerikaiak is. A legnagyobb probláma a lövedék sebessége (1000 m/s is lehet, főleg a tengerészet ágyúin). Ezért nem terjedt el.

    Nem hiszem, hogy az irániaknak sikerült megoldani a problémákat. Propagandának jó.

  31. @comandante:
    Úgytudom ezek álló célpont esetébe hatásosabbak. kazettás töltetek aprítanak 80-120 között

    de van más hasonló – http://en.wikipedia.org/wiki/FOG-MPM
    //mj.:uilyen páncélátütést tud produkálni robbanófej nélkül a Starstreak is :)//
    120-180-300 modulok etc.
    http://www.deagel.com/Multiple-Launch-Rocket-Systems/ASTROS-III_a000317002.aspx

    Szaud és Katar nemrég vásárolt ilyet /ha jól emlékezek/. Románoknak(Chile, venezuela) LAM-160 van.Az egyébként egyfokkal komolyabb annál
    mint amit lengyelek fejlesztettek BM-21ből (WR-40)

  32. +amit M109-ről tudok hogy norvégok Pzh-2000 rendszeresítése helyett modernizálták a saját A3-saikat – 56bol 14db-ot, A3GNM/650e Usd körül
    Ha rendszeresítik 2012-be az Archer-eket akkor a maradék 42-t feltehetőleg „kivonják” . Arra gondolok hogyha egy ugyanekkora összeget vki kicsenget, tehát ekkora megbízást ad felújításra akkor lehet ingyé is odaggyák neki – rászorultságtol függően a munkadarabot.
    A tűzvezetőrendszerrel redukálták a pontosságot 50m szórásúra.
    http://fofo.no/Gammelt+skyts+treffer+blink.-mwZfW3F.ips
    http://en.wikipedia.org/wiki/M109A3GN

    A többit meg írja a wiki is L47-legutobb Chile ebből vásárolt/L52 stb

    fogalmam nincs mik az opciók , ha vannak egyáltalán