|

Újra bővül a lengyel helikopter-flotta

Az AgustaWestland tulajdonában álló PZL-Świdnik helikoptergyár illetékesei bejelentették, hogy nagyértékű szerződést kötöttek a lengyel kormánnyal.

A 90 millió euró értékű kontraktus értelmében a lengyel védelmi minisztérium 5 darab W-3WA Sokół típusú helikoptert rendelt, továbbá az összeg tartalmazza 14 darab forgószárnyas modernizációját is. Ez 4 darab W-3 Sokół átalakítását takarja W-3PL Głuszec konfigurációjúvá, továbbá 8 darab Mi-2 nagyjavítása és modernizációja is beletartozik, valamint belefér még két W-3VIP masina digitális hajtóművezérlő rendszerrel (FADEC – Full Authority Digital Engine Control) történő felszerelése is.

Fotó: PZL-Swidnik ,

Az öt új, VIP-konfigurációjú Sokół várhatóan 2013 végéig érkezik meg a megrendelőhöz, míg a modernizáció befejeztének határideje 2014 vége. Mindkét esetben a munkálatokra a gyártó lengyelországi üzemében kerül majd sor.

A PZL-Świdnik egyébként felkészült további 18 darab helikopter modernizációjára is, amit várhatóan 2017-ig végeznek majd el, de még szerződés nem született.

A lengyel gyártó mellesleg más lengyel helikopter-beszerzésben is érdekelt, mivel a privatizáció során az AgustaWestland tulajdonába került, mely a szállítóhelikopterek vásárlására kiírt tenderen az AW149 indítja, győzelem esetén több részegységet is a lengyel leányvállalat állítana elő.

14 hozzászólás “Újra bővül a lengyel helikopter-flotta”

  1. Én akár azt is eltudnám képzelni, hogy a rendőrség, a mentők és a hadsereg együtt szerezzen be mondjuk 10-14 helikoptert, amit közösen üzemletessenek és használjanak. Szerintem ez kategóriákkal költségkímélőbb, ha mindegyik szervezetek külön gépei lennének, s külön üzemeltetnék őket.

  2. Talán nem olyan jók zsebberakásban. Errefelé fehér holló számba megy, ha a régió országai 1mástól vásárolnak valamit. Mindenki mindent el akar adni, de vanni csak „nyugatit”. Így maradunk örökre a szarban. Mondjuk a 4es metró már 15 éve menne.
    Persze tényleg szép az osztrákoktól bérelt sárga mentőhelikopter, de a Szekeresen az se segített. (Leesett a fáról, és még a láncfűrész is ráesett.) Ugyanúgy előpatkolt volna, ha ilyennel jönnek érte, csak sokkal kevesebbe került volna nekünk. Különben kis falunkba az elmúlt évben 3x jött. Lassan mexokjuk. Mondjuk nekem az öreg Kamov is nagyon tetszik. Abból másfél miláért vehettem volna egy félidőset. Agyon is ütöttek volna a szomszédok, ha beindítom. 14 000 ccm, hangtompító meg nuku.

  3. Most esett csak le az elírás :S :S :S
    Javítás: „Szerintem ez kategóriákkal költségkímélőbb, ha mindegyik szervezetek külön gépei lennének, s külön üzemeltetnék őket.”
    -> Szerintem ez kategóriákkal költségkímélőbb, MINTha mindegyik szervezetek külön gépei lennének, s külön üzemeltetnék őket.