|

Közel az indiai Stinger-megrendelés

Amikor 2011 októberében kiderült, hogy India az AH-64D Apache Longbow Block III-ast választotta a Mi-28N Night Hunterrel szemben, már tudni lehetett, hogy körülbelül milyen felszereltséggel szállítja a Boeing a helikoptereket Új-Delhinek. A csomag tartalmáról már 2010-ben szivárogtak ki információk, mégpedig megbízható, hivatalos forrásból. A DSCA (Védelmi Biztonsági Együttműködési Ügynökség – Defense Security Cooperation Agency) kicsit több mint egy éves jelentése már említést tett a fegyverzetről is. Hírünk apropóját utóbbi adja, ugyanis a kontraktus ezen része most kezd realizálódni.

Indiai sajtóértesülések szerint az Amerikai Egyesült Államok Kongresszusa hamarosan engedélyt adhat a Stinger levegő-levegő rakéta exportjára az ázsiai ország számára. A fegyverek az AH-64-esek elsődleges levegő-levegő fegyvereként működnének, később pedig az indiai fejlesztésű katonai forgószárnyasok fedélzetén is megjelenhetnek. A korábbi DSCA-dokumentum alapján a valószínű darabszám 245 lesz, a pontos verzió pedig Stinger Block I-92H.

|Fotó: HAL ,

Brad Barnard, a Raytheon rakétatechnológiai részlegének üzletfejlesztési menedzsere indiai újságíróknak elmondta: cége felajánlotta a Stingert a 22 Apache mellé, az üzlethez kérvényezték a Kongresszus hozzájárulását. A vállalat egyébként hosszú távra tervez Indiában: William Blair, a helyi kirendeltségük igazgatója elmondta: már folynak a tárgyalások helyi cégekkel a Stinger ottani gyártásáról, valamint integrációjáról az LCH (Light Combat Helicopter – Könnyű Harci Helikopter) és az ALH (Advanced Light Helicopter – Fejlett Könnyű Helikopter) arzenáljába.

Kapcsolód hír, hogy a Raytheon a Javelin föld-föld páncéltörő rakétát is szeretné eladni Indiában. A Tata vállalat bevonásával elkészítették a fegyver járműről indítható változatát, aminek gyártása szintén a szubkontinensen történne. A projekt „szülöttével” a FICV (Futuristic Infantry Combat Vehicle – Futurisztikus Lövészpáncélos) tendert szeretnék besöpörni, melyet az Indiai Hadsereg tervez kiírni hamarosan. A verseny egyik komoly esélyese a Tata, a beszerzendő mennyiség pedig a szokásos indiai léptékű lesz.

14 hozzászólás “Közel az indiai Stinger-megrendelés”

  1. Ha egyszer valaki veszi majd a fáradságot és tanúlmányt ír, hogy: „Hogyan NE fejlesszük fegyverzetünket” a legtöbb példát Indiából fogja venni. A világon általában úgy megy a dolog, hogy elöször megtanúlják a járművet (legyen az tank, heli, repülő) kittekből összerakni és szervizelni. Aztán megtanúlják licensz alapján legyártani. Ezután meg nekiállnak fejleszteni és bázisán hazai igényeknek negfelelő változatot előállíttani. És általában ez után szokot jönni a hazai fejlesztés amibe főbb részegységeket még mindíg a nagyok adják stb. stb.
    Idia megpróbált ez alól kibúji. Síma papírlapból kiindúlva akarnak Lopard harckocsit 4 gen vadászgépet, harci helikoptert.Csakhát az ilyesmi nem ilyen egyszerü. Ennél már az irániaknak is több eszük van, akik az F-5 alapján barkácsolnak maguknak mittoménmicsodát.

  2. Szerintem India elég jól csinálja, nem értek veled egyet. A cél nem csak az iparfejlesztés, hanem közben a hadsereg ütőképessé tétele is, és ők elég jól egyensúlyoznak saját és import programokkal. Irán csak maga fejleszt, a cuccok meg olyanok is.