|

Év elejei orosz fotófelvágott

2011-ben a HTKA nyuszi orosz fotóposztot hozott. Tetszett nektek, így arra jutottunk, hogy majd lesz még. Nos, végül aztán annyira mégsem lett. Ezt kárpótolandó a tavalyi év végén úgy gondoltam, hogy az új év első napjára pont jó lesz egy ilyen fotóválogatás. Aztán az aznapi menetrend borult, hétköznap meg nem akartuk elsütni, így hát maradt 2012 első hétvégéje.

Ez úton is maradunk az orosz technikánál, csak épp lényegesen vaskosabbra vettük a posztot. Ebben segítségünkre ismételten csak az englishrussia fotóblog lesz. (A fotósorozatok egy része egyébként a twower.livejournal.com címen elérhető orosz blogról lett átvéve.)

És hogy miért megint az orosz technika? Nos, mert ez még mindig az a terület, ahol a nyugati világban réges-rég megszokott jó minőségű fotóanyagokba még ma sem botlik úton útfélen az ember. No persze az utóbbi években ez igen sokat változott, üdítő a hivatalos hozzáállás is, hiszen az orosz védelmi minisztérium hivatalos honlapja is frissülget érdekes képanyagokkal. Mondjuk sajnos odáig nem jutottak még, hogy NATO kollégáik által ontott fotókhoz hasonlóan nagy felbontásban tegyék ki. Na igen a régi beidegződések… :) De kezdetnek jó az irány!

Apropó: dima, ezt a posztot kifejezetten neked ajánlja a szerkesztőség! :)

—–

Tyejkvoi gombapörkölttel kezdünk, melyhez esszenciális hozzávaló az eső után nemrégiben kinőtt RS-24-es pöfeteg fajta.

Mint talán sokan tudjátok az RS-24 az oroszok egyik válaszaként tekinthető az amerikaiak európai rakétavédelmi rendszerére és alapjaiban egy továbbfejlesztett RS-12M1/M2 Topol-M-ről van szó, mely az egyetlen termonukleáris töltet helyett ára elviekben 4 visszatérő egység elcipelésére képes a rakétavédelmi rendszerek kijátszása szolgáló csalikkal együtt.

RS-24 Jarsz rakétákat hurcoló szállító és indítójárművekbe jelenleg még csak a a tyejkvoi 54. gárda-rakétahadosztály területén lehet belebotlani, – nem, nem földi halandóknak – de a jövőben a novoszibirszki 39. gárda-rakétahadosztálynál is elkezdődik az RS-24 bevezetése. Sőt! Mivel 2012-ben befejeződik a Topol-M siló telepítésű változatának szállítása, már silókba is kerülnek majd RS-24-esek. Konkrétan a 28. gárda-rakétahadosztály arzenáljában, azaz Kozelszk környékén jelennek majd meg.

Mi azonban maradjunk egyelőre a mobil telepítésű változatnál és szemléljük meg a tyejkovói 54-esek mindennapjainak egyikén készült fotósorozatot.

A Hadászati Rakétaerők szép ütemesen kapja az új játékszereket, de ettől még ott vannak a régebbi portékék is. Például az RS-24 „nagyszülője”, az RS-12 Topol (NATO: SS-25).

Az RS-12 Topolhoz hasonlóan immáron korosodó és szintén a nyugdíjazás felé közelgő típus az UR-100N, más néven SS-19 Stiletto. Az alábbi 2 fotósorozat a 28. gárda-rakétahadosztályhoz, illetve annak egyik üres SS-19 silójához/silójába kalauzol el minket. Igen, ők a kozelszkiek, akik majd RS-24-eseket kapnak a silóikba.


Elég szorosan kapcsolódók következő témánk, a Csendes-óceáni Flotta tengeralattjáró bázisa, mely az Avacsa-öböl délnyugati partján elterülő Viljucsinszk zárt városa. A fotósorozat két fő témája az ottani „lepényhalak”, azaz a kikötő Deltáinál kevésbé tömegpusztító fegyverzettel megrakott, felújítás és átfegyverzés alatt/előtt álló Oscar II-osztályú SSGN-ei, illetve a tengeralattjárósok és családjuk lakókörnyezete. Összességében kellemes kis hely a világ végén, az ott szolgálatot teljesítőknek végül is nem lehet oka panaszra a fotók alapján :)

Viljucsinszk nevével egyébként már találkozhattatok híreink között, lévén itt került kialakításra a Borej-osztályú SSBN-ek első lakhelye, mely már várja új lakóit.

A nukleáris kötődésű témákhoz végül is annyira nem kötődően jöjjön egy partraszállási hadgyakorlatról, illetve partmenti rakétaüteges lőgyakorlatoktól 1-1 fotóválogatás. Elsősorban azért tettük ide, mert a helyszín továbbra is Kamcsatka, ráadásul a partraszállássonál pont a viljucsinszki link kapcsán emlegetett Avacsa-öböl a helyszín.

A nukleáris fegyverek célba juttatására szolgáló eszközöknek szánt rész után, de vízen maradva jöjjenek a Csendes-óceáni és a Fekete-tengeri Flották nagyfőnökei, az említett két orosz flotta zászlóshajójaként funkcionáló, Szláva-osztályú cirkálók, a Varjag és a Moszkva.

Érdekességképpen álljon itt pár fotó az orosz-japán háború Varjagjáról is. Erre tessék!

Nos, azt hiszem itt az ideje, hogy a magukat a légtérben otthon érző masinák szerelmeseinek is kijusson a jóból! :)

Kezdésnek talán jöjjön a MiG nagyvasa a MiG-31B, melyből 2020-ra 60-at MiG-31BM szintre kívánnak modernizálni.

A katonai repülés iránt fogékonyak beszélgetései kapcsán előbb-utóbb mindenképp előjön a legszebb gép kérdése. Ez egy roppant nehéz kérdés, mely természetesen nem eldönthető. Már csak azért sem, mert nyilván a többségnek több kedvence is van :) Ettől persze még kedvelt témáról van szó.

  • Nos tehát akik szerint korunk gépei közül nem a Szuhojék adják a győztest, azoknak mars megnézni az alábbi fotósorozatot, majd elmeditálni a kérdésen ;) :D (Figyelem, 2 oldalas a linkelt fotóposzt!)

Következő állomásunk az Engels légibázis, ahova medve és fehér hattyú nézőbe megyünk – vagyis a T-95MS és Tu-160 stratégiai bombázókról lesznek fotók.

Aztán nézzük meg hogyan is készülnek/készültek a MiG-29-esek

Végül a légierős témák zárásaként hadgyakorlatra látogatunk, ahol merev- és forgószzárnyas vonatkozásban is akad sok minden, mi szem szájnak ingere: MiG-29, Szu-24, Szu-25, Szu-34, Mi-28, Mi-24, Mi-17, Ka-50, Ka-52

Szárazföldi erők vonalán sovány a termés, mindössze egy hadgyakorlattal és a szentpétervári harckocsijavító üzemmel szolgálhatunk.

15 hozzászólás “Év elejei orosz fotófelvágott”

  1. Köszönöm a fénykép link gyűjteményt! Pompázatos vasakat képesek készíteni ezek a muszkák!

    És ez úton jelzem, hogy sikerült ismét egy sajtó hibára lelnem:
    „ráadásul a partraszállássonál pont a viljucsinszki link” partraszállásoknál esetleg partraszállásosnál?