|

Elúszott a Voronyezs

Búcsút intett a a szeverodvinszki Zvezdocska hajógyárnak az orosz Északi Flotta egyik Project 949A / Oscar II-osztályú SSGN-je, a K-119 Voronyezs. Az 1989 decemberének végén hadrendbe állított robotrepülőgép-hordozó atom-tengeralattjáró cirka 5 évvel ezelőtt, 2006 októberében érkezett Szeverodvinszkba, hogy a hajógyári munkások alávethessék a várt munkálatoknak.

A Zvezdocska dokkjában töltött idő alatt többek között kicserélték a tengeralattjáró turbináit, kijavították a szivárgó gőzgenerátorokat – több más egyéb, a hajó élettartamának kitolását célzó munkálat mellett. A szűkszavú híranyagok szerint a 4. Oscar, azon belül a 2. Oscar II típusú SSGN esetében ezen megcélzott élettartam növelés állítólag 3 év volt.

K-119 Voronyezs a móló mellett

K-119 Voronyezs ,

A Voronyezs november elején fejezte be a javítási munkálatok után kötelező tengeri tesztjeit, majd november 12-én hajózott el honi kikötője felé. A Zvezdocska azonban nem marad Oscar nélkül, ugyanis október eleje óta már a hajógyár területén tartózkodik a Voronyezsnél 1 évvel fiatalabb K-410 Szmolenszk, melyen hasonló beavatkozásokat fognak végrehajtani 2014-ig.

6 hozzászólás “Elúszott a Voronyezs”

  1. pont most írták a másik hírben, hogy egy Virginia-osztályú tengó a megrendeléstől számított 5. évben már vízen van. érdemes összehasonlítani. szerintem lassan az indiai hordozó project is megközelíti egy új építésének idejét, lehet hogy az árát is (ne kövezzetek, ha nem így van…)

  2. Trident:

    elviekben igen.

    Időről időre felvetődik, hogy esetleg 1-4 oscar átépítésre kerül oniks-ra, de eddig mindig ötletelés maradt (az oscar helyére a typhoon tetszőlegesen behelyettesíthető).

    Talán majd a kirovok modernizálásával együtt megindulhatnak az oscar-ok átépítése is, ha van a hajótestben még annyi tartalék. Sajna a cikk ismeretében nagyon megviseltek lehetnek a vasak, új ladikok meg csak majd 2020 után.