|

Szöul jegeli a Global Hawk beszerzést?

Az északi testvérek szemmel tartása végett Dél-Koreában mér évek óta napirenden van, hogy saját erőből is képesek legyenek a hírszerzési, felderítési feladatok megvalósítására, ne kizárólagosan az amerikaiaktól függjenek ebben. A sufnituning módszerek nem túl jó szereplése után 2005-ben, majd 2006-ban kérelmezték az RQ-4 Global Hawk eladását, amit az Egyesült Államok az akkoriban fennálló diplomáciai nézeteltérések miatt az MTCR egyezményre hivatkozván sorra megtagadott.

Az RQ-4 Global Hawk első felszállása a guami Andersen légibázisról

Az eredetileg a ballisztikus rakáták terjedésének akadályozására születet Rakétatechnológiai Ellenőrzési Rendszerben (MTCR) 1992 óta szerepelenk az UAV-ok is. Az MTCR aláírók esetében a legalább 500 kg tömegű harci részt legalább 300 km távolságba eljuttatni képes rendszerek szerepelnek. Feladatköréből adódóan a Global Hawk ettől persze messze áll, ám az Egyesült Államok Dél-Korea esetében csak 2011 őszén adta áldását és sorolta ki HALE karegüriás UAV-ját. | Fotó: Nichelle Anderson, U.S. Air Force ,

Lee Myung-bak megválasztásával újfent Washingtonnak minden szempontból tetsző irányba fordult a koreai diplomácia, melyet követően egyből zöld lámpát kaphatott a Global Hawk koreai exportja – az USA 2008 nyarán adott informális jelzése után folytatásra kerülhettek a korábban zsákutcába szaladt tárgyalások.

A történet következő publikus állomása 2009 nyara, mikor is az Egyesült Államok jelezte, hogy a Dél-Korában állomásoztatott U-2 kémrepülőgépeit Global Hawk UAV-okkal tervezi váltani és álláspontjuk szerint Szöulnak is ezen típust kéne bedobnia a közös erőbe.

2011 márciusára ugrunk, mikor is már 4 RQ-4B Block 30I beszerzéséről szólnak az információk. Mely változat ugyan tartalmazza a nappali és éjszakai fotófelderítéshez szükséges nagy felbontású kamerarendszereket, illetve a szintetikus apertúrájú radart, ám a dél-koreaiak vágyaival szemben híján van a SIGINT (rádiókommunikációs/elektronikai hírszerzés) rendszereknek, lévén Washington a Global Hawk ezen rakományát nem kívánja megosztani ázsiai szövetségesével.

Szeptemberben Szöul már azzal fenyegetőzik, hogy visszatáncol a programból, lévén az amerikaiak által megjelölt mintegy 820 milliós költségvonzat lényegesen meghaladja az erre számított összeget. Első körben állítólag 380-400 millió dollárról indult a párbeszéd – amit a dél-koreaiaknak az ilyen-olyan puhatolózó, szerződéskibővítő lépéseikkel sikerült egy olyan összegre feltornászni, amiről amerikai barátaik úgy vélik, hogy minden, nem biztosra mondott koreai óhaj-sóhaj belefér. Hozzátesszük elég borsos árat szabtak ki a SIGINT képességek nélküli gépekre, de ehhez hozzátartozik, hogy azt, miszerint mikről is zajlottak a tárgyalások, azt nem ismerjük.

Októberben a 4 darab HALE kategóriájú drón és egy földi kezelőállomás kapcsán mindenesetre 850 millió dolláros árcéduláról és a gépek 2015-16 folyamán történő leszállításáról értekezhettünk. Október folyamán ezen felül a beszerzés 30 százalékos ipari ellentételezéséről is megszületett a szándéknyilatkozat a Northrop Grumman, és a kiválasztott 4 koreai cég – Korean Air, DACC, Foosung, KJF – képviselői között.

Mindezeket követően a dél-koreai Yonhap hírügynökség a közelmúltban arról számolt be, hogy értesülései szerint Szöul a beszerzés jegelését tervezi, lévén nem sikerült megállapodniuk a végső árról. A tervek szerint új beszerzési folyamat indul útjára, melyben a Global Hawk mellett szemrevételezik a Boeing Phantom Eye, illetve az AeroVironment Global Observer portékáját is.

12 hozzászólás “Szöul jegeli a Global Hawk beszerzést?”

  1. Először is köszönöm, hogy évek óta napom egyik színfoltjaként tekinthetek, arra a pár percre, amíg cikkeiteket olvasgathatom!

    Menetrend szerinti baki-gyűjtemény:
    „lévén Washington a Global Hawk ezen rakományét nem kívánja megosztani ázsiai szövetségesével.”–> rakományát

    „költségvonzat lényegesen meghaladja az erre számít összeget.”–>számított vagy szánt

  2. „Először is köszönöm, hogy évek óta napom egyik színfoltjaként tekinthetek, arra a pár percre, amíg cikkeiteket olvasgathatom!
    Menetrend szerinti baki-gyűjtemény:”

    Én nem ezért olvasom ezt az oldalt. A tartalom fontosabb nekem.

    Az sem elhanyagolható tényező, hogy a szerkesztők szabadidejükből áldoznak időt és energiát az oldalra, ezért azzal a néhány helyesirási hibával ne gunyolódjunk.

  3. @danya: ahogy gigabiga írta, szabadidőnkből áldozunk időt az oldalra. Van, amikor késő éjszaka írjuk meg másnapra a híreket, hogy amíg mi a mindennapi teendőinket végezzük (munka, tanulás és/vagy család) addig nektek legyen mit olvasni. Ha ennyire csak a rosszat lehet észrevenni, akkor el lehet innen menni. De kétlem, hogy máshol ne találnál elgépelést.

    Am Tcat mentségére legyen mondva, nekem pl. nem húzta alá a Firefox az említett két elülést. Amit egy ekkora szöveg esetén nehéz észrevenni így…

  4. Köszönöm beta!

    Így igaz! Egy szemernyi gúny, rosszindulat, vagy egyéb negatív belső késztetés sincs ezen posztjaimban! Csakis 100%-os dicséret! És ami fölötte van, az a jobbítási szándék.

    Rajtatok kívül hasonlókkal szórakoztatom még, a teljesség igénye nélkül: az MTI-t, a Híradó.hu-t a Jobbik.hu-t, Prohardver.hu-t is. És az MTI, Híradó páros kivételével mindenhol szívesen veszik az ingyen „lektorálást”. (Lehet, hogy az említett kettőnél is, mert kijavítják ugyan a hibákat, csak épp rangjukon aluli megköszönni.) :)

    Szóval csak így tovább fiúk-lányok!

    Az elmúlt egy hónapban hallottam egy olyan mély bölcsességet. (Bocsássátok meg, hogy nem szó szerint idézem, de mentségemre legyen szóljon, hogy egy rádió interjúban hallottam, egy kortárs író szájából.): Aki idejében nem szerzi meg a kritikák pozitív megfogadásának képességét, az saját maga gördít akadályt fejlődésének útjába. – Ezt egyébként a költemény, vers, cikk írásaival kapcsolatos, idősebb, tapasztaltabb mentorai által megfogalmazott építő jellegű kritikák kapcsán jegyezte amúgy meg. De hitem szerint, ez az élet sok más területére lehet igaz.

    Tehát kérem, ti, kik részben személyes sértettségetekből indulva irányoztátok felém, enyhén éles szavaitokat, vegyétek el virtuális ujjatokat arról a bizonyos piros gombról. :)

    Sok-erőt, kitartást kívánok a jövőbeni munkához mindannyitoknak, talán nagyképűség nélkül mondatom, hogy olvasóitok döntő többsége nevében is!

  5. Kedves danya!

    Örülünk, ha jelzitek felénk a hibákat, mert ugyebár mi is emberek vagyunk. :) Ilyenkor megköszönjük és ki is javítjuk az elütéseket. Szerencsére ritkán fordul elő, hogy pl hibás adatokat közlünk le, ilyenkor ezt világító betűkkel jelezzük azok felé, akik esetleg korábban olvasták a bejegyzést és akaratunkon kívül félre lettek tájékoztatva, tévhitben élnek.

    Ha más híroldalakon járok és hibát találok én is szoktam jelezni, főleg a gyakran google-fordító minőségű híreket közlő f1-live.hu oldalon vagy az itt sokak által nagyra tartott iho.hu-n. Mindkét weboldalban közös, hogy visszakézből törlik a barátságos hangvételű, hibafelhívó, gyakran kiegészítő információkkal szolgáló kommmentet. Előbbi sokszor bele sem javít, utóbbi meglépi ezt, ám jelzés nélkül, szóval, ha vki arra jár, akkor még mindig úgy van informálódva, hogy egy Fokker utasszállító zuhant le egy négyfős kisgép helyett…

    De visszatérve a bejegyzéshez és a kommenthez, a posztodból számomra az jött le, hogy a napod színfoltja, hogy idejössz röhögni a hibákon. Szóval elnézést kérek a felcsattanáson, ha mégsem így van és csak nekem sikerült furcsa módon összefüggést találni az első és második mondatod között. :)

  6. Phoenix:

    „a posztodból számomra az jött le, hogy a napod színfoltja, hogy idejössz röhögni a hibákon.”
    Erről eszembe jutott az azt hiszem 2 évvel ezelőtti, talán első olvasói felmérés, és a vélhetően lelkes magyar tanár megjegyzése… :D

    danya:
    köszönjük az észrevételeket és a véleményt! Időnként bizony valóban maradnak elgépeléses bakik, vagy egy átfogalmazás végett az eredeti mondatból ott felejtődött, már oda nem illő rész. Néha-néha stilisztikai szempontból kifogásolható mondatok. Annak ellenére is, hogy időzítés előtt átolvassuk az irományt. Persze saját írásában az ember könnyebben átfut az ilyen hibák felett. A Phoenix által is írt felállás adta időkeret miatt egymás írásaival pedig általában sajnos csak akkor találkozunk először, mikor az már publikálva van – ilyenkor sokszor már jelezve vannak az elgépelt dolgok. Összességében azért azt hiszem nyelvtani, stilisztikai fronton nem állunk vesztésre :)

    Az elmúlt 2 napban viszont valóban kicsit több typo volt a nagy átlagnál – azt hiszem zömiben az én írásaimban. Egyébként megvallom őszintén nem mindig van ereje alaposan átolvasni az embernek a megírt szöveget, lévén menetközben már úgyis többször átfutotta, átfogalmazta, stb. Én ilyenkor csak átpásztázom, a piros hullámvonalakat keresve, ami a nem mindig a toppon lévő helyesírás ellenőrző miatt időnként oda vezet ahova. :)

    Nem optimális, de adott helyzetben ennyire telik. Ennélfogva örülünk a hibák jelzésének – még ha esetleg időnként félreértésből felfortyanás is az első reakció :)