|

HTKA Hírhalom 2011. 49. hét

A HTKA HÍRHALOM olyan hírek gyűjtőhelye, amiket rövidségük, vagy éppen időnk hiánya miatt nem tudtunk kellő formában megírni, így igen lényegre törően, de mégis közzétesszük ezeket minden hétvégén egy csokorba fűzve.

Mivel az Izraeli Légierő az USAF után a legnagyobb F-16 üzemeltető a világon, ezért érdemes a típus hazai továbbfejlesztésével foglalkozniuk. Ennek a gondolatnak a keretében álltak neki a 2020 elnevezésű modernizációs programnak, melyen az összes C/D verziójú „Sólyom” átesik majd az idő haladtával. A felújítás kapcsán néhány gép új már berendezéseket és kijelzőket kapott a piaólfülkébe, új küldetéstervező számítógéppel együtt. Az átalakítás következő lépcsője az új repülésirányító szoftver, ismertebb nevén a „fly-by-wire” rendszer lecserélése, a típus az újabb F-16I Sufa hasonló rendszerét kapja meg, ezzel logisztikailag is könnyítik a helyzetet a közel-keleti állam légierejében. Az új rendszert már sikeresen le is tesztelték az egyik példány fedélzetén, 100 százalékos sikerrel, ami után úgy döntöttek hogy azt megrendelik az összes gépük számára. A régebbi A/B változatú Falcon-ok hasonló modernizálását elvetették, a típust hamarosan kivonják az IAF kötelékéből, helyét az évtized második felében szolágaltba álló F-35 veszi át.

—-

Már évek óta hallani híreket az iraki F-16 beszerzésről, amit az újjáalakuló légierő elsődleges típusának szánnak, de konkrétan a megrendelésről még sosem szóltak a hírek, egészen mostanáig – a Pentagon elküldte a 18 gép legyártásáért kért 835 millió dollárt a Lockheed Martin számlájára, így a Fort Worth-i gyártósoron hamarosan megkezdődhet a gépek gyártása. Az 18 példány mindegyike a Block 52 szériából származik, és 12/6 az együléses C és a kétüléses D gépek aránya – mindegyik gép a Pratt & Whitney F100-PW-229 hajtóművet kapja. Az összeg magában tartalmazza a kiszolgáló eszközök telepítését, a pótalkatrészeket és a logisztikai támogatást, de arról nem írtak hogy a fegyverzet is benne lenne a 835 millió dollárban. A Lockheed-nek bőven van ideje a gépek leszállítására, hiszen az utolsó példányt csak 2018 május 30-ig kell átadniuk.

Szintén a Lockheed Martin-hoz kapcsolódó hír hogy a Pentagontól további 32,43 millió dollárt kaptak, ebből az összegből a Marokkói Királyi Légierő 24 darab F-16C/D Fighting Falcon-jához kell zavarótöltet szóró berendezést leszállítania az amerikai vállalatnak.

—-

Úgy tűnik Indiában meg vannak elégedve az amerikai haditechnikai eszközökkel, hisz a C-130J Super Hercules flotta bővítésén gondolkoznak, a harci helikopterre kiírt versenyt az Ah-64D Longbow Apache nyerte, és legújabb beszerzésként úgy tűnik hogy bővíteni szeretnék a P-8I Poseidon-ra leadott megrendelést. Jelenleg 12 gépre van érvényes megrendelése a Boeing-nak, de az indiai kormány ennek duplázásán gondolkodik. Az 24 példányra azért lenne szükségük, mert hiába a típus hatalmas hatósugara, India 7500 km-es partvonalára nem lenne elég a 12 példányból egyszerre levegőbe emelhető darabszám.

—-

Napokkal azután hogy Kínában a Chengdu repülőtéren sikerült lencsevégre kapni a Pakisztáni Légierő Y8 ZDK-03 AEW légtérellenőrző típusának prototípusát, a kínai verzióról készült „spotter” képek is nyilvánosságra kerültek, és bejárták a világhálót. A képek Shanyang-ban készültek a repülőtér területén belül. Úgy tűnik hogy a Pakisztánon kívül Kínában is hadrendbe állítják a típus néhány példányát légtérirányító szerepkörben.

—-

Az Eurocopter bemutatta a Maláj Királyi Légierő számára készülő EC725-ösök első példányát. Az új helikoptert a Langkawi Maritime & Aerospace Exhibition elnevezésű kiállításon mutatták be, a maláj miniszterelnök, Datuk Seri Najib Tun Razak és a honvédelmi miniszter Dr. Ahmad Zahid Hamidi jelenlétében. Malajzia 2010-ben rendelt 12 darabot az EC725 típusból, kutató és mentő feladatok elvégzésére. Az európai cég jövőre kezdi meg a forgószárnyasok leszállítását, és 2014 elejéig kell átadnia az utolsó példányt.

—-

Új Zélandon átvehették az első két NH90 TTH helikoptert. A 2006 július 31-én megrendelt forgószárnyasok egy Antonov An-124 Ruslan teherszállító repülőgép segítségével jutottak el Franciaországból Új Zélandra. Az Új Zélandi Kormány 8 darabot rendelt az európai szállító helikopterből, melyek közül a most leszállított első két példány januárban kezdi meg tesztrepüléseket.

—-

És ismét egy Lockheed Martin-hoz kapcsolódó hír, az amerikai óriásvállalat 30,6 millió dollárt kapott a Naval Surface Warfare Center-től az AH-1Z Cobra harci helikopterek célzóberendezéséhez pótalkatrészek és logisztikai támogatás biztosítására. A Target Sight System (TSS) fejlesztését 2008-ban rendelte meg a Naval Surface Warfare Center, az első példányt 2009 júniusában szállította le a Lockheed Martin, és egészen 2018-ig biztosítva van a gyártás köszönhetően a U.S. Marine Corps nagyszabású AH-1Z beszerzésének.