|

Új felderítő jármű Izraelből

Köztudott, hogy az izraeli védelmi ipari vállalatok a világ élvonalát képviselik, fejlesztéseik sokszor megelőzik az olyan nagyhatalmakéit is, mint Oroszország vagy az Amerikai Egyesült Államok. Mivel legtöbbször a mikroelektronika vagy a szoftveres rendszerek területén alkotnak, ezért kevés látványos újdonsággal szolgálhatnak, bár azokból sincs hiány. Most éppenséggel egy felderítő járművel jelentkeztek, ami ugyan egy amerikai eredetű alvázra épült, ám csak a nagyon szakavatott szem számára tűnhet fel némi hasonlóság az alapot képző modellel.

Az ELTA Systems által kifejlesztett és gyártott Granite jármű a Ford 550-es modellen alapul. Feladata a harctéri felderítés, a műveleti területen mozgó ellenséges élőerő és technika észlelése és követése, valamint az adatok továbbítása a parancsnoki központnak és a harcoló egységeknek. Ez egyrészt nagyfokú terepjáró-képességet, másrészt megfelelő mértékű fizikai és elektronikus védelmet igényel, valamint természetesen modern felderítő berendezéseket. Az első szempont a kiváló alváz miatt adott volt, a másodikról az izraeliek maguk gondoskodtak: a járművet felszerelték energiaelnyelő ülésekkel és a legkritikusabb pontokon páncélzattal.

ELTA Granite |Fotó: ELTA ,

A Granite „szeme” egy komplex, több elemből álló rendszer. Az IDF (Izraeli Védelmi Erők) által korábban alkalmazott járművek módszerével szemben (a fedélzeti radar 360 fokban forogva pásztázta a harcmezőt, körbe forgatva az antennát, ezáltal nem volt képes egy időben teljes lefedettséget biztosítani) több lokátorral szimultán tartja megfigyelés alatt környezetét, így egyszerre minden oldalt képes lefedni. Ehhez járulnak hozzá a különböző elektrooptikai és infravörös felderítő berendezések, amik éjszaka is képesek valós idejű képet adni a helyzetről. A begyűjtött információkat a fedélzeti számítógépek és a jármű személyzete elemzik, majd elküldik őket a parancsnoki központnak, vagy szükség esetén a megjelölt baráti harcoló alakulatnak.

Granite működő felderítő berendezésekkel |Fotó: ELTA ,

A nagyfokú integrációnak, automatizálásnak és miniatürizálásnak köszönhetően a felderítőrendszerek kezelőszemélyzetét kettőről egy főre sikerült redukálni, vagyis a közvetlen veszélynek kitett katonák száma is csökkent. A tervek szerint a közeljövőben további képességeket is biztosítanak majd a Granite számára. Hamarosan kipróbálásra kerülhetnek az izraeli hadseregben is a civil szférában egyre inkább elterjedő táblagépek, melyeket egyelőre alegységszinten osztanának ki, később azonban lehetségessé válhat, hogy minden katona rendelkezzen egyel. A felderítő rendszerek által közvetített képet adatátviteli rendszeren keresztül ezekre lehet majd vetíteni, így növelve a katonák helyzetértékelő képességét.

18 hozzászólás “Új felderítő jármű Izraelből”

  1. Pontosan mit takarnak ezek a szenzorok? Van forgatható IR kamera? A radar mm-es hullámhosszú? Ez mit jelent? Hogy embereket is érzékel kis távolságból vagy azt, hogy mondjuk a kézifegyvereket már érzékeli 1-2 km-ről? Vagy térképezésre jó, járművket keres?

    Nem is tudtam, hogy létezik ilyen méretben ilyen kategóriájú eszköz? Vagy ez újdonság, ez lenne az első ilyen?

  2. Picurka kerekeivel elsüllyedne egy európai sáros területen. A magas felfüggesztés ellenére az első tengely láthatóan alacsonyan áll. Az árbocra szerelt cuccok viszont jók, biztosra vehető, hogy az a fehér doboz az a 10 Ghz-es tartományban működő radar és ez biztosan alkalmas counter battery radar feladatra. Továbbá, az árbocról lelógó nyúlványok valószínűleg mikrofon mátrixokat tartalmaznak amelyek hangalapú robbanáslokációra alkamasak, tehát kézifegyverek, aknavetők, RPG-k, helyzetét képesek bemérni.

  3. Igen Puma, az aknavető jó, de ha pl egy magas fal mellé van símúlva akkor azzal is necces. Szinte függőlegesen kell becsapódjon a gránát. Minnél magasabb az árbóc annál magasabb tereptárgyakat tud fedezékként használni ami által növekszik a védelme. Kíváncsi vagyők enne mekkora?

  4. Csak,hogy véget vessek az aknavetős vitának.

    Megkérdeztem egy olyat aki kicsit konyít hozzá(tüzér szakon végzett tiszthelyettes ma is aknavető raj pk. a beosztása). Ő azt mondta,hogy 82-es aknavetővel egy UAZ-t 4-5-re illik eltalálni.Ezek után ki-ki döntse el,hogy kinek van igaza.

  5. @dudi
    ügyesek vagytok , gratula és további sikeres és kitartó munkát kívánok az összes szerződés állománynak és az összes tiszthelyettesnek is:)
    megjegyzés: kivéve ha a raktárból 1953-54 es lövedék kerül elő:)
    amúgy a mai páncélozott járművek függőleges találatnál a legsebezhetőbbek