|

Újabb Szuhojokat vásárol Malajzia

A maláj védelmi miniszter, Ahmad Zahid Hamidi bejelentette, további Szuhoj Szu-30MKM típusú vadászbombázókat rendszeresítenének a Maláj Királyi Légierő (RMAF) számára. Már a gépek fő támadó fegyverét is kinézték.

A védelmi miniszter a mai napon utazik az irkutszki gyárba megszemlélni a típus összeszerelését. (Pontosabban az Indiai Légierő számára készülő Szu-30MKI-k gyártását.) Orosz katonai források szerint a látogatás során sor kerül majd a szerződés aláírására is. A hírek szerint a logisztikai támogatást is tartalmazó csomagban 50 millió dolláros darabáron jutnának hozzá a kéthajtóműves óriáshoz, melyből 18 darabot rendszeresítenének.

A forrás szerint a látogatás további témája új fegyverek integrációja az új gépeken. A levegő-föld és hajó-elleni rakéták közül az orosz-indiai fejlesztésű BrahMos-t emelték ki, mint a csomag meghatározó eleme.

Azt egyelőre nem tudni, hogy ez a megrendelés független-e a MiG-29N ‘Fulcrum’-ok leváltásától, melybe a Szuhoj szintén be kívánt szállni.

2003 májusában hozta meg a döntést Malajzia, hogy a Hornetek és a Fulcrumok kiegészítésére 18 darab Szu-30MKM típusú vadászbombázót rendszeresít. A típus az indiai Szu-30MKI változathoz eléggé hasonló, azonban modernebb (francia, dél-afrikai és orosz) avionikai rendszerekkel rendelkezik. Orrába épített NIIP N011M BARS PESA típusú radarja 15 légicél követésére képes, ezekből egyszerre 4 darabra biztosított a rakétarávezetés.

Az első két gép négy év múlva, 2007 májusában érkezett a megrendelőhöz. Azóta a leszállítás folyamatosan haladt, az utolsó négy gépet 2009 végéig átvehették a malájok.

A típust Malajzián kívül India (Szu-30MKI), Kína (MKK), Algéria (MKA), Venezuela (MK2), Indonézia (MK, MK2), Vietnam (MK2V) és Oroszország üzemelteti, ezek közül India és Kína engedélyt kapott a hazi gyártására is.

31 hozzászólás “Újabb Szuhojokat vásárol Malajzia”

  1. Sziasztok!
    Ettől nem modernebb a maláj:

    NIIP N011M BARS PESA típusú radarja 15 légicél követésére képes, ezekből egyszerre 4 darabra biztosított a rakétarávezetés.

    Ez van indiai Szu-30asoknak is, és mivel elégedetlenek a teljesítményével AESA lokátorra akarják cserélni..

    Kele

  2. „Megnézném egy, a szingapúri sasokkal közös gyakorlat statisztikáit.”

    molni ezért szétszed .

    Gondolom r-77 rakéta lesz hozzá, egyébként egyik megrendelő sem kételkedik abba hogy a r-77 régi rakéta ?

  3. De tudják,hogy az viszont nincs más BVR fegyver.
    Azt tudjuk az R-77-ről,hogy az Indiaik szerint nem olyan megbízható(kevés ideig lehet tárolni és keveset lehet reptetni különben meghibásodik).Azt viszont nem tudjuk,hogy milyen akkor amikor működik a rakéta.Lehet,hogy van olyan találati aránya mint az AMRAAM-nak.

  4. Akárhogy is, de jó olyat is olvasni, hogy gépátadások rendben, időre megtörténnek. (függetlenül attól, hogy egyetértek-e ezekkel a fegyverkezésekkel)
    Az is fontos dolog, hogy legalább ez az orosz cég egyenlőre biztos jövő elé néz, mert a többpólusú világban a fejlesztéseknek, a gyártókapacitásnak is jó ha több nemzet, vagy tömörülés a gazdája.

    Nem önmagában az oroszoknak szurkolok, (bár az átlag orosz ember nagyon szimpatikus nekem), hanem annak, hogy a világ több részén is legyen lehetőség arra, hogy tehetséges konstruktőrök, mérnökök, gyártók új dolgokon gondolkodhassanak. Ezért örülök, hogy az orosz űrhajók, és egyes repülőgéptípusok (de különösen az űrhajók)stabil helyet foglalnak el a világpiacon.

  5. Mennyibe is fajt Magy.o.-nak egy Gripen logisztikaval ?
    Az SH , ha jol emlekszem, [fel volt linkelve egy lista ide a HTKA-ra], ugy $100 millio korul van kulfoldi partnerek reszere. Ha vkinek van friss infoja errol dobja fel! Koszonom !

  6. Puma. Pannon Puma

    „Azért az 50 milla egyáltalán annyira nem diszkont ár szerintem. Az SH fáj 40-be, és annak képességeit és valódi multirole létét ugye nem kell bizonyítani. ”

    Ez elég megalapozatlan vélemény ! A Wikin is 27 millió dollártól 67 millióig található ár. Akkor most melyik változat, milyen logisztikai csomaggal vagy nélküle és milyen mennyiségben. Tenderen vagy anélkül ?
    A fő kérdés meg az,hogy kinek !!! E tényezők miatt igen nagy a szórás !

  7. Az eredeti SZU-30 amolyan mini légi harcálláspontnak készült(talán századonként lett volna 1). Az lett volna a feladata,hogy tartsa a kapcsolatot az AVACS-al vagy a földi irányítással és a kapott infó alapján vezesse a századot mindezt adatátviteli rendszer segítségével.
    Szóval valamilyen adatátviteli rendszer rendelkezésre áll ha a vevő igényli.

  8. „Azért az 50 milla egyáltalán annyira nem diszkont ár szerintem. Az SH fáj 40-be, és annak képességeit és valódi multirole létét ugye nem kell bizonyítani.”

    Már ne haragudj de azt kell írnom amit te szoktál: tudjuk mi van az 50 millás csomagban? Meg hogy mi a 40 millásban? Mert tartok tőle hogy bármely szövetséges is csak a vasat kapja 40milláért az SH-nak

  9. Chris

    Az APK-9 a H-59-essel való kommunikációra lett kifejlesztve(ennek a segítségével vezetik célra) csak erre jó ezért nem nevezhető olyan adatátviteli rendszernek mint amire te gondolsz.Igazából nem is adatátviteli rendszer csak egy rádió parancsközlő berendezés.

  10. Én úgy tudom, hogy az R77et (a hírekkel ellentétben) lemásolták a kínaiak. Az oroszok is fejlesztik, de alig lehet tudni róla valamit.
    A hadgyakorlatokból kb. semmi sem derül ki. Minden okosabb banda titkolja a valóban potens képességeket.

  11. Az első pár darab ára nem meghatározó. Az első szériás F-15 is 30 vagy 50%-kal lassabban készült el, mint a sokkal később Blcok széria. (Az F-15-nél a Blcok nem típus megjelölés, az F-16-tal ellentétben.)

    Egyébként meg honnan van ez a 150 milla? Én alig 100 millás árról halottam.

  12. Üdv mindenki!
    Vége a szabadságomnak:(

    Gyönyörűek a szu-k nekem mindig tetszettek.
    Szerintem egy gép ára nem sokat elmond a képességéről.
    Mondjuk elég kellemetlen mikor lelőnek egy bazi drága gépet egy sokkal olcsóbb és rosszabb technikával/mikor a szerbek lelőtték a „lopakpdót” pedig abban az időben az is bazi drágának számított/