|

Gyarapszik a maláj Flanker-flotta

Újabb két példánnyal nőtt az eddig 12 darabos maláj Szu-30MKM Flanker állomány, a teljes megrendelés teljesítéséhez további 4 darab berepülése jelenleg is folyik.

Szu-30MKM

2003 májusában hozta meg a döntést Malajzia, hogy a Hornetek és a Fulcrumok kiegészítésére 18 darab Szu-30MKM típusú vadászbombázót rendszeresít. A típus az indiai Szu-30MKI változathoz eléggé hasonló, azonban modernebb (francia, dél-afrikai és orosz) avionikai rendszerekkel rendelkezik. Orrába épített NIIP N011M BARS PESA típusú radarja 15 légicél követésére képes, ezekből egyszerre 4 darabra biztosított a rakétarávezetés.

Maláj Szu-30MKM

Az első két gép négy év múlva, 2007 májusában érkezett a megrendelőhöz. Azóta a leszállítás folyamatosan haladt, az utolsó négy gépet az év végéig átvehetik a malájok.

A típust Malajzián kívül India (Szu-30MKI), Kína (MKK), Algéria (MKA), Venezuela (MK2), Indonézia (MK, MK2), Vietnam (MK2V) és Oroszország üzemelteti, ezek közül India és Kína engedélyt kapott a hazi gyártására is.

12 hozzászólás “Gyarapszik a maláj Flanker-flotta”

  1. Az a baj ,hogy a ruszkik még mindig a forduló harc „bűvkörében” élnek.A gépeik kinek tetszenek,kinek nem,de nem ez számít.A gyözelem számit ,és abban nem jeleskednek.Kedvencem az F-15 story.360? lelőt gép ,0 veszteség.
    Egyetlen orosz gép sem rendelkezik ilyen statisztikával.

  2. Hát igen, azért az igazsághoz hozzá kell tenni, hogy nem nagyon emlékszem olyan konfliktusra, amikor csak megközelítőleg is hasonló számú illetve fejlettségű géppel találta volna szembe magát az USAF (és szövetségesei…) Szóval amikor álltalában minimum tíz NATO gép jut egy ellenséges madárra, akkor már nem is olyan meglepő az az F-15 statisztika…

  3. A Flanker-család kiváló harci gép. Egyébként nem F-15 másolat, bár a SZU-27 és MiG-29 tervezésekor tanulmányozták az amerikai gépeket. Az F-15-ös felső szárnyas, míg a Flanker középszárnyas kialakítású, ráadásul a Flanker alakja egy „kecses hattyú”-hoz hasonlít, az F-15 viszont ebből a szempontból sokkal közelebb áll a Mig-25/31 típusokhoz. Aerodinamikailag a SZU-27-es és változatai fejlettebbek, mint az amerikai gépek – a radarrendszer és az elektronika területén az USA jobb gépeket készít.
    Viszont bőven lopnak/vesznek egymástól ötleteket. Biztosan emlékeztek még a prototípus Yak-141-es gépre, amelyet az USA az 1990-es évek elején szó szerint megvásárolt az oroszoktól. Ha valaki megnézi az F-35-ös gépet, akkor finoman szólva is feltűnő az aerodinamikai hasonlóság. Nem véletlen, a Yak-141 nem azért nem futott be, mert elvetélt ötlet volt, hanem azért, mert a SZU csődbe ment és elfogyott a pénz.
    Peresin hozzászólónak igaza van, ugyanis az USA – szerencsénkre – még nem mérte össze az erejét az orosz vagy a kínai légierővel élesben. Ráadásul egy ilyen összecsapás nem klinikai körülmények közötti gép-gép elleni játszma lenne, hanem komplex fegyverrendszerek és haderőnemek ütköznének össze. Az USA technológiai fejlettsége vitathatatlan, de egy orosz vagy kínai haderővel szemben korántsem lenne ilyen fényes a „háborús statisztikája”. Reméljük, hogy ezt soha nem kell megtudnunk.

  4. Egy gép megjelenésének megítélése szubjektív persze, de én is osztom sokak véleményét, miszerint a Flanker gépcsalád tagjai, igencsak esztétikus megjelenésűek :) Kár, hogy elektronika és BVR harc tekintetében már nincsenek ennyire a toppon.

    Egyetértek Peresin-nek meg Montezumával. Példul az F-15, vagy ha leszállunk a földre, akkor az Abrams vagy a Leopard 2 képességeit még véletlenül sem kicsinyítve, azért nem szabad elsiklani azon tény felett, hogy létszámban és/vagy képességekben, de akár humán vonatkozásban (képzettség) gyengébb ellenfeleken hozták össze ezen ragyogó mutatókat. Ahol ráadásul nemhogy a gép-gép meccsben nem voltak egyenlő a verseny, de az egymásnak eső haderők között sem. Persze a háború nem a fair play-ről szól, de ezt akkor is számításba kell venni… Azért igencsak jó, hogy így volt, mert ha az amerikai haderő súlycsoportjába eső ellenfélnek esett volna neki, most nem diskurálnánk itt erről a kérdésről :D

    Közben a SzU összeomlott, az amcsik menetközben meg fennakadás nélkül növelhették a korábban is meglévő, bár azért kisebb technikai fölényüket elektronika terén.

    —–

    „Építeni kell olyan gépet amiből csak 10 db kell, de lelő 100db F-15 öst.”

    Ó, hogyne :) Face to face sceanario, légvédelem meg minden nélkül + széthulló rakétájú ellenfelek :D és alkudjuk le 80-ra. És tegyük fel, hogy a Raptorok mindegyik rokettája találatot ért el :P

    —–

    Montezuma meg jól szólt a Jak-141 -> F-35 esetben. A Jak-38 cikkünk végén van is ennek egy kis rész dedikálva:
    https://htka.hu/2008/03/19/jak-38-szovjet-vadaszbombazo-repulogep/

  5. oneil: „Kedvencem az F-15 story.360? lelőt gép ,0 veszteség.”

    Ezt vezesd már le légyszi…!! Jó ha harmadát ismerem.

    Nagyságrendekben:
    Kb. 40-50 győzelem a 80-as években izraeli színekben. kb. 35 győzelem az Öbölben 91-ben. Négy győzelem szerb Mig-ek ellen, 2-4 győzelem szaúdi színekben. Két saját Balck Hawk lelövése 94-ben. Ez legyen mondjuk durván száz győzelem…!! Miből jön a többi? UAV-k izraelben vagy micsoda?

  6. Huh, akkor szépen sorba.

    Oneil kicsit butaságokat írt. Alig 100 felett van az F-15 légigyőzelem és nagy része legalább 1, de inkább 2 generációval régebbi gépek ellen. Mert az IAF F-15A gépei MiG-21PF/MF és bisz gépeket lőttek le, meg MiG-23MS gépeket. Akkor még ezen gépek ellen is alig 50%-ban volt eredményes a BVR pedig chaff és ECM használatáról arab oldalon szó sem volt. Akkori szinten jó volt azért az az F-15 is, főleg az arab gépparkkal összevetve.

    Az ODS alatt az F-15C gépek egyszer keveredtek manőverező légiharcba MiG-29-cel (nem tudni, hogy exportverziójú gép volt -e a MiG), de ott az F-15C győzőtt. Viszont volt AWACS support. BVR-ban mindehol levert mindenkit, tökmindegy, hogy AIM-7F/M vagy AIM-120B/C-t használt, mert az éppen szembenálló MiG gép BVR kapaciátást űberelte.

    “Építeni kell olyan gépet amiből csak 10 db kell, de lelő 100db F-15 öst.”

    Ezen csak mosolygok. Olyan gépet sem lehet építeni, ami ilyen arányban szednle le egy MiG-23-ast. Egyszerűen nincs elég fegyver a gépen. 100%-os találati arány kellene, 0 veszteség mellett egy 10-szeres túlerő ellen. Ez vicc, mese, ilyen nincs.