|

Amerika megveszi az összes angol Harriert

Mint ismeretes a 2010 októberében bejelentett tartalmú, aktuális SDSR iszonyatosan nagy nyírbálásokat zúdított a brit haderő nyakába. Ennek részeként az angol haderő 2010. december 15-vel végső búcsót intett Harrierjeinek. (Az utolsó hordozóról történő felszállásra lassan egy évvel ezelőtt, 2010. november 24-én került sor.)

Új fejlemény, hogy az Egyesült Államok részéről a U.S. Navy, konkrétabban pedig a U.S. Marine Corps igényt formálna a teljes, 74 gépes brit Harrier gépparkra – Harrierestől, hajtóművestől, alkatrészestől, azaz mindensetől.

Nyugdíjazott Harrierek raktáron |Fotó: The Sun ,

Nos igen, Washintonra nem jellemző, hogy külhonból, ráadásul használt haditechnikai eszközt szerezne be, de végül is a Harrier II részben saját portéka, másrészt a Tengerészgyalogságnak nagyon is jól jönnének a ködös Albionból a gépek, hiszen nagyban megkönnyítené az F-35B érkezéséig hátrelévő évek átvészelését. A számítások szerint a fegyvernem angliai szerzeményeivel egyrészt a 20-as évek közepéig reptethetné az anno a BAE Systems és a McDonnel Douglas koprodukciójában megszületett AV-8B harrier II tpusú vadászbombázóit, másrészt vélhetően már az F-35B érkezése előtt megkezdhetné némiképpen viseletesnek minősített F/A-18D gépeinek leváltását.

AV-8B Harrier II a USS Bataan felett

2010 decemberi adatok szerint a U.S. Marine Corps 126 AV-8B Plus géppel, illetve 16 TAV-8B jelölésű kiképző változattal rendelkezik. A fenti kép egyébként 2003-ban készült az Iraqi Freedom során, és a USS Bataan (LHD 5) látható rajta többek között. | Fotó: Jonathan Carmichael, U.S. Navy. ,

A tárgyalásokról szóló értesüléseket mindkét oldalon magas szinteken erősítették meg, olyan adalékokat is közölve, miszerint az üzlet nyélbe ütésére pár héten belül sor kerülhet. Az üzlet két külön szálon fut – egyrészt a Harrierek és Rolls&Royce hajtóműveik megvételéről, másrészt a tartalék alkatrészekről folynak tárgyalások. Utóbbi kapcsán 50 millió dolláros árról szól a fáma. Az angol védelmi minisztérium nyilatkozata szerint mindkét vonal 1-2 héten belül lezárásra kerülhet a várakozások szerint.

[singlepic id=1065 w=584]

Felszálláshoz készülődő AV-8B Harrier a USS Boxer fedélzetén

Fotó: Daniel Barker, U.S. Navy ,

63 hozzászólás “Amerika megveszi az összes angol Harriert”

  1. Teljesen logikus lépés és a gépek is tovább repülhetnek így vagy úgy.
    Ilyenkor kicsit irigykedik és szomorkodik az ember, hogy alig pár ezer km-re így bánnak a kivont technikával és még hasznot is tudnak belőle termelni…
    Mindenki jól jár ezzel az üzlettel! JSF program csúszásának egyik pozitívumát látjuk.

  2. Csatlakozom az elottem szolokhoz. Emlekszem meg valaki a Harrier-kivonasos regi hirnel bekommentelte, hogy milyen szepen vannak lekonzervalva a gepek. Hat, meg is lett a haszna a dolognak, hiszen tenyleg sosem lehet tudni, hogy mikor akad ra vevo.

    Emellett ez is egy jo pelda arra, hogy a valsag tengernyi negativ hozomanya utan legalabb annyi pozitivumot hoz hogy a nemzetek tenylegesen kooperalnak, es igyekeznek minden lehetoseget kihasznalni.

    Apropo, valaki tud valamit arrol, hogy mi hogyan csomagoltuk el a Mig-29-einket? Lehet arra is bejelentkeznenek a lengyelek, szlovakok vagy bolgarok. Azt olvastam, hogy a hajtomuveket eladtuk. Vmi info, hogy kinek?

  3. @rynard
    Apropo, valaki tud valamit arrol, hogy mi hogyan csomagoltuk el a Mig-29-einket? Lehet arra is bejelentkeznenek a lengyelek, szlovakok vagy bolgarok. Azt olvastam, hogy a hajtomuveket eladtuk. Vmi info, hogy kinek?

    Szerintem esélytelen mind a 3 , mert a lengyelek /részemről minden tisztelet nekik a honvédelemmel kapcsolatos felfogásukért/ rettentő erős légierővel rendelkeznek még NATO/európai viszonylatban s, tehát nem valószínű az érdeklődésük.Nem beszélve a légtérellenőrző project-ről:)
    A szlovákok , mármint a hadseregük a legutolsó elemzések/NATO/ szerint olyan ramaty , hogy csak na. Tehát valószínű , hogy amcsi segédlettel fognak majd gépeket kapni.
    A bolgárok meg nagy valószínűség szerint Gripen clubtagok lesznek.
    Én a magángyűjtőkre voksolnék:)

  4. Az Udvar-Hazy center talán bejelentkezhetne egy-egy gépért, ha normális árat sikerülne érte kérni, s itt most az eladó oldalára értem. Azt hiszem anno az AF idején a 10-es adott készültséget max. fegyverzettel, legalábbis erről készült egy elég impozáns felvétel. Talán egy ilyet át lehetne adni…

  5. Sajnos az ilyen gépeket szinte már lehetetlen elpasszolni/persze jó kis gépek voltak:) /mondjuk azért láttam magyar Mig21es célfotón ruszki 29et:)/
    az úgymond fejlődő, vagy kisebb ázsiai országok is már min Szu 30+ vesznek vagy a Mig update-ket.

  6. @Terminator

    Ez a húzás tipikus brit:) Nem tudom szándékosan csinálják-e vagy csak remek érzékük van a rossz időben kitalált nyírbálásokhoz:)

    Eddig az I. VH kivéve mindig akkor fogtak ki valami lokális vagy globális csihipuhit amikor benne voltak egy minimum 5 éves haderőcsökkentés periódusában.
    Jelenleg a királyi haditengerészet olyan mély zuhanásban van , hogy egy Falkland szigetekhez hasonló konfliktus megoldása is jelentős problémát okozhatna nekik. Egyedül tutira semmire sem mennének.
    Természetesen az egyik hadrendből kivont anyahajójuk megvételére már jelentkezett egy „kínai üzletember” aki szeretne hongkongban „casino hajót” csinálni belőle:)
    ismerős ugye? a ruszkik is megették a „hulladék vasnak” megvásárolt hajó esetét:)
    A RAF sincs könnyű helyzetben, de azért még mindig jobban állnak , mint a tengerészetnél.
    Itt a van mondern repülőnk, de kevés hozzá a modern fegyverzet:)
    lásd libiai „ENSZ” akció , amikor féltávon kijelentette a szóvivő:
    hoppá már csak pár tucat preciziós fegyver maradt:)

  7. Most mondták a HírTV-n, hogy nincs vevő a 8db Mig-29-re és ezek után már kétséges, hogy mi lesz a sorsuk… Én személy szerint egy kis modernizálás után a balti államoknak ajánlanám fel… Legalább tovább repkedhetnének :-) Csak erre semmi esély :-/

  8. Kínaiak kapcsán azért tegyük hozzá, hogy a Varyag-ot az ukránoktól vették, nem az oroszoktól, és előtte már vettek 3-4 másik hordozót, amit ténylegesen szét is bontottak annak rendje és módja szerint, szóval az oroszokat ennek kapcsán nem igen lehet hülyének nézni.

    Én Indiára és Thaiföldre tippeltem volna, mint potenciális vevő, az USA eszembe se jutott, úgy látszik az USMC-nél elég pesszimisták az F-35B menetével kapcsolatban.

  9. Igaz ukránok, de azért írtam ruszkit mert örökség volt/no meg én a megboldogult csendőr nagyapám révén mindenkit ruszkinak hívok aki arra fele van:).
    De akkor is vasnak vették meg hivatalosan, mert máshogy nem lehetett volna pol. ok miatt.
    Épp nemrégiben lázadoztak emiatt az amcsik. Bár lehet azért festették le mert a vastelepen azt mondták úgy drágábban veszik meg:)

  10. Allesmor Obranna

    Amennyire én tudom, a tavaly decemberéig megmaradt négy működőképes 29-est se lehet már értékesíteni.
    Miután a gépet hivatalosan is selejtezték, megtörtént a megmaradt flotta komplettírozása.
    Azaz, minden sárkányba visszakerült a saját, más gépekben esetleg még működő alkatrésze.
    Igy a négy üzemképes és 21 darab szétkannibalizált, üzemképtelen gépből, lett 25 darab úgy-ahogy összekarott (hiányzó elemek sajnos így is maradtak), különféle üzemidejű rendszerelemekkel bíró, teljesen üzemképtelen gép.
    Ezeket csak nagyon nagy anyagi ráfordítással lehetne üzemképessé tenni.
    A baj azonban az, hogy a 25 gép zöme évek óta a szabad ég alatt álló bányagép volt, így kérdéses, hogy ha egy esetleges vevő be is szerezné a gyári új alkatrészeket, hajtóműveket és egyéb rendszerelemeket, vajon mit kezd majd a több helyen is erősen korrodált és/vagy a nagy túlterhelésektől repedezett, deformálódott sárkányokkal?

  11. Ennél jobb minősítés az F35 valós tényállásával kapcsolatban nem is kell. Óriási mega bukta lesz, szerintem. Persze végigerőltetik mert már rengeteg pénzt ráköltöttek. Mire használható fegyverré válik kérdéses lesz, szerintem, hogy mennyit ér még a stealth képesség és ezáltal kérdésessé válik, hogy megérte az egész vircsaft amit a stealth jellemzők kényszerültek bevállalni.

  12. „Ennél jobb minősítés az F35 valós tényállásával kapcsolatban nem is kell.”

    Az F35 program mire végigfut 4-5éves késésben lesz, ez idő alatt is üzemeltetni kell a flottát. Ha briteknél kivonják a tipust jóval idő elött akkor a megmaradt alkatrészek megvétele, jóval olcsobban mint ahogy azt meg lehet a gyártotól venni egy teljesen logikus lépés.

    „Mire használható fegyverré válik kérdéses lesz, szerintem, hogy mennyit ér még a stealth képesség és ezáltal kérdésessé válik, hogy megérte az egész vircsaft amit a stealth jellemzők kényszerültek bevállalni.”

    Az oroszok 20+évig tolták ezt a prt, volt 101megoldásuk… aztán miközben semmi értelme a „vircsaft”nak egyszer csak kigurult a (szintén éveket késő) pakfa a hangárból és úgy néz ki Oroszok is durván gyurtak erre a „vircsaft”ra. És nemrég a Kínaiak is láthatóan ebbe az irányba indultak.
    Szó se róla, lehet se amik, se oroszok, se kínaiak nem értenek az egészhez és neked lesz igazad. :)

  13. „….. Ráadásul, ha statisztikailag nézzük, 1 főre vetítve, illetve 1 négyzetkilométerre vetítve a falklando légierő sokkal nagyobb, mint az anyaországi.. :) :) :)”

    Es birkabol is tobb van !

    Kicsit komolyabban. Az Argentin legiero Super Etendard jai ( pilotai ) mar jo ideje nelkulozik a repanyahajojukat. Ennek ellenere evente van egy egy kozos gyakorlat Braziliaval es az USA val is. Az Argentin gepek pedig gond nelkul szaldogalnak le meg fel minden gyakorlatozas nelkul.

    Nem rossz ! Hatarozottan nem rossz teljesitmeny!!!

  14. Tököm teli van az ilyen videókkal.

    1. Úgy állítják be az Iszlámot, mintha terrorista vallás lenne, és elhozná a világ végét. Az ottani nem európai gyökerű fiatalok közül is sokan tesznek a vallásra.

    2. Európa államai olyan törvényeket hozhatnak, amit akarnak, ha meg akarják állítani a bevándorlást.

    3. A 8.1-es gyermekátlagot fingom nincs, hogy melyik ujjukból szopták.

  15. molnibalage,
    a videó esetleges tévedései nem is olyan kirívóak.
    Miből érzékeled úgy, hogy terroristának állítaná be az iszlámot?
    Az iszlám természetesen aligha terrorista vallás, de az egészséges virulencia, amit sokan összetévesztenek az agresszivitással és ami a (békés) terjeszkedésben megnyilvánul, éppen elég, hogy a mentálisan és demográfiailag az öregség jeleit mutató kereszténységet visszaszorítsa.
    Főleg úgy, hogy az uralkodó szélsőliberális paradigma azonnal kirekesztésnek bélyegzi és bünteti, ha keresztények meg akarják védeni életterüket a terjeszkedőktől.*

    Európa nem fog bevándorlásellenes törvényeket hozni, mert a nemzeti Európát régen maga alá gyűrte a globalitás Európája és ez utóbbit nem izgatja a nemzeti kultúra kérdése (ti. hogy fennmarad e a bevándorlók nyomása alatt), csak számokban képes gondolkodni.

    (*a közérthetőség kedvéért lefordítható ez cigány-magyar viszonylatra is…)

  16. videó esetleges tévedései nem is olyan kirívóak.

    Jah, persze. Pl. miből is állítja azt, hogy nem lehet visszafordítani? Ha 10-15 éven belül mondjuk 2 fölé menne a reprod ráta, akkor miér is lenne megállíthatatlan a folyamat?

    Ahogy írtam, a 8-as repro ráta egy vicc, gőzöm nincs, hogy honnan szedték. Ezen felül még a muszlimoknál is jellemző, hogy a kivándorolt családoknál a ráta a jóléttel zuhan.

    A nemzeti kultúrának semmi köze ahhoz, amit említesz. Ha satisztikailag igazolhatóan problémákat okoz az, hogy a muszlim vallásuak nem képesek normálisan élni, akkor ez ellen tenni fognak. Attól, hogy sok bevándorló van nem jelenti azt, hogy

    ad.1. állampolgárok.
    ad.2. érdekérvényesítő képességül is van…

  17. Ami a stealth képesség jövőjét illeti, az oroszok arra gyúrtak, hogy nem geometriai stealth képességet hozzanak létre. A stealth észlelése már bőven előrehaladott, csak nem egy mindenhol használható egyetemes kütyüről van szó hanem különféle radarok hálózatáról ami rendszerint saját területek védelmére alkalmas, expedicíós célzattal, gyorsan telepíthető módon még nem.

  18. Gyúrtak. És feladták. A PAK-FA-nál emlegeti bárki a plazma megoldást? A módszernek jóval több hátránya volt, mint előnye…

    A stealth módszerról meg annyit, hogy a legújabb Sz-300 rendszerek is a GHz tartományban vannak (X sáv), teát az egy jól hangzó duma, hogy anti stealth rendszerek. A vevő érzékenységgel lehet játszani, de csodát tenni nem lehet.

    Ha a stealth halott, bár tudnám, hogy a vodkaivók és a rizsfalók mit erőlködnek a T-50 és a J-20-szal… :)

  19. Puma. Pannon Puma

    „Mivel a stealth-technológia döntően a földi telepítésű lokátorok meghatározott frekveciatartományára van optimalizálva, a lokátorok szokásos üzemi méréstartományának (1-20 GHz) kiterjesztésével növelhető a stealth-repülőeszközök felderíthetőségének távolsága. Számítások szerint a lopakodó repülőgépek felderíthetősége 1-2 GHz tartományban 1,75-szöröse a 2-4 GHz-nél elérhetőnek és 2,2-szerese a 4-8 GHz intervallumában mérhetőnek. Így valószínűsíthető a méteres és deciméteres lokátorok újjászületése (kikonzerválása). A felderítésnek e formája a repülőgép sárkányszerkezetének átalakításával nehezen hárítható el, mivel például a szűk hullámsávban (300 MHz körül) 99%-os védelmet biztosító ferrit alapú, súlyos ecosorb-ból 5-6 mm vastagságú réteget kellene a borításra kívülről felvinni, míg a könnyebb fenoplasztból az 1 GHz-es besugárzás „semlegesítésére” 300 mm-es védőrétegre lenne szükség. ”

    Ez a véleménye egy elektronikai szakembernek. Úgy gondolom az Sz-300 azért mégsem csak egy jól hangzó duma !

  20. Mit gyúrtak?

    Geometriai stealth lopakodás előtt a 4. gen gépekkel szerettek volna stealth képességet. Erre próblták felhasználni azt, hogy ionizált gázzal (plazma?) a gép előtt egy visszaverő felületet hoznak létre. Apró gond, hogy ezen semmi sem jön át. Tehát, még ha radarozzák is a gépet, az RWR süket vagy sanszosan maga a plazma zavarja a gép rendszereit.

    Rémlik még az, hogy egyes export gépeken nem volt interferencia szűrt RWR. Tehát, ha a saját radar ment, akkor az RWR = dísz. No, ez volt az orosz szint…

    Mit adtak fel?

    A fenti plazmán alapuló RCS maskingot. Nem éri meg és voltak egyéb problémáik is, amit nem hangoztattak. A PAK-FA egyértleműen jelzi, hogy a stealth technolóigában mindenki lát fantáziát. Erősen kétlem, hogy elszór valaki azért ~15 milliárd dollárt, hogy majmoljon egy „divatot”…

  21. @Puma

    Nem ártana értelmezni is, amit linkelsz. Minél kisebb a freki, annál nagyobb a hullámhossz. Ergo szép, amit leírsz, de pont arról van szó, hogy a legújabb Sz-300 változatok még inkább abban a sávban dolgoznak, ami számára a geometriai sthealt nagyon is effektív 12GHz vagy felette, és nem az X sávban.

  22. Az ezer éves Szovjet radarok dolgoznak abban a tartományban amit nem szeret a Raptor vagy bármely más „lopakodó”.Okosék azt mondják,hogy az YF-23 ebben a tartományban is „lopakodó volt”(persze nem olyan szinten mint amennyire abban a tartományban mint amiben egy vadászgép radarja üzemel)és ehhez a formához hasonlít a T-50-es is bár nem annyira szembetűnő mint a Black Widow.

    ui.:Bocs,hogy nem nevezem meg a két tartományt és így kicsit bonyolult a szöveg,de nem tudom őket fejből,utána nézni meg lusta vagyok. :)

  23. @danielblack

    Kicsit turkáltam. A picit is félkomolyabb blogok ízekres szedték az a videót.

    ad 1. Az euópai reproráta több forrásnak is ellentmond.

    ad 2. Semmiféle forrás nincs aa 8.1-re, mindenki vakarja a fejét. Ellenben n+1 iszlám országban nézték a rátát és az jött le, hogy minden fejlődő muzulmán országban stagnál vagy csökken. Van ahol alig éri el a 2-őt.

    Röviden, igen a muzulmán gyökerűek egyre többen lesznek, de semmi garancia arra, hogy folytatják szüleik életmódját és rohadtul nem olyan tempóban fog nőni az arányuk, ahogy gondolják…

  24. @dudi

    A deciméteres és méteres tartományról van szó. Apró bibi, hogy egyik radar sem tűzvezető, hanem felderítő / magasságmérő radarokról van szó.

    http://forum.index.hu/Article/showArticle?t=9120320

    Nemrég volt téma a hullámhossz az ARM miatt.
    Egyébként, ha megnézitek a radartutorialt, akkor bizony azt is megtaláljátok, hogy mi a bibi. Az, hogy viszonylag nagy hibával mérnek a radarok. Akár 300 méteres is lehet. Nos, az, hogy egy gép 60 +/- 0,3 km-re van, vagy más értékkel nézve az az erőforrások elosztásához – elfogoó vadász, SAM indítások eldöntése – bőven elég. Azonban ilyen pontossággal tűvezetési megoldást adni lehetetlen…

  25. molni

    Köszönöm!

    Szerintem nem olyan nagy baj az,hogy ezek a radarok mai szemmel nézve csak „saccolják” a gépek helyét mert ez bőven elég ahhoz,hogy odavezesd a vadászaidat akik ha a radarjaik képesek egy megadott szűk területen pásztázni akkor már megoldható a felderítés és a rakéták célravezetése.

  26. Az ilyen radaroknak van még egy problémája. Nézd meg, hogy mekkora antennával dolgoznak. Nem tudom, hogy ez fizikai törvényszerűség miatt kell, hogy ekkora legyen, vagy anno a technikai szint miatt sikerültek ekkorára. Mindenestre ha megnézed, minden combos távolfelderítő radar hatalmas. A mai stand off fegyverek korában nemigen lehet őket megvédeni egy USAF szintű ellenfél ellen.

    Nézd meg, hogy mekkora pl. a P-14. Van még egy ennél nagyobb is, de annak nem ugrik be a neve.

  27. Elvileg 4db ekkora méretű különböző helyen lévő radar ha helyük pontosan ismert akár pontos adatokat is adhat. Nem könnyű, de nem megvalósíthatatlan.

    „Jah, persze. Pl. miből is állítja azt, hogy nem lehet visszafordítani? Ha 10-15 éven belül mondjuk 2 fölé menne a reprod ráta, akkor miér is lenne megállíthatatlan a folyamat?

    Ahogy írtam, a 8-as repro ráta egy vicc, gőzöm nincs, hogy honnan szedték. Ezen felül még a muszlimoknál is jellemző, hogy a kivándorolt családoknál a ráta a jóléttel zuhan.”

    Nem megállíthatatlan és nem kezelhetetlen a folyamat. De ha nem kezelik akkor bezony a jelenlegi statisztikai adatok alapján 2050re a nem „zsidókeresztény” gyökerű gyerekek száma az átlagos Német iskolában 50% fölé emelkedik. Sok helyen már most közelíti. Eközben az integráció minden próbálkozás/akarat ellenére nem megy. Sokan még a nyelvet se! hajlandóak megtanulni annak ellenére, hogy harmadik generációs!!! muszlimok.
    http://www.youtube.com/watch?v=Xuq0Bnw1DzQ

  28. molnibalage szerint:
    2011. november 16. szerda @ 21:58

    ” @Puma

    Nem ártana értelmezni is, amit linkelsz. Minél kisebb a freki, annál nagyobb a hullámhossz. Ergo szép, amit leírsz, de pont arról van szó, hogy a legújabb Sz-300 változatok még inkább abban a sávban dolgoznak, ami számára a geometriai sthealt nagyon is effektív 12GHz vagy felette, és nem az X sávban. ”

    Nem tudom mit kellene értelmezni, nagyon egyértelmű amit a haditechnikai kutató leírt. Arról meg nincs semmiféle megbízható értesülésem,hogy az Sz-300-as rendszerek lokátorai milyen sávban mire képesek !
    A geometriai sthealt tényleg nagyon fontos, de önmagában ez sem tesz csodát. Az viszont már technológiai fejlettség kérdése,hogy a három sthealt módszert hogyan tudják ötvözni ! Persze a lokátor is dolgozhat széles sávon….

  29. ” Milyen három? Geometriai, palzma, és mi a harmadik…? ”

    A plazma még csupán elméleti-kisérleti szakban van.

    A gyakorlatban a geometriai, sugárzáselnyelő – pld. raszteres anyag, és a sugárzás szétszóró – pld. ferrit golyós megoldás.

    Utóbbi kettőből több változat is készült, na azokhoz már komoly technológia is kell.

  30. Akkor segítek értelmezni. Minden olya dolgo geometriai lopakodást jelent, ami nem valami réteg felvitelét jelenti, tehát dimenzióban legalább egy nagyságrenddel nagyobb méret jellemzi. A festés tized mm-es, a legkisebb farkasfog is mm-es nagyságrendű, de inkább centis. A ferrit golyós megoldás egyértleműen festés, lásd F-117. Köze nincs a geomteriához. Akkor lenne, ha megbontnád úgy, hogy mikor és makro méret, de ennek sok értelme nem lenne…

    Szóval vagdalkozás helyett ajánlok egy kis agymunkát.

  31. Én is segítek értelmezni ! E témában nincs értelmező szótár ! A fogalmakat fejlesztőként másképp gondolják !

    Nem alkotok fogalmakat és ilyeneket nem is magyarázok.

    Én egy elektronikai tiszt tanulmányából idéztem.

    Nem vagdalkozom, nem is szurkálódom és az agymunkát inkább pénzkeresésre fordítom !

    (Az ilyen irányú agymunkámtól oszt’ nem igazán fejlődne az elektronikai védelem . D D D )

  32. Na, lényegében két féle módszert alkalmaznak: elnyelik a sugárzást és szétszórják !

    VAgy tudsz még mást is ?

    A geometriai is szétszórja, de az a gép szerkezeti kialakítása, azért más mint egy bevonat,réteg stb !

    A bevonatok, rétegek ” festésnek ” minősítése is érdekes, de ez egyéni megítélés dolga !
    A pofont is lehet arcmasszázsnak nevezni !

    Szerintem egy kerámia réteg felgőzölése azért több mint festés !

    A szendvics szerkezetről meg nem is beszélve !!