|

MMRCA UPDATE

Mint arról a HTKA-n már korábban írtunk, az indiai MMRCA tender utolsó momentumainak egyikéhez érkezett, ugyanis november 4-én megkezdték a végső tárgyalásokat a döntőbe került gyártókkal. Nos, a bejegyzés közzététele óta újabb információk láttak napvilágot a helyzetről, erről szeretnénk most beszámolni Olvasóinknak.

Az előzetes információk szerint a Dassault jelentősen (15-20 százalékkal!!) alacsonyabb ajánlatot nyújtott be, mint az EADS, azonban az indiai források azt állítják, hogy a franciák pályázata tartalmilag is gyengébb az európai riválisáéhoz képest. Bár a 2007-es kiírás 126 harcigép beszerzésére szólt mintegy 10.4 milliárd dollár értékben, a hírek szerint a leadott anyagokban az ezen darabszámra vonatkozó összeg megközelíti a 20 milliárdot is. (Most mondhatná a kedves Olvasó, hogy korábban is volt már szó ekkora suskáról, de ez nem azonos a 200 darabos mennyiségre kalkulált árral!)

Az indiai diplomaták megmutatták a két döntősnek egymás ajánlatát, így ennek alapján kezdődnek meg a tárgyalások, melyek várhatóan 6-8 héten belül lezárulnak, és kihirdethetik a győztest.

A dolgot nehezítheti, hogy Nicolas Sarkozy francia elnök a G20-ak találkozóján indiai kollégáját, Manmohant erőteljesen kérte arra, hogy a döntősöknek legyen lehetőségük még egy ajánlat leadására. Nos, ez kissé megkavarhatja a dolgokat, bár minden valószínűség szerint nem lépik meg és heteken belül közzéteszik, hogy ki is nyerte a világ egyik legnagyobb vadászbombázó-beszerzését.

15 hozzászólás “MMRCA UPDATE”

  1. Üdv.

    Az elmúlt hetek eseményei (pl. taurus) és a fent leírtak alapján EF tűnik a befutónak. Ez az egész hajcihő már csak az ár minél lejjebb alkudozásáról szól.

    Ami megkavarhatja a dolgot, az a hajófedélzeti változat a leendő hordozókra.

    Ugyan nem tudom, mekkora a hasonlóság a Rafale és az M között, de az üzemeltetési kultúra mindenképpen hasonló, azaz tapasztalatot gyűjteni jó lenne.

    Ami a gallok mellett van, hogy ők még a saját ellenségüknek is adnak el bármit (lsd. 1. VH. réz, ólom, acél portugál közvetítéssel).