HTKA – Haditechnikai Kerekasztal

31 bázisát zárja be a német haderő

Bizonyára olvasóink jelentős része értesült róla, hogy az egész Európát sújtó gazdasági válsághelyzet újra mélyülésnek indult, ezáltal pedig az egyes nemzetek ismét költségvetésük megnyirbálásához folyamodtak. Mostanra sajnálatos módon a gazdaságilag erősnek mondható országok is eljutottak arra a szintre, hogy védelmi potenciáljuk csökkenése ellenére is kénytelenek rövidebbre húzni haderejük nadrágszíját. Többek között Németország is, mely egy régóta várt, de mindezidáig halogatott döntés értelmében hamarosan megválik számos katonai létesítményétől, bázisától.

Sötét napnak bizonyult október 26-a több német város és község életében – fogalmazta meg a helyzet súlyosságát a Deutsche Welle német rádióadó az intézkedésről szóló cikkében. Ekkor hozta nyilvánosságra a német védelmi minisztérium, hogy mely bázisokat tartalmazza az a 31 pontos lista, mely a bezárandó létesítményeket sorolja fel. Logikusan azt gondolhatnánk, hogy többségében a kicsi, viszonylag kevés jelentőséggel bíró objektumokra kerül lakat, azonban a „halállistán” megtalálható például a Luftwaffe bajorországi Fürstenfeldbruckban található tisztképző akadémiája, vagy a Marine flottaparancsnoksága Glücksburgban. Természetesen az intézmények nem szűnnek meg, pusztán összevonják őket másokkal.

”Minden bázis bezárása fájdalmas veszteség. Hazánkban nagyon régi és erős hagyománya van a haderőnek, ezért főként nehéz volt a döntés, de a reformok mára elkerülhetetlenné váltak. A Bundeswehr képességeire kell koncentrálnunk, nem pedig a rendelkezésre álló létesítmények számára!” – kommentálta az intézkedést Thomas de Maiziere védelmi miniszter.

Jó, azért ennyire nem szegényedett el a Bundeswehr – a képen újoncok láthatók, erdei kiképzés céljából felállított sátrukkal |Fotó: Sebastian Wilke – Bundeswehr ,

Maiziere elmondása szerint egyébként úgy kalkuláltak, hogy a lehető legkevesebb létesítmény szűnjön meg végleg, több esetben inkább csökkentettek a bázis méretén. Arra is figyeltek, hogy az összevonások minél logikusabbak legyenek, így a miniszter szerint nem maradt olyan területe az országnak, ahol gyengült volna a katonai jelenlét. Számítása szerinte a bezárások után is még 264 aktív támaszponttal gazdálkodhat a Bundeswehr. Ez pedig biztosan elég lesz, főként azért, mert a kötelező sorkatonai szolgálat megszüntetésével már most 55 000 fővel kevesebbet kell elhelyezni, hamarosan pedig ez a szám további 30 000-el csökken.

A csökkentés leginkább az északi Schleswig-Holstein tartományt érinti, mely eddig az ország legsűrűbb bázis-koncentrációjával rendelkezett. Ők most nyolc létesítményt veszítenek el. Utánuk leginkább Bajorország sínyli majd meg legjobban az intézkedést. Érdekesség, hogy az egykori szocialista országrész területén alig történik majd bezárás.
Természetesen azok a települések, melyek közvetlen szomszédságában eddig kisebb-nagyobb bázisok működtek, most elég pesszimistán néznek a jövő elébe. Számos vállalkozás alapult a katonákra, ezek most kénytelenek más megélhetés után nézni. A kormány szerint erre is van tervük, megfelelő, a civil szférában is működő lehetőséget kínálnak a rossz helyzetbe kerülőknek.

Exit mobile version