|

31 bázisát zárja be a német haderő

Bizonyára olvasóink jelentős része értesült róla, hogy az egész Európát sújtó gazdasági válsághelyzet újra mélyülésnek indult, ezáltal pedig az egyes nemzetek ismét költségvetésük megnyirbálásához folyamodtak. Mostanra sajnálatos módon a gazdaságilag erősnek mondható országok is eljutottak arra a szintre, hogy védelmi potenciáljuk csökkenése ellenére is kénytelenek rövidebbre húzni haderejük nadrágszíját. Többek között Németország is, mely egy régóta várt, de mindezidáig halogatott döntés értelmében hamarosan megválik számos katonai létesítményétől, bázisától.

Sötét napnak bizonyult október 26-a több német város és község életében – fogalmazta meg a helyzet súlyosságát a Deutsche Welle német rádióadó az intézkedésről szóló cikkében. Ekkor hozta nyilvánosságra a német védelmi minisztérium, hogy mely bázisokat tartalmazza az a 31 pontos lista, mely a bezárandó létesítményeket sorolja fel. Logikusan azt gondolhatnánk, hogy többségében a kicsi, viszonylag kevés jelentőséggel bíró objektumokra kerül lakat, azonban a „halállistán” megtalálható például a Luftwaffe bajorországi Fürstenfeldbruckban található tisztképző akadémiája, vagy a Marine flottaparancsnoksága Glücksburgban. Természetesen az intézmények nem szűnnek meg, pusztán összevonják őket másokkal.

”Minden bázis bezárása fájdalmas veszteség. Hazánkban nagyon régi és erős hagyománya van a haderőnek, ezért főként nehéz volt a döntés, de a reformok mára elkerülhetetlenné váltak. A Bundeswehr képességeire kell koncentrálnunk, nem pedig a rendelkezésre álló létesítmények számára!” – kommentálta az intézkedést Thomas de Maiziere védelmi miniszter.

Jó, azért ennyire nem szegényedett el a Bundeswehr – a képen újoncok láthatók, erdei kiképzés céljából felállított sátrukkal |Fotó: Sebastian Wilke – Bundeswehr ,

Maiziere elmondása szerint egyébként úgy kalkuláltak, hogy a lehető legkevesebb létesítmény szűnjön meg végleg, több esetben inkább csökkentettek a bázis méretén. Arra is figyeltek, hogy az összevonások minél logikusabbak legyenek, így a miniszter szerint nem maradt olyan területe az országnak, ahol gyengült volna a katonai jelenlét. Számítása szerinte a bezárások után is még 264 aktív támaszponttal gazdálkodhat a Bundeswehr. Ez pedig biztosan elég lesz, főként azért, mert a kötelező sorkatonai szolgálat megszüntetésével már most 55 000 fővel kevesebbet kell elhelyezni, hamarosan pedig ez a szám további 30 000-el csökken.

A csökkentés leginkább az északi Schleswig-Holstein tartományt érinti, mely eddig az ország legsűrűbb bázis-koncentrációjával rendelkezett. Ők most nyolc létesítményt veszítenek el. Utánuk leginkább Bajorország sínyli majd meg legjobban az intézkedést. Érdekesség, hogy az egykori szocialista országrész területén alig történik majd bezárás.
Természetesen azok a települések, melyek közvetlen szomszédságában eddig kisebb-nagyobb bázisok működtek, most elég pesszimistán néznek a jövő elébe. Számos vállalkozás alapult a katonákra, ezek most kénytelenek más megélhetés után nézni. A kormány szerint erre is van tervük, megfelelő, a civil szférában is működő lehetőséget kínálnak a rossz helyzetbe kerülőknek.

53 hozzászólás “31 bázisát zárja be a német haderő”

  1. A viccet félretéve valahol ez egy gesztus, hogy ők veszik a legkomolyabban az európai integrációt és ezért is építenek le, főleg ilyen rekord bevételek mellett, viszont a közös európai haderő így kisebb lesz, mint az egyes államok összképessége lenne.

  2. Ennyit arról, hogy Merkel tegnapelőtt mennyire gondolta komolyan a háborús veszély fenyegetését.

    Egyébként a németek pont nem is lennének különösebben rászorulva erre a kiadáscsökkentésre, persze azért biztosan el tudják költeni másra is a pénzt.

    Okosan teszik, hogy bázisokat, akadémiákat meg parancsnokságokat vonnak össze, illetve zárnak be, és nem eszközöket vonnak ki, vagy képességeket szüntetnek meg.

    Diplomáciai szempontból meg Merkelék zseniálisan csinálják, Európa vezetői jópár kérdésben, NATO tagok, és ugyanakkor nyugatról szinte ők vannak a legjobb viszonyban az oroszokkal és Kínával. Németország 65 év után lassan visszatér újra oda diplomáciai erejében, ahova gazdasági ereje miatt amúgy való lenne.

  3. Roni, itt arra gondoltam, hogy pl. lehet felállítják majd a közös A400M flottát és akkor megállapodnak egy közös keretszámban, ami összesen kisebb szám lesz annál, ha minden egyes nemzet tartotta volna magát az eredeti darabszámhoz. Annyi előnye lesz, hogy teljesen egy command alatt lesznek, de a gyártónak kisebb bevétel, darabra is kevesebb szumma.

  4. „Érdekesség, hogy az egykori szocialista országrész területén alig történik majd bezárás.”

    Mi ebben az érdekes? Ha valahonnan _egyáltalán_ várható valamilyen baz+, az pont a keleti régió. Nyilván nem a francia-, Benelux-, vagy svájci határvidék védelmét kell nagyobb létszámú katonai egységekkel biztosítani…

    „Milyen világ az ahol a legjobb rapper fehér, a legjobb golfozó néger és a németek nem akarnak háborúzni :)”

    A legjobb rapper fehér? Vigyázz, ezért pl. egy Dr. Dre rajongó simán kicsontozna… :-))

    „A viccet félretéve valahol ez egy gesztus, hogy ők veszik a legkomolyabban az európai integrációt és ezért is építenek le…”

    Ha a leépítés mértékét vennénk figyelembe, akkor pont az egyébként eléggé euroszkeptikus britek bíznának látszólag a legjobban a közös európai védelemben…

  5. „Németország 65 év után lassan visszatér újra oda diplomáciai erejében, ahova gazdasági ereje miatt amúgy való lenne.”

    Azért ahhoz még kellene néhány dolog, pl. állandó tagság az ENSZ Biztonsági Tanácsban, önálló nukleáris ütőerő, stb. Az előbbire még van reális esélyük, az utóbbira zéró…

    „Én csak idéztem, itt gondolom Eminemre gondolt a szerző kizárásos alapon.”

    Na és a jó öreg Vanilla Ice? :-))

    „Ok britek is építenek le szépen, de azért nekik még komoly flottájuk van…”

    De mihez képest komoly? Az Invincible osztály kivonásával hosszú évtizedek óta először fordul elő, hogy bevethető repülőgép-hordozó nélkül marad a Royal Navy legalább 2020-ig, az HMS Queen Elisabeth érkezéséig. Persze az HMS Ocean egyelőre még megvan, de az csak egy helikopter-hordozó igazából…

  6. Nincsen ezzel a bezárással semmi baj. Ahogy az előttem szóló írta – nagyon bölcsen – képességek nem szűnnek meg. A felszabaduló humán anyag máshol hasznosul. A megmaradó zseton pedig jól jön. Lehet, hogy nem akarnak háborúzni, de szervezni még tudnak. A viccc igazából az, hogy mindez Merkel őnagysága alatt történik. A britek is a Vaslady alatt voltak anno utoljára csúcsra járatva…. Tanulság: Bízzuk a nőkre!

  7. Igazából nukleáris fegyvert beszerezni nekik nem telne se percbe, de akkor borulna a statusz quo, igazából szerintem a CIA nagyon komolyan figyeli a megfelelő embereket és létesítményeket No.-ban, hogy ez ne változhasson meg egyik pillanatról a másikra pl. egy előre elkészített nacionalista puccs segítségével, de valószínű, hogy az FSZB is próbál szimatolni ezzel kapcsolatban.

  8. Ennyit arról, hogy Merkel tegnapelőtt mennyire gondolta komolyan a háborús veszély fenyegetését.

    Számból vetted ki a szót…

    A rapperes vicc, meg kb. 10 éves, ennél bővebb volt, de egy újszülöttnek minden vicc új. :)

    Igazából nukleáris fegyvert beszerezni nekik nem telne se percbe,

    Kulcsarakész nukleáris technológia eladasára kb. egy példa van, a jenkik és britek közt.

    Németország – né kis hazánk is – technikailag elvben képes lenne némi izzadás után atomfegyvert gyártani, ha felmond bizonyos szerződéseket. Pusztán „csak” elhatározás kérdése. Értelme sok nem lenne…

  9. „kis hazánk is – technikailag elvben képes lenne némi izzadás után atomfegyvert gyártani”

    Egyszer valami tudományos vitában mondta valami főtudós, hogy a paksi reaktorokból nem lehetne atomfegyverekhez használható hasadóanyagot kinyerni. Viszont az MTA rendelkezik Csillebércen (?) egy kísérleti reaktorral is, és ezzel kapcsolatban nem nyilatkozott a főtudós…

  10. A „magyar atom”-ról:
    Elvben képesek vagyunk rá, de a gyakorlati megvalós0tásnak van egy jelentős akadálya: nincs elég uránunk. Persze lehet plutóniumot kivonogatni a kiégett fűtőelemekből Paksról, meg uránt bányászni a Mecsekben, de ezek midegyike drága.
    Megjegyzem, az olcsó magyar atombombára nagyobb sansz volt 2 évvel ezelőttig, mint az átlagember hitte volna. Ugyanis a csillebérci kutatóreaktor a legutóbbi időkig (mint a kutatóreaktorok egy jelentős része) 93%-os dúsításu urán-235-öt használt tüzelőanyagként és a reaktor karakterisztikája miatt relatíve rossz hatásfokkal, vagyis miután kikerült a kutatóreaktorból, az az urán még mindíg 90% körüli dúsítottságú volt! Ebből tároltak 2 évvel ezelőttig 60 kg-t Csillebércen. Ez kb. 2 „hirosimai méretű” bombára lett volna elég. Egy nemzetközi szerződés keretében szállították vissza amerikai felügyelet mellett (és amerikai pénzen) Oroszországba, megakadályozandó, hogy illetéktelen kezekbe kerüljön…hasonló körülmények között kerültek begyűjtésre a szomszéd országok hasonló készletei is.

  11. Véleménye szerint ez a bázis a Szíria és Irán elleni hadműveletek lefolytatásához szükséges.

    Ez a mondat meg mi akar lenni a végén? Értelme sincs, de ha lenne, akkor is a kérdés, hogy minek? Kinek? Mi szüksége lene bárkinek líbai bázisokra Szíria ellen? A jenkiknek ott vannak a hordozóik és sanszosan egyes arab országok megengednék, hogy használják reptereiket. Egyébként meg az szíriai légierő és légvédelem annyira elvault, hogy két CVN gépei is bőven elgendőnek látszanak egy olyan BGM-109 salvo után, mint ami Líbiában történt.

    Egyébként az is fura, hogy egyesek tapsikolnak annak, hogy Kína támaszponot üzemeltethet Pakisztánbané és már odáig merészkednek, hogy azon filóztak, hogy Kubában megint orosz jelenlét legyen.

    Vicces, hogy mikor valaki kéri, hogy létesüljön nála támaszpont, de az a valaki a NATO / USA / nem egyéb „trendi” ország, akkor meeg megy a pfújolás. Az emberi hülyeség határtalan…

  12. „Volt önálló lengyel atomütőerő. Az oroszok eladtak atombombákat a lengyeleknek. Valamikor a 80as évek elején 1xűen visszaadták. Nem kellett nekik.”

    Erről van valami _hiteles_ linked? Tehát nem Blikk, Kacsa Magazin, stb. Meg lennék lepve, ha lenne. Eleve hatalmas baromság az egész, több ok miatt is: egyrészt, minden nagyhatalom féltékenyen vigyázott a saját nukleáris fegyvereire, még a legszorososabb szövetségeseivel szemben is. Egy olaszországi, németországi, vagy hollandiai USA támaszponthoz ugyanúgy közük sem lehetett a helyieknek, mint a Magyar Néphadseregnek a Kunmadarasi orosz MiG-ek atombombáihoz. Másrészt, a lengyel-orosz viszony MINDIG is finoman fogalmazva hűvös volt, a nyilvánvaló történelmi okok miatt. De a legnagyobb marhaság ebben az általad említett dátum! A nyolcvanas évek eleje, azaz a Szolidaritás által szervezett sztrájkok, a szükségállapot, majd a Jaruzelski tábornok féle katonai puccs ideje. Azt hiszem, akkoriban _bárki másnak_ inkább eladták volna az atomfegvyereiket az oroszok, mint a „megbízhatatlan” lengyeleknek, beleértve ebbe még Honeckert és Fidel Castrót is…

  13. Nem véletlen nem támadták meg még Iránt, ennek a feléért kapott Egyiptom,Vietnam,Szíria és Irak is.
    Irán esetében fordított volt a szituáció először beszerezték az adu ászt, hogy azzal fedezzék a későbbi programjukat, nem véletlen ered tőlük a sakk.

    Az egy másik feszegetni való kérdés, hogy az ukránok a pénzhiányon kívül miért is adták át a legelső szovjetmentes pillanatban a perzsáknak a fegyvereket, tudni kell náluk nem csak „szórványos” az antiszemitizmus.

  14. Puma. Pannon Puma

    „Nem támadtam Iránt.
    Van Szu-24-ese van Kh-55-öse és valószínű nukleáris támadó része is.
    Ukrán és perzsa nemzetieknek van közös nevezőjük, nem véletlen mondták ezt orosz és nyugati elemzők, köztük orosz tisztek.”

    Van nukleáris támadó töltete is ! A Gárdába beépült CIA tiszt nyilatkozat szerint – amit több más forrás, közvetve ugyan de megerősített!
    Irán Kazahsztántól vásárolt 3 atomrobbanófejet, ebből kettő bevethető !
    Korrupt (!) orosz katonatisztektől több 152 mm-es atomlövedéket is vásároltak !
    A kém szerint jelenleg kb. 60 kg. fegyverminőségű hasadó anyaggal rendelkeznek, amiből 6 töltet készíthető, de 3 – hirosímai erejű – biztosan.
    Ez magyarázat lenne arra, miért nem támadták még meg Iránt.

  15. Most már csak azt kell tisztázni, hogy lesz egy 1250 kg-os össztömegű 410kg-os harci résszel rendelkező robotgép 3000 km-es hatótávolságú. A BGM-109 tomahawk hasonló, szinte azonos, tömegadatokkal 1100 km-es hatótávolságú.

  16. „Kádárnak is volt, kaptunk az oroszoktól egy pár SCUD-ot nukleáris robbanófejjel…”

    Népszerű urban legend, de egy szó sem igaz belőle. Ha komolyan érdekel valakit a téma, ajánlom az Index.hu „Fegyverek, emberek, félelmek” fórum csoportját, ahol a hajdani MN1480 tapolcai rakétás alakulat volt tisztjeinek és sorkatonáinak is van szak topicja. Érdemes beleolvasni, bár sok száz hozzászólás van már… :-)) A lényeg, hogy a hadrendben tartott „Frog” és „Scud” típusú föld-föld rakétákhoz magyar kézben csak az iraki háborúban megtapasztalt „nagy hatékonyságú” konvencionális harci fej volt rendszeresítve, de még azok sem kerültek ki a raktárból, hanem általában súlymakettekkel gyakorlatoztak. Csak ötévente volt nekik éles lőgyakorlatuk valahol Szovjet-Középázsiában, ahova marhavagonban utaztatták ki őket, kb. két hét alatt! Az alakulat egyik volt tisztje írta, hogy nemhogy nekik nem volt soha nukleáris töltetük, de még csak az országban sem volt ilyen tárolva, ( orosz kézben, természetesen ) hanem egy háború esetén valahonnan a mai Ukrajna területéről szállították volna át az oroszok Tapolcára az atomfejeket…

  17. Killer Clown

    Más ugyanott szolgáló tisztek pedig azt mondják,hogy voltak atomtöltetek az országban(nem csak ők állítják). Az Ukrajna nekem azért sántít mert messze van,mire ideérne már nem lenne rá szükség mert atomsivatag lenne az országból.

  18. „Ukrajna nekem azért sántít mert messze van,mire ideérne már nem lenne rá szükség mert atomsivatag lenne az országból.”

    Gondolom azért azt vágod, hogy a háborúk a legritkább esetben kezdődnek úgy, hogy minden csupa szeretet, békesség és karácsonyi hangulat, mikor a gaz ellenség egyszercsak hirtelen jól megatomozza kicsi hazánkat… Nyilván, amikor „a nemzetközi helyzet fokozódik”, és benyomják a HVHKSZ fokozatot katonáéknál, ( háborús veszély harckészültség ) akkor kezdik kiszállítani a csapatokhoz az éles cuccokat, és nem akkor, mikor már az első gombafelhő is megcsodálható a Hortobágy fölött… :-))

  19. Kissé elkalandoztunk az eredeti post témájától, pedig ezt meg akartam még kérdezni:

    „…a „halállistán” megtalálható például a Luftwaffe bajorországi Fürstenfeldbruckban található tisztképző akadémiája, vagy a Marine flottaparancsnoksága Glücksburgban. Természetesen az intézmények nem szűnnek meg, pusztán összevonják őket másokkal.”

    Mégis, mi a frásszal lehet „összevonni” egy Flottaparancsnokságot? Karl Dönitz admirális pedig ventillátorként forog a sírjában… Az biztos, hogy ha a brit Admiralitást megpróbálnák bármivel is „összevonni”, az angol választópolgárok többsége virtuálisan tökönszúrná a kormányát!

  20. A magyar és a lengyel atomütőerő között az volt a különbség, hogy a mi atomcsapásra kijelölt cuccainkhoz tartozó atom robbanóeszközök orosz tulajdonban voltak, és az oroszok elzárva tartották, addig a lengyeleké lengyel kézben volt, és ők is rendelkeztek vele.
    Ezt is valami 100 éves ujság írta. Tegnap kerestem rá internetes linket, de csak azt találtam, hogy a lengyelek tartották karban. Ez azért jelent valamit.
    Kb. 65től 80ig voltak saját atomfegyvereik.

  21. http://www.kerozingozos.hu/2010/03/07/nuklearis-fegyverek-magyarorszagon/

    Itt ezt írják, de az úlság ennél többről írt.

    És most tegyünk egy kis kitérőt Lengyelország felé, kevésbé ismert de a Lengyel légierő Mig-21 PFM illetve Szu-22 gépei voltak kijelölve nukleáris eszközök alkalmazására és ehhez rendelkeztek sugárzó anyag nélküli gyakorló bombákkal is. Az éles tölteteket szovjet felügyelet alatt voltak, de bizonyos karbantartási, ellenőrzési feladatokat a lengyel katonák végezték az atomfegyvereken.

  22. Itt azt írják, hogy a tároló bázisokat a lengyelek építették, de a specnaz őrizte.
    http://translate.google.hu/translate?hl=hu&sl=de&u=http://de.wikipedia.org/wiki/Geschichte_der_Massenvernichtungswaffen_in_Polen&ei=SeisTtiqHaHP4QT07eWeDw&sa=X&oi=translate&ct=result&resnum=2&sqi=2&ved=0CCYQ7gEwAQ&prev=/search%3Fq%3DOperation%2B%2522Wis%25C5%2582a%2522%2Batom%26hl%3Dhu%26biw%3D1166%26bih%3D659%26prmd%3Dimvns

    Máshol azt olvastam, hogy csak a VSz főparancsnokság engedélyével lehetett bevetni.