|

A nyugat segíti a kenyai hadsereg szomáliai támadását?

Hogy az immáron 20 éve a teljes anarchia mocsarában dagonyázó Szomália déli részén a terrorszervezetnek minősített al-Shabaab (Mudzsahedin Ifjúsági Mozgalom) tagjait igyekezzék jobb belátásra bírni Kenya a közelmúltban bevonult keleti szomszédjának területére. Nairobi az aktuális hadjáratot megtorló lépésként minősíti, melyet azért indítottak, mert elegük lett abból, hogy a közelmúltban a szomszédból az iszlamista szélsőségesek a határ menti területen külföldieket támadtak és raboltak el. A műveletek elvileg a határ mindkét oldalán folynak, ugyanis a közelmúltban a „háború tüzének” Kenyába vitelével fenyegetőző iszlamisták aprítása mellett a kenyai katonák a határ hazai oldalán is felléptek a lakosság szélsőségeseket támogató tagjaival szemben.

Forrás: The New York Times ,

Az elmúlt napokban 6 szomáliai települést foglalt el a kenyai hadsereg, melyek közt több kalózparadicsom is található. A hétvége folyamán a szomáliai központi kormányhoz lojális erőkkel megtámogatott kenyai csaptok egy bizonyos Afmadow település felé tartottak, hogy a logisztikai szempontból érdemleges településnél „kérdőre vonják” az ott ellenük gyülekezőket.

Mindeközben Kenya vasárnapi állítása szerint a nyugati erők is nyújtanak segítséget az offenzívához. Állítólag egy, a szomáliai partok mentén tartózkodó francia hadihajó al-Shabaab célpontokat támadott az autonóm Jubaland területén található és a mostani műveletek célpontját jelentő Kismayu-tól délre fekvő Kuday városában. Washingtoni illetékesek menetközben tagadták, hogy a napokban a haderő, vagy a CIA légicsapásokat hajtott volna végre Szomália területén.

4 hozzászólás “A nyugat segíti a kenyai hadsereg szomáliai támadását?”

  1. Úgy tűnik, hogy a franciák kezdenek ráébredni, hogy ha már egyszer rendelkeznek egy erős középhatalmi státusszal, és jelentős szövetségi illetve kapcsolati rendszerrel, akkor akár használhatják is azt.

    Mindenesetre az elég egyértelműen látszik, hogy Sárközy nem az ott élő muzulmánok szavazataival kívánja erősíteni a táborát:)

  2. „vagy a CIA légicsapásokat hajtott volna végre Szomália területén.”

    És még a múltkor én tévesztettem össze a szervezeteket?
    Na ugye hogy a CIA hajtsa végre a légicsapást .

    A hozzászólásom pedig nem a cikk írójának szól .

  3. Hát, a helyszinen levők láttak 1 repülőt bombázni. Első olvasatra a CDGra gyanakodtam, de inkább a dzsibutii repülők közül lessz valamelyik. 4 F1es szokik ott lenni, 3 ha kell, küldenek néhány Jaguárt. Ha még repülnek 1általán. Ha a genyaiak lennének, saját magukról csak tudnának.
    Különben nem semmi hadművelet. Jártam arra. Az utolsó kenyai műúttól (haha) még 400 km poros földút van.