|

Modernizálás előtt a kanadai pszh-k

No persze alapvetően nem újdonság a dolog, hiszen ez egy még 2009-ben eldöntött tény, ám a General Dynamics Land Systems-Canada formálisan csak a napokban kapta meg az 1,064 milliárd kanadai dollárról szóló megbízást – a határidőkkel együtt. Mit kell ezen csinos kis summa ellenében végrehajtania? Nos 550 LAV III páncélozott szállító harcjárművet „megdolgoznia”, ezáltal nagyban javítva azok túlélőképességét, illetve teljesítményét – a járművét éppúgy, mint annak fegyverzetéét. Ez az 550-es darabszám 100-al kevesebb, mint amennyi LAV III-al Kanada 2009-ben rendelkezett.

Kanadai LAV III a háttérben minyóval

Kanadai LAV III a háttérben minyóval ,

A LAV III-asok hadrendben tarthatóságát 2035-ig kitoló munkálatoknak a szerződésben foglaltak szerint 2017-ig kell befejeződniük. A munkálatok nagy része a General Dynamics kanadai üzemeiben – Londonban és Edmontonban – zajlik majd, az amerikai anyavállalatnak pedig a szerződés teljes összegét Kanadában kell visszaforgatnia. Ottawa számításai szerint a program segítségével mintegy 2 400 kanadai állás megmaradását lehet biztosítani.

A svájci MOWAG Piranha alapjain nyugvó, a kanadai hadsereg igényeire testre szabott, 1999-ben debütáló Light Armoured Vehicle III az elindítás előtt álló program keretében, a jármű és utasainak túlélési esélyeit növelni hivatott vonalon új, kanadai fejlesztésű dupla V-alakú alvázat, új kiegészítő páncélzatot, illetve energiaelnyelő üléseket kap.

A jármű menetteljesítménye felett sem siklottak el a csomagot összeállító mérnökök: a hadsereghez a felújításról visszatérő LAV III-asokban a korábbinál erősebb motor, masszívabb erőátviteli rendszer és felfüggesztés lesz majd. A jármű magassága is állítható lesz bizonyos keretek között.

A GDLS által kiadott sajtóanyag tanúsága szerint fegyverzet vonalon felturbózzák a 25 mm-es M242 Bushmaster gépágyúhoz társított tűzvezető rendszert, a jelenleginél jobb képalkotó szenzorok és kijelzők kerülnek telepítésre, illetve az ergonómia végett nagyobb méretűek lesznek a torony búvónyílásai.

3 hozzászólás “Modernizálás előtt a kanadai pszh-k”

  1. Tényleg kicsit soknak tűnik, ennyiért akár újakat is vehetnének, toronnyal meg mindennel együtt. A britek is kb. hasonló összegből modernizálják a warriorjaikat, de ott benne van az árban egy teleszkópos lőszert tüzelő 40mm-es gépágyú kifejlesztése is, amely egy 30mm-es gépágyú méreteivel és lőszermennyiségével rendelkezik, tehát nagyságrendekkel nagyobb tűzerőt biztosít, mint a mostani fegyverek.
    /OFF
    Ha valaki meg tudná mondani hogy mekkorák a btr-80 kerekei és mekkora részt foglal el a páncéltestben a motortér, vagy linkelne egy ábrát, ahonnan ezek az adatok leolvashatók, azt nagyon megköszönném.
    /ON