|

Osztrák Herky-modernizáció

Az Osztrák Légierő maroknyi Hercules-flottája hamarosan megújul, ugyanis a napokban kötött szerződés értelmében a Marshall Aerospace szakemberei dolgoznak majd rajtuk a következő években.

Sógorék három darab Lockheed Martin C-130K típusú repülőgépe jövő évtől kezdve a brit vállalat vendégszeretetét élvezi, ahol lecserélésre kerülnek az analóg berendezések, a rádiós magasságmérő és a robotpilóta, emellett szoftverfrissítésen esik át a transzponder és a fedélzeti számítógép is, melynek köszönhetően CNS/ATM kompatibilissé válnak. A jelenlegi ütemterv szerint az első gép 2012 augusztusában érkezik a Marshall Aerospace Cambridge-i telephelyére, míg az utolsó gép modernizációjának végét 2015-re datálják.

Osztrák C-130 Hercules - AirPower Zeltweg 2009 | Fotó: HTKA.hu - sid911

A három C-130K Herculest még 1967 és 1968 között vehette át a gyártótól a Brit Királyi légierő, ahol Hercules C.Mk 1P jelzéssel állították üzembe. Ausztria 2002-ben vásárolta meg őket, a gépek rendszerbe állítását és az azóta folyó folyamatos üzemelést nagyban segítette a Marshall Aerospace alkalmazottainak munkája, így nem meglepő, hogy ezt a(z amúgy az ilyen munkák terén is nagy tapasztalatú) céget kérték fel a feladatra.