|

Tengeri farkasok medve, oroszlán- és tigrisbőrben

Úgy éreztük időszerű már, hogy hírekkel szolgáljunk olvasóink egy részének minden bizonnyal kedvenc ragadozóiról, a tengeri farkasokról – ebben ezúttal az oroszok, az angolok és a dél-koreaiak voltak segítségünkre. Haladjunk tán nyugatról kelet felé, azaz kezdjük az éppen kissé girhes oroszlánnal.

Igen, talán nem nagy meglepetés, hogy az Astute-osztályról lesz szó. De nem kell megijedni, nem egy újabb malőr történt a hányattatott sorsú HMS Astute-al, lévén ezúttal a 2. Astute, a 8 évvel ezelőtt elkezdett építésű HMS Ambush (S120) adott okot pár sorra. Ugyanis a közelmúltban – na jó, nem, hiszen szeptember 30-án – sor került az első kikötői merülésre, mely a papírforma szerint zajlott. A Barrow-in-Furness-ben megejtett 2 napos esemény a 2012 elején esedékes első tengeri tesztútra történő felkészülés jegyében az Ambush vízfelszín alatti stabilitását tesztelte.

Miközben az angolok nagy levegőt véve merülgetnek, addig az oroszok többek közt az árakon birkóznak: Alexander Sukhorukov védelmi miniszter helyettes egy sajtótájékoztatón úgy nyilatkozott, miszerint a 2011-es beszerzések kapcsán az orosz védelmi minisztérium és az Egyesített Hajóépítő Vállalat (USC) között még nem lettek véglegesítve az aktuális Borej és Jaszeny szerződések, lévén a két fél által elképzelt árak közti különbség rubel tízmilliárdokban mérhetőek egyelőre.

Orosz barátaink azonban másra is készülnek – többek közt a K-152 Nyerpa átadás előtti utolsó tesztútjára. Az indiai pénzből megfinanszírozott, Project 971I / továbbfejlesztett Akula I-es vadász atom-tengeralattjáró a tervek szerint október 30-án hajózik ki egy legalább 2 hetes útra – indiai-orosz vegyes legénységgel. Ha ezen út alkalmával nem találnak komolyabb rendellenességeket, akkor a tervek szerint legkésőbb november 22-vel elkezdhet ketyegni – még ha éveket késve is – az a 10 éves lízingidőszak, amire az Indiai Haditengerészet a befektetett 650 millió dollárjával anno benevezett.

És ha már a Nyerpánál tarunk, akkor folytassuk egy szegről-végről kapcsolódó hírrel. A K-152 Nyerpát megépítő Amur hajógyár igazgatója egy olyan bejelentést tett a közelmúltban, miszerint az Oroszország távol-keleti régiójában, az Amur menti Komszomolszkban fellelhető, többek közt atom-tengeralattjárók építésére szakosodott hajógyár kilép a tengeralattjáró üzletágból. És mindezt némiképp furcsa indokkal támasztotta alá.

Az 1936-os megalapítása óta 56 atom- és 41 diesel/elektromos tengeralattjárót és „mindössze csak” 36 felszíni hadihajót (illetve 137 civil hajót) megépítő hajógyár igazgatójának elmondása szerint az Amur azért áll át a Project 20380/20385 korvettek építésére, mert az Amur-folyó túl sekély a tengeralattjárókhoz. Eddig ez kezelhető volt? – merül fel bennünk a kérdés…

Az Amur Hajógyár amúgy éppen a 4. Sztereguscsij-osztályú korvettet, a Sovershennyy-t farigcsálja, mely ugyan 2006-ban még Project 20380-ként lett lefektetve, ám mivel a 2. és 3. korvett is az átszabott, potensebb Project 20381-es formában érkezett, minden bizonnyal a 4. esetében is így lesz. Az első Project 20385-ként elkezdett korvett a szentpétervári Szevernaja Verf által idén májusban elkezdett lesz, mely a hajóosztály 6. tagjaként elvileg a Fekete-tengerre kerül.

Ugorjunk egy kicsit, meg sem állva Dél-Koreáig, ahol a Daewoo Shipbulding reményei szerint már nagyon közel van annak bejelentése, hogy nyélbe üttetett az indonéz üzlet, melynek keretében 3 db Type 209-est szállítanak 1 milliárd dollárért. Ezt a hírmorzsát nem kívánnák túlragozni, hiszen nyáron, a Daewoo állítólagos elsőségéről szárnyra kelő hírekkor már részletesebben foglalkoztunk a témával.

13 hozzászólás “Tengeri farkasok medve, oroszlán- és tigrisbőrben”

  1. Az Astute -al alapvetoen semmi problema nincsen. Az osztaly elso hajoja, es ehez kepest igen keves muszaki problema van vele. Az hogy az elsotiszt anno elcseszte a dolgot es nem tudott idoben atkelni a sekely szakaszon mielott az apaly bekoszontott hat az az „igy jartunk” kategoria.

    Az indonezek viszont mostansag nagyon osszeborulnak a koreaiakkal, es ami erdekes hogy nem eppen a kalozok meg a csempeszek elleni fegyverrendszerek veszegetik hanem 5 gen vadaszbombazo tengo T-50 F-16 .

    Ez jo hir nekunk meg szerintem hamar le fogjak reagalni erre fele valami extra rendelessel.

  2. Egy erdekesseg.

    Az Ausztral kormany tobb civil tanacsado szervezettel mukodik egyutt. Ezek total civilek akik valamely temaban szakertok , szakertokbol allnak es a kormany kikeri a velemenyuket es a legtobb esetben tekintve arra hogy a tema legszakertobb szakertoi :-) meg meg is fogadja azokat.

    No katonai temaban is van ket ilyen testulet , es az egyik atfogoan az egesz hadsereg temajaval foglalkozik mig a masik pedig csak a NAVY vel. A tagjai volt tabornokok ezredesek admiralisok tisztek civil mernokok stb.

    No a haditengereszeti tanacsado testulet javaslatot tett 4 db Virginia class NUKI tengo vetelere es az elso lepeskent az USA megfelelo kormanyhivatalanak megkeresesere hogy egyaltalan hajlandoak lennenek e eladni. Ez volt cca 1,5 honappal es a zuhanyhirado szerint ( tegnap esti kiadas) meg jott a valasz meg pedig egy hatarozott „YES” kepeben.

    Kozben a zoldek nagyon elhallgattak es beallni latszanak a hadseregfejlesztes szuksegesseget hirdetok taboraba ( bar nalluk sosem lehet ezt tudni ) es most mar csak egy feladat van meg pedig az evtizedes „fuj nuki” taplalekon felnevelkedett istenadta nep meggyozese hogy a fuj nuki az nem is olyan fuj nuki.

    Szinten megy a TALAGATAS hogy az uj tengo flotta ami ugye minimum 10 tengobol fog allni, hogy es milyen aranyban fog megoszlani a nuki nem nuki kozott. Elhangzott 4-6 5-5 6-4 es felallas is de az legjobbnak a 6-6 tunik mindenkinek :-)

    Tekintve az indonezek mostani fejlesztgeteseit a kinaiak kek flottas nyomulasat meg az amugy is elszabadult orult tengovasarlasi lazat a kornyeken szerintem a 6-6 mukodni fog.

    Csak legyen idonk rendszerbe allitani oket mielott nagy b@mmeg elkezdodik.

  3. Még mindig kínafóbiád van, de már csak fekszek a röhögéstől XD
    Mondjuk én az arabokat nem csípem… Vajon miért? :)
    Én inkább Austiet vennék, ha már annyira szerveződik a volt nemzetközösség romjain egy kis együttműködés….

  4. „No a haditengereszeti tanacsado testulet javaslatot tett 4 db Virginia class NUKI tengo vetelere es az elso lepeskent az USA megfelelo kormanyhivatalanak megkeresesere hogy egyaltalan hajlandoak lennenek e eladni. Ez volt cca 1,5 honappal es a zuhanyhirado szerint ( tegnap esti kiadas) meg jott a valasz meg pedig egy hatarozott “YES” kepeben.”

    Bocs Kuruc, de ezt még neked sem hiszem el… Don’t take it personally! Esetleg ha a „zuhanyhíradó” helyett tudnál dobni róla egy official, pl. Pentagon által megerősített linket. Az okom egyszerű: az USA még SOHA senkinek nem adott el atomtengót, sem CVN-t sem hasonló cuccot. Még úgy sem, hogy közben egymás után vonja ki a még mindig nagyon potens Los Angeles osztályú SSN tengóit. Ha még azokból sem kaphat senki, akkor pont a jelenlegi csúcstechnikájukat képviselő Virginia lenne eladó? :-))

  5. „Tényleg volt szó AUS nuki tengókról, de pontos infó nincs róla, hogy mi volt a válasza az USAnak.”

    A mondat első részét nem is vontam kétségbe, csak az adandó választ. Egyszerűen annyira „forró” cucc még a Virginia, hogy gyakorlatilag kizártnak tartom az exportját. Még ha Obama elnök esetleg bele is menne, a republikánus többségű Kongresszus tutti megvétózná. Hiába jó a kapcsolat a két ország között, azért Ausztrália messze nincs kivételezett státuszban, az USA-nak van egy csomó sokkal fontosabb szövetségese is náluk, Nagy-Britanniától Németországig, Japántól Dél-Koreáig…
    Egy orosz szakértő tett egy igen érdekes megjegyzést a warfare.ru oldalon: azt írja, hogy csak a vak nem látja az összefüggést az Akula osztályú SSN Nerpa tengó indiai átadásának elhúzódása, és az új Yasen SSN/SSGN hadrendbe állítása között. Az oroszok direkt addig húzták és halasztották a lízingbe adást, amíg az új Severodvinsk szolgálatba nem állt, sőt, a Kazan nevű fejlesztett második egység is hamarosan elkészül. Ezzel az Akula azonnal másodvonalbelivé degradálódott a fejlettségét tekintve, így most már vihetik is Gandhiék sok-sok pénzért. A Virginia osztálynak azonban egyelőre a messzi távolban sem látszik az utódja, sőt, még az egymás után kivonásra kerülő elődje, a Los Angeles osztály egységei közül sem vásárolhatott eddig semelyik szövetséges ország…

  6. Melyik szövi szeretett volna venni LA osztályú vadásztengot? Az Európai Nato tagok közül akinek kell az tud magának építeni.
    Aki szóbajöhetne az izrael, de neki bőven megfelelnek a német D/E tengok. Japánban is nagy az atom ellenesség. milyen cirkusz volt, hogy az utsó hagyományos meghajtású hordozót ami ott állomásozott nuki meghajtásura cserélték. Dél-Korea is elvan a D/E tengóival. Más szövi nem jut eszembe akinek szüksége lenne rá és van olyan jóban az usával. Talán ezért nem is volt szó soha arról, hogy valakinek eladjanak kivont nuki tengókat. az egyedüliek akiknek jól jönne pár nukitengo az auszik. Ha ráguglizol találsz egy csomó ausztrál oldalt ami ezzel foglalkozik.

  7. Én egyaltalán nem tartom elképzelhetetlennek… hogy egy hosszabb lobbi után vmilyen természetesen vmennyire butított Virginiat eladjon az US AUSiknak.

    Jobb egy erős szövetséges, mint egy védtelen/megvédendő.

    Aztán ha US nemet mond és ez AUS szive vágya, lobbizhatnak egyet Anglia fele is.

  8. KC

    Hogy a „forro” haditengereszeti cuccok teruleten milyen atjarasa bejarasa van az Aussiknak arra erintolegesen itt van par pelda.

    A legujabb MK 48 Mod7 CBASS torpedokat kozosen fejlesztettuk ki.

    A NULKA aktiv zavaro „lock on breaker” Aussi termek es ez az egyeduli aktiv zavaro „jammer” az USA hadihajokon.

    A Collinsokon a legujabb Virginiarol valo tuzvezeto rendszer van.

    Amugy nem csak az USA de a franciak es a britek is kopogtatnak nukitengoval az ajton es meg csak nem is tegnp ota.

    No mentem melozni.

  9. Kuruc ha lenne időd kicsit utána járni és bővebb írni róla, hogy hogy áll a helyzet nálatok én szívesen venném. Sajna elég gyatra az angolom és hát fordítóprogi amit fordít nem mindig világos nekem.
    Igazából arra gondltam, hogy hogy áll a nuki támogatók és ellenzők közötti vita, esetleg hozhatnak olyan döntést, hogy nemzetbiztonsági érdek és leszarják az ellenzőket? esetleg egy állandó usa támaszpont pár tengóval is megfelelne nektek? lehet e tudni részleteket ki és mikor adott nukitengora és milyen ajánlatot?