|

Hadihajókat ajándékozott el Szöul

Vagy ha jobban tetszik potenciális exportpiacot épít magának. Májusban írtunk róla, hogy vízre került a Pohang-osztályú korvettek utódosztályának szánt Incheon-osztály névadó tagja, amivel párhuzamosan lassacskán el is kezdődhet a régebbi korvettek kivonása. A Pohang-osztály névadó korvettje már múzeumhajóként tölti napjait, a Csonan pedig tragikus sorsra jutott, azonban az 1984 – 1993 között hadrendbe állított 24 korvettből így is rendelkezésre áll még 22. Pontosabban úgy tűnik, hogy a ROK Navy már csak 20-al gazdálkodhat, ugyanis újabb kettő hajó kivonásra kerül(t).

Nos, igazából megerősítetten egyelőre csak egy, az 1984-ben hadrendbe állított ROKS Gunsan (PCC-757) – az idei év szeptember 29-vel nyugdíjazott hajót Kolumbiának adományozta Dél-Korea. Ugyanakkor egy újabb Pohang is kivonás előtt kell álljon, ugyanis arról is felreppentek a hírek, miszerint a Fülöp-szigetek is meg lesz ajándékozva egy ilyen korvettel. Hogy melyik lesz a soron következő korvett, arról nem szól a fáma, de az tűnik logikusnak, hogy a Gunsan-t 1986-ban követett Gyeongju legyen a kiszemelt.

PCC-757

ROKS Gunsan (PCC-757) ,

A Gunsanról és a Gyeongju-ról is azt lehet elmondani, hogy első szériás Pohangok, azaz alapvetően felszíni hajók elleni hadviselésre lettek anno felkészítve – ebben 2 MM-38 Exocet indító támogatja a 76-os OTO Melara löveget. Löveget, ugyanis ezen a korai szérián még csak 1 db került elhelyezésre, konkrétan a hajó orrfedélzetére.

2 hozzászólás “Hadihajókat ajándékozott el Szöul”