|

Vizen az Incheon, VLS-ezik a Daewoo

Dél-Koreai összeállításunkban először is megemlítenénk, hogy április 29-én pénteken vízre került az Incheon, mely az Incheon-osztályú fregattok első tagja és az FFX (Future Frigate eXperimental) program megvalósulásának egy újabb lépcsőjét jelenti.

FFX Incheon

Az Incheon az április 29-i vízrebocsátása után | Fotó: The Korea Herald ,

A Pohang- és Ulsan-osztályú fregattok utódosztályának első körökben érkezett tagjait a partvédelmi feladatoktól a tengeralattjáró vadászatig kívánják hasznosítani, ám a későbbi szériák tagjait specializált légvédelmi, illetve tengeralattjáró vadász feladatkörben kívánják beszerezni.

Az Incheon átadása egyébként 2012 második felében esedékes, amit követően a haditengerészet részéről további fél éves tesztekre kerül majd sor, mielőtt a tervek szerint 2013 folyamán bevetésre késznek nyilvánítják. A 2 300 tonna vízkiszorítású fregattokból Szöul 2020-ig elvileg mintegy 20 darab beszerzését kívánja biztosítani.

A hajók fegyverzete a következőképpen áll össze: offenzív csöves vonalon a BAE Systems 127 mm-es Mark 45-ös lövegének legújabb, Mark 4-es változata kapott helyet. Szintén csöves vonalon maradva, de CIWS-re átnyergelve elmondható, hogy az Incheon-osztályú fregattokkal Dél-Korea is belép a Phalanx felhasználók sorába, lévén ezen CIWS megoldásból is lesz 1 db a fregattokon, melyet RIM-116 RAM-mal támogatnak meg. (A Raytheon a hónap közepén szállította le nekik az első Phalanx Block 1B-t.) Vízfelszíni célpontok ellen 16 SSM-700K Hae Sung (Sea Star), szárazföldi célpontok ellen pedig a szintén hazai fejlesztésű Hyunmoo IIIC (Guardian of the Northern Sky) robotrepülőgépek vethetőek majd be. Az ólálkodó tengeralattjárók seggbelövését K745 LW Cheong Sahng-uh (Blue Shark) torpedók lesznek hivatottak szavatolni.

És ha már így szóba kerültek a tengeralattjárók, akkor váltsunk is át ezen szösszenet második felét adó KSS, azaz a Korean Attack Submarine program legújabb fejleményére. A KDX, azaz a rombolóbeszerzés szintén 3 lépcsős programjához hasonlóan a KSS-ből is van KSS I (Type 209 – 9 hadrendben), KSS II (Type 214 – 3 hadrendben, összesen 9 tervezve), illetve van/lesz KSS III (egyéni fejlesztés). Jelenleg a Type 214-eseket építgeti a Hyundai és a Daewoo, de persze ezzel párhuzamosan folyamatban van a saját fejlesztés is. Melyben egy, a Type 214-nél lényegesen nagyobb, 3 000 – 3 500 tonna vízkiszorítású, VLS képes tengeralattjárónak kell megszületnie az említett két rivális gigász, a védelmi fejlesztésekért felelős hivatal és a Samsung Thales együttműködésének keretében.

A jelenlegi tervek szerint 2018 után érkező tengeralattjáróknak a A védelmi fejlesztésekért felelős hivatal és a Daewoo együttműködésével megvalósult VLS tubusaiba a Cheon Ryong (Sea Dragon) robotrepülőgép kerülne.

One Response to “Vizen az Incheon, VLS-ezik a Daewoo”