|

Újra repülhetnek az ausztrál Chinookok

Közel egy hete írtunk arról, hogy lecövekeltek a szigetország CH-47D Chinook típusú szállítóhelikopterei, ugyanis bizonyos repülési körülmények között problémák léphetnek fel a gépek repülésvezérlő rendszerével.

Nos, úgy tűnik, hogy a probléma megoldódott, ugyanis David Morrison altábornagy, az Ausztrál Királyi Hadsereg parancsnoka engedélyezte a nevezett helikopterek újbóli repülését, miután a TAA (Technical Airworthiness Authority – Technikai Légialkalmassági Hatóság) tanácsokat adott a típus üzemeltetésével kapcsolatban. A döntésre a Chinook gyártója, a Boeing és a fő üzemeltetője, a US Army illetékeseivel való egyeztetés után került sor.

Ausztrál CH-47D ,

„A Boeing és a US Army embereivel folytatott megbeszéléseket követően kiderült, hogy nincsenek repülésbiztonságot veszélyeztető hibák a gép repülésvezérlő rendszerében.” – mondta Neil Turton dandártábornok. „A repülési tilalomra elővigyázatosságból volt szükség, ám most már megszüntetésre kerültek, így minden repülési művelet folytatódhat, természetesen a némileg módosított üzemeltetési eljárásoknak megfelelően.

Az Ausztrál Királyi Hadsereg 5 darab Boeing CH-47D Chinook típusú szállítóhelikopterrel rendelkezik. Ezek közül kettő állomásozik az afganisztáni Kandahárban, egy Pápua Új-Guineán, egy darab a Horn-szigeten, és csak egyetlen tandemrotoros forgószárnyas tartózkodik a típus honi bázisán, Townsville-ben.