|

Film-front – YMC-130H, a ‘Super STOL’ Hercules

“Film-front” című sorozatunk segítségével a katonai eszközöket, használóikat, valamint azok mindennapjait és bemutatóit tárjuk néhány naponként Olvasóink elé egy-egy hosszabb, rövidebb videóanyag segítségével.

A ‘Credible Sport II’ program keretében világra hozott masina a közismert C-130 Hercules alacsony sebességű repülési jellemzőinek jelentős javítására készült, ezzel komoly szerepet kapott a MC-130 Combat Talon II létrehozásában. A különleges masinára szerelt gyorsító- és fékezőrakéták segítségével minden korábbinál jobb emelkedőképességet és leszállási jellemzőket produkált. A határok feszegetése közben azonban 1980. október 2-án a két megépült példány közül az egyik balesetet szenvedett. A megmaradt géppel folytatták a tesztelést, így lehetővé vált, hogy a típus első példányait 1985-re leszállíthassák a megrendelőnek.

és angol kommentárral:

2 hozzászólás “Film-front – YMC-130H, a ‘Super STOL’ Hercules”

  1. Puma. Pannon Puma

    A Credible Sport II program az 1980-ban kudarcot vallott iráni túszszabadító akció folytatása lett volna.
    Az egyik foci stadion közel volt az amcsi követséghez ezért stadionban kívántak leszállni, a kiszabadított túszokat pedig onnan tervezték elszállítani !

    Három géppel kezdték meg az átépítést, egy megsemmisült, ezért – és az algériai túsztárgyalások sikere miatt – a tervet törölték. A programot azonban tovább vitték, információim szerint l982-re már jól működött a 2. gép, de akciókra már nem használták. Jelenleg múzeumban látható.

    ( gyenge angol tudásom miatt lehetnek a fordításban pontatlanságok )