|

Végéhez közeledik az A400M berepülése

Az Airbus Military az A400M berepülési programjában hétmérföldes csizmával lépked a típusjogosítás felé, a típus várhatóan még az idén megkapja a civil hatósági engedélyeket. Egy ideje nem sokat hallani a Grizzly tesztprogramja felől, ám szeptember folyamán két fontos próbát is sikerrel teljesített a gépek teszteléséért felelős állomány.

Fotó: Airbus Military ,

Szeptember 17-én az EADS toulouse-i telephelyének futópályáján végzett vészfékezési teszt során a legnagyobb megengedett felszállótömeggel (141 000 kg) V1 elhatározási sebességig gyorsították az MSN1 jelzésű gépet, majd sikeresen megálltak még a pálya vége előtt és lefordultak a gurulóútra, ahol megvárták a kiérkező tűzoltókat, akik nekiláttak a túlmelegedett fékek és abroncsok hűtésének. A hivatalos tájékoztatás szerint a próba sikerrel zárult, a gép semmilyen sérülést nem szenvedett, csupán 3 kerékabroncs adta meg magát, „de ez ilyenkor normális”.

Fotó: Airbus Military ,

Eközben a vállalat Sevilla mellett található üzemében egy másik fontos eljárást, a vészelhagyást gyakorolták az MSN6 jelzésű példány statisztálásával. Számos konfigurációt kipróbáltak, mérték a felszereléssel utazó katonák, az ejtőernyősök menekülési idejét, de még az orvosi személyzet gépelhagyását is gyakorolták egy szimulált MEDEVAC bevetés során. Emellett olyan helyzeteket is kipróbáltak, ha az utasok/katonák mellett teher is van a gép fedélzetén, és ez mennyiben nehezíti meg a gépből való kimenekülést.

Fotó: Airbus Military ,

Az Airbus Military tájékoztatása szerint a próbák sikerrel zárultak, már csak a dokumentálás van hátra és várhatóan 2011 vége előtt megkapják az Airbus A400M ‘Grizzly’ teherszállító repülőgép típusjogosítását az EASA-tól. A katonai próbák folynak tovább, várhatóan ezeket a jövő év folyamán sikerül befejezni, így tudják majd tartani a 2013 elejére kitűzött leszállítási dátumot.

——-
Az Airbus A400M ‘Grizzly’ típusismertetőjéhez katt ide!

One Response to “Végéhez közeledik az A400M berepülése”