|

Harcok az oázisban

A líbiai felkelők teljes ellenőrzése alá került a Dél-Líbia sivatagos részén fekvő Szebha városa – közölte szeptember 21-én szerdán a felkelők Átmeneti Nemzeti Tanácsának (ÁNT) térségbeli illetékese. „Teljesen ellenőrzésünk alatt van Szebha városa. Mindenki a forradalom oldalán áll, beleértve a kadhafistákat” – mondta Abdel-Madzsíd Szeif en-Naszr.

A város bevételéről szóló híreket megerősítette Mohamed Vardugu, a térségben harcoló felkelők bengázi képviselője. A város Moammer Kadhafi megbuktatott líbiai vezető kadhadfa törzsének egyik fellegvára. Vardugu kedden azt mondta, hogy a felkelők hatalmukba kerítették a település repülőterét, erődítményét és laktanyáit, illetve fogságba ejtették Kadhafi 150 katonáját. Musztafa el-Húni, az ÁNT egyik képviselője közölte szerdán, hogy a felkelők felszabadították a Dzsofra-oázisban fekvő Vaddan városának mintegy 70 százalékát. Húni szerint a felkelők a NATO légicsapásai után tudtak behatolni a településre.

Dzsofra-oázis mintegy 300 kilométerre délre fekszik Szirttől, és 75 ezer lakosa van. Az oázisban található Vaddán, Hun, Szokra és Zilla település. Bevétele fontos célja a felkelőknek, mivel a Kadhafi-párti erők itt hatalmas fegyverkészletet halmoztak fel. Húni elmondta: miután a felkelők behatoltak Vaddánba, a tőle 30 kilométerre nyugatra fekvő Hun városába indultak, ahonnan a kadhafisták irányítják katonai hadműveleteiket. Folytatódnak eközben a harcok a Huntól délnyugatra fekvő Szokrában is, és a felkelők már felszabadították Zilla keleti részét – mondta Musztafa el-Húni, aki szerint két napon belül vége lesz a harcoknak az oázisban.

Tovább hosszabbítja líbiai műveletét a NATO

Újabb három hónappal, egészen év végéig meghosszabbítja líbiai katonai műveletét a NATO. A tagországok nagyköveteinek szeptember 21-ei, szerdai brüsszeli találkozóján született döntés megerősíti a szövetség illetékeseinek korábbi közléseit, amelyek szerint a NATO addig marad Líbia körzetében, amíg azt szükségesnek látja a polgári lakosság védelme érdekében.

Anders Fogh Rasmussen főtitkár Brüsszelben kiadott közleményében hozzátette: a NATO látványosan sikeres volt a nemzetközi közösség által rábízott feladat végrehajtásában, de még mindig lát fenyegetést a civil lakosság irányában. A líbiai Átmeneti Nemzeti Tanácsnak is az a kérése, hogy a művelet folytatódjék – jelezte a szövetségi illetékes. Hangoztatta, hogy a helyzetet a továbbiakban is rendszeresen áttekintik, így a mostani döntés bármikor felülvizsgálható. Rendszeresen egyeztetnek az ENSZ illetékeseivel és a líbiai hatóságokkal is – emelte ki.

„Eltökéltek vagyunk abban, hogy a műveletet addig folytatjuk, amíg szükséges, de készek vagyunk befejezni azt, amint lehetséges” – fogalmazott Rasmussen a közleményben. Mint kiemelte, ez a líbiai népnek is egyértelmű üzenet: a NATO egy nappal sem marad tovább, ha a helyieknek már sikerült úgy kezükbe venniük az ellenőrzést, hogy az „új Líbia” felé biztonságos átmenetet tudnak biztosítani. Az ENSZ-felhatalmazás alapján március végén kezdett művelet keretében a NATO hadereje gondoskodik arról, hogy tengeri úton ne jusson el fegyverszállítmány az időközben megbuktatott rezsim erőihez, valamint hogy betartsák a líbiai légtérben a repülési tilalmat. Emellett a NATO rendszeresen légicsapásokat mér a líbiai polgári lakosságot támadó, illetve fenyegető katonai erőkre.

A szövetség gépei eddig csaknem 24 ezer bevetést, ezen belül közel kilencezer légicsapást hajtottak végre Líbia fölött. A művelet egyszer már meghosszabbított határideje a jövő héten járt volna le.

Forrás: honvedelem.hu / MTI

4 hozzászólás “Harcok az oázisban”

  1. Komoly siker egy 7,5 milliós nemzettel szemben. Ezek akkor is fel lesznek szabadítva, ha mind meghalnak is. Kell az olaj. Ezt akárhogy is festik, akkor is csak egy rablóhadjárat A demokratikus berendezkedés meg annyit tesz, hogy amerikabarát vezetés kell, oszt kész. A bahreini események, a rijádi sarija szerinti ítéletek senkinek nem csípik a szemét. Az teljesen demokratikus. Már Mao elvtársa is megmondta: Hol van az igazság? A puskacsőben!

  2. Nyilvánvaló, hogy a bahreini képen a jogállamiság védelmében fellépő biztonságiak azzal a kis fényjelenséggel csak a jelenlétüket demonstrálták, és azt az elszántságukat, hogy megvédik a civileket.
    A líbiaiakhoz vajon a szél fújta be azokat a tarackokat? Mert a jogtisztelő nyugatiak már csak nem fognak polgárháborúban álló országba fegyvert szállítani, különösen, hogy azt nemzetközi előírások is tiltják. A kezelését meg a felkelők már anyjuk hasában megtanulták, merthogy kiképzőket sem küldhet oda senki.